11/09/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Οι φουσκωμένες υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου

Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Παναγιώτη Τσουκαλά-Τζίκα

Ο Σεπτέμβριος αναμφίβολα θεωρείται ο πρωταθλητής των πληρωμών, αφού για πολλές φορολογικές υποχρεώσεις, η προθεσμία λήγει στις 30/09 κι έτσι θα πρέπει να εξοφληθούν ή να ρυθμιστούν. Η φετινή χρονιά, όμως, δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, αφού τα γεγονότα αλλάζουν τα δεδομένα συνεχώς, με αποτέλεσμα οι προθεσμίες πληρωμών σε πολλές οφειλές να μετατοπίζονται για αργότερα και τα δοσολόγια σε πολλές περιπτώσεις να αλλάζουν.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι λήγει έως το τέλος του μήνα και θα πρέπει να τακτοποιηθεί :

Φόρος Εισοδήματος

· 3η Δόση Φ.Ε. για τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι και επιτηδευματίες)

· 3η Δόση Φ.Ε. για τα νομικά πρόσωπα

· 1 η Δόση Φ.Ε. για τα φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία (Υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έως 15/09)

Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή των νομικών πρόσωπων και οντοτήτων, τα οποία έλαβαν το σχετικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι δικαιούνται μείωση της προκαταβολής, θα πρέπει να γίνει τροποποιητική δήλωση το αργότερο έως 30/12/20, ώστε να καρπωθούν τη μείωση. Στα φυσικά πρόσωπα η μείωση υπολογίζεται αμέσως και το δοσολόγιο στην προσωποποιημένη πληροφόρηση αναπροσαρμόζεται, ενώ στα νομικά πρόσωπα η διαδικασία αναπροσαρμογής θέλει περισσότερο χρόνο.

Σημείωση: Υστέρα και από τηλεφωνική επικοινωνία με το TAXISnet, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα που έλαβαν το σχετικό μήνυμα και πρέπει να κάνουν τροποποιητική, αλλά στην υποβολή εμφάνισε το μήνυμα του εκπρόθεσμου, θα πρέπει να κάνουν λίγες μέρες υπομονή, ώστε να διορθωθεί το σχετικό σφάλμα και να μη χρεωθούν κάποιο πρόστιμο. Αντίθετα, στα νομικά πρόσωπα το σχετικό μήνυμα του εκπρόθεσμου δε θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Σε περίπτωση βεβαία χρέωσης σχετικού προστίμου, η επίσκεψη στην αρμόδια ΔΟΥ με τις Α.1186/2020 και Ε.2132/2020 κρίνεται απαραίτητη για τη διόρθωση του λάθους.

ΕΝΦΙΑ

· 1η δόση ΕΝΦΙΑ

Όπως όλα δείχνουν, τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από σήμερα το βράδυ αναμένεται να βεβαιωθούν στην εικόνα του taxis στους υπόχρεους. Όσοι δεν προέβησαν σε αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2019, δεν πρόκειται φέτος να δουν αλλαγές στο ποσό πληρωμής. Το φετινό δοσολόγιο του ΕΝΦΙΑ, ένεκα των καταστάσεων, αναπροσαρμόζεται, και οι δόσεις από 5 γίνονται 6, με την πρώτη να είναι στις 30/09/20 και η τελευταία στις 28/02/21. Και εδώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση μήπως αλλάξει το ποσό του δασολογίου, αφού όσοι εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα λόγω covid τους μήνες που πέρασαν, πιθανότατα να συμψηφίσουν το ποσό που δεν εισπράχθηκε με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ, όπως αναφέραμε και στο άρθρο μας την προηγούμενη εβδομάδα (βλ. Η 2η ευκαιρία των δηλώσεων covid και οι εκπτώσεις που θα επιφέρουν). Tο σενάριο αναπροσαρμογής αντικειμενικών αξιών, η οποία θα έφερνε αύξηση στη φορολογητέα αξία των ακινήτων κατά 20% περίπου, την οποία το κράτος σχεδίαζε να εξισορροπήσει με περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ 8 % , πάγωσε λόγω κορωνοϊού, τουλάχιστον έως του χρόνου. Βέβαια, όσοι προέβησαν σε αλλαγές με αφορμή τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων στον Δήμο, πιθανόν να έχουν αύξηση του ποσού πληρωμής ΕΝΦΙΑ, ανάλογα βέβαια και με το έτος διόρθωσης. Να υπενθυμίσουμε ότι η προθεσμία διόρθωσης των τ.μ. στον Δήμο λήγει στις 30/09/20.

