10/04/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Οι λογιστές είναι στην πρώτη γραμμή και απαιτούν τον σεβασμό όλων!

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Λογιστών του ΕΕΑ

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις συνεχίζονται και όπως φαίνεται θα συνεχίζονται για αρκετό καιρό ακόμα… Η καραντίνα συνεχίζεται κι αυτή, όσο οι αρμόδιοι στα θέματα υγείας κρίνουν ότι αυτό είναι απαραίτητο. Μάλιστα, οι παρεμβάσεις τους και οι αποφάσεις τους τις περισσότερες φόρες είναι άμεσες και γρήγορες, κάτι που ενδεχομένως απεικονίζεται και στον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε ως χώρα.

Δυστυχώς όμως, η δουλειά μας στη φιλόξενη σελίδα του e-forologia δεν είναι να κρίνουμε και να σχολιάζουμε τους ειδικούς επί των θεμάτων υγείας, αλλά να σχολιάζουμε και να εκθέτουμε απόψεις και επισημάνσεις για αποφάσεις άλλων ειδικών, αυτών που ασχολούνται με τα θέματα των έκτακτων μέτρων.

Αυτοί οι ειδικοί λοιπόν, όπως εκθέσαμε και στα τρία προηγούμενα άρθρα μας, συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν, εξακολουθώντας να δείχνουν έλλειψη σεβασμού απέναντι σε έναν κλάδο που είναι ξεκάθαρα πρώτης γραμμής, τον κλάδο των λογιστών- φοροτεχνικών. Τα ευχαριστώ φυσικά και δεν αρκούν… Θα πρέπει να εκφράζονται και μέσω των αποφάσεων που εκδίδονται, στις οποίες θα πρέπει να υπολογίζεται το γεγονός ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους κι όχι με ηλεκτρονικούς υπολογιστές!

Στα πλαίσια αυτών των εκπλήξεων λοιπόν, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας, συνέχισαν τα δύο τελευταία βράδια με την έκδοση δύο αποφάσεων, το καθένα από μία.

Ας αρχίσουμε λοιπόν με την απόφαση Νο 14199/249/2000 του Υπουργείου Εργασίας που έχει να κάνει με τον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας:

Η Εγκύκλιος αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι δηλώσεις που έγιναν από αυτές τις επιχειρήσεις στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το διάστημα από 24/3/2020 έως και σήμερα, θα θεωρηθούν ως μη γενόμενες!

Το ίδιο και οι αιτήσεις των εργαζομένων των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, των φροντιστηρίων, των ιδιωτικών σχολείων και γενικότερα όσων επιχειρήσεων έχουν να κάνουν με τους ΚΑΔ που αναφέρονται στην αρχή της Εγκυκλίου, που υποβλήθηκαν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από τις 1/4/2020, προκειμένου να λάβουν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ. Με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι αυτού του κλάδου που περίμεναν να πληρωθούν το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ στις 13-15 Απριλίου και οι οποίοι έκαναν τις αιτήσεις τους το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, δυστυχώς θα έχουν και αυτοί μια δυσάρεστη έκπληξη να αντιμετωπίσουν.

Εκτός αυτού, οι εργοδότες αυτού του κλάδου θα πρέπει να υποβάλλουν εξ’ αρχής νέες δηλώσεις στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, σε νέο ειδικό έντυπο, το οποίο φυσικά δεν υπάρχει ακόμα, όπου θα αναγράψουν τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν παρέχουν εργασία μέσω τηλεργασίας, διαχωρίζοντάς τους από αυτούς που παρέχουν τηλεργασία. Οι εργατοώρες που δαπανήθηκαν για να γίνουν οι δηλώσεις που θεωρούνται ως «μη γενόμενες» τι θα γίνουν; Από ποιον θα αποζημιωθούν; Η απάντηση νομίζουμε ότι είναι δεδομένη…

Επίσης, να τονίσουμε ότι όλα τα εκπαιδευτήρια κάθε τύπου έκλεισαν με κρατική εντολή στις 10 Μαρτίου. Πολλά από αυτά δεν είχαν την οργάνωση και τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες απομακρυσμένης εκπαίδευσης, κάτι το οποίο απέκτησαν στη συνέχεια. Αυτές άρχισαν να παρέχονται κατά κύριο λόγο από αρχές Απριλίου και μετά. Το διάστημα από 11 Μαρτίου έως την έναρξη των μαθημάτων διαδικτυακά, από ποιον θα καλυφθεί; Οι ασφαλιστικές εισφορές επίσης από ποιον θα καλυφθούν; Μήπως θα έπρεπε να πάμε στη λογική αναλογίας ειδικού επιδόματος και μισθού αντίστοιχα;

