Σύμφωνα με την παρ.δ την παρ.2 του αρθρ.12 του Ν4172/2013 ορίζεται οτι για σκοπούς ΚΦΕ εργασιακή σχέση υφίσταται όταν το φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες ως Διευθυντής ,μέλος του ΔΣ και φορολογείται ως μισθωτός με την συνηθισμένη παρακράτηση φόρου της κλίμακας του αρθρου 15 .
Καταρχήν θα σας παρακαλούσα να μου δώσετε ένα παράδειγμα χειρισμού ώστε να μπορέσω να το καταλάβω .
Τα ερωτήματα μου ειναι :
-Μπορεί τις αμοιβές αυτές να τις αποφασίσει και έκτακτη ΓΣ στη μέση της χρονιάς ;
-Έστω αμοιβή 1500/μήνα από αυτά θα αφαιρεθούν οι εισφορές που δίνονται στο ΟΑΕΕ;
-Aν αυτές οι εισφορές που δίνονται στον ΟΑΕΕ δίνονται και για άλλο λόγο πχ εγώ είμαι λογιστής με δικό μου γραφείο ασφαλίζομαι στον ΟΑΕΕ αλλά ειμαι και μέλος ΔΣ σε μια επιχείριση και αμείβομαι από την επιχείρηση την συγκεκριμένη και ως ελεύθερος επαγγελματίας που της παρέχω λογιστικές υπηρεσίες .Τι γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές ;τι θα αφαιρεθεί από τα 1500 ;
-Αν ένα μέλος ΔΣ δεν έχει κάποια ασφάλιση τότε ως μέλος ΔΣ πρέπει υποχρεωτικά για να πάρει αμοιβές να ασφαλιστεί σε κάποιο οργανισμό ΄;αν δεν παίρνει αμοιβές πρέπει να ασφαλιστεi;
-Oi αμοιβές ΔΣ θεωρούνται εισόδημα απο μισθωτή εργασία αυτό σημαίνει ότι υπολογίζω και δώρα επιδόματα άδειες ;
-Αμοιβές ΔΣ μπορεί να πάρει και ο Πρόεδρος του ΔΣ;
-Αυτές οι παρακρατήσεις σε ποιο κωδικό της φορολογικής δήλωσης πηγαίνουν ΄;αφαιρούνται όπως οι παρακρατήσεις φόρου των μισθωτών ;
-Παρακαλώ θα ήθελα την απεικόνιση των εγγραφών στην ΑΕ
Παρακαλώ για ακριβής απαντήσεις στα ερωτήματα μου ώστε να καλυφθούν όλα
και ένα παράδειγμα χειρισμού .
Ευχαριστώ πολύ