16/11/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατικά και Πρακτικά

Μόνο ο νοσηλευόμενος ή διασωληνωμένος ασθενής λόγω COVID δικαιούται αναρρωτική άδεια και επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ!

Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τόσο στους εργαζόμενους, που είναι θετικοί στον COVID-19, όσο και στους εργοδότες που τους απασχολούν, σχετικά με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας που δικαιούνται να λάβουν από τον ΕΦΚΑ.

Από ιατρικής απόψεως όποιος είναι θετικός στον COVID-19 είναι ασθενής ασχέτως των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ στην περίπτωση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος με ήπια συμπτώματα που δε χρήζουν νοσηλεία ή ακόμη και των ασυμπτωματικών περιπτώσεων, επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για λόγους υγείας και προστασίας μετάδοσης του ιού.

Ο εργαζόμενος εφόσον με επιβεβαιωμένο τεστ βρεθεί θετικός στον COVID-19 και δεν απαιτείται να νοσηλευτεί άμεσα στο νοσοκομείο, πρέπει να απευθυνθεί είτε σε ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ είτε στον οικογενειακό γιατρό που έχει δηλώσει στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για να λάβει αιτιολογημένη γνωμάτευση της ασθένειάς του και βεβαίωση αναρρωτικής άδειας δεκατεσσάρων ημερών. Έτσι θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη χορήγηση επιδόματος ασθενείας από τον ασφαλιστικό του φορέα, εφόσον έχει τις προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος ασθένειας καθώς και να ενημερώσει τον εργοδότη του για την απουσία του λόγω αναρρωτικής άδειας.

Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα για τον εργαζόμενο αλλά και για τον εργοδότη.

Πολλοί γιατροί, παρά το γεγονός του επιβεβαιωμένου θετικού τεστ από μικροβιολογικό εργαστήριο ή δημόσιο νοσοκομείο, δε χορηγούν γνωμάτευση της ασθένειας ούτε αναρρωτική άδεια λόγω COVID-19, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν σχετικές οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας. Ακόμη και αν ο γιατρός χορηγήσει βεβαίωση ασθένειας και αναρρωτικής άδειας με επισυναπτόμενο το θετικό τεστ, δεν τα εγκρίνει ο ελεγκτής γιατρός του ΕΟΠΥΥ με την αιτιολογία ότι δεν έχει σχετικές οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας.

Ο εργαζόμενος είναι στον αέρα. Δεν μπορεί να δηλώσει αναρρωτική άδεια ασθενείας στον εργοδότη του για να πληρωθεί ως ασθένεια τις ημέρες απουσίας του, αλλά ούτε να υποβάλλει αίτηση χορήγησης επιδόματος ασθενείας από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Ο εργοδότης τυπικά δεν μπορεί να δηλώσει τις ημέρες απουσίας του εργαζόμενου ως άδεια ασθένειας εφόσον δεν του προσκομίζεται βεβαίωση ιατρού και είναι αναγκασμένος να αναλάβει εξολοκλήρου το κόστος μισθοδοσίας για τις 14 ημέρες απουσίας του εργαζόμενου. Το κράτος και τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία δεν αναλαμβάνουν κανένα κόστος.

Αν ο εργαζόμενος χρειαστεί να νοσηλευτεί ή να διασωληνωθεί στο Νοσοκομείο, εφόσον καταφέρει να αναρρώσει, έχοντας το εξιτήριο και τη διάγνωση, ακολουθεί την προβλεπόμενη διαδικασία έγκρισής τους από τους ελεγκτές ιατρούς τους ΕΟΠΥΥ και καταθέτει όλα τα δικαιολογητικά στον ασφαλιστικό του φορέα για να λάβει επίδομα ασθενείας και στον εργοδότη του για να δηλώσει την ασθένεια.

Εν ολίγοις εργαζόμενος θετικός στον COVID-19 για να θεωρηθεί ασθενής από τον ασφαλιστικό του φορέα πρέπει να νοσηλευτεί ή να διασωληνωθεί στο νοσοκομείο.

Είναι επιτακτική ανάγκη τα αρμόδια Υπουργεία να επιβάλλουν την αναγνώριση της αναρρωτικής άδειας ενός μισθωτού μόνο με τη προσκόμιση του αποτελέσματος του μοριακού τεστ COVID-19 (συνοδεύεται με το ΑΜΚΑ που είναι μοναδικό) αλλιώς α) καταστρατηγείται η έννοια της αποζημίωσης ασθενείας του ασφαλισμένου σε πανδημίες όπως αυτή του COVID-19 και β) οι κρατικές υπηρεσίες συμπεριφέρονται ως να αδιαφορούν για τη προσπάθεια μείωσης των μετακινήσεων και επαφών που επιζητά συνεχώς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει ΑΜΕΣΑ να εκδώσουν άμεσα οδηγίες προς τα Ασφαλιστικά ταμεία και τους γιατρούς για την αντιμετώπιση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος COVID-19 ως ασθένεια.

Φωτιάδης Παναγιώτης

Φοροτεχνικός Σύμβουλος - Λογιστής Α’ Τ’αξης

Αντιπρόεδρος της ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΕcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Αναρρωτική άδεια, Κορωνοϊός, e-ΕΦΚΑ