02/12/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Τα επικίνδυνα παιχνίδια θα μας φάνε και τον άσσο

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Καλό μήνα σε όλους! Λέμε σήμερα να ξεκινήσουμε από τις ευχές, γιατί έχουμε τόσα στο μυαλό μας που πολλές φορές τις ξεχνάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και αυτό δεν κάνει καλό. Υγεία πάνω από όλα παιδιά, γιατί χωρίς αυτή όλα είναι μηδενικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η ζωή μας είναι ένας αριθμός που ξεκινά από το νούμερο ένα, που είναι η υγεία και αυξάνεται με πολλούς αριθμούς μηδέν που είναι όλα τα υπόλοιπα. Για σκεφτείτε τι θα γίνει αν από αυτόν τον αριθμό που δημιουργήθηκε αφαιρέσεις την αρχή του…

Πολύ σωστά το βρήκατε… Θα μας μείνουν πολλά μηδενικά που δεν θα έχουν καμία ουσία χωρίς τον άσσο μπροστά. Φυσικά δεν εννοούμε ότι όλα είναι ένα μηδενικό, το αντίθετο μάλιστα , αλλά όλα αυτά χωρίς τον βασικό άσσο αλλάζουν τελείως νόημα. Η μαγεία των μαθηματικών είναι αυτή…

Ας αφήσουμε όμως τη φιλοσοφία και την όρεξη για μαθηματικά παιχνίδια γυρίζοντας στα δικά μας «παιχνίδια» που είναι ουκ ολίγα όπως πολύ καλά γνωρίζετε. Η προηγούμενη εβδομάδα είχε μπόλικα από δαύτα με κορωνίδα όλων το παιχνίδι που παίζει το Υπουργείο Εργασίας με τις επιχειρήσεις όλης της χώρας, μέσω των δικών μας πλατών, σε σχέση με την απογραφική διαδικασία του ψηφιακού ωραρίου απασχόλησης και την προθεσμία που δίδεται για αυτή. Η παράταση δόθηκε αλλά μόνο αστεία μπορεί να χαρακτηριστεί γιατί οι 20 ημέρες φυσικά και δεν επαρκούν πάλι. Δεν επαρκούν όχι γιατί θέλουμε να τεμπελιάσουμε, αλλά γιατί υπάρχουν παράλληλα και άλλες υποχρεώσεις. Επίσης έχουμε πει πάρα πολλές φορές και θα το πούμε και τώρα ότι είναι τουλάχιστον προκλητικό τέτοιες παρατάσεις να δίνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή , γιατί επικρατεί η λογική «δεν πειράζει άστους να τρέξουν να μαζέψουν ότι προλάβουν , γιατί αν την δώσεις από τώρα θα φωνάζουν πάλι αργότερα».

Έχουμε πει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν ότι οι προθεσμίες πρέπει να δίδονται με κοινή πολιτική ώστε να συνυπολογίζεται ότι υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις που τρέχουν παράλληλα. Εδώ το Υπουργείο Εργασίας όμως πρωτοτύπησε πάλι , αφού δεν υπολόγισε καν τον ίδιο του τον εαυτό, αφού ξέχασε ότι στις 21 Δεκεμβρίου υπάρχει μία πάρα πολύ μεγάλη υποχρέωση που ονομάζεται Δώρο Χριστουγέννων και θα πρέπει να πληρωθεί από όλες τις επιχειρήσεις ως τότε. Τι θα γίνει αν δεν πληρωθεί; Πολύ απλά είναι ποινικό για την επιχείρηση που δεν το πλήρωσε. Τι από όλα λοιπόν θα κάνουμε; Θα υπολογίσουμε δώρα ή θα κάνουμε απογραφές; Καλό το ερώτημα , αλλά φυσικά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα…

Αν βγάλουμε την παράμετρο Δώρα Χριστουγέννων, 20 ημέρες επαρκούν για κάτι τέτοιο; Φυσικά και όχι αφού ακόμα υπάρχουν άπειρα ζητήματα αναπάντητα επί του θέματος. Κύριοι αρμόδιοι , αν δεν πιστεύετε εμάς, μπορείτε να ρωτήσετε άλλους αρμόδιους παράγοντες που απορούν και αυτοί μαζί μας αδυνατώντας να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Έχουμε πει πολλές φορές… Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θέλουν χρόνο και ανθρώπινες συνθήκες. Αν τις κάνεις στο πόδι πολύ απλά δεν θα κάνεις τίποτα ή μάλλον θα τα κάνεις χειρότερα.

Από την άλλη αν η διαδικασία ήταν απλή και γεμάτη με έντονο χρώμα διαφάνειας και προόδου, όπως εσείς θεωρείτε, απαντήστε μας γιατί δόθηκε τόσο μεγάλο περιθώριο για τις τράπεζες και τα super market που κατά κύριο λόγο έχουν εσωτερικά λογιστήρια ; Φυσικά δεν έχουμε κάτι με αυτούς τους δύο κλάδους και τους συναδέλφους που εργάζονται εκεί, αλλά το χρησιμοποιούμε σαν παράδειγμα και απορία ταυτόχρονα , για να δείξουμε τα σχετικά συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με το σύνολο των υπόλοιπων επιχειρήσεων της χώρας που καλούνται να λύσουν τα θέματα τους σε 30 ημέρες που στη συνέχεια έγιναν χαριστικά 50 ημέρες , ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται και μάλιστα με bold γράμματα ότι δεν θα δοθεί άλλο περιθώριο.

