με την συμμετοχή του κου Ηλία Χατζηγεωργίου, φοροτεχνικού
Τι θα γίνει με το σύμφωνο συμβίωσης και τι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης από όσους έχουν υπογράψει το σχετικό έγγραφο?
Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος από τους φορολογούμενους? Θα είναι ανά δύο μήνες ή ανά μήνα?
Τι θα γίνει με τα τεκμήρια για τους άνεργους και αυτούς που δεν έχουν καθόλου πραγματικά εισοδήματα?
Μέχρι πότε θα είναι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεδομένου ότι για άλλη μία φορά η «1η Φεβρουαρίου» έμεινε όνειρο απατηλό.
Αυτά και άλλα πολλά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από το υπουργείο μέσω αποφάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων για να ξεκινήσει και φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Στο σημερινό άρθρο όμως θα ασχοληθούμε με ένα πάγιο ερώτημα των φορολογουμένων και των συναδέλφων για το πώς δηλώνονται οι συντάξεις που λαμβάνουν οι Έλληνες ή ξένοι υπήκοοι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας από το εξωτερικό.
Τα βασικά σημεία που παίζουν ρόλο στον τόπο δήλωσης του παγκόσμιου εισοδήματος, άρα και των συντάξεων, και στον τρόπο φορολόγησης του είναι:
- Η φορολογική κατοικία του φορολογούμενου
- Η διμερής σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογραφεί με το άλλο κράτος
- Η υπηκοότητα του φορολογούμενου
- Ο φορέας παροχής της σύνταξης του φορολογούμενου
Ο γενικός κανόνας του Κ.Φ.Ε προβλέπει ότι όποιος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας φορολογείται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα του, ενώ όποιος είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού φορολογείται στην Ελλάδα για το εισόδημα που αποκτά στην Ελλάδα και την χώρα κατοικίας του για το παγκόσμιο εισόδημα του.
Εκτός όμως από τον γενικό κανόνα παίζει μεγάλο ρόλο και η Σ.Α.Δ.Φ που έχει υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού κράτους και των άλλων κρατών, η οποία προβλέπει τι γίνεται φορολογικά όταν κάτοικος του ενός κράτους λαμβάνει σύνταξη από το άλλο. Επίσης στις εν λόγω συμβάσεις αναλύεται τι σημαίνει ο όρος σύνταξη για το κάθε κράτος.
Οι πιθανοί τρόποι φορολόγησης για τους κατοίκους Ελλάδας της σύνταξης που λαμβάνουν στο εξωτερικό συνυπολογίζοντας την υπηκοότητα και τον φορέα που την παρέχει είναι οι εξής:
1.Να φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει το κράτος που δίνει την σύνταξη σε κάτοικο Ελλάδος να μην φορολογεί το ποσό της σύνταξης, το οποίο ποσό δηλώνεται στην Ελλάδα ως παγκόσμιο εισόδημα (Κωδικός 391 Ε1) και προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματα προκειμένου να βγει η τελική εκκαθάριση του ποσού.
2.Να φορολογούνται και στα δύο κράτη
Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη φορολογείται αρχικά στο κράτος που λαμβάνεται και ο φόρος που πληρώθηκε σε αυτό το κράτος αφαιρείται από την εκκαθάριση της δήλωσης που έγινε στην Ελλάδα (Κωδικός 389 Ε1 το εισόδημα και κωδικός 651 ο φόρος). Εάν ο φόρος που πληρώθηκε στην αλλοδαπή ξεπερνά το Ελληνικό η διαφορά δεν επιστρέφεται.
3.Να φορολογούνται μόνο στο κράτος πηγής
Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη φορολογείται μόνο στο κράτος που λαμβάνεται. Στην Ελλάδα δηλώνεται κανονικά όμως στον σχετικό κωδικό 659 του Ε1 προκειμένου να υπολογιστεί στην εκκαθάριση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Στις εγκυκλίους 1249/2015 και 1128/2006 δίδονται οδηγίες από το υπουργείο οικονομικών για τον τρόπο φορολόγησης των συντάξεων του εξωτερικού.
Ως αποκωδικοποίηση των δύο εγκυκλίων στον παρακάτω πίνακα αναλύουμε ενδεικτικά για τα βασικότερα κράτη που υπάρχει Σ.Α.Δ.Φ τον τρόπο δήλωσης των συντάξεων που λαμβάνονται από την κάθε χώρα, ανάλογα την μορφή της σύνταξης και της υπηκοότητας που έχει ο φορολογούμενος όταν ο φορολογούμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.
Κλείνοντας να θυμίσουμε ότι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας είναι ο φορολογούμενος που:
Α. έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή την συνήθη διαμονή του ή το κέντρο ζωτικών του συμφερόντων (ήτοι: προσωπικοί ή οικονομικοί ή κοινωνικοί δεσμοί).
Β. είναι προξενικός, διπλωματικός ή δημόσιος λειτουργός παρόμοιου καθεστώτος ή δημόσιος υπάλληλος που έχει την ελληνική ιθαγένεια και υπηρετεί στην αλλοδαπή.
Γ. βρίσκεται στην Ελλάδα συνεχώς για διάστημα άνω των 183 ημερών, συμπεριλαμβανομένων και σύντομων διαστημάτων παραμονής του στο εξωτερικό.