16/12/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Ηρεμία και σταθερότητα... Μόνο αυτό!!!

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Τα «Πασχούγεννα» καλά κρατούν παρότι φτάσαμε στα μέσα του Δεκεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν αναμένεται κάποια σημαντική αλλαγή για το επόμενο διάστημα. Γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι πιθανότερο να σουβλίσουμε αρνί, παρά να ψήσουμε γεμιστή γαλοπούλα. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι η τελευταία μας ελπίδα για να παραμείνουμε στο κλίμα των ημερών και να μην τα μπερδέψουμε και αυτά με τα Πασχαλινά κουλουράκια και τα βαμμένα αυγά!

Σημεία των καιρών τα ονομάζουν κάποιοι… Βέβαια δεν είναι πρώτη φορά που ο Δεκέμβρης παρουσιάζει αυτή την εικόνα, αλλά όπως και να έχει καταλαβαίνουμε διά γυμνού οφθαλμού ότι κάτι έχει αλλάξει στις εποχές και η βαρυχειμωνιά έρχεται λιγάκι αργότερα, προς Γενάρη μήνα δηλαδή. Από την άλλη όμως έχουμε συνηθίσει και στις απότομες αλλαγές, οπότε δεν θα πρέπει να μας φανεί περίεργο αν τελευταία στιγμή ψάχνουμε μάλλινα και χοντρά μπουφάν, οπότε ας τα έχουμε και αυτά εύκαιρα για καλό και για κακό!!! Όπως λένε και οι μετεωρολόγοι η πρόγνωση του καιρού είναι ένα χαοτικό φαινόμενο που εξαρτάται από διάφορα συστήματα τα οποία μπορεί να αλλάξουν απότομα την τελευταία στιγμή, οπότε απόλυτα σωστή πρόβλεψη μπορεί να γίνει μόνο για το επόμενο τετραήμερο – πενταήμερο.

Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Όχι η πρόβλεψη, αλλά το χαοτικό φαινόμενο που εξαρτάται από τα συστήματα! Ναι… Κάπου νομίζουμε ότι πηγαίνει το μυαλό όλων μας! Έχουμε και εμείς τα χαοτικά μας με τα οποία παλεύουμε τα τελευταία χρόνια. Τόσο χαοτικά που πολλές φορές είναι τόσο δύσκολο να τα εξηγήσεις σε κάποιον, και όταν τα εξηγείς γίνεσαι τόσο πολύ κουραστικός που ο συνομιλητής σου από κάποια στιγμή και μετά απλά γνέφει το κεφάλι, χωρίς να καταλαβαίνει απόλυτα τι προσπαθείς να του πεις ή ακόμα χειρότερα χωρίς να προσπαθεί να μπει στο νόημα.

Το θέμα όμως είναι το εξής… Όταν ο συνομιλητής είναι άσχετος του αντικειμένου μπορούμε να κατανοήσουμε τη συγκεκριμένη στάση. Όταν όμως είναι σχετικός με το αντικείμενο και έχει την ίδια στάση, τότε μπορούμε να δώσουμε δύο εξηγήσεις για το θέμα, ή δεν θέλει να ακούσει και να καταλάβει ή απλά ανήκει στην προηγούμενη κατηγορία των μη σχετικών με το αντικείμενο. Υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία την οποία όμως δεν θα κατονομάσουμε γιατί μας διαβάζουν και γυναίκες αλλά ίσως και μικρά παιδιά, οπότε θα μας φάει η λογοκρισία. Εκτός αυτού δεν είναι και πολύ ευγενικό να το προσδιορίσουμε επακριβώς, αλλά νομίζουμε ότι όλοι καταλάβατε τι θέλουμε να πούμε για την τρίτη κατηγορία…

Όπως και να έχει, όμως θα πρέπει πάντα να υπάρχει μία δίοδος επικοινωνίας, ουσιαστικής και όχι απλά εικονικής, άρα μόνο επικοινωνιακής. Τα πάντα είναι θέμα διάθεσης. Αν αυτή δεν υπάρχει, τότε καληνύχτα!!! Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές από αυτό το βήμα, τόσες πολλές που έχουμε αρχίσει και εμείς να αναρωτιόμαστε αν γινόμαστε κουραστικοί και μονότονοι. Όμως, οι αντιδράσεις που λαμβάνουμε από τους συναδέλφους και όχι μόνοι, που πολλοί από αυτούς είναι και καλοί φίλοι, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε κάθε εβδομάδα να λέμε τις απόψεις μας και τα «δικά μας» που πολλές φορές φυσικά είναι και «δικά σας». Άλλωστε, όλοι στο ίδιο ζουμί βράζουμε…

