Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.
Ο Οκτώβριος πλησιάζει στο τέλος του και μαζί με αυτό έχουμε να περιμένουμε ένα πολύ όμορφο τριήμερο , με καλό καιρό σύμφωνα με τις προβλέψεις. Μαζί με τριήμερο μας περιμένει και η αλλαγή της ώρας που θα γίνει την επόμενη Κυριακή τα ξημερώματα. Το «κλείδωμα» σε μία σταθερή ώρα έχει ξεχαστεί και έτσι παραμένουμε στο κλασικό μοτίβο μία ώρα μπροστά το καλοκαίρι και μία ώρα πίσω τον χειμώνα.
Η επιστροφή στη χειμερινή ώρα είναι η αγαπημένη των υπναράδων , αφού την ημέρα της αλλαγής ζουν την ίδια ώρα δύο φορές και έτσι κερδίζουν λιγάκι ύπνο για μία ώρα. Βέβαια, το καλοκαίρι ισχύει το ακριβώς αντίθετο και έτσι επιστρέφουν τη μία ώρα που κέρδισαν τον χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση η χειμερινή ώρα σηματοδοτεί την εισαγωγή στη χειμωνιάτικη περίοδο που νυχτώνει από πολύ νωρίς και έτσι θα είναι βέβαιο ότι θα φεύγουμε από τα γραφεία μας νύχτα , χωρίς να χρειάζεται να βάζουν το χεράκι τους οι αρμόδιοι των νομοθετημάτων και των διαδικασιών. Το αν θα φεύγουμε «νύχτα» ή «βαθιά νύχτα» θα φανεί στην πορεία των ημερών, αφού κλασικά μας περιμένουν ουκ ολίγες διαδικασίες.
Αρχικά έως τις 31 Οκτωβρίου έχουμε την υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε4 του ΣΕΠΕ , δηλαδή του γνωστού και μη εξαιρετέου ετήσιου πίνακα προσωπικού που υποβάλλεται στο σύστημα Π.Σ Εργάνη. Εδώ και πολλά χρόνια αναρωτιόμαστε εμείς και πολλοί άλλοι, ποιος ο λόγος ύπαρξης της εν λόγω υποχρέωσης , αφού τα στοιχεία των εργαζομένων υπάρχουν ανά πάσα στιγμή και ώρα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και μπορούν να αντλούνται με αναζήτηση συγκεκριμένων διαστημάτων από το σύστημα αναζήτησης. Η κατάργηση του έχει ζητηθεί πολλές φορές , αλλά οι προτάσεις δεν έχουν εισακουστεί κι έτσι κάθε χρόνο κάνουμε μία περίληψη στην ΕΡΓΑΝΗ των ενεργών εργαζομένων, μέσω αυτού του πίνακα, η οποία θα πρέπει να αναρτάται σε εμφανές σημείο της επιχείρησης. Στη συνέχεια ο αρχικός ετήσιος πίνακας ακολουθείται από τα Ε4 τροποποιήσεων που θα γίνουν , τα οποία θα πρέπει και αυτά να γίνονται ανάρτηση σε εμφανές σημείο της επιχείρησης , μαζί με τον αρχικό πίνακα.
Μάλιστα, φέτος το υπουργείο Εργασίας δίνει ιδιαίτερη βάση στη συγκεκριμένη υποχρέωση , αφού τη συνδέει με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και την σταδιακή εισαγωγή του συνόλου των επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο καθεστώς, μαζί με την επόμενη υποχρέωση των επιχειρήσεων σε σχέση με την απογραφική διαδικασία ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας του προσωπικού όλων των επιχειρήσεων.
Για την ακρίβεια σχετικό δελτίου τύπου στις 3 Οκτωβρίου του Yπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι:
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθυμίζει ότι από το Σάββατο 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε η δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με την υποβολή του εντύπου Ε4 στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, ενώ ακολουθεί από 1ης Νοεμβρίου η απογραφική διαδικασία του συνόλου των εργαζομένων μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.
Συγκεκριμένα:
– Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε, κατά την πάγια διαδικασία, η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος πίνακας προσωπικού) στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η προθεσμία υποβολής του Ε4 λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
– Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού. Εξαιρούνται οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, κλάδοι στους οποίους εφαρμόζεται ήδη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και έχει ήδη ολοκληρωθεί η απογραφή.
