07/08/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Τα βασικά σημεία της Έκθεσης Πισσαρίδη

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο μήνας που περιμένουν όλοι οι Έλληνες είναι εδώ! Ο Αύγουστος είναι χαρακτηρισμένος ως μήνας διακοπών, ως μήνας ανασυγκρότησης, ως μήνας φόρτισης μπαταριών για την «σεζόν» που ακολουθεί με τον επόμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο. Βέβαια, ο φετινός Αύγουστος μας έρχεται με αρκετές ιδιαιτερότητες, όπως και γενικότερα το έτος 2020, όπου όμοιό του στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει υπάρξει ξανά.

Ο φετινός Αύγουστος για την ελληνική οικονομία δεν έφερε τα «δώρα» που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία έτη, που έρχονταν μέσω της ανοδικής πορείας που παρουσίαζε η βαριά μας βιομηχανία, ο τουρισμός.

Η ανοδική πορεία του διακόπηκε απότομα από την πανδημία που πλήττει τον πλανήτη στο σύνολό του και από την οποία φυσικά δεν μπορούσε να εξαιρεθεί η Ελλάδα. Η κρίση είναι παγκόσμια και πρωτόγνωρη, γιατί εκτός των άλλων συνοδεύεται από αβεβαιότητα και ανασφάλεια, συναισθήματα τα οποία δεν ταιριάζουν με την οικονομική άνοδο.

Αντιθέτως, μπορούν να χαρακτηριστούν άνετα ως εχθροί της οικονομίας, αφού το άλφα και το ωμέγα σε μια δυνατή οικονομία είναι η ψυχολογία των ανθρώπων που την πλαισιώνουν. Εάν η ψυχολογία του κόσμου δεν είναι καλή, τότε η οικονομία παρουσιάζει κάμψη, αφού ο καταναλωτής δεν έχει διάθεση να ξοδέψει. Εάν ο καταναλωτής δεν ξοδεύει, ο πωλητής δεν εισπράττει, κι εάν ο πωλητής δεν εισπράττει, τότε δεν θα ξοδέψει κι αυτός με τη σειρά του. Είναι ο γνωστός φαύλος κύκλος που έχουμε εμπεδώσει καλά στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια.

Βέβαια, πολλοί λένε ότι η οποιαδήποτε κρίση γεννά και ευκαιρίες, τις οποίες όμως πρέπει να έχεις το καθαρό μυαλό να τις εντοπίσεις, αλλά και την υποδομή, χρηματική και μη, για να τις υποστηρίξεις. Οι ευκαιρίες είναι αυτές που ενδεχομένως θα σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση και θα σε οδηγήσουν στην αναπροσαρμογή κάποιων δεδομένων.

Στο πλαίσιο όλων αυτών, συστάθηκε μια επιτροπή από τον Πρωθυπουργό, με επικεφαλής τον Νομπελίστα οικονομολόγο, Κο Χριστόφορο Πισσαρίδη και μέλη γνωστούς και καταξιωμένους καθηγητές. Την εβδομάδα που μας πέρασε, δημοσιεύθηκε το πρώτο μέρος της Έκθεσης, γνωστής και ως Έκθεσης Πισσαρίδη. Βασικό αντικείμενο της Έκθεσης αποτελούν οι προτάσεις για κάποιες βασικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστικότερη.

Στο σημερινό μας άρθρο λοιπόν, αποφασίσαμε να σταθούμε σε αυτήν την Έκθεση και αναφέρουμε τα κυριότερα σημεία της και τις δράσεις που προτείνονται σε αυτά.

1. Μείωση του ασφαλιστικού κόστους στην εργασία. Γεγονός είναι ότι η χώρα μας είναι από τις ακριβότερες σε αυτόν τον τομέα. Εδώ και πολλά χρόνια, το Ε.Ε.Α. ζητά μείωση του εργοδοτικού κόστους, όχι όμως μέσω της μείωσης των μισθών, αλλά του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών. Η πρόταση της επιτροπής βασίζεται στην παγίωση του κόστους των εισφορών υγείας, να μην είναι δηλαδή ποσοστιαίες επί του μισθού, αλλά και μείωση του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος. Σε αυτό μπορούμε άνετα να σχολιάσουμε ότι οι υψηλές εισφορές, όχι μόνο δεν επιτυγχάνουν αύξηση των εσόδων των ταμείων, αλλά φαίνεται ότι μειώνουν και τα έσοδα από άλλες πηγές, για παράδειγμα τον φόρο εισοδήματος.

2. Ενσωμάτωση εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολογίας. Ένα από τα στοιχεία που θέλουν να γνωρίζουν οι περισσότεροι επενδυτές, είναι το φορολογικό κόστος. Όσο αυτό περιπλέκεται σε κλίμακες αυξητικού χαρακτήρα, αλλά και διαφορετικών ποσοστών, τόσο δυσκολότερο είναι να γίνει προγραμματισμός του φορολογικού κόστους. Η ενιαία κλίμακα, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες διορθώσεις, θα έκανε ενδεχομένως το περιβάλλον πιο ελκυστικό για επενδύσεις.

