17/06/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Μάλλον δεν είμαστε για απόλυση…

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Ιούνιος έχει φτάσει στα μέσα του και ο αγώνας δρόμου σε ταχύτητα σπριντ καλά κρατεί, αφού έχουμε πλησιάσει περίπου το 48% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα εχθές ήταν η πρώτη φορά για φέτος που το «κοντέρ» έγραψε νούμερο εξαψήφιο, αφού υποβλήθηκαν 102.891 φορολογικές δηλώσεις.

Όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει σε μια κανονική ροή, η οποία βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν επαρκεί για να καλυφθεί η υποβολή τους μέχρι τις 30 Ιουνίου και η παράταση θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη από όλους, γιατί διαφορετικά εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν προ εκπλήξεως των προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής. Μάλιστα οι αρμόδιοι θα πρέπει να συνυπολογίσουν ότι τις επόμενες 13 ημέρες θα επικρατήσει φρενίτιδα από όλους για το Power pass και τις επιστροφές ρεύματος, οπότε αναμένεται η ροή να πιεστεί ξανά.

Και αφού λέμε για power pass, αλήθεια, ποιος ήταν αυτός που σκέφτηκε τα χρονικά περιθώρια που θα δοθούν στον κόσμο; Από το προηγούμενό μας άρθρο «Η επιδότηση ρεύματος… λίγο «διαφορετικά»», είχαμε τονίσει ότι οι 17 ημέρες που δίνονταν, σύμφωνα με την εγκύκλιο, ήταν πάρα πολύ λίγες. Η πράξη όμως για άλλη μια φορά μας διέψευσε δυσάρεστα, αφού έχουμε φτάσει Παρασκευή 17 Ιουνίου και ώρα 12.22 και το σύστημα παραμένει ακόμα κλειστό…

Οι πολύ λίγες 17 ημέρες, έγιναν αισίως 13 και μισή λοιπόν. Τη μισή την βάζουμε για το εάν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες προβλέψεις και ανοίξει σήμερα, Παρασκευή μεσημέρι ή απόγευμα. Βέβαια 13 ημέρες με τις 4 να είναι μη εργάσιμες, άρα αισίως 9 εργάσιμες ημέρες για περίπου 3 εκατομμύρια ενδιαφερόμενους, που σημαίνει περίπου 333.000 υποβολές ημερησίως ή 230.000 περίπου εάν δεν αφαιρέσουμε τα Σαββατοκύριακα, είναι δραματικά πολύ λίγες. Θα στηρίξει το σύστημα τόσες πολλές υποβολές; Θα προλάβει ο κόσμος ή θα έχουμε τα μοναδικά τραγελαφικά με τα συστήματα να κολλάνε και να έχουμε παρατάσεις της τελευταίας στιγμής; Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιον λόγο δίνεται ένα τόσο μικρό διάστημα, για κάτι τόσο πολύ σημαντικό. Καταλαβαίνουμε τη λογική του ότι θέλουν να εκκαθαριστεί άμεσα, ώστε να πάρει ο κόσμος γρήγορα τα χρήματα, αλλά θα μπορούσαν πολύ απλά να κάνουν εκκαθαρίσεις σταδιακά, όπως κάνουν και με το επίδομα τέκνων, το οποίο κλείνει ανά διαστήματα, εκκαθαρίζει κι εάν δεν προλάβεις, πας στην επόμενη παρτίδα. Δεν λέμε να έφταναν οι αιτήσεις μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά ένα εύλογο διάστημα θα χρειαστεί σίγουρα για να προλάβουν όλοι. Δεν θέλουμε να μπούμε σε άλλες πονηρές λογικές έμμεσης μείωσης των δικαιούχων και θεωρούμε απλά ότι δεν έγινε σωστός προγραμματισμός, για αυτό το τονίζουμε από τώρα προκειμένου να μην κοπούν όσοι δεν θα προλάβουν. Θεωρούμε ότι ο νομοθέτης δεν θέλει να είναι άδικος, ας μην αυτόμπουρδουκλώνεται όμως… Περισσότερα για τη διαδικασία δεν λέμε, τα είχαμε τονίσει άλλωστε από το προηγούμενό μας άρθρο.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, το μόνο που σκεφτόμαστε είναι ότι μόνο για «απόλυση» δεν είμαστε. Το ακριβώς αντίθετο θα λέγαμε άλλωστε, αφού ο κλάδος μας είναι αυτός που διαχρονικά στηρίζει έμπρακτα την οικονομία της χώρας, αλλά και την κοινωνική πολιτική του κράτους.

