06/04/20 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

ΠΟΦΕΕ: Διευκρινίσεις για την αποζημίωση των 800 ευρώ

Με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων από την ανακοίνωση που προηγήθηκε, διευκρινίζονται τα ακόλουθα

1. Στην νέα πλατφόρμα - αυτή τη φορά στην ΑΑΔΕ - θα υποβάλλει τις αιτήσεις η κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων, επιχειρήσεων, που απασχολούν έως 5 άτομα και λειτουργούν είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως νομικό πρόσωπο (εκτός ΑΕ), προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, το επίδομα συνολικού ποσού ύψους 800 ευρώ.

2. Από την υποβολή στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, εξαιρούνται οι επιστήμονες οι οποίοι για το μήνα Απρίλιο δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ, το οποίο θα λάβουν εφόσον λάβουν μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια τηλε-εκπαίδευσης. (Δηλαδή οι εν λόγω δικαιούχοι δεν θα μπαίνουν στην πλατφόρμα αυτή)

3. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διευκρινήσεις στο ΔΤ του Υπ. Οικ. στις 31.03.2020:

«Η Αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες (που θα καταβληθεί εντός Απριλίου), για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (κάθε νομικής μορφής εκτός Α.Ε.) που απασχολούν έως 5 άτομα (προϋπόθεση να μην έχουν υποβάλει τους τελευταίους έξι μήνες μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ). Σε περίπτωση εταιρίας, καταβάλλεται μοναδική αποζημίωση στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου. Για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης, διάρκειας 30 ημερών, με αμοιβή 600 € (που θα καταβληθεί εντός Απριλίου)».

4. Η καταβολή των 800 ευρώ θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, πιθανότατα μετά το Πάσχα.

5. Διευκρίνιση: η αποζημίωση με το voucher των 600 ευρώ, είναι ανεξάρτητη από την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Συνεπώς, την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ λαμβάνουν οι παραπάνω αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρήσεις, που απασχολούν έως 5 άτομα και λειτουργούν είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως νομικό πρόσωπο (εκτός ΑΕ) και δεν το λαμβάνουν οι επιστήμονες (ελεύθεροι επαγγελματίες) όταν λειτουργούν ως ατομική επιχείρηση.

6. Παράδειγμα: Λογιστικό γραφείο με μορφή Ο.Ε. που απασχολεί έως 5 άτομα θα λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ ως νομικό πρόσωπο. Παράλληλα, οι λογιστές εταίροι, εφόσον ασκούν και ατομικά το επάγγελμα του λογιστή, θα λάβουν το επίδομα με το voucher των 600 ευρώ και δεν θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ

ΠΟΦΕΕ 106/06.04.2020 (17.30)comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΠΟΦΕΕ, Κορωνοϊός, Αποζημίωση ειδικού σκοπού