06/05/16 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Σαφές μήνυμα προς τους Θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και τους ξένους επενδυτές πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βαδίσει σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού και να ανοίξει άμεσα το κεφάλαιο «Παρεμβάσεις στην εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους» στέλνει ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης.

Αποκαλύπτει μάλιστα την βασική κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η ελληνική πλευρά: «Μπορεί να απαιτούνται παρεμβάσεις σε σχέση με τη διάρκεια των δανείων, το πραγματικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και το βάρος που θα σηκώνει ετησίως η ελληνική οικονομία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξή εφ όλης της ύλης που παραχώρησε στο Epsilon7 ο κύριος Σταθάκης επισημαίνει πως το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας είναι η επιστροφή στην Ανάπτυξη με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Στην προσπάθεια αυτή υποστηρίζει πως θα αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες ο νέος σχεδιασμός των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος και το Αναπτυξιακό Ταμείο.

Για το «πακέτο Γιούνκερ» αναφέρει πως τα πρώτα 42 επενδυτικά σχέδια ύψους 5,6 δις. ευρώ έχουν υποβληθεί από την Ελλάδα προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Για τα πολλά σημαντικά θέματα της αρμοδιότητάς του ο Υπουργός Οικονομίας είπε στο Epsilon7:

Γ. Σταθάκης: Μόνο στο Epsilon7

  • Σημαντική για τους λογιστές είναι η διόρθωση στην οποία προέβη το Υπουργείο Οικονομίας στη διάταξη περί των προθεσμιών σύγκλησης γενικών συνελεύσεων και δημοσίευσης ετήσιων καταστάσεων. Ο κύριος Σταθάκης διευκρινίζει πως οι νέες προθεσμίες αφαιρέθηκαν από το νομοσχέδιο και τελικώς θα εφαρμοστούν οι ήδη ισχύουσες.
  • Κόκκινα δάνεια : «Λύση χωρίς συντριπτικό πλήγμα στον κοινωνικό ιστό»
  • Ρύθμιση 100 δόσεων : « Δύσκολα θα ξανανοίξει η συζήτηση με τους δανειστές»
  • Capital controls : «Η κυβέρνηση τα χειρίστηκε άμεσα και αποτελεσματικά»
  • Φυγή επιχειρήσεων και επιστημόνων : «Εστιάζουμε στο μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό και την εξωστρέφεια»
  • Ψηφιακός αναλφαβητισμός : « Προχωρούμε στην κατάρτιση της ψηφιακής στρατηγικής»
  • Μικρομεσαίες επιχειρήσεις : «Προωθούμε δράσεις στήριξης καινοτομίας και δικτύωσης»

E7 |Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ το πρώτο τρίμηνο του 2016, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης τα λουκέτα επιχειρήσεων ήταν κατά τέσσερις χιλιάδες περισσότερα από τις ενάρξεις. Στην καταγραφή του οικονομικού κλίματος με έρευνα ανάμεσα στα μέλη της η ΓΣΕΒΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα πως εισερχόμαστε σε ένα νέο κύκλο κρίσης, με χαρακτηριστικά ίδια με το 2012, αλλά με την κόπωση των μικρομεσαίων ακόμη μεγαλύτερη. Εσείς έχετε προβλέψει πως το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα περάσουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Φοβάστε ότι ακόμη κι αν επιβεβαιωθείτε, μπορεί μεν να ανακάμψουν οι δείκτες της οικονομίας αλλά να καθυστερήσει σημαντικά η ανόρθωση της αγοράς και της κοινωνίας;

Η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με σχεδόν μηδενική ύφεση, τα δημόσια οικονομικά είχαν οριακό πλεόνασμα. Αυτό δεν συνέβη βέβαια τυχαία. Η κυβέρνηση χειρίστηκε με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο τις αρνητικές συνέπειες των ελέγχων των κεφαλαίων και κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να καλύψει τα «κενά» του ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, επιτυγχάνοντας το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

Από τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου απορρέει ένας πολύ δεδομένος οδικός χάρτης που περιελάμβανε τέσσερα κομβικά σημεία: την εξειδίκευσή της τον Αύγουστο, δύο κύκλους υιοθέτησης προαπαιτούμενων ενεργειών, το φθινόπωρο, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και την πρώτη αξιολόγηση, που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες.

Το επόμενο βήμα, το μεγάλο στοίχημα, είναι προφανώς η επιστροφή στην ανάπτυξη της οικονομίας, η ιδέα, δηλαδή, μιας ανάπτυξης με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο που θα συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση.

