Αναδημοσίευση από το Ενημερωτικό Δελτίο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ_ΜΑΡΤΙΟΣ_ΑΠΡΙΛΙΟΣ_ΜΑΪΟΣ_2024 της ΣΟΛ Α.Ε.
www.solcrowe.gr
Η ζημία από άφεση χρέους προερχόμενο από σύμβαση δανείου δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα και για τη σύμβαση άφεσης χρέους δεν οφείλεται τέλος χαρτοσήμου εφόσον η αρχική σύμβαση δανείου είχε υπαχθεί σε αναλογικό τέλος χαρτοσήμου
ΕΡΩΤΗΜΑ
Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία συντάσσει τις οικονομικές της καταστάσεις σύμφωνα με το λογιστικό πλαίσιο των Ε.Λ.Π., κατόπιν έγγραφης συμφωνίας με άλλη εταιρεία, των οποίων οι μέτοχοι είναι κοινοί, διέγραψε απαίτηση της από δάνειο που της είχε χορηγήσει.
Το ποσό του δάνειου που διαγράφηκε μεταφέρθηκε στα αποτελέσματα χρήσης.
Ερωτάται:
1) Εάν το ποσόν του δανείου που διαγράφηκε αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα.
2) Εάν η σύμβαση άφεσης χρέους θα υπαχθεί σε τέλος χαρτοσήμου, δεδομένου ότι η αρχική σύμβαση δανείου υπάχθηκε σε αναλογικό τέλος χαρτοσήμου.
ΓΝΩΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η γνώμη της Φορολογικής Επιτροπής σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα είναι η εξής:
Στο άρθρο 22 του Ν. 4172/2013 ορίζονται τα εξής:
«Κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 23 του Κ.Φ.Ε., οι οποίες:
α) πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της, συμπεριλαμβανομένων και δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
β) αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση,
γ) εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά. Ειδικά οι δαπάνες για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκπίπτουν υπό την προϋπόθεση η επιχείρηση να εμφανίζει λογιστικά κέρδη χρήσης κατά τον χρόνο πραγματοποίησής τους. Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που η δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του Δημοσίου.»
Στο άρθρο 454 του Αστικού Κώδικα «Άφεση χρέους» ορίζονται τα εξής:
«Όταν ο δανειστής συμφωνήσει με τον οφειλέτη την άφεση του χρέους, ή με σύμβαση μαζί του αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει το χρέος, επέρχεται απόσβεση της ενοχής.».
Στην ΠΟΛ 1063/1990 αναφέρονται τα εξής:
«Άρθρο 19 του Ν.1882/1990: Ρυθμίσεις στα τέλη χαρτοσήμου και στον ειδικό φόρο τραπεζικών
……………………………………………………….
Παράγραφος 9.
Σε πολλές διατάξεις του Κώδικα Χαρτοσήμου τίθεται ως προϋπόθεση της μη υπαγωγής σε αναλογικό τέλος χαρτοσήμου μιας σύμβασης, πράξης, σχέσης ή συναλλαγής ή της υπαγωγής της σε πάγιο τέλος ή προηγούμενη υπαγωγή στο προσήκον τέλος χαρτοσήμου (αναλογικό ή πάγιο) κάποιας άλλης σύμβασης πράξης κ.λπ.. Μετά την εφαρμογή του φόρου προστιθέμενης αξίας και του εδικού φόρου τραπεζικών εργασιών, στους οποίους ενσωματώθηκε και το τέλος χαρτοσήμου, δημιουργήθηκε πρόβλημα, κατά την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, στις περιπτώσεις που δεν πληρούται μεν η προϋπόθεση της προηγούμενης χαρτοσήμανσης μιας σύμβασης, πράξης, κ.λπ., έχει υπαχθεί όμως αυτή στο καθεστώς του φόρου προστιθέμενης αξίας ή του ειδικού φόρου τραπεζικών εργασιών, με συνέπεια την υπαγωγή της και σε τέλος χαρτοσήμου και σε φόρο προστιθέμενης αξίας ή σε ειδικό φόρο τραπεζικών εργασιών, κατά περίπτωση.
Για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης της ανωτέρω σύμβασης, πράξης, κ.λπ., προβλέπεται με τη διάταξη της παραγράφου αυτής, ότι, όπου από τις κείμενες διατάξεις ορίζεται, n μη υπαγωγή σε τέλος χαρτοσήμου μιας σύμβασης, πράξης, σχέσης ή συναλλαγής ή η υπαγωγή της σε πάγιο τέλος εξαρτάται από την προηγούμενη υπαγωγή κάποιας άλλης σύμβασης, πράξης, κ.λπ. στο προσήκον τέλος χαρτοσήμου, θεωρείται ότι πληρούται η προϋπόθεση αυτή και στην περίπτωση που η σύμβαση, πράξη, κ.λπ. αυτή έχει υπαχθεί στη ρύθμιση του φόρου προστιθέμενης αξίας ή του ειδικού φόρου τραπεζικών εργασιών.
