29/07/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Καλώς τον Αύγουστο που ‘χει παχιές τις μύγες....

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Ιούλιος μας αφήνει σιγά-σιγά… Ένα Σαββατοκύριακο έμεινε και ο αγαπημένος Αύγουστος μας καλωσορίζει στην αρχή της εβδομάδας γεμάτος χαρές και ανεμελιά… Έτσι θα μπορούσε να αρχίζει μια παιδική έκθεση στο δημοτικό σχολείο. Στα ενήλικά μας χρόνια η δική μας έκθεση θα άρχιζε ελαφρώς διαφορετικά, κρύβοντας βέβαια την ελπίδα ότι μέσα στις 31 ημέρες του Αυγούστου θα βρούμε κι εμείς μια μικρή ανάπαυλα από τον καθημερινό μας αγώνα δρόμου.

Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι οι διακοπές και η ανάπαυλα είναι άκρως απαραίτητα στοιχεία για έναν ανθρώπινο οργανισμό, για να μπορεί να αποδώσει στη συνέχεια. Το επιβεβαιώνουν όλοι οι γιατροί, αλλά και οι τεχνικοί Η/Υ για το δικό τους κομμάτι, αφού και οι υπολογιστές θέλουν κι αυτοί το απαραίτητο restart ή το απαραίτητο format. Όμως, εκτός αυτού, θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι η ζωή των υπολογιστών διαρκεί συνήθως λιγότερο από 10 έτη, οπότε καλό είναι να μην συγκρινόμαστε με αυτούς σε κανένα επίπεδο.

Τι θα καταφέρουμε να κάνουμε φέτος; Θα φανεί στην πράξη, αλλά την άποψή μας την έχουμε εκθέσει μέσα από την εβδομαδιαία αρθρογραφία μας από εδώ, αλλά και αρκετές φορές δημοσίως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν πρόκειται κανένας να μας την αλλάξει, αφού θεωρούμε ότι η έναρξη των δηλώσεων στις 30 Μαρτίου το απόγευμα ήταν για επικοινωνιακούς λόγους όπως και αποδείχθηκε. Το πώς αποδείχθηκε επίσης δεν χρειάζεται να το αναλύουμε ξανά, μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας που σχολιάζαμε το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών για την ανακοίνωση της παράτασης.

Σε κάθε περίπτωση, στο θέμα της πληρωμής του φόρου, για να πάμε και λίγο στο πρακτικό κομμάτι του θέματος, επικράτησε η λογική που όλοι φανταζόμασταν, ότι δηλαδή η πρώτη δόση μεταφέρεται για τις 31 Αυγούστου, αλλά και επίσης ότι η έκπτωση 3% της εφάπαξ πληρωμής του ποσού από τα φυσικά πρόσωπα ισχύει κι αυτή για την πληρωμή έως τις 31 Αυγούστου. Το πρώτο μέρος το γνωρίζαμε ήδη από το δελτίο τύπου, το δεύτερο το υποπτευόμασταν υπολογίζοντας ότι δεν είχε λογική να μην μεταφερθεί το κίνητρο εφάπαξ πληρωμής, αλλά η τροπολογία μας επιβεβαίωσε αυτό που θεωρούσαμε αυτονόητο. Αυτονόητο επίσης είναι, ότι η παράταση πληρωμής της πρώτης δόσης και του κινήτρου της εφάπαξ αποπληρωμής αφορά και όσες δηλώσεις έχουν ήδη υποβληθεί παρότι στο taxis αναφέρει ακόμα τα παλιά δεδομένα, αφού θα πρέπει πρώτα να δημοσιευθεί η εν λόγω τροπολογία για να αναπροσαρμοστούν τα δεδομένα. Έστω κι εάν είναι αυτονόητο, το αναφέρουμε από εδώ γιατί ήδη έχουμε γίνει δέκτες αποριών και ανησυχίας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στα νούμερα των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, αφού μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περίπου 5,4 εκατ. Δηλώσεις, άρα υπολείπονται περίπου 1,1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σχέση με πέρυσι. Από αυτές βέβαια, κάποιες χιλιάδες θεωρούμε ότι ανήκουν στην κατηγορία των δηλώσεων με το πρόβλημα που είχαμε αναφέρει στο άρθρο της προπερασμένης Παρασκευής «Είναι ώρα να συζητάμε για ξεχασμένους φορολογούμενους;», το οποίο εξακολουθεί και υφίσταται, αφού δεν έχει αλλάξει κάτι με το θέμα της «επικαιροποίησης στοιχείων» για κανέναν φορολογούμενο.