Επιπλέον, όπως υπάρχουν πληττόμενες επιχειρήσεις, υπάρχουν και πληττόμενοι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, ο καθηγητής που δίδασκε 20 ώρες την εβδομάδα, τώρα διδάσκει 3 ώρες την εβδομάδα. Αυτός δεν είναι πληττόμενος; Η επιχείρηση που διατηρεί έστω και για λίγες ώρες το προσωπικό και πληρώνει κάτι επιπλέον, δεν θα πρέπει να έχει μια επιβράβευση;

Παρεμπιπτόντως, πριν περάσουμε στα του Υπουργείου Οικονομικών, να επισημάνουμε ότι από το Υπουργείο Εργασίας μας οφείλονται μερικές βασικές διευκρινιστικές οδηγίες:
Αυτή για τον τρόπο πληρωμής της ειδικής άδειας γονέων (που έχει φτάσει 10 ο μήνας και ακόμα δεν γνωρίζουμε πως θα εκκαθαριστεί η μισθοδοσία του Μαρτίου σε αυτές τις περιπτώσεις) και αυτή για τον τρόπο υπολογισμού του δώρου Πάσχα, διότι ενδέχεται να υπάρχουν επιχειρήσεις που θα θέλουν να το καταβάλουν έως τη Μεγάλη Τετάρτη, παρά του ότι μπορούν να το παρατείνουν έως τις 30 Ιουνίου.

Επιπλέον, να επισημάνουμε ότι η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ μηνός Μαρτίου παραμένει έως τις 30η Απριλίου, όμως, εκτός της παράτασης, οι αρμόδιοι ξεχνούν ότι η συγκεκριμένη ΑΠΔ θα είναι πολύ ειδικών καταστάσεων, αφού θα περιλαμβάνει τους εργαζόμενους που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, των οποίων οι εισφορές θα καλυφθούν από το κράτος. Προφανώς και θα πρέπει να υπάρξουν οδηγίες άμεσα, γιατί και τα λογιστήρια, αλλά και οι επαγγελματίες θα πρέπει να κάνουν τους ανάλογους προγραμματισμούς.

Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Οικονομικών, πιστό χρόνια στα χρονοδιαγράμματά του, εξέδωσε σαν εκπρόθεσμο πρωταπριλιάτικο αστείο, Εγκύκλιο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, την Α. 1070/2020… Δεν γνωρίζουμε εάν θεωρητικά υπάρχει στόχευση για την 30η Ιουνίου από τους αρμοδίους, αλλά θα πρέπει από τώρα να ξεκαθαρίσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον ανθρωπίνως αδύνατον. Η αλλαγή της ημερομηνίας πρέπει να δοθεί από τώρα, για να μην έχουμε μελλοντικές παρεξηγήσεις του τύπου «οι δηλώσεις άνοιξαν στις 10 Απριλίου», αφού προφανώς και δεν μπορούν να γίνουν όλα μέσω skype, εκτός εάν υπάρξει ειδική εφαρμογή και ταχύρρυθμα μαθήματα προς τους συνταξιούχους.

Τώρα, στα υπόλοιπα θέματα των ειδικών μέτρων, εχθές αργά το βράδυ είχαμε την έκδοση της Εγκυκλίου Ε 2046/2020, η οποία άργησε αρκετές μέρες… Η συγκεκριμένη Εγκύκλιος επεξηγεί τη διαδικασία της έκπτωσης του 25% που θα έχουν όλοι οι δικαιούχοι που μπορούν να έχουν αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών μηνός Μαρτίου και Απριλίου.

Εάν οι πληρωμές γίνουν έως σήμερα, δεν ασκηθεί δηλαδή το δικαίωμα της αναστολής πληρωμής, η έκπτωση μπορεί να γίνει πριν την καταβολή του ποσού. Ο οφειλέτης κάνει την πράξη οφειλή * 75% και πληρώνει αυτό το ποσό με την ήδη δημιουργημένη ταυτότητα οφειλής.

Μέχρι εδώ όλα καλά… Όμως, η Εγκύκλιος βγήκε 9/4/2020 στις 22.00 το βράδυ και πολλοί είχαν ήδη κάνει τις πληρωμές τους, σκεπτόμενοι ότι θα πρέπει να πληρώσουν όλο το ποσό στην αρχική οφειλή και να καρπωθούν την έκπτωση σε δεύτερη φάση. Δεν μπορούσαν να φανταστούν, ούτε να ρισκάρουν την έκπτωση καταθέτοντας το 75% αντί του 100% του ποσού. Μάλιστα κάτι τέτοιο δεν είχε αναφερθεί σε κανένα Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, για να υπάρχει έστω μια στοιχειώδης ενημέρωση προς τους φορολογούμενους.

Οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν πριν την Εγκύκλιο είναι ουκ ολίγοι, διότι εκτός των άλλων, λόγω του καθολικού Πάσχα, οι πληρωμές της 10ης Απριλίου θα φανούν στις 14 Απριλίου, χωρίς το Υπουργείο να έχει πάρει θέση για αυτό. Άρα, πολλοί φορολογούμενοι, φοβούμενοι την πιθανότητα η πληρωμή να φανεί εκπρόθεσμη, πλήρωσαν την οφειλή τους μέχρι εχθές, μη γνωρίζοντας τη διαδικασία του 75%.

Εκτός αυτού, μελετώντας την Εγκύκλιο, συμπεραίνουμε τα εξής:

  • Όποιος πλήρωσε έως τις 29 Μαρτίου, είναι εκτός της έκπτωσης. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι η δημόσια προτροπή για τη μη χρήση της αναστολής από όσους μπορούν, είχε γίνει από τους τρεις συναρμόδιους Υπουργούς στις 20 Μαρτίου στη 2η κοινή συνέντευξη τύπου. Μετά από λίγες ώρες άρχισε να μπαίνει και το θέμα της έκπτωσης του 25% σε μορφή δημοσιευμάτων και συνεντεύξεων των αρμοδίων Υπουργών.

  • Όποιος έχει επιστροφή ή υπέρ είσπραξης ποσά και συμψηφιστούν, η έκπτωση του 25% δεν θα εφαρμόζεται, διότι η ημερομηνία συμψηφισμού είναι προγενέστερη της 30ης Μαρτίου.

  • Το ΦΠΑ και οι παρακρατούμενοι φόροι που δεν έχουν ρυθμιστεί είναι εκτός της έκπτωσης. Στην Εγκύκλιο δεν γίνεται καμία απολύτως πρόβλεψη για τα αναφερόμενα στο Δελτίο Τύπου της 30ης Μαρτίου όπου χαρακτηριστικά έλεγαν : «Επιπλέον παρέχεται δυνατότητα συμψηφισμού, ποσοστού ύψους 25% της αξίας του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Απρίλιο, που θα εξοφληθεί ολοσχερώς και εμπρόθεσμα μέχρι και την 30/4/2020, με οφειλές ίδιων προσώπων που είναι βεβαιωμένες ή πρόκειται να βεβαιωθούν από την φορολογική διοίκηση και οι οποίες είναι πληρωτέες από τον μήνα Μάιο και μετά». Βέβαια, αυτό είχε αναιρεθεί λίγη ώρα αργότερα με άλλο Δελτίο Τύπου. Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι κι εάν καταλήξουν, ας μην το κάνουν μετά την προθεσμία κατάθεσης…

Τα ανωτέρω θέματα, αλλά και τους περεταίρω προβληματισμούς μας, θα τα εκθέσουμε και στην Έκτακη LIVE ενημερωτική εκπομπή που θα διοργανώσει το e- forologia και θα συμμετέχουμε ως εισηγητές, τη Δευτέρα 13/4/2020 στις 12.30.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε κάτι βασικό για τα αναφερόμενα χρονοδιαγράμματα των Υπουργείων: Στις 17 Απριλίου είναι Μεγάλη Παρασκευή, 18 Απριλίου Μεγάλο Σάββατο, στις 19 Απριλίου είναι το Πάσχα και στις 20 Απριλίου η 2η μέρα του Πάσχα. Επίσης 11/4, 12/4, 25/4 και 26/4 είναι Σαββατοκύριακα… Χρόνια τώρα όλα αυτά είναι μη εργάσιμες ημέρες!

Σύμφωνα με πληροφορίες μας «για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι πλήττονται από την "κρίση του κορονοϊού", οι δόσεις ρυθμίσεών τους (π.χ. 120 δόσεων, 12 δόσεων) οι οποίες παραμένουν ενεργές -δηλαδή τηρούνται οι όροι τους- και που θα έπρεπε να καταβληθούν έως 31 Μαρτίου, μπορούν να καταβληθούν έως 30 Ιουνίου. Δηλαδή, μπορούν να καταβληθούν 3 μήνες αργότερα.

Μαζί με τις δόσεις Μαρτίου μετακινούνται "αυτόματα" και οι επόμενες δόσεις, δηλαδή και εκείνες του Απριλίου, του Μαΐου και του Ιονίου. Αυτές μπορούν να καταβληθούν επίσης με 3 μήνες καθυστέρηση

Καλή δύναμη σε όλους μας!
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Δώρο Πάσχα, Έκπτωση φόρου, Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, Υποβολή ΑΠΔ, ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, Φορολογικές δηλώσεις 2020, Κορωνοϊός, Άδεια ειδικού σκοπού, Αποζημίωση ειδικού σκοπού