12/07/16 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Στουρνάρας: Ποιες αλλαγές έρχονται στα capital controls

Πρόταση προς τους θεσμούς για χαλάρωση των capital controls εστάλη σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Η πρόταση, όπως επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης είναι τεκμηριωμένη και περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:

  • Άρση της απαγόρευσης της ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά
  • Πλήρη άρση της απαγόρευσης πρόωρης αποπληρωμής δανείων
  • Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό
  • Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 € ανά δύο εβδομάδες

Στόχος παραμένει ακόμη, η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό,καθώς και η αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας στο εξωτερικό και σχεδόν άνοιγμα όλων των sites αγορών από το εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της επιτροπής Οικονομικών επί της έκθεσης της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα απο τις 20 Ιουλίου 2015 έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις 4 δις ευρώ "από τα στρώματα", όπως είπε επί λέξει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παραμάνουν πάντως, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αγγίζουν τα 108,6 δισ ευρώ. "Τα παραπάνω μεγέθη δεν έχουν σταθεροποιηθεί και συνεχίζουν να αυξάνονται", είπε και πρόσθεσε πως το τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, γιατί η συνολική κάλυψη των ζημιών φτάνει στο 101%. 

Για το 2019 πάντως, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να μειωθούν κατά 40 δισ ευρώ.

Πηγή: www.cnn.grcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Πρόσωπα > Στουρνάρας, Capital controls