Έγκυρες πληροφορίες μας για το ζήτημα αναφέρουν ότι δεν υπάρχει διάθεση να αλλάξει αυτό, ούτε υπάρχει κάποια σκέψη για διόρθωση της κατάστασης με κάποιον άλλο τρόπο. Η πρόθεση των αρμοδίων είναι όλοι οι φορολογούμενοι να έχουν δικούς τους κωδικούς taxis και τα σωστά email επικοινωνίας, κάτι που όπως έχουμε ήδη αναφέρει μας βρίσκει κι εμάς σύμφωνους, αλλά με μια πολύ μεγάλη ένσταση για τη χρονική στιγμή του εγχειρήματος. Τα έχουμε ξαναπεί και σε παλαιότερα άρθρα μας… Υπάρχει κίνδυνος, αρκετοί φορολογούμενοι να μείνουν «όμηροι» αυτής της κατάστασης και να μην μπορέσουν τελικά να κάνουν φορολογική δήλωση γιατί η σύζυγος δεν έχει δικούς της κωδικούς taxis. Ας δοθεί για αυτούς μια ενδιάμεση λύση ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν δήλωση σωστά. Μια λύση είναι να ανοίξει το σύστημα που δηλώνουν οι έγγαμοι φορολογούμενοι την πρόθεση να κάνουν χωριστή δήλωση. Θεωρούμε ότι είναι έστω μια μέση λύση για φέτος, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι υπόχρεοι από αυτήν την κατάσταση κι έτσι να μπορέσουν έστω αυτοί να δηλώσουν τα εισοδήματά τους.

Γνωρίζουμε περίπτωση που κάποιος έχει να δηλώσει εισόδημα από ενοίκια ύψους 50.000 ευρώ περίπου και δεν μπορεί να κάνει δήλωση γιατί η σύζυγός του δεν έχει κωδικούς, αλλά επίσης δεν μπορεί να βρει ραντεβού στο προξενείο να κάνει εξουσιοδότηση για κλειδάριθμο, αλλά και να κάνει επικαιροποίηση στοιχείων φυσικού προσώπου. Ναι, όφειλε να το είχε κάνει, αλλά δεν γνώριζε αυτό το δεδομένο, αφού στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο, ούτε εισόδημα, μάλιστα σχεδόν είχε ξεχάσει ότι έχει ελληνικό ΑΦΜ, αφού τα πάντα ανήκουν στον σύζυγό της. Φυσικά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μοναδική, υπάρχουν πολλές τέτοιες παρόμοιες καταστάσεις, για αυτό λέμε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για αυτό το ζήτημα. Δεν είναι λύση όλες αυτές οι δηλώσεις να υποβληθούν χειρόγραφα στις Δ.Ο.Υ., φανταζόμαστε κανένας δεν θα ήθελε αυτήν τη λύση.

Στα υπόλοιπα θέματα, αναφέρουμε αντί επιλόγου και μόνο για την ιστορία, ότι αίτηση για το fuel pass 2 θα πρέπει να κάνουν και όσοι είχαν κάνει για το fuel pass 1, αφού στην εγκύκλιο δεν αναφέρεται κάποια διαφοροποίηση για αυτούς. Εκτός αυτού, η ίδια εγκύκλιος μας ενημερώνει ότι η εφαρμογή θα είναι ανοιχτή έως τις 29 Αυγούστου, ενώ παράλληλα μας ενημερώνει ότι για το διάστημα 29 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου θα υπάρχει «σειρά προτεραιότητας με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ» και ότι από Τετάρτη 3 Αυγούστου θα είναι ανοιχτό για όλους… Δεν χρειάζεται να μας πείτε τι σκέφτεστε, το ίδιο σκεφτόμαστε κι εμείς ... Όπως λέει και η γνωστή φράση: «δικό σας!»….

Καλή δύναμη και καλό μήνα σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Έκπτωση φόρου, Φορολογική δήλωση, Επαγγέλματα > Φοροτεχνικός, Επιδότηση καυσίμων