Ποιοι ήταν αυτοί που παρέμεναν κανονικά στα γραφεία τους όταν όλη η υπόλοιπη χώρα «έμενε σπίτι»;

Ποιοι ήταν αυτοί που διάβαζαν και ερμήνευαν τη μία εγκύκλιο πίσω από την άλλη εκείνη την περίοδο και εξακολουθούν ακόμη να το κάνουν;

Ποιοι κλήθηκαν να δουλέψουν Σαββατοκύριακα και αργίες για να μπορέσει ο κόσμος να λάβει τους μισθούς του, αφού οι περισσότεροι ήταν σε αναστολή;

Ποιοι ήταν αυτοί που έπρεπε να είναι σε μια μόνιμη άμυνα, αφού δεν είχαν δικαίωμα για κάποιο ανθρώπινο λάθος;

Ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν;

Την περίοδο της καραντίνας δεν ήταν λίγοι οι Υπουργοί που παραδέχτηκαν ότι τραβούσαμε μεγάλο «κουπί» λέγοντάς μας έστω και προσχηματικά ευχαριστώ για τον μεγάλο κόπο που κάνουμε.

Μπορούμε να θέσουμε και άλλα άπειρα παρόμοια ερωτήματα, και μάλιστα εκτός πλαισίου καραντίνας, αφού όλα τα χρόνια αυτό κάνουμε! Η θέση μας είναι να είμαστε δίπλα στον πολίτη και στο κράτος ταυτόχρονα. Η δουλειά μας δεν είναι καθόλου εύκολη και όποιος την θεωρεί εύκολη, ευπρόσδεκτος είναι να έρθει να την κάνει. Εξάλλου δεν νομίζουμε να τα καταφέρει, αφού είναι κάτι που εισπράττουμε καθημερινά από τον κόσμο, ο οποίος αναρωτιέται φωναχτά «καλά πως είναι δυνατόν να τα θυμάστε όλα αυτά και να τρέχετε μόνιμα πίσω από μια ημερομηνία; Είναι κάτι που δεν νομίζω να έκανα.» Δεν λέμε ότι κάνουμε τη δυσκολότερη εργασία του κόσμου, σίγουρα υπάρχουν εργασίες πολύ σκληρότερες από τη δική μας, αλλά δεν είναι όλα ένα κλικ όπως ενδεχομένως θεωρούν κάποιοι. Ακόμα και λάθη να γίνονται, φυσικά και έχουμε δικαίωμα σε αυτά. Άνθρωποι είμαστε… Οι μόνοι που δεν κάνουν λάθη είναι αυτοί που δεν κάνουν απολύτως τίποτα, αλλά δεν νομίζω κανείς υπεύθυνος αυτού του κράτους να θέλει κάτι τέτοιο, να έρθει δηλαδή η μέρα που δεν θα κάνουμε τίποτα, γιατί εκεί θα υπάρξει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο.

Το θέμα με τις ατυχείς δηλώσεις δεν το είχαμε σχολιάσει, αφού προέκυψε μετά τη συγγραφή του άρθρου της προηγούμενης Παρασκευής, όμως κρίνουμε απαραίτητο να αναφέρουμε και εμείς την άποψή μας μέσα από τη φιλόξενη σελίδα του e- forologia. Σαν κλάδος είμαστε επαγγελματίες κι αυτό είναι, τουλάχιστον από εμάς, αδιαπραγμάτευτο. Η επίσημη συγγνώμη μπορεί να άργησε, αλλά ακούστηκε, έστω και προσχηματικά σαν τα ευχαριστήρια κι αυτή, οπότε θα την κρατήσουμε κάνοντάς την δεκτή. Σε κάθε περίπτωση έχουμε πει και θα το ξαναπούμε ότι οι λογιστές είναι στην πρώτη γραμμή και απαιτούν τον σεβασμό όλων!

Καλή δύναμη σε όλους μας και καλό Σαββατοκύριακο!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Επιδότηση, Ηλεκτρική ενέργεια, Επαγγέλματα > Λογιστής, Φορολογικές δηλώσεις 2022, Επιδότηση ρεύματος