09/07/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατικά και Πρακτικά

Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας (εφάπαξ) - Προθεσμία έως 24/7/2020

Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Πρόεδρος Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων

Αναρτήθηκε προ ολίγου στην πλατφόρμα ειδοποιητηρίων του ΕΤΕΑΕΠ η δυνατότητα επιλογής Α.Κ. για τους κλάδους Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (Εφάπαξ) σε εκτέλεση της εγκυκλίου 30/2020 e-ΕΦΚΑ, με την ακόλουθη εικόνα:

H δυνατότητα επιλογής αφορά όλους τους επιστήμονες. Όλοι αυτοί πλην υγειονομικών έχουν επικουρική (1η και 2η στήλη) και όλοι οι επιστήμονες και οι Δικηγόροι Αθηνών έχουν Πρόνοια Εφάπαξ (3η στήλη). Οι λοιποί δικηγόροι Θεσσαλονίκης, Πειραιά, λοιπής Ελλάδας μόνο επικουρική.

Ακολουθεί ο πίνακας με τις εισφορές:

Όπως διαπιστώνεται στη σχετική πλατφόρμα δυστυχώς δεν έχει επιλογή για παράλληλη ασφάλιση. Με δεδομένη τη συμμετοχή του εργοδότη στην πληρωμή των εισφορών των μισθωτών επιστημόνων, η επιλογή φρονούμε πρέπει να γίνει με δήλωση στον εργοδότη και όχι στην πλατφόρμα, από την οποία θα έπρεπε να εξαιρεθούν οι παράλληλα ασφαλισμένοι, ή κάπως αλλιώς να το δηλώνουν.

Η προθεσμία επιλογής είναι μέχρι 24.7.2020 και ο ασφαλισμένος μέχρι τότε μπορεί να αλλάξει την επιλογή του. Αν δεν υπάρξει επιλογή κατατάσσεται ο ασφαλισμένος στην 1η Α.Κ.

Ετοιμάζεται το ενιαίο ειδοποιητήριο (ΕΦΚΑ - ΕΤΕΑΕΠ) μπορεί και αυτό το μήνα δηλαδή του 6ου 2020, (δύσκολα, σε διαφορετική περίπτωση στου 7ου 2020).

Μόλις γίνει αυτό, το ποσόν των γραμματίων προείσπραξης των δικηγόρων θα συμψηφίζεται και με τις εισφορές ΕΤΕΑΕΠ.

Οι παλαιές εισφορές ΕΤΕΑΕΠ (αναδρομικά) μάλλον θα πληρώνονται στην παλαιά πλατφόρμα.

Η εκκαθάριση εισφορών 2019 φαίνεται πως απομακρύνεται για Σεπτέμβριο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μη αναρτημένα ειδοποιητήρια (παράλληλης κλπ.) που θα καθυστερήσουν κι άλλο.

Περισσότερες λεπτομέρειες στην εγκύκλιο 30/2020 ΕΦΚΑcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εφάπαξ, Επικουρική Ασφάλιση, ΕΤΕΑΕΠ, κλάδος πρόνοιας