Για να είμαστε ειλικρινείς και εμάς μας έχει λείψει η «πολυτέλεια» να έχουμε απλά να γράψουμε ένα άρθρο που θα αφορά μόνο οδηγίες για ένα συγκεκριμένο λογιστικό-φοροτεχνικό ζήτημα, δηλαδή μας έχει λείψει η αρθρογραφία προ του Μαρτίου του 2020 που νομίζουμε ότι τότε ξεκίνησαν όλα! Δεν μας χαροποιεί καθόλου το γεγονός ότι οι πλειοψηφία των άρθρων της τελευταίας τριετίας εμπεριέχουν παράπονα και σχολιασμό, αλλά όλοι ξέρετε ότι είναι αναπόφευκτο. Δεν φταίμε εμείς… Μακάρι να μην υπήρχαν οι αιτίες για να μην κάναμε και εμείς τα παράπονα μας….

Ελπίζουμε με το νέο έτος που έρχεται οι αρμόδιοι να μας δώσουν αυτή την ευκαιρία, αλλά και να μην μας την δώσουν θα την πάρουμε μόνοι μας … Θα θυμηθούμε λίγο και τα παλαιού τύπου άρθρα και ας μην μας αφήνουν ήσυχους!!! Εσείς τι προτιμάτε; Σε εμάς πάντως έχει λείψει η ηρεμία και η σταθερότητα… Αυτή θα είναι λοιπόν η ευχή μας για το νέο έτος… Ηρεμία και σταθερότητα… Αν επανέλθουν αυτά οι υπόλοιπες ευχές είναι συνεπαγόμενες. Η ευχή για υγεία βέβαια πάει μόνη της και προηγείται όλων, γιατί όπως είχαμε πει και στο άρθρο μας «Τα επικίνδυνα παιχνίδια θα μας φάνε και τον άσσο» η υγεία είναι το νούμερο ένα στον αριθμό όλων μας… Χωρίς αυτή δεν γίνεται τίποτα!!!

Οι ευχές για το νέο έτος ήταν λιγάκι πρόωρες, αφού θα τα ξαναπούμε και την επόμενη Παρασκευή, αλλά μας ήρθαν πάνω στην ροή του λόγου και της σκέψης και είπαμε να μην τις αφήσουμε να πάνε χαμένες. Όπως και να έχει θεωρούμε ότι πάντα θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες οι ευχές και να μην στεκόμαστε στις τυπικές, αλλά σε αυτές που βγαίνουν από μέσα μας…

Σήμερα μας βγήκε ένα άρθρο λιγάκι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, αλλά και η επικαιρότητα καλά κραττεί…. Στα dead line έχουμε την απογραφή που θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για τη μετάβαση στο ψηφιακό ωράριο εργασίας, που λήγει στις 20 Δεκεμβρίου, μετά την υπέρογκη παράταση που δόθηκε για 20 ημέρες. Η αυτονόητη παράταση ήδη έχει ζητηθεί, ενώ η άποψη μας έχει καταγραφεί στο άρθρο που προαναφέραμε για την υγεία, οπότε δεν χρειάζεται να τα αναλύουμε ξανά.

Στα υπόλοιπα dead line, εκτός από τα γνωστά, έχουμε στις 31 Δεκεμβρίου τη λήξη της προθεσμίας για υπόδειξη των διαφωνιών που έχουν οι επιχειρήσεις στα έξοδα τους σε σχέση με τα «αντικριζόμενα» τιμολόγια της χρήσης 2021 που έχουν διαβιβαστεί από τους εκδότες, δηλαδή τη γνωστή και μη εξαιρετέα διαβίβαση δεδομένων στο myDATA σε περίπτωση αποκλίσεων. Μάλιστα…. Εδώ ταιριάζει μία και μόνο έκφραση… Δεν περιγράφω άλλο…

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και ψυχραιμία!!!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
myDATA, Ψηφιακό ωράριο εργασίας, Απογραφική διαδικασία