Το ερώτημα σας υποβλήθηκε επιτυχώς

Το ερώτημα σας υποβλήθηκε επιτυχώς στον Komvos, μπορείτε να το δείτε κάνοντας click ~TOPIC_ID~.

Επιστημονικός κόμβος

Το ερώτημα έχει ήδη υποβληθεί στον Επιστημονικό Κόμβο του e-forologia.
Για να το διαβάσετε πατήστε ~TOPIC_ID~.

Επιστημονικός κόμβος

Το ερώτημα σας έχει υποβληθεί με επιτυχία στον Επιστημονικό Κόμβο του e-forologia.
Για να το διαβάσετε πατήστε ~TOPIC_ID~.

Menu

Ιστορικό ερωτήματος

κλείσιμο

Πως αντιμετωπίζεται φορολογικά η λήψη επιχορηγήσεων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ;

Εμπορική Εταιρία επιχορηγήθηκε μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ σε έξοδα και πάγια.

Πώς αντιμετωπίζεται η επιχορήγηση λογιστικά και φορολογικά ;

Σημείωση . η εταιρία ανήκει στην κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων
Σύμφωνα με το Λογιστικό Εγχειρίδιο με αριθμό 1098/2015 του Υπ. Οικονομικών, με θέμα «Λογιστική οδηγία εφαρμογής του Ν.4308/2014 "Ελληνικά λογιστικά πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις", ορίζεται μεταξύ των άλλων ότι:

«17.1.1 Η παράγραφος 1 υιοθετεί τις θεμελιώδεις αρχές του δεδουλευμένου και της συνέχισης της δραστηριότητας για τη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Ιδιαίτερα τονίζεται ότι η αρχή του δεδουλευμένου (accrualaccounting) εφαρμόζεται ανεξάρτητα από την κατηγορία τήρησης βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή την υποχρέωση σύνταξης ισολογισμού.

17.1.2 Η θεμελιώδης αρχή του δεδουλευμένου επιτάσσει την αναγνώριση των επιπτώσεων των συναλλαγών και γεγονότων της οντότητας και τη συμπερίληψή τους στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της στο χρόνο που προκύπτουν και όχι στο χρόνο που διακανονίζονται ταμειακά (εισπράττονται ή πληρώνονται)».

    Τα ποσά των επιχορηγήσεων δεν είναι αφορολόγητα, εκτός αν για συγκεκριμένη μορφή επιχορήγησης υπάρχει ρητή αναφορά για απαλλαγή. Συνεπώς, τα ποσά αναγράφονται ως έχουν στα λογιστικά βιβλία, ενώ παράλληλα καταχωρίζονται και τα επιχορηγούμενα έξοδα-δαπάνες.

    Οι κρατικές επιχορηγήσεις που αφορούν έξοδα αναγνωρίζονται αρχικά ως υποχρεώσεις στην περίοδο που εισπράττονται ή στην περίοδο που καθίσταται οριστική η έγκρισή τους και υπάρχει βεβαιότητα ότι θα εισπραχθούν. Οι κρατικές επιχορηγήσεις που αφορούν έξοδα μεταφέρονται στα αποτελέσματα ως έσοδα στην περίοδο στην οποία τα επιχορηγηθέντα έξοδα βαρύνουν τα αποτελέσματα».

    Η φορολογική διοίκηση με την  ΠΟΛ.1223/8-10-2015 παρείχε πληροφορίες για το χρόνο κτήσης του εισοδήματος (παρ. 4 της απόφασης). Στην απόφαση αυτή δεν αναφέρεται η περίπτωση της «κρατικής ενίσχυσης», όπως εν προκειμένω η ενίσχυση για την κάλυψη δαπανών μέσω ειδικών προγραμμάτων. Γενικά, από την απόφαση αυτή μπορεί να σημειωθεί το παρακάτω απόσπασμα: « Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 8 του Ν.4172/2013  ορίζεται ότι χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του…».

    Σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. ΔΕΑΦ Β 1010732 ΕΞ2017/23.1.2017 έγγραφο της ΑΑΔΕ με θέμα «Χρόνος απόκτησης εισοδήματος επιχορηγήσεων που εισπράττουν νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες από φορείς Γενικής Κυβέρνησης», ορίζεται ότι:

«5. Κατόπιν των ανωτέρω διευκρινίζεται ότι προκειμένου να προσδιοριστεί ο χρόνος φορολογίας των κρατικών επιχορηγήσεων,  θα πρέπει για αυτές να έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής τους, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση αποκτάται κατά το έτος οριστικής έγκρισής τους από τα αρμόδια κατά περίπτωση όργανα, οπότε και φορολογείται ».

