20/09/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Ρύθμιση 120 δόσεων: Γιατί να μην την κάνω τελευταία στιγμή;

Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Ηλία Χατζηγεωργίου

Έχουμε περάσει τα μέσα του Σεπτεμβρίου και οι πρώτες βροχές φαίνεται σιγά-σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους. Στο φορολογικό κομμάτι, όσο πλησιάζει το τέλος του μήνα, τόσο μεγαλώνει η αγωνία των οφειλετών για τη διαδικασία ένταξής τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Στο προηγούμενό μας άρθρο επισημάναμε κάποια, ουκ ολίγα, προβλήματα που παρουσιάζει η διαδικασία της ρύθμισης στα ασφαλιστικά ταμεία και τι πρέπει να γίνει για να επιλυθούν το κάθε ένα ξεχωριστά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το τεράστιο πρόβλημα που εμφανίζουν αρκετά από τα παλαιά ταμεία με τη μη εμφάνιση των παλαιών εισφορών στους οφειλέτες παραμένει, κάνοντας απαραίτητη την ανάγκη για εξέταση της παράτασης της όλης διαδικασίας μαζικά. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι οφειλέτες δεν βγάζουν άκρη στα ταμεία, τα οποία πολλές φορές από τη μεριά τους συμβουλεύουν, λανθασμένα, να προχωρήσουν στην αίτηση και ότι θα έρθουν και οι οφειλές μετά. Το θέμα όμως είναι ότι εάν δεν υπάρχουν καθόλου οφειλές, δεν μπορεί να γίνει αίτηση, αφού το σύστημα δεν βλέπει τον φορολογούμενο ως οφειλέτη. Από την άλλη, εάν υπάρχουν οφειλές, αλλά όχι με τα σωστά στοιχεία, πώς ο οφειλέτης θα μπορεί να μελετήσει το σενάριο του επανυπολογισμού των εισφορών των ετών 2003-2016; Αφού η επιλογή που δηλώνεται στην αίτηση είναι δεσμευτική και δεν έχει πισωγύρισμα.

Όσον αφορά το κομμάτι της εφορίας, από την περασμένη Δευτέρα η εφαρμογή είναι σε πλήρη λειτουργία, εναρμονίζοντας τα νέα δεδομένα. Όσοι δεν είχαν ενταχθεί καθόλου στη ρύθμιση, μπορούσαν από την προηγούμενη εβδομάδα να προχωρήσουν τις αιτήσεις με τα νέα δεδομένα (μικρότερη δόση, προκαταβολή, μειωμένο επιτόκιο, νομικά πρόσωπα σε έως 120 δόσεις, κ.λπ.). Από την άλλη, όμως, όσοι είχαν ήδη ενταχθεί τους προηγούμενους μήνες, περίμεναν την τροποποίηση του συστήματος, ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα επανυποβολής της αίτησης.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η προθεσμία της αίτησης για όλους είναι η 30/9/2019, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί η παράταση της όλης διαδικασίας, δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι έχουν λίγες μέρες στη διάθεσή τους για να τρέξουν την όλη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και να αλλάξει η καταληκτική ημερομηνία, καλό θα είναι να μην φτάνει ο οφειλέτης στην τελευταία ημέρα για να κάνει την αίτησή του, διότι μπορεί να υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα, όπου καθιστούν αναγκαία την επίσκεψη του οφειλέτη στη Δ.Ο.Υ. για να μπορέσει να υποβληθεί η αίτηση.

Η επίσκεψη του οφειλέτη είναι αναγκαία στις εξής περιπτώσεις :

· Όταν αφορά νομικό πρόσωπο που έχει κάνει διακοπή δραστηριότητας πριν την υποβολή της αίτησης ρύθμισης οφειλών. Σε αυτήν την περίπτωση το σύστημα δεν δίνει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να μπει στην εφαρμογή, κάτι που άλλωστε προβλέπει ήδη ο νόμος από τον Μάιο.

· Όταν υπάρχουν ποσά υπέρ είσπραξης στο ΑΦΜ του φορολογούμενου. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει ο οφειλέτης να επισκεφτεί το τμήμα εσόδων της Δ.Ο.Υ. που ανήκει, ώστε να δώσει εντολή για συμψηφισμό του ποσού με τις οφειλές του. Μόλις γίνει αυτό, το σύστημα ξεκλειδώνει και δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να ρυθμίσει. Το αιώνιο πρόβλημα αυτής της διαδικασίας όμως, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει διαδικτυακά και το γεγονός ότι ούτε ο φορολογούμενος έχει ειδοποιηθεί κάπως για την ύπαρξη του ποσού υπέρ είσπραξης. Για αυτό μπορεί να φτάσει τελευταία ημέρα και να βρίσκεται με τα χέρια δεμένα. Σε όλο αυτό, εάν προσθέσουμε την ενδεχόμενη απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί (π.χ. Μήλος, Άνδρος, Κύθηρα, κ.λπ.), αλλά και το ότι τα τμήματα θα έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των συμψηφισμών των επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ, καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα για τον φορολογούμενο μεγεθύνεται.

· Όταν η οφειλή αφορά φορολογούμενο που έχει φύγει από τη ζωή. Σε αυτήν την περίπτωση η αίτηση θα πρέπει να γίνει από τους κληρονόμους του θανόντος, οι οποίοι αναλαμβάνουν την αποπληρωμή της οφειλής κατ’ αναλογία της κληρονομιάς.

· Όταν η αίτηση αφορά νομικό πρόσωπο που το 2013 είχε χρήση υπερδωδεκάμηνη. Σε αυτήν την περίπτωση το σύστημα δεν αναγνωρίζει τις δηλώσεις 5ετίας κι έτσι δεν αφήνει τον οφειλέτη να προχωρήσει στην αίτηση. Το ίδιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές όταν η αίτηση γίνεται από νομικό πρόσωπο που έχει κάνει έναρξη το 2018. Και στις δύο περιπτώσεις η επίσκεψη στη Δ.Ο.Υ. είναι αναγκαστική, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επίλυσης του προβλήματος.

Κλείνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλές που αφορούν τις χρήσεις 2018 και τα προηγούμενα έτη, όπου η προθεσμία πληρωμής τους έληγε την 31/12/2018, ακόμα κι εάν αυτές βεβαιωθούν το 2019. Θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση όμως, να εμφανίζονται στα στοιχεία οφειλών του φορολογούμενου, πράγμα που σημαίνει ότι οι όποιες δηλώσεις πρέπει να έχουν σταλεί το αργότερο έως τις 29/9. Διότι, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, θα πρέπει να μεσολαβήσει μία ημέρα ώστε η σταλμένη δήλωση με χρεωστικό υπόλοιπο να φανεί στα στοιχεία οφειλών.

Τέλος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι οφειλές που θα δημιουργηθούν από εδώ και στο εξής συνδέονται άμεσα με τη δυνατότητα παραμονής του φορολογούμενου στη ρύθμιση, θα πρέπει να εξεταστούν βελτιώσεις στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, αλλά και στην ίδια τη ρύθμιση του Ν. 4611/2019. Για τον σκοπό αυτό, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει ετοιμάσει σχετική εισήγηση, την οποία θα παραδώσει στους αρμοδίους τις ερχόμενες ημέρες.

Καλό ΣΚ σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ασφαλιστικές οφειλές, Οφειλές σε εφορία, Ρύθμιση οφειλών, Ρύθμιση 120 δόσεων