Τώρα πως αυτά τα δύο εμπλέκονται είναι μία καλή ερώτηση , αφού στον ετήσιο πίνακα επαναλαμβάνονται στοιχεία που ήδη γνωρίζει το ΕΡΓΑΝΗ , ο ΣΕΠΕ , το υπουργείο εργασίας και ο κάθε άλλος εμπλεκόμενος, αλλά έχουμε πει πολλές φορές επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως… Το αν θα παραμείνει η συγκεκριμένη υποχρέωση υποβολής ετήσιου πίνακα και μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα φανεί στην πορεία , αλλά η λογική λέει ότι είναι αδιανόητο να παραμείνουν όλες οι υποχρεώσεις ενώ παράλληλα θα έχουν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργείου Εργασίας, ψηφιοποιηθεί τα πάντα σε σχέση με την εργασία.
Πάντως η αγωνία των λογιστών για το συγκεκριμένο εγχείρημα της ψηφιακής κάρτας είναι πολύ μεγάλη και εύλογη , αφού υπάρχουν πολύ κακά παραδείγματα του παρελθόντος σε σχέση με τις ψηφιοποιήσεις διαδικασιών. Η θέση μας είναι ίδια και με τα my data. Η ψηφιοποίηση είναι αρεστή με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ο ανάλογος χρόνος , η απαραίτητη εκπαίδευση , οι επίσης απαραίτητες οδηγίες και όλα αυτά που θα πρέπει να εμπεριέχει μια «ψηφιακή επανάσταση» όπως διαφημίζεται η εν λόγω διαδικασία. Αλλά το κυριότερο είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ο χρόνος προσαρμογής των πάντων. Για τους «πάντες» κατά κύριο λόγο εννοούμε τις επιχειρήσεις που θα κληθούν να εφαρμόσουν το όλο εγχείρημα και να το τρέξουν μαζί μας. Τα super market και οι τράπεζες μπορεί να το συνήθισαν καi να το εφάρμοσαν , όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα των επιχειρήσεων της χώρας.
Για αρχή πάντως θα κρίνουμε ότι τα μοντέλα «απογραφή των πάντων μέσα σε ένα μήνα» δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην πράξη. Τα λογιστήρια έχουν και άλλες εργασίες να τρέξουν παράλληλα και η διαδικασία απογραφής σίγουρα δεν είναι ενός «κλικ» . Κρίμα είναι να χάσει από τώρα την ουσία του το όλο εγχείρημα και να λειτουργήσει ανάποδα.
Επίσης εκτός του χρονικού περιθωρίου οι αρμόδιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να εκδώσουν άπειρες οδηγίες επί του ζητήματος, γιατί το εργασιακό κομμάτι είναι χαοτικό από μόνο του και δεν μπορεί να γίνει από όλους με τον ίδιο μπούσουλα και με τις ίδιες διαδικασίες. Άλλο ο υπάλληλος γραφείου και άλλο ο τεχνίτης που πρέπει να πάει στο εργοτάξιο . Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε από τώρα σε λογικές ερωτήσεων, αφού καμία ουσιαστική οδηγία δεν έχει δοθεί επί του θέματος, αλλά δεν διαθέτουν όλοι οι εργαζόμενοι Smartphone ή tablet , ούτε έχουν όλοι την ικανότητα να τα χειριστούν ή ακόμα περισσότερο να τα αγοράσουν…
Σας αφήνουμε στους προβληματισμούς σας για την ψηφιακή κάρτα και δεν το συνεχίζουμε άλλο με αυτό. Έχουμε άλλα ζητήματα που μας καίνε... Πρέπει μέχρι τις 31/10 να στείλουμε στην ειδική εφαρμογή τις αποκλείσεις εξόδων των my data για την χρήση 2021… Από τις 10 Ιουνίου το παλεύουμε , κρίμα είναι να το χάσουμε τώρα στο τέλος!!! Τι εννοείτε δεν υπάρχει σχετική εφαρμογή διαβίβασης διαφορών; Αφού η Α.1038/2022 το λέει ξεκάθαρα… Οι λήπτες των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής που αφορούν σε έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης, υποχρεούνται να διαβιβάσουν είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά, ανά Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου εκδότη, περιπτώσεις αποκλίσεων στα προαναφερόμενα διαβιβασθέντα δεδομένα, έως την 31.10.2022, κατά τα άλλα τα παιδιά καλά;;;
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…