16/09/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φορολογικά και Επίκαιρα

Πως αντιμετωπίζονται από τη φορολογική διοίκηση οι συνεχόμενες ζημίες των επιχειρήσεων

Με τη συνεργασία του Γ. Δαλιάνη


Η ύπαρξη ζημιογόνων αποτελεσμάτων διαβάζεται διαφορετικά από τον εμπορικό κόσμο και διαφορετικά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και από την φορολογική διοίκηση.

Οι ζημίες των επιχειρήσεων σε διαδοχικές χρήσεις επιβάλλουν την λήψη άμεσων και σημαντικών αποφάσεων για την συνέχιση των δραστηριοτήτων της. Το κεφάλαιο μειώνεται και οι επιχειρηματίες – εταίροι ή και μέτοχοι ή θα προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου ή σε δανεισμό. Εάν, όμως, η επιχείρηση συνεχίζει την λειτουργία της χωρίς εμφανή πηγή χρηματοδότησης, εφόσον δεν αιτιολογείται από επιχειρηματικούς λόγους, τότε πιθανολογείται ότι μπορεί να προκαλέσει έλεγχο.

Πρακτικά, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ενεργοποιείται ο μηχανισμός φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων όταν δηλώνονται ζημίες, εκτός εάν τις δικαιολογήσει και στον φορολογικό έλεγχο.

Ήδη έχουν μπει στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών και τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που συστηματικά δηλώνουν ζημιογόνα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση με τον πρόσφατο νόμο φορολογεί με τεκμαρτό τρόπο τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δηλώνουν ζημίες ή οριακά κέρδη και δεν δικαιολογούν την διαβίωσή τους.

Στο σημερινό άρθρο μας θα αναφερθούμε στην δυνατότητα μεταφοράς των ζημιογόνων αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων στα επόμενα έτη σε σχέση την φορολογία εισοδήματος, εφόσον πάντα το ζημιογόνο αποτέλεσμα χρηματοδοτείται από εμφανείς πηγές.

Τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, αλλά και οι νομικές οντότητες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως της κατηγορίας των βιβλίων που τηρούν (απλογραφικά ή διπλογραφικά), έχουν δικαίωμα μεταφοράς της ζημιάς, που προκύπτει από τα ζημιογόνα αποτελέσματα της επιχείρησης τους σε ένα φορολογικό έτος, προκειμένου αυτή να συμψηφιστεί με κέρδη της επόμενης πενταετίας.

Για τα φυσικά πρόσωπα ο συμψηφισμός της ζημιάς θα γίνει με μελλοντικά κέρδη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι με τυχόν εισοδήματα από άλλη δραστηριότητα, πχ. μισθούς, ενοίκια, κ.λπ. του ίδιου έτους. Ο συμψηφισμός της ζημιάς, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, γίνεται διαδοχικά με κέρδη των επόμενων πέντε (5) φορολογικών ετών και όχι των προηγούμενων και συγκεκριμένα η ζημία του προγενέστερου έτους συμψηφίζεται κατά προτεραιότητα έναντι της ζημίας μεταγενέστερου έτους.

Αν στο τέλος της πενταετίας μείνει υπόλοιπο ζημιών ακάλυπτο, αυτό χάνεται.

Για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1/1/2014 δεν ισχύουν οι περιορισμοί που έθετε ο προηγούμενος Κ.Φ.Ε. (Ν.2238/1994) και η ζημιά μπορεί να δηλωθεί οποτεδήποτε, μέσα στην πενταετία, με την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης. Στην περίπτωση αυτή, η πενταετία ξεκινά από το επόμενο φορολογικό έτος από αυτό εντός του οποίου προέκυψε η ζημία και όχι από το επόμενο φορολογικό έτος εντός του οποίου υποβλήθηκε η δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική).

