04/09/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Η 2η ευκαιρία των δηλώσεων covid και οι εκπτώσεις που θα επιφέρουν

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Αύγουστος ήταν και πάει…. Βέβαια ήταν ένας πολύ «περίεργος» Αύγουστος για τους λόγους που είχαμε αναλύσει και σε προηγούμενά μας άρθρα. Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε όλοι οι συνάδελφοι να κατάφεραν να φορτίσουν μπαταρίες για τη δύσκολη και πολύ ιδιαίτερη περίοδο που μας περιμένει!

Από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι ο Αύγουστος θα πρέπει να είναι εκτός προθεσμιών, όπως και αποδείχθηκε τελικά, με το τραγελαφικό «παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών έως τις 31/8/2020 και ώρα 15.00», το οποίο στη συνέχεια έγινε «έως τις 17.30». Βέβαια, η πραγματικά σωστή παράταση δεν δόθηκε ποτέ, αναγκάζοντας πολλούς συναδέλφους να πρέπει να λειτουργήσουν για άλλη μια φορά στα κόκκινα. Θα ήταν δύσκολο δηλαδή η παράταση να δοθεί για τις 30 Σεπτεμβρίου ή έστω για τις 15 Σεπτεμβρίου; Τα μέλη των προσωπικών εταιρειών με απλογραφικά βιβλία παθαίνουν κάτι που έχουν την πρώτη δόση στις 30/9 και απλά έχουν έξι αντί για οκτώ δόσεις; Θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα λοιπόν να πάμε στη λογική αυτή και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους;

Αποδείχθηκε ότι το 31/8 ήταν επίσης λάθος επιλογή εκ του αποτελέσματος, για την προθεσμία που είχε δοθεί για τη διόρθωση των τετραγωνικών στους δήμους. Μπορεί ναι μεν να ειπώθηκε από υπουργικά χείλη ότι «είναι υπόθεση 30 δευτερολέπτων και τριών κλικ», αλλά προφανώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού για να φτάσεις στα 30 δευτερόλεπτα πρώτα θα πρέπει να μεσολαβήσει μια σειρά εργασιών, ώστε να βρεθούν τα τετραγωνικά, να διορθωθούν στο Ε9 και στη συνέχεια να κάνει τα «τρία κλικ». Βέβαια, ως συνήθως, η παράταση δόθηκε τελευταία στιγμή με ό,τι αυτό συνεπαγόταν όταν πλησιάζουν οι λήξεις προθεσμιών. Η «μάχη» ήταν μεγάλη και μάλιστα χωρίς να προκύπτει από κάπου ότι είναι υποχρέωση των φοροτεχνικών αυτή η διαδικασία.

Κατά τα άλλα, στα από εδώ και πέρα, o Σεπτέμβριος μας βρήκε με ένα θέμα το οποίο απασχολεί ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, αλλά και εμάς τους φοροτεχνικούς από την αρχή της υγειονομικής κρίσης και είναι το περιβόητο θέμα της μείωσης ενοικίων κατά 40%. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε αφιερωθεί σε πολλά από τα προηγούμενά μας άρθρα, τονίζοντας τα προβλήματα και τις αδικίες που υπήρχαν, αλλά κυρίως τις αντιφάσεις οι οποίες δημιουργούσαν πολλές φορές εστία «συγκρούσεων» μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, οι οποίες πολλές φορές δυστυχώς μας έβαζαν στη μέση.

Όλο αυτό βέβαια δημιουργήθηκε διότι δεν υπήρχε ξεκάθαρο πλαίσιο και οριοθέτηση, ενώ ήταν κάτι παραπάνω από φανερή η έλλειψη διευκρινιστικών εγκυκλίων, κάτι που είχαμε επίσης επισημάνει από την πρώτη στιγμή με κάθε τρόπο.

Τελευταίο πρόβλημα δεν είναι άλλο από την περιβόητη δήλωση covid, την οποία πρέπει να υποβάλλει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και στη συνέχεια να αποδεχτεί ο ενοικιαστής. Η συγκεκριμένη δήλωση, κάθε άλλο παρά τυπική είναι, αφού από αυτήν θα αντληθούν οι δικαιούχοι των εκπτώσεων που ορίζονται στην εγκύκλιο Α.1192/2020 , η οποία αναφέρει ότι με την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4690/2020, ορίζεται ότι για τους εκμισθωτές, φυσικά πρόσωπα, που υπόκεινται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον σαράντα τοις εκατό (40%), έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί του εξήντα τοις εκατό (60%) των μισθωμάτων των μηνών αυτών λογιζομένων πριν την ως άνω μείωση, από οφειλές προς τη φορολογική αρχή με καταληκτική ημερομηνία καταβολής από 31.7.2020 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις/διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Πολλοί φορολογούμενοι έχουν παραπονεθεί ότι δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν τις ανάλογες δηλώσεις, διότι δεν αντιλήφθηκαν την υποχρεωτικότητα, αλλά και τη σημασία της συμπλήρωσης. Επίσης, αρκετοί φορολογούμενοι θέλουν να προβούν σε διορθώσεις των ήδη υποβεβλημένων δηλώσεων covid. Μέχρι στιγμής δεν μπορούσε να γίνει τίποτα από τα δύο.

Μετά από αρκετές πιέσεις οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα του να υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του «λάθους» και έτσι με την εγκύκλιο Α. 1192/2020 δίδεται η δυνατότητα για το διάστημα 4/9/2020 έως 23/9/2020 για τις εξής ενέργειες :

· Υποβολή αρχικών δηλώσεων covid για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο.

· Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων covid για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

Αποδοχή ή απόρριψη των συγκεκριμένων δηλώσεων θα μπορεί να γίνει από τον ενοικιαστή έως τις 1/10/2020, ενώ εάν παρέλθει η 1η Οκτωβρίου και δεν έχει κάνει τίποτα από τα δύο, θεωρείται ότι έχει κάνει αποδοχή της συγκεκριμένης δήλωσης.

Από τις ημερομηνίες ενδεχομένως και μπορεί να εκμαιεύσει κάποιος το πότε θα προκύψουν οι συγκεκριμένες εκπτώσεις για συμψηφισμό, οι οποίες όπως και να έχει θα γίνουν με συγκεκριμένη προτεραιότητα, η οποία είναι η εξής :

α) Συμψηφισμός με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

β) Συμψηφισμός με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.,

γ) Συμψηφισμός με υποχρεώσεις Φ.Π.Α.,

δ) Συμψηφισμός με κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Αξίζει να επισημάνουμε όμως ότι, σύμφωνα με την Εγκύκλιο, το ποσό που θα προκύψει δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με ρυθμίσεις οφειλών τμηματικής καταβολής. Εάν δηλαδή κάποιος έχει ρυθμίσει σε 24 δόσεις τον φόρο εισοδήματος, δεν θα μπορεί να συμψηφίσει το συγκεκριμένο ποσό που θα προκύψει με τις δόσεις τις ρύθμισης. Εάν όμως έχει ρυθμίσει μόνο τη χαμένη πρώτη δόση που έληγε στις 31/8 και οι άλλες τρέχουν κανονικά, θα μπορεί να «ρίξει» την έκπτωση στις δόσεις του φόρου εισοδήματος. Το ίδιο ακριβώς και με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και ούτω καθεξής.

Καλή σεζόν σε όλους με δύναμη και υπομονή!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Κορωνοϊός, Μείωση μισθώματος, Δήλωση covid