18/11/19 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Πιτσιλής: Το 2020 θα είναι έτος προσαρμογής στη νέα πλατφόρμα για τα ηλεκτρονικά βιβλία

Στο 11ο Thessaloniki Tax Forum με θέμα «Φορολογία και Οικονομική ανάπτυξη, με κλειδί την ψηφιακή ωριμότητα» μίλησε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλής και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ιδιαίτερα το τρίπτυχο ηλεκτρονικά βιβλία- ηλεκτρονική τιμολόγηση-διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών με τα πληροφοριακά συστήματα ΑΑΔΕ. Για την ηλεκτρονική τιμολόγηση σημείωσε ότι η ΑΑΔΕ είναι έτοιμη αμέσως μετά την ψήφιση του αναγκαίου πλαισίου να εισηγηθεί τις απαραίτητες κανονιστικές αποφάσεις για την πιστοποίηση των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης και αμέσως μετά να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

«Έχοντας λάβει υπόψιν τις παρατηρήσεις προσανατολιζόμαστε ώστε το 2020 να είναι χρονιά προσαρμογής στην νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικών βιβλίων, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευσή μας στο νέο σύστημα παρά στα τυχόν λάθη από δηλώσεις. Τα ηλεκτρονικά βιβλία δίνουν νόημα και πραγματική αξία στις δυο άλλες πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού: την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τη διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με το TAXIS και αυτό διότι χωρίς τα ηλεκτρονικά βιβλία απλώς θα μαζεύαμε κάπου δεδομένα χωρίς να έχει αξία αυτό ούτε για τις επιχειρήσεις ούτε για εμάς, ελεγκτικά », επισήμανε.

Αναφερόμενος στη διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ο κ. Πιτσιλής είπε: «Το σημερινό τοπίο είναι δυστυχώς κατακερματισμένο. Έχουμε φορολογικούς μηχανισμούς και ταμειακές μηχανές οι οποίες μπορούν να διαβιβάζουν σε πραγματικό χρόνο και on line δεδομένα. Έχουμε και πολλές, πάνω από 160.000 ταμειακές μηχανές με ληγμένες άδειες καταλληλότητας και υπάρχει και μια σειρά επιχειρήσεων που δεν έχουν καν υποχρέωση να τηρούν τέτοιους μηχανισμούς».

«Το τοπίο αυτό δημιουργεί σοβαρές ανισορροπίες στην αγορά. Η απάντηση στον κατακερματισμό και στα κενά που δημιουργούνται στην παρακολούθηση των παραστατικών λιανικής, είναι και η διαβίβαση στα πληροφορικά συστήματα της ΑΑΔΕ όλων των παραστατικών σε πραγματικό χρόνο συναλλαγή ανά συναλλαγή (one by one). Είναι λοιπόν αναγκαίο να συζητήσουμε με φορείς για το πώς θα προχωρήσει το προαναφερόμενο, στο πρώτο εξάμηνο του 2020».

Πηγή video Thesstoday.grcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Tax forum, Πρόσωπα > Πιτσιλής, Ηλεκτρονικά βιβλία, myDATA