Σε περίπτωση εκκαθάρισης που διαρκεί πέραν του έτους, η ζημία που προκύπτει στο τελευταίο φορολογικό έτος πριν από την έναρξη της εκκαθάρισης μεταφέρεται για συμψηφισμό με τα κέρδη/ζημίες της λήξης της εκκαθάρισης. Τυχόν ζημία που προκύπτει από προσωρινές δηλώσεις δεν υπόκειται στον περιορισμό του χρόνου συμψηφισμού δεδομένου ότι το αποτέλεσμα προκύπτει στο χρόνο υποβολής της οριστικής δήλωσης.

Τα ανωτέρω δεν ισχύουν σε περίπτωση αναβίωσης της επιχείρησης, δηλαδή όσες ζημίες είχαν προκύψει πριν από τη θέση της σε εκκαθάριση εμπίπτουν στον περιορισμό της πενταετίας, καθώς σε περίπτωση αναβίωσης δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία της εκκαθάρισης (ΠΟΛ. 1088/2016)).


Μεταφέρεται η ζημιά σε ατομική επιχείρηση, στην οποία προσδιορίστηκε τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος, επειδή το φυσικό πρόσωπο είχε τεκμήρια διαβίωσης και φορολογήθηκε με το εισόδημα που προσδιορίστηκε από τις αντικειμενικές δαπάνες;

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 34 του Κ.Φ.Ε., η ζημία του ίδιου φορολογικού έτους από επιχειρηματική δραστηριότητα ή και των προηγούμενων δεν εκπίπτει και δεν μεταφέρεται για συμψηφισμό στα επόμενα φορολογικά έτη. Στις περιπτώσεις που ατομική επιχείρηση εμφάνισε ζημία και για το έτος αυτό το εισόδημα του φορολογούμενου προσδιορίστηκε με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, το επόμενο φορολογικό έτος ο φορολογούμενος εκ του γεγονότος αυτού και με βάση τις προηγούμενες διατάξεις απώλεσε το δικαίωμα συμψηφισμού της εν λόγω ζημίας. Ωστόσο, εφόσον ο φορολογούμενος με τροποποιητική δήλωση καλύψει την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, τότε η δηλωθείσα ζημία μεταφέρεται για συμψηφισμό κατά τις κείμενες διατάξεις (ΠΟΛ. 1076/2015).

Τα παραπάνω ισχύουν από 1/1/2014.


Τι συμβαίνει όμως με την μεταφορά ζημιών από επιχειρηματική δραστηριότητα στην περίπτωση που το εισόδημα προσδιορίζεται με την εφαρμογή των άρθρων 28 Α έως 28 Δ του Κ.Φ.Ε. (τεκμαρτός υπολογισμός);

Σύμφωνα με την Ε.2027/2024 διευκρινίζεται ότι:

  • εφόσον το ελάχιστο καθαρό εισόδημα των άρθρων 28 Α έως 28 Δ υπερβαίνει τα δηλωθέντα κέρδη, ο φόρος προσδιορίζεται επί του εισοδήματος αυτού, η δε ζημία που μεταφέρεται από προηγούμενα έτη συμψηφίζεται με τα δηλωθέντα κέρδη και εφόσον απομείνει υπόλοιπο ζημίας αυτό μεταφέρεται στα επόμενα έτη σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 27 του Κ.Φ.Ε.,
  • εφόσον τα δηλωθέντα κέρδη υπερβαίνουν το ελάχιστο καθαρό εισόδημα των άρθρων 28 Α έως 28 Δ, ο φόρος προσδιορίζεται επί των δηλωθέντων κερδών μετά από τον συμψηφισμό τους με μεταφερόμενη ζημία προηγουμένων ετών, ακόμα και εάν το τελικό ποσό που θα προκύψει υπολείπεται του ελαχίστου καθαρού εισοδήματος, εάν δε απομείνει υπόλοιπο ζημίας αυτό μεταφέρεται στα επόμενα έτη σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 27 του Κ.Φ.Ε. και
  • εφόσον στο τρέχον έτος δηλώνεται ζημία από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και μεταφερομένη ζημία προηγουμένων ετών, τότε ο φόρος προσδιορίζεται επί του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος των άρθρων 28 Α έως 28 Δ, η δε μεταφερόμενη ζημία προηγουμένων ετών αθροίζεται με την δηλωθείσα ζημία τρέχοντος έτους και μεταφέρεται για συμψηφισμό στα πέντε (5) επόμενα φορολογικά έτη για συμψηφισμό, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 27 του Κ.Φ.Ε..


