Καλή σας Ημέρα
Παρακαλώ θα ήθελα να με ενημερώσετε για τον τρόπο υπολογιαμού της υπεραξίας που προκύπτει από την μεταβίβαση επαγγελματικού ΦΙΧ αυτοκινήτου. Απευθύνθηκα στο αρμόδιο τμήμα της Δ.Ο.Υ. και εκεί διαπίστωσα ότι η υπεραξία υπολογίζεται λανθασμένα με αποτέλεσμα να καταλογίζεται φόρος που δεν έπρεπε στην περίπτωσή μου η οποία έχει ώς εξής:
1. Την 11/11/2015 αγόρασα επαγγελματικό αυτοκίνητο με καθαρή αξία κτήσης: 26.104,78 ευρώ.
2. Από την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας (27/11/2015 ) έως σήμερα υπολογίστηκαν αποσβέσεις στο εν λόγω πάγιο με συτελεστή 12% συνολικής αξίας 16.185,00 ευρώ.
3. Στις 20/01/2021 η εταιρεία πουλά το αυτοκίνητο με τιμολόγιο αξίας 12000 ευρώ πλεόν ΦΠΑ 24%. Η Αναπόσβεστη Αξία του παγίου στις 20/01/2021 είναι ( 26.104,78 - 16.185,00 ) = 9.919,78 ευρώ
4. Κατά την προσέλευσή μου στην Δ.Ο.Υ. και υποβάλλοντας τα σχετικά έντυπα για τον υπολογισμό της υπεραξίας ο υπάλληλος του αρμόδιου τμήματος δεν μου αναγνωρίζει την αναπόσβεστη αξία του παγίου και δεν την αφαιρεί από την αξία πωλησης επικαλούμενος ότι έχει παρέλθει πενταετία και δεν υπάρχουν αποσβέσεις. Του εξηγώ ότι υπάρχουν αποσβέσεις διότι ο συντελεστής απόσβεσης με την νέα φορολογική νομοθεσία (ΕΛΠ ) έχει αλλάξει και έχει μειωθεί από 20% που ίσχυε σε 12% άρα υπάρχουν αποσβέσεις. Μου απαντά επί λεξεί ότι αυτό το βγάζει το σύστημα αυτόματα και δεν επεμβαίνει ο ίδιος σε κάτι. Στην συνέχεια μου λέει κάνε ερώτημα στην ΑΑΔΕ δεν έχω να σου πω κάτι άλλο.
5. Κατά την παραλαβή του εντύπου υπεραξίας διαπιστώνω ότι έχει βάλει αόριστα ποσά στο πεδίο (αξία Αγοράς ) αλλά ότι έχει υπολογίσει αποσβέσεις με αόριστο τρόπο με αποτέλεσμα να μου υπολογίσει υπεραξία συνολικής αξίας 2790,97 ευρώ αντί του ορθού 585,38 που υπολογίζω εγώ επικαλούμενος τις σχετικές διατάξεις για τις μεταβιβάσεις ιδιωτικών ΙΧ επιβατικών ή φορτηγών αυτοκινήτων, του άρθρου 5, του ΝΔ 1146/1972, (κατά τον μέτρο που τροποποιήθηκαν από το άρθρο 18, του Ν 2459/1997 καθώς και από την παρ. 10, του άρθρου 5, του Ν 3842/2010).
Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του θέματος που έχει προκύψει προκειμένου να έχουμε πλήρη και σαφή απάντηση για το αν εφαρμόζονται σωστά οι διατάξεις της νομοθεσίας περί του τρόπου υπολογισμού της υπεραξίας διότι θεωρούμε ότι απαντήσεις του ( έτσι το βγάζει το σύστημα ) δεν είναι σωστές. Στις διατάξεις του Νόμου πουθενά δεν αναφέρει ό νομοθέτης ότι όταν παρέλθει πενταετία δεν υπολογίζονται αποσβέσεις.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και παρακαλώ για την άμεση απάντησή σας.

Υ.Γ. Σας επισυνάπτω το σχετικό έντυπο της υπεραξίας από την ΔΟΥ για να έχετε πλήρη εικόνα