ΕΦΚΑ

Τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τον μήνα Ιούλιο δεν εκδόθηκαν το τελευταίο 10ημερο του Αυγούστου και όλοι οι ασφαλισμένοι είχαν απορία για το τι ποσό θα καταβάλουν (σχετική μείωση 25% ). Τα ειδοποιητήρια αισίως αναρτήθηκαν χθες, με προθεσμία πληρωμής έως 15/09. Αυτή η προθεσμία προφανώς δόθηκε από τον ΕΦΚΑ με σκοπό να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και στο τελευταίο 10ημερο του Σεπτεμβρίου να εκδοθούν οι εισφορές του Αυγούστου. Πρακτικά όμως, η προθεσμία αυτή (5 ημέρες, με τις 3 να είναι εργάσιμες), είναι αδύνατον να τηρηθεί, δεδομένου ότι η ιστοσελίδα παρουσιάζει προβλήματα φόρτωσης και ο αριθμός των ασφαλισμένων είναι πολύ μεγάλος.

Να σημειωθεί ότι πλέον, από αυτόν τον μήνα, μια συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων, (γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί, αρτοποιοί και βενζινοπώλες) θα πληρώνουν στην ταυτότητα πληρωμής του ΕΦΚΑ και τις τρέχουσες εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ, ενώ τις παλαιότερες οφειλές που είχαν ρυθμιστεί από τον ΕΤΕΑΕΠ οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να τις πληρώνουν στις ταυτότητες πληρωμής που έχει εκδώσει το ταμείο. Οι εισφορές, ωστόσο, όσων έχουν δηλώσει παράλληλη δραστηριότητα δεν έχουν εκδοθεί ακόμη, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί μια σειρά άλλων προβλημάτων, είναι η εκκαθάριση του ΕΦΚΑ για το έτος 2019

Η εκκαθάριση αυτή αναμένεται από τον Ιούλιο, όμως, λόγω της μη εκκαθάρισης, πολλοί ασφαλισμένοι δεν μπορούν να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα ούτε για τον πιο απλό λόγο (π.χ. για μεταβίβαση ακινήτου), με αποτέλεσμα ή να περιμένουν την εκκαθάριση για να εξοφλήσουν το σωστό ποσό ή να προκαταβάλλουν όλο το ποσό οφειλής του 2019 ούτως ώστε στην εκκαθάριση να τους επιστραφεί η διαφορά ή να πληρώσουν το πλεονάζον που θα δημιουργηθεί.

Επιπλέον, λόγω κορωνοϊού, ο ΕΦΚΑ προχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση μιας σειράς βεβαιώσεων, αφήνοντας όμως εκτός αυτή που αφορά την προσθήκη ΚΑΔ. Η συγκεκριμένη βεβαίωση, πλέον, λόγω των επαναπροσδιορισμών των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, είναι απαραίτητη, με αποτέλεσμα η επίσκεψη στον αρμόδιο ΕΦΚΑ να είναι αναπόφευκτη. Ενώ σου δίνεται η δυνατότητα να κλείσεις ραντεβού ηλεκτρονικά με συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα, τα φαινόμενα ουράς και γραφειοκρατίας ξεφυτρώνουν σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας σε αρκετά ΕΦΚΑ του λεκανοπεδίου.

Ρύθμιση 120 δόσεων Ασφαλιστικών Οφειλών Ν.4611/2019

Στις 30/09/2020 εκπνέει και η προθεσμία υποβολής των ρυθμίσεων έως 120 δόσεις για παλαιότερες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία του Ν.4611/2019. Οι δικαιούχοι οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει το Α’ στάδιο στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, δηλαδή επιβεβαίωση προσωπικών στοιχείων, προσδιορισμό της οφειλής στα ανάλογα ασφαλιστικά ταμεία και επιλογή του ποσού ρύθμισης με επανυπολογισμό ή όχι, έχουν περιθώριο έως τις 30/09/2020 να εισέλθουν στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και να ολοκληρώσουν τη ρύθμιση των οφειλών τους, με αντίστοιχη εξόφληση ή ολόκληρου του ποσού ή της πρώτης δόσης.

Τέλος, ο λογαριασμός των οφειλών σε πολλούς φορολογούμενους έχει αρχίσει να «φουσκώνει» δραματικά και η πάγια ρύθμιση των οφειλών 24-48 δόσεων που είναι ενεργή έως σήμερα δεν είναι και τόσο «φιλική». Το επιτόκιο είναι ιδιαίτερα υψηλό, αλλά και η δυνατότητα επανυποβολής της ρύθμισης σε περίπτωση απώλειας είναι περιορισμένη, ενώ έχει δυσμενείς προϋποθέσεις υπαγωγής τη δεύτερη φορά.

Καλό ΣΚ σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φόρος εισοδήματος, Προκαταβολή φόρου εισοδήματος, Πάγια ρύθμιση, ΕΝΦΙΑ, Υποχρεώσεις, ΕΦΚΑ, Εισφορές ΕΦΚΑ, Ειδοποιητήριο πληρωμής