Περιορισμοί για την μεταφορά της ζημιάς (για νομικά πρόσωπα στα οποία αλλάζει η μετοχική σύνθεση)

Το ζημιογόνο αποτέλεσμα μιας διαχειριστικής χρήσης δεν μεταφέρεται για μελλοντικό συμψηφισμό όταν:

«μεταβληθεί η άμεση ή έμμεση συμμετοχή ή τα δικαιώματα ψήφου σε ένα νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα άνω του ποσοστού τριάντα τρία τοις εκατό (33%) εντός ενός φορολογικού έτους και παράλληλα γίνει, μέσα στο ίδιο ή/και το επόμενο φορολογικό έτος από αυτό που συντελέσθηκε η μεταβολή της συμμετοχής ή των δικαιωμάτων ψήφου, αλλαγή της δραστηριότητας της εταιρείας, στην οποία αποκτάται η συμμετοχή ή τα δικαιώματα ψήφου, σε ποσοστό άνω του πενήντα τοις εκατό (50%) του κύκλου εργασιών της σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο φορολογικό έτος από τη μεταβολή της συμμετοχής ή των δικαιωμάτων ψήφου» (παρ. 5 του άρθρου 27 του Κ.Φ.Ε.).

Στην Ε.2167/2019 στο κεφάλαιο Δ διευκρινίζεται ότι:

«Θα πρέπει αρχικά να εξετάζεται εάν έχουν επέλθει αλλαγές στη συμμετοχή ή στα δικαιώματα ψήφου και, σε θετική περίπτωση, στη συνέχεια να εξετάζεται εάν πληρείται και το δεύτερο κριτήριο της εν λόγω διάταξης, δηλαδή εάν στο ίδιο ή στο επόμενο φορολογικό έτος, από αυτό που έλαβε χώρα η μεταβολή της συμμετοχής ή των δικαιωμάτων ψήφου (έτος αναφοράς), έχει πραγματοποιηθεί και αλλαγή της δραστηριότητας του νομικού αυτού προσώπου ή της νομικής οντότητας σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50% του κύκλου εργασιών του, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο φορολογικό έτος από αυτό που επήλθε η μεταβολή της συμμετοχής ή των δικαιωμάτων ψήφου.» και επίσης:

«Ως αλλαγή δραστηριότητας νοείται τόσο η διενέργεια νέας δραστηριότητας από την εταιρεία, η οποία δεν υφίστατο κατά το προηγούμενο έτος από το έτος αναφοράς (π.χ. η διατήρηση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων με προσθήκη νέας δραστηριότητας, η κατάργηση κάποιας από τις υφιστάμενες με προσθήκη νέας), οι τυχόν αυξομειώσεις της συνεισφοράς των υφιστάμενων δραστηριοτήτων στον κύκλο εργασιών (π.χ. κατάργηση μιας ή περισσοτέρων από τις υφιστάμενες δραστηριότητες, σημαντικός περιορισμός στην άσκηση μιας ή περισσοτέρων υφιστάμενων δραστηριοτήτων),

Η επαναδραστηριοποίηση εταιρείας που είτε ήταν σε κατάσταση αδράνειας, είτε δεν είχε ενεργή δραστηριότητα (ήτοι έχει μηδενικά ακαθάριστα έσοδα χωρίς να είναι σε κατάσταση αδράνειας).

Για την αποφυγή καταστρατηγήσεων, θεωρείται ότι καταλαμβάνεται από τις υπόψη διατάξεις η περίπτωση κατά την οποία σε ζημιογόνα εταιρεία, η οποία είτε είναι σε κατάσταση αδράνειας, είτε δεν έχει ενεργή δραστηριότητα (ήτοι έχει μηδενικά ακαθάριστα έσοδα χωρίς να είναι σε κατάσταση αδράνειας), πληρείται το κριτήριο μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ εξακολουθεί να είναι στην ίδια κατάσταση αδράνειας ή μη ενεργούς δραστηριότητας.».


