06/07/21 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατικά και Πρακτικά

Καταργείται η υποχρέωση υποβολής της Υπερεργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ;

Παρατηρώ με ενδιαφέρον όλη τη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για τον νέο Εργασιακό Νόμο έχοντας επιλέξει να περιμένω την Υπουργική Απόφαση που θα αποσαφηνίζει όλα τα άρθρα του νόμου για να σχολιάσω συνολικά όλες τις διατάξεις.

Δεν μπορώ όμως να μη σχολιάσω ένα άρθρο το οποίο ίσως και να μην έχει γίνει αντιληπτό από το πλήθος των συναδέλφων.

Σας παραθέτω λοιπόν το νέο αλλά και τον παλιό νόμο που ρύθμιζε το πλαίσιο για τις υποβολές στο ΠΣ Εργάνη για αλλαγές ωραρίου, υπερεργασίες και υπερωρίες.

Το Άρθρο 36 - Νόμος 4488/2017, ανέφερε ότι:

Ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση πριν την έναρξη πραγματοποίησής της.

Το άρθρο 78 – Νόμος 4808/2021, αναφέρει ότι:

Ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων, το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, καθώς και πριν την έναρξη της υπερωριακής απασχόλησης.

Είναι προφανής η διαφορά στα 2 άρθρα. Λείπει μόνο η λέξη «υπερεργασία» κάτι το οποίο, αν δεν υπάρξει κάποια διαφορετική ερμηνεία στην υπουργική απόφαση που αναμένεται εντός του μηνός Ιουλίου, σημαίνει ότι μπαίνει τέλος σε μια γραφειοκρατική διαδικασία που ταλαιπωρεί όχι μόνο εργοδότες αλλά και αρκετούς συναδέλφους

Υπενθυμίζουμε ότι για την απόφαση που πάρθηκε το 2017 και εφαρμόστηκε από τον Αύγουστο του 2018 είχαν υπάρξει σημαντικές αντιδράσεις από πλήθος εργοδοτών οι οποίοι βρέθηκαν εκτεθειμένοι έναντι του Σ.ΕΠ.Ε. για διάφορες περιπτώσεις όπως π.χ.:

  • Μικροϋπερβάσεις ωραρίων
  • Αδυναμία γνωστοποίησης των υπερεργασιών που προέκυπτε ανάγκη την τελευταία στιγμή
  • Καθυστερήσεις από αλλαγές βάρδιας εργαζομένων
  • Υπερβάσεις ωραρίων σε εμπορικά καταστήματα λόγω πελάτων
  • Καθυστερήσεις οδηγών και λοιπών υπαλλήλων λόγω εξωτερικών εργασιών

Σημειώνεται ότι μέχρι την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, η υποχρέωση για την γνωστοποίηση της υπερεργασίας στο ΠΣ Εργάνη υφίσταται.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Υπερεργασία, Υποχρέωση υποβολής, ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, Εργασιακό νομοσχέδιο