Κατωτέρω, παραθέτουμε ενδεικτικά συμβάσεις και σχέσεις, η χαρτοσήμανση των οποίων εξαρτάται από την προηγούμενη υπαγωγή στο προσήκον τέλος κάποιας άλλης σύμβασης πράξης ή σχέσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, και επομένως θα υπαχθούν στη ρύθμιση της διάταξης αυτής εάν συντρέχει η προϋπόθεση της υπαγωγής προηγούμενης σύμβασης, πράξης, κ.λπ. στη ρύθμιση του φόρου προστιθέμενης αξίας ή του ειδικού φόρου τραπεζικών εργασιών. Τέτοιες συμβάσεις, πράξεις, κ.λπ. είναι:
α) Η αναγνώριση χρέους και η άφεση χρέους: Οι συμβάσεις αυτές θα υπαχθούν στο πάγιο τέλος της παρ. 1γ" του άρθρου 17 ή της παρ. 3 του άρθρου 34 του Κώδικα Χαρτοσήμου, κατά περίπτωση, όχι μόνο στην περίπτωση που το χρέος προέρχεται από συναλλαγή, η οποία έχει υπαχθεί προηγουμένως στο προσήκον αναλογικό τέλος χαρτοσήμου, αλλά και στην περίπτωση που το χρέος προέρχεται από συναλλαγή, η οποία υπάγεται στο καθεστώς του Φ.Π.Α. ή του ειδικού φάρου τραπεζικών εργασιών.
…….»
Στην Ε.2062/2023, με θέμα «Συνηθέστερες πράξεις υπαγόμενες σε αναλογικό τέλος χαρτοσήμου ανά συντελεστή τέλους χαρτοσήμου, ανά είδος πράξης και σχέσης συμβαλλομένων, βάσει της σχετικής διάταξης του Κώδικα των νόμων περί τελών χαρτοσήμου (Κ.Ν.Τ.Χ.)»:
Δ. Πίνακας τελών χαρτοσήμου των κυριότερων εγγράφων
9 | | | Άφεση χρέους (Εφόσον η σχέση στην οποία αναφέρεται δεν υπήχθη στο προσήκον αναλογικό τέλος χαρτοσήμου ή δεν απαλλάσσεται ή η αναγνώριση είναι αναιτιώδης, δηλαδή δεν αναφέρεται σε τι αφορά το χρέος) |
| 9.1 | Αστική σχέση | 3,00% | 3,60% | Κ.Ν.Τ.Χ., άρθρο 13 παρ. 1α |
| 9.2 | Εμπορική σχέση | 2,00% | 2,40% | Κ.Ν.Τ.Χ., άρθρο 15 παρ. 1α |
Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του ερωτήματος, καθώς και τα ανωτέρω, προκύπτουν τα εξής:
1. Η ζημία που επιβαρύνθηκε η δανείστρια εταιρεία από την παραίτηση είσπραξης της απαίτησής της δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα για τον προσδιορισμό του φορολογικού αποτελέσματος, επειδή προέκυψε από άφεση χρέους που δεν πραγματοποιήθηκε προς το συμφέρον της επιχείρησης και δεν εντάσσεται στις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές.
2. Η σύμβαση άφεσης χρέους είναι κατ’ αρχήν αναιτιώδης. Εφόσον, όμως, σε αυτήν γίνεται αναφορά στην υποκείμενη αιτία, από φορολογική άποψη, τρέπεται από αναιτιώδης σε αιτιώδης. Στην τροπή αυτή προσδίδονται έννομες (φορολογικές) συνέπειες, που σκοπό έχουν την αποφυγή της διπλής φορολόγησης (ΠΟΛ. 1063/1990). Επομένως, η σύμβαση άφεσης χρέους που αναφέρεται στην ήδη υπαχθείσα σε αναλογικό τέλος χαρτοσήμου δανειακή σύμβαση δεν θα υπαχθεί εκ νέου στο τέλος αυτό.
Η ανωτέρω διατυπωθείσα γνώμη της Φορολογικής Επιτροπής βασίστηκε αποκλειστικά στα δεδομένα και στις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην διατύπωση του ερωτήματος.
Νομοθεσία-Νομολογία
Άρθρο 22 του Ν. 4172/2013
ΠΟΛ. 1063/1990
Ε. 2062/2023