22/07/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Παράταση Φορολογικών Δηλώσεων – …«Τι δεν μας είπε»…

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Στον πρόλογο του προηγούμενου άρθρου είχαμε ευχηθεί ο τότε επικείμενος καύσωνας να μην φέρει προβλήματα με πυρκαγιές και καταστροφές φυσικού πλούτου και περιουσιών. Δυστυχώς πέσαμε έξω και στα δύο, αφού ο καύσωνας δεν ήρθε καθ’ ολοκληρία γιατί το βοριαδάκι έκανε τη δουλειά του, όμως το ίδιο βοριαδάκι βοήθησε δυστυχώς να κάνουν και οι πυρκαγιές «πολύ καλά» τη δική τους δουλειά και να «κεράσουν» τον κόσμο με αγωνία και ταλαιπωρία και όχι μόνο. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε άλλα παρόμοια φαινόμενα, αλλά κάθε χρόνο μένουμε με την ελπίδα.

Στα δικά μας λημέρια και θέματα, εχθές είχαμε την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου. Η ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζει εάν η παράταση αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά θεωρούμε αυτονόητο ότι θα αφορά και τα δύο, όμως δεν είναι αυτό το ζήτημά μας. Όπως είχαμε προβλέψει σε πάρα πολλά άρθρα μας έως τώρα, αλλά και σε πολλές κατ’ ιδίαν συζητήσεις με αρκετούς συναδέλφους, το Υπουργείο θα αγνοούσε για άλλη μια χρονιά το γεγονός ότι ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που όλοι έχουν δικαίωμα να κάνουν διακοπές κι έτσι θα έδινε μια νέα προθεσμία, η οποία θα έληγε μέσα στον Αύγουστο. Μάλιστα προβλέπαμε ακόμα και το ύφος της ανακοίνωσης της παράτασης, η οποία λέγαμε ότι θα είχε ως «σήμα κατατεθέν» το γεγονός ότι το σύστημα των δηλώσεων άνοιξε στις 30 Μαρτίου.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση καταλαβαίνουμε ότι πέσαμε απόλυτα μέσα στις προβλέψεις μας, βέβαια δεν χρειάζονται και πολύ μεγάλες μαντικές ικανότητες για αυτό, αφού η ανακοίνωση ξεκινά με την έκφραση «παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022…» Το ποιος μπορούσε να κάνει δήλωση στις 30 Μαρτίου, βέβαια, δεν μας το απαντά η ανακοίνωση, αλλά πάμε να το ανακαλύψουμε παρέα…

Η ανακοίνωση δεν απαντά πότε εκδόθηκε η εγκύκλιος για τα νομικά πρόσωπα, ούτε πότε άνοιξε η εφαρμογή για αυτά. Φυσικά δεν αναφέρει από πότε μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις τα ομόρρυθμα και ετερόρρυθμα μέλη των νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία.

Επιπλέον η ίδια ανακοίνωση δεν αναφέρει πότε εκδόθηκε εγκύκλιος για το τι θα κάνουμε με τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές κι εάν θα έπρεπε να απεικονίσουμε στα έντυπα Ε3 τα μη επιστρεφόμενα ποσά και τα ποσά των εκπτώσεων που θα κέρδιζαν όσοι πλήρωναν εφάπαξ. Μάλιστα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή πολλοί από εμάς μπήκαν οι ίδιοι στη διαδικασία να κάνουν μόνοι τους τον έλεγχο τήρησης των προϋποθέσεων και να υπολογίσουν μόνοι τους πόσο θα είναι το μη επιστρεπτέο ποσό, αλλά και να μάθουν εάν οι πελάτες θα πληρώσουν εφάπαξ ή όχι, ώστε να κάνουν τις σωστές εγγραφές και απεικονίσεις. Κατά την ταπεινή μας άποψη, όσοι μπήκαν σε αυτήν τη διαδικασία, κακώς μπήκαν, αλλά τι να κάνουμε που αυτά έλεγαν οι εγκύκλιοι κι όχι μόνο! Στα σεμινάρια αναφερόταν ότι είναι τελείως παράλογο, αλλά αυτή ήταν η διαδικασία που όριζαν οι οδηγίες. Πολύ αργότερα μάθαμε ότι αυτό δεν υπήρχε πρόβλημα να απεικονιστεί και στη δήλωση του 2022. Φυσικά, η ανακοίνωση επιπλέον αγνοεί το γεγονός ότι τα επιστρεφόμενα ποσά αναρτήθηκαν στα μέσα Ιουλίου και μάλιστα όχι για όλους, αφού ακόμα υπάρχουν αρκετοί που αναμένουν την εκκαθάριση του ποσού επιστροφής.

Επίσης, η ίδια ανακοίνωση δεν αναφέρει τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας, τα οποία αναδείξαμε στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας και ότι ακόμα υπάρχουν πολλοί φορολογούμενοι που κωλύονται να υποβάλλουν δήλωση για αυτόν τον λόγο. Μάλιστα, η ανακοίνωση αγνοεί το γεγονός ότι δεν μπορείς να δηλώσεις επιθυμία υποβολής χωριστής δήλωσης εδώ και πολύ καιρό, κάτι που, αν γινόταν, ίσως βοηθούσε κάπως τη διαδικασία.