    Περαιτέρω η φορολογική διοίκηση με το  με αρ. πρωτ. εγγρ. 1080132/2-6-2015 (που αναφέρεται σε ατομικές επιχειρήσεις) και την  ΠΟΛ.1059/18-3-2015 (που αναφέρεται σε νομικές οντότητες) παρείχε την πληροφορία ότι οι επιδοτήσεις - επιχορηγήσεις αφενός λαμβάνονται για τον προσδιορισμό του φορολογητέου αποτελέσματος, κατά το άρθρο 21 του Ν.4172/2013, αφετέρου ο χειρισμός είναι ως εξής: «Στα πάσης φύσεως έσοδα των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων περιλαμβάνονται όλα τα έσοδα που αναφέρονται στα λοιπά Κεφάλαια του Ν. 4172/2013 (Κεφάλαια Ε΄ και ΣΤ΄), καθώς επίσης και οι κάθε είδους συνδρομές, επιχορηγήσεις, αποζημιώσεις στα πλαίσια της επιχειρηματικής δραστηριότητας των πιο πάνω προσώπων, κ.λπ.. Διευκρινίζεται ότι όσον αφορά στις επιχορηγήσεις που εισπράττονται στα πλαίσια αναπτυξιακών νόμων (π.χ. Ν.1892/1990Ν.3299/2004) συνεχίζουν να ισχύουν όσα ειδικότερα ορίζονται στις σχετικές διατάξεις καθώς και οι οδηγίες που έχουν δοθεί για την εφαρμογή τους, ενώ για τις επιχορηγήσεις που καταβάλλονται για την κάλυψη συγκεκριμένων δαπανών, αυτές δεν προσαυξάνουν τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά αποτελούν μειωτικό στοιχείο του κόστους της δαπάνης που επιχορηγήθηκε (π.χ. οι επιχορηγήσεις από τον ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας αποτελούν μειωτικό στοιχείο της δαπάνης για αμοιβές προσωπικού). Επίσης, σημειώνεται ότι η υπερτίμηση που προκύπτει από αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, βάσει του άρθρου 17 του Συντάγματος.…τα εισπραττόμενα ποσά των  επιχορηγήσεων για αγορά παγίων  δεν θεωρούνται προσθετικά στοιχεία των ακαθάριστων εσόδων, δηλαδή δεν προσαυξάνουν τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, αλλά αποτελούν μειωτικό στοιχείο των πραγματοποιηθεισών νέων επενδύσεων. Περαιτέρω, οι  αποσβέσεις υπολογίζονται στην αξία κτήσης των παγίων αφού αφαιρεθούν τα ποσά των επιχορηγήσεων (σχετική η 1040321/10238/Β0012/ΠΟΛ.1093/5-5-1992 εγκύκλιος που έδινε οδηγίες εφαρμογής του Ν.1892/1990)».

    Με βάση τα ανωτέρω και τα ερωτήματά σας, θεωρούμε ότι:

1. Τα ποσά των επιχορηγήσεων είναι φορολογητέα, εκτός αν για συγκεκριμένη μορφή επιχορήγησης υπάρχει ρητή αναφορά για απαλλαγή.

2. Θα πρέπει για τις επιδοτήσεις να έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής τους, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση αποκτάται κατά το έτος οριστικής έγκρισής τους από τα αρμόδια κατά περίπτωση όργανα, οπότε και φορολογείται.

3. H επιχορήγηση που αναλογεί στα έξοδα θα αναγνωρισθεί ως έσοδο της χρήσης 2017, στο λογαριασμό 81 Έκτακτα και ανόργανα έσοδα του ΕΓΛΣ και στο λογαριασμό 71.03 Επιχορηγήσεις λοιπών εξόδων των ΕΛΠ.

4. Τα εισπραττόμενα ποσά των  επιχορηγήσεων για αγορά παγίων  δεν θεωρούνται προσθετικά στοιχεία των ακαθάριστων εσόδων, δηλαδή δεν προσαυξάνουν τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, αλλά αποτελούν μειωτικό στοιχείο των πραγματοποιηθεισών νέων επενδύσεων.

Για να δείτε την απάντηση της Επιστημονικής Ομάδας πρέπει να είστε συνδρομητής της υπηρεσίας Komvos

Γίνετε συνδρομητής

Copyright © Epsilon Net | Όροι Χρήσης