3. Μείωση φορολογικών συντελεστών. Εκτός της ενιαίας κλίμακας, μια φιλική προς τον επενδυτή οικονομία απαιτεί και ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές. Οι υψηλοί συντελεστές δεν φέρνουν πάντα αύξηση των εσόδων, αλλά αποφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Μειώνουν τα έσοδα και αυξάνουν τη φοροδιαφυγή, αφού υπάρχει υψηλό «κίνητρο» για αυτή. Η αύξηση της φοροδιαφυγής, φέρνει και αύξηση του κόστους του κυνηγιού αυτής. Πάλι υπάρχει ένας ανάποδος φαύλος κύκλος, που φυσικά δεν βοηθά την οικονομία. Ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής βοηθά την επιχείρηση, τον μισθωτό, άρα και την οικονομία γενικότερα, ειδικά εάν αυτό συνδυαστεί και με το χτίσιμο της σωστής φορολογικής συνείδησης.

4. Μείωση της γραφειοκρατίας και ψηφιοποίηση υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά, η έκθεση αναφέρει το εξής: Συνέχιση και εμβάθυνση των διαδικασιών ψηφιοποίησης με έμφαση στην διαλειτουργικότητα των εφαρμογών και στην ευχρηστία τους από τους πολίτες. Εφαρμογή της αρχής μόνο μίας φοράς (once-only principle) για την παροχή δεδομένων πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Έχουμε πει άπειρες φορές ότι εκτός του κόστους, ένας ακόμα αποτρεπτικός παράγοντας της επιχειρηματικότητας είναι οι συναλλαγές με το δημόσιο. Πόσες επενδύσεις να έχουν χαθεί άραγε στα «δίχτυα» του ΕΦΚΑ; Πόσο πιο μπροστά θα ήμασταν εάν ο χρόνος που δαπανάται στις συναλλαγές με το δημόσιο, χρησιμοποιούταν προς όφελος των επιχειρήσεων, αλλά και του ίδιου του κράτους; Σε κάθε περίπτωση πάντως, στα πλαίσια αυτής της πρότασης, θα πρέπει να βρεθεί άμεσα ο τρόπος του να μιλούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες την ίδια ψηφιακή γλώσσα, αλλά και να έχουν κοινές οδηγίες. Πολλές φορές τα προβλήματα ξεκινούν και τελειώνουν σε αυτό. Στην έλλειψη επικοινωνίας των υπηρεσιών μεταξύ τους.

5. Αλλαγή του συστήματος κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων. Αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική πρόταση. Από την κατάρτιση επιτυγχάνονται πολλά, αρκεί να γίνονται με τον σωστό τρόπο. Ένα από τα προβλήματα της οικονομία μας είναι το γεγονός ότι η επιδοματική πολιτική, μπορεί να κάνει την ανεργία περισσότερο συμφέρουσα από την εργασία. Δηλαδή, τα επιδόματα με τον τρόπο που χορηγούνται, ωθούν κάποιον στο να προτιμά να εισπράττει αυτά, από το να επιλέγει να εργαστεί. Αυτό βέβαια δεν χρειάζεται γνώσεις επιπέδου μεταπτυχιακού οικονομικών από κάποιον, προκειμένου να αντιληφθεί ότι είναι καταστροφικό για μια οικονομία. Το κόστος της επιδοματικής πολιτικής που υπάρχει σήμερα, θα ήταν θεωρούμε καλύτερο να αντικατασταθεί από προγράμματα κατάρτισης και επιδότησης της εργασίας.

Τα προαναφερόμενα ήταν μερικά από τα βασικά σημεία της Έκθεσης στα οποία θεωρήσαμε ότι έπρεπε να σταθούμε. Επιπλέον αυτών, η πολυσέλιδη Έκθεση αναφέρεται στην αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού, στην καλυτέρευση των τμημάτων δικαιοσύνης, στην υγεία, στην παιδεία, στο κόστος παραγωγής, στις επενδύσεις, αλλά και σε ό,τι άλλο σχετίζεται με τους κλάδους της οικονομίας ενός κράτους.

Για κάθε κράτος το μεγάλο στοίχημα είναι όλες αυτές οι Εκθέσεις και προτάσεις να υλοποιούνται. Η θεωρία δηλαδή να έρθει και να εφαρμοστεί στην πράξη. Γιατί δυστυχώς είναι εύκολο να αναφέρεις κάτι στα λόγια, αλλά δύσκολο να το κάνεις πράξη, ειδικά εάν από αυτό εξαιρείς την άποψη των ειδικών.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους τους συναδέλφους, να έχουν καλές διακοπές και να φορτίσουν μπαταρίες, γιατί περάσαμε μια περίοδο που ομολογουμένως όμοιά της δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν και ελπίζουμε να μην υπάρξει ξανά στο μέλλον. Όπως έχουμε πει πολλές φορές και δημοσίως, ο Αύγουστος είναι μήνας «ιερός» και πρέπει να τον σέβονται αυτοί που πρέπει. Δεν είναι μήνας λήξης προθεσμιών…

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους μας και ραντεβού τον Σεπτέμβριο!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φορολογικοί συντελεστές, Γραφειοκρατία, Ελληνική οικονομία, Κατάρτιση και επιμόρφωση, Κλίμακα φορολογίας, Ασφαλιστικές εισφορές