Αλήθεια αν αρκούν αυτά τα περιθώρια , γιατί άραγε η εγκύκλιος 49758/26-05-2022 έλεγε ότι οι λοιπές επιχειρήσεις-εργοδότες της Χώρας, εκτός των αναφερομένων στην παρ. 2 του παρόντος άρθρου, οφείλουν να προβούν στην απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι απασχολούνται στην επιχείρηση εντός του χρονικού διαστήματος από 1η Οκτωβρίου 2022 έως και 30η Νοεμβρίου 2022. Αφού λοιπόν έχετε πολύ καλά στατιστικά όπως φαίνεται από το δελτίο τύπου σας, πείτε μας σας παρακαλώ πόσες επιχειρήσεις είχαν κάνει απογραφή το διάστημα 1η Οκτωβρίου με 31 Οκτωβρίου; Εάν η απάντηση σας είναι ότι αυτό το διάστημα έχουν κάνει απογραφή παραπάνω από μηδέν επιχειρήσεις , τότε θα δεσμευτούμε ότι θα έχουμε τελειώσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και τις ψηφιακές κάρτες εργασίας και όχι μόνο την απογραφή! Εάν όμως η απάντηση σας είναι μηδέν , τότε θα απαιτήσουμε το αυτονόητο, δηλαδή να τηρείτε τις εγκυκλίους σας και να μην τις αναιρείτε με άλλα δελτία τύπου που βαφτίζουν τον άχρηστο ετήσιο πίνακα εργασίας , ως αρχή της απογραφικής διαδικασίας…

Με τα υπόλοιπα «παιχνίδια» δεν θα ασχοληθούμε πολύ και θα κάνουμε μία απλή αναφορά σε αυτά ξεκινώντας από τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών που εναρμονίζονται επιτέλους με αυτές τις εφορίας και έτσι δύναται να ρυθμιστούν σε έως 24 δόσεις και επίσης αν προέρχονται από ελεγκτικό γεγονός σε έως 48 δόσεις. Στην εγκύκλιο 36/2022 του e-ΕΦΚΑ αναλύονται οι λεπτομέρειες της ρύθμισης και οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής σε αυτές.

Από τα αναγραφόμενα τις εγκυκλίου θα σταθούμε με προσοχή σε αυτό που αναφέρεται στο άρθρο 5 της εγκυκλίου σε σχέση με την απώλεια της ρύθμισης. Η απώλεια της πάγιας ρύθμισης συνεπάγεται την απαγόρευση υπαγωγής της οφειλής σε νέα ρύθμιση, μετά τη μη εμπρόθεσμη καταβολή και δεύτερης δόσης εντός του δωδεκαμήνου. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε απόλυτα τι εννοεί αυτή η διάταξη της εγκυκλίου, αλλά αν είναι αυτό που πιστεύουμε , θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα αρρύθμιστα να πολλαπλασιαστούν εκθετικά γιατί απλούστατα το σύστημα του ΚΕΑΟ δεν σε αφήνει να έχεις δύο ρυθμίσεις και οι ρυθμίσεις χάνονται λόγω νέων οφειλών. Δεν λειτουργεί όπως αυτό της εφορίας που σε αφήνει να ρυθμίζεις την κάθε οφειλή ξεχωριστά και έτσι η κάθε ρύθμιση είναι ξεχωριστό κεφάλαιο και έτσι οι νέες οφειλές δεν αναιρούν τις υπόλοιπες ρυθμίσεις.

Επίσης είχαμε νέα με το «παιχνίδι» της επιστρεπτέας προκαταβολής όπου προχθές 30 Νοεμβρίου, εκδόθηκε η απαραίτητη διευκρινιστική εγκύκλιος ΓΔΟΥ 85/2022 για το ζήτημα των επιστρεπτέων προκαταβολών και τον τρόπο επανελέγχου τήρησης των κριτηρίων από τις επιχειρήσεις. Το βασικό που κρατάμε είναι ότι τα ποσά που είχαν βεβαιωθεί στις 2 Νοεμβρίου και ήταν απαιτητά ως τις 30 Νοεμβρίου, μεταφέρθηκαν για τις 31 Ιανουαρίου 2023. Εάν από το επανέλεγχο προκύψει ότι το επιστρεπτέο ποσό πρέπει να είναι μικρότερο γιατί τηρήθηκαν οι όροι , τότε τα ποσά θα αναπροσαρμοστούν , θα δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής σε δόσεις με παράλληλο κίνητρο έκπτωσης σε εφάπαξ αποπληρωμή και θα διαγραφούν οι τόκοι που έχουν βεβαιωθεί σε διαφορετική ταυτότητα οφειλής.

Για το τέλος αφήσαμε ένα άλλο παιχνίδι που σίγουρα θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Με την εγκύκλιο Α.1170/2022 ανακοινώθηκε ότι μπαίνει σε εφαρμογή πιλοτικά η διαδικασία υποβολής προ συμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ από τα στοιχεία των my data . Βέβαια ακόμα η εφαρμογή παρέχει στους υπόχρεους τη δυνατότητα να τροποποιούν τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς της δήλωσης ΦΠΑ, συνεπώς η ορθή και ακριβής συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ συνιστά υποχρέωση και ευθύνη των υποκείμενων στον φόρο, οπότε ακόμα το συγκεκριμένο παιχνίδι παραμένει πιλοτικό. Προς το παρόν δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τι θα γίνει αν πάψει να είναι πιλοτικό και έτσι δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω … Θέλουμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ακέραιο τον άσσο μας σύμφωνα με τα λεγόμενα του προλόγου μας. Όχι τίποτα άλλο αλλά μπαίνει και του μουντιάλ στη φάση των νοκ άουτ αγώνων!!!

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και καλή δύναμη…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Δήλωση ΦΠΑ, Εργάνη ΙΙ, Ψηφιακό ωράριο εργασίας, Απογραφική διαδικασία