Το νέο ΕΣΠΑ προσπαθεί να ενσωματώσει αυτό το στίγμα. Αν και έχει προσχεδιασμένους βασικούς άξονες, διαθέτει σημαντικά περιθώρια ελευθερίας στο να δοθεί το στίγμα της κυβέρνησης και των επιλογών για το αναπτυξιακό υπόδειγμα, όπως η ενίσχυση του παραγωγικού συστήματος, η υψηλή προστιθέμενη αξία, η νεανική επιχειρηματικότητα, η κοινωνική οικονομία κ.α. Το ίδιο ισχύει για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που αποτελεί μια τομή σε σχέση με τους προηγούμενους, και το νέο Αναπτυξιακό Ταμείο, το οποίο θα αναλάβει σημαντικό ρόλο στην χρηματοδότηση κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

E7 | Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος μετά το 2022 και ως το 2048. Εκτιμάτε πως η θετική έκβαση σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα απελευθερώσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου; Ποιες είναι κατά την άποψη της κυβέρνησης οι βασικές απαιτούμενες αλλαγές στη διάρθρωση και τους όρους εξυπηρέτησής του με τις οποίες το χρέος θα καταστεί βιώσιμο;

Η συζήτηση στην οποία αναφέρεστε προβλέπεται με σαφήνεια στη συμφωνία του καλοκαιριού να ανοίξει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Σε αυτή θα αναζητήσουμε τρόπους ώστε να καταστεί εφικτή η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους μακροχρόνια. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να απαιτούνται παρεμβάσεις σε σχέση με τη διάρκεια των δανείων, το πραγματικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και το βάρος που θα σηκώνει ετησίως η ελληνική οικονομία. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα στείλουν ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα προς τους επενδυτές για το μέλλον της οικονομίας και άρα θα προσελκύσουν κεφάλαια που αναζητούν τοποθετήσεις με μακροχρόνια προοπτική.

E7 | Αποτελεί εθνική αναγκαιότητα να τεθεί το συντομότερο ένας φραγμός στην αιμορραγία εγκεφάλων, το γνωστό «braindrain» αλλά και το «businessrun» των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση κατέληξε σε μία ασφαλιστική και μία φορολογική μεταρρύθμιση που, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επιστημόνων και των επιχειρήσεων, εξωθούν το πλέον παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας ή στη διακοπή δραστηριότητας ή στη φυγή εκτός συνόρων. Υπάρχει η αίσθηση ότι το οικονομικό επιτελείο και οι θεσμοί εστιάσατε μόνο στο εισπρακτικό αποτέλεσμα των ρυθμίσεων χωρίς να ενοχληθείτε από το αντι-αναπτυξιακό αποτύπωμά τους. Τι απαντάτε;

Το σημαντικότερο κεφάλαιο που διαθέτει η οικονομία μας είναι οι άνθρωποί της – κυρίως οι νέοι. Ένας στους δύο είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου. Κι είναι αυτό το ανθρώπινο δυναμικό πάνω στο οποίο θέλουμε να επενδύσουμε. Αντί να προσπαθούμε να συμπιέσουμε το κόστος εργασίας, σε μια σισύφεια προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, πρέπει να εστιάσουμε στην αξιοποίηση αυτού του δυναμικού, που δυστυχώς σήμερα, απογοητευμένο, αναζητά την τύχη του σε άλλες χώρες.

Εστιάζουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, αξιοποιώντας το μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό και ενισχύοντας την εξωστρέφεια. σε δυναμικούς τομείς όπως τον αγροτοδιατροφικό, την καινοτομία, την τεχνολογία, την ενέργεια, την χημική και φαρμακευτική βιομηχανία.

E7 | Λαμβάνοντας υπόψη το επιβαρυμένο οικονομικά περιβάλλον στην Χώρα, καθώς και την ανάγκη για έσοδα που έχει το Κράτος, είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης η ανανέωση της ρύθμισης των 100 δόσεων ή κάποια παρόμοια ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών, η οποία μπορεί να δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις; Θεωρείτε ότι ενδεχόμενη τέτοια πρόταση θα γινόταν δεκτή από τους Θεσμούς;

Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις απέφερε έσοδα και έδωσε οξυγόνο σε πολίτες και επιχειρήσεις. Γνωρίζετε, βέβαια, τις αντιρρήσεις που διατύπωσαν τότε οι Θεσμοί. Πρόκειται, όμως, για μια συζήτηση που αφορά το παρελθόν και η οποία είναι πολύ δύσκολο να ξανανοίξει στο μέλλον με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

E7 | Σχέδιο Νόμου, που τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση σχετικά με τις Γενικές Συνελεύσεις των εταιρειών, προέβλεπε την σύγκλησή τους εντός 10 μηνών από το κλείσιμο της χρήσης και τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων εντός 11 μηνών. Επειδή το θέμα αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία φέτος, με την επικείμενη εφαρμογή των ΕΛΠ για πρώτη φορά, θα θέλαμε να διευκρινίσετε στους λογιστές και τις επιχειρήσεις αν αυτό θα είναι και το τελικό κείμενο του Νόμου και αν θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα ειδικά για το 2016;

Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, το Σχέδιο Νόμου δόθηκε σε διαβούλευση. Από αυτή προέκυψαν εξαιρετικά χρήσιμα σχόλια, μεταξύ των οποίων και κάποια που αφορούσαν τις εν λόγω προθεσμίες. Κατόπιν αυτό η αλλαγή που προβλεπόταν αφαιρέθηκε και θα ισχύσουν οι προθεσμίες που υπήρχαν.

Δείτε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Σταθάκη στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού Epsilon7comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Λουκέτο επιχειρήσεων, Αναδιάρθρωση χρέους, Ρύθμιση 100 δόσεων, Γενικές Συνελεύσεις, Πρόσωπα > Σταθάκης