Επιπλέον, η ανακοίνωση δεν αναφέρει πότε είχαν ανέβει στο σύστημα οι βεβαιώσεις πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών για τη χρήση 2021, βεβαιώσεις απαραίτητες, αφού επηρεάζουν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Η ίδια ανακοίνωση φυσικά δεν αναφέρει πότε ανέβηκαν οι βεβαιώσεις κρατήσεων clawback και rebate για όσους κλάδους τις περίμεναν μαζί με τα υπόλοιπα - ψιλά γράμματα θα μας πείτε, αφού δεν αφορά πολλούς.

Ακόμα, η ανακοίνωση δεν αναφέρει πότε ήταν καθ’ όλα έτοιμες οι βεβαιώσεις που έπρεπε να αναρτηθούν από τους κρατικούς φορείς, δηλαδή οι βεβαιώσεις συνταξιούχων, δημοσίων υπαλλήλων στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και όσων λάμβαναν κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ ή είχαν αποζημιωθεί για ασθένεια. Προφανώς η ίδια ανακοίνωση αγνοεί το γεγονός ότι πολλές φορές άλλη βεβαίωση βλέπεις τη μία φορά και άλλη την άλλη, τα θυμόμαστε πολύ καλά αυτά τα φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο με τις ανάλογες εκπλήξεις.

Τέλος, η ανακοίνωση αγνοεί κάτι πολύ σημαντικό για εμάς τους φοροτεχνικούς, αλλά και όλους τους φορολογούμενους: Τις παράλληλες υποχρεώσεις οι οποίες για άλλη μια χρονιά ήταν ουκ ολίγες, με κορυφή όλων, το σύστημα του myDATA. Σύστημα το οποίο αφορά την «ψηφιακή επανάσταση» των επιχειρήσεων, όπως λέγεται, αλλά ακόμα παλεύουμε να κάνουμε την αρχή και να ξεμπερδευτούμε όλοι μας με αυτό. Παράλληλα όμως έως τις 30 Ιουνίου έπρεπε να ανέβουν τα έσοδα του 2021 και επιπλέον είχαμε και μια νέα εγκύκλιο για το 2022 και μετά.

Σε όλα τα παραπάνω βέβαια θα θεωρούσαμε παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι η ανακοίνωση αγνοεί τον πρωταγωνιστή των τελευταίων ετών, το γνωστό και μη εξαιρετέο κορωνοϊό. Ίσως καλύπτεται από την έκφραση «λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν», αλλά δεν αναφέρεται πουθενά ότι μέσα σε αυτό το διάστημα άπειρα γραφεία κλήθηκαν να λειτουργήσουν υποστελεχωμένα και όχι μόνο, τηρώντας φυσικά τους αναγκαίους υγειονομικούς κανόνες.

Αντί όλων των παραπάνω λοιπόν, η ανακοίνωση απλά και μόνο μας είπε ότι οι δηλώσεις άνοιξαν στις 30 Μαρτίου κι έτσι ο αναγνώστης που δεν γνωρίζει το αντικείμενο αντιλαμβάνεται ότι έχουν περάσει ήδη 4 μήνες από την έναρξη της υποβολής, άρα «χρόνος υπήρχε».

Επίσης, μας είπε ότι η παράταση δίνεται παρά του γεγονότος ότι ήδη υπάρχουν 81% συνεπών φορολογουμένων οι οποίοι έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους, άρα μόνο 19% είναι οι «προβληματικοί» που οι αρμόδιοι δεν θέλουν να τιμωρήσουν με πρόστιμα και προσαυξήσεις, αντιλαμβάνεται πάλι ο αναγνώστης που δεν γνωρίζει.

Κλείνοντας, μας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο παράτασης και ότι ο χρόνος υποβολής εξαντλείται εδώ. Άλλωστε ο αναγνώστης που δεν γνωρίζει τι αντιλαμβάνεται; Φωνάζατε για 5 μήνες και 5 μήνες είχατε… Φτάνει, μην ζητάτε παραπάνω!!!

Στις υποθέσεις του «αναγνώστη» απαντάμε το εξής… Όχι κύριε «αναγνώστη» ο Αύγουστος δεν είναι μήνας που μπορεί να προσμετρηθεί στους 5 μήνες της υποβολής. Ο Αύγουστος είναι μήνας ιδιαίτερος και πρέπει να τον σεβόμαστε. Όπως και να έχουν αλλάξει τα κοινωνικά δεδομένα, είναι αποδεκτό ότι αποτελεί μήνα ανάπαυσης. Όχι μόνο από απλούς πολίτες, αλλά και από την ίδια τη δικαιοσύνη, που τον Αύγουστο κλείνει τα δικαστήρια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά και που δεν προσμετρά τις 31 ημέρες του Αυγούστου στις ημέρες προθεσμιών άσκησης νόμιμων δικαιωμάτων (προσφυγών, ανακοπών, κ.λπ.) των πολιτών.

Εάν σε αυτό προσθέσουμε και όλα τα προαναφερόμενα, κύριε «αναγνώστη», τελικά οι μήνες ήταν 5 ή με το ζόρι 2 παρά κάτι; Εάν θέλεις έλα να κάνουμε μαζί το μέτρημα…

Καλό ΣΚ σε όλους και καλή δύναμη…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
παράταση φορολογικών δηλώσεων, Φορολογικές δηλώσεις 2022