Μεταφορά ζημίας στον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Για τους μετασχηματισμούς που διενεργούνται με τις διατάξεις του Ν.2166/1993, η παράγραφος 3 του Ν.2166/93 αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 11 του Ν. 4935/2022 και καταλαμβάνει μετασχηματισμούς που η διαδικασία ξεκίνησε από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 26/05/2022, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ιδίου νόμου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν.4935/2022, ορίζεται ότι:

3. Εφόσον μεταξύ των στοιχείων του παθητικού των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων υφίσταται υπόλοιπο ζημιών τρέχουσας ή προηγούμενων χρήσεων, τούτο εμφανίζεται σε ιδιαίτερο λογαριασμό στον ισολογισμό τους και στον ισολογισμό της νέας εταιρείας.

Η μεταφερόμενη στον ισολογισμό της νέας εταιρείας ζημία, κατά το ποσό που τυχόν δεν συμψηφίζεται με κέρδη υφιστάμενα κατά τον μετασχηματισμό, συμψηφίζεται με τα προκύπτοντα κέρδη της νέας εταιρείας της τρέχουσας ή επόμενων χρήσεων, μόνο κατά το μέρος που αναγνωρίζεται φορολογικώς, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις περί φορολογίας του εισοδήματος, εφόσον ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας, δηλαδή, το άθροισμα του κύκλου εργασιών των τελευταίων εγκεκριμένων και δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων ή, κατά περίπτωση, των τελευταίων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των μετασχηματιζόμενων εταιρειών, αφαιρουμένων των τυχόν μεταξύ τους συναλλαγών, είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το ποσό των τετρακοσίων πενήντα χιλιάδων (450.000) ευρώ.

Το ποσό της μη αναγνωριζόμενης προς συμψηφισμό ζημίας μπορεί να αποσβέννυται κάθε χρόνο χωρίς δικαίωμα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα ή συμψηφισμού με τα προκύπτοντα κέρδη.

Ειδικά, για απορροφήσεις για την πραγματοποίηση των οποίων συντάσσονται ισολογισμοί μετασχηματισμού από 11/4/2012 και μετά μεταφέρεται η ζημία παρελθουσών χρήσεων της απορροφώσας ανώνυμης εταιρίας ή εταιρίας περιορισμένης ευθύνης.

Για τους μετασχηματισμούς που διενεργούνται με τις διατάξεις του Ν.1297/1972 μεταφέρεται μόνο η ζημία της απορροφώσας εταιρείας, όχι της απορροφουμένης.

- Επί συγχωνεύσεως ή διασπάσεως επιχειρήσεων δυνάμει του άρθρου 54 του Ν. 4172/2013, η λήπτρια (απορροφώσα) μπορεί να μεταφέρει τις ζημίες της εισφέρουσας (απορροφούμενης ή διασπώμενης), υπό τους ίδιους όρους που θα ίσχυαν για εισφέρουσα εταιρεία, εάν η συγχώνευση ή η διάσπαση δεν είχε λάβει χώρα.

- Σε περίπτωση μετατροπής, είτε με τον Ν. 2166/1993, είτε με το Ν.Δ. 1297/1972 (π.χ. Ε.Π.Ε. μετατρέπεται σε Α.Ε.), δεν μεταφέρεται η ζημία της μετατρεπόμενης.


Ζημίες και μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων, τίτλων, κ.λπ.

Φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος από μεταβίβαση τίτλων, εταιρικών μεριδίων, κ.λπ..

- Το εισόδημα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από τη μεταβίβαση τίτλων, εταιρικών μεριδίων, κ.λπ. θεωρείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται μαζί με τα λοιπά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58 του Ν. 4172/2013.

- Ως εισόδημα (υπεραξία) από μεταβίβαση τίτλων, εταιρικών μεριδίων, κ.λπ., που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, λαμβάνεται υπόψη αυτό που προκύπτει με βάση τα τηρούμενα βιβλία και τα αντίστοιχα παραστατικά.

- Σε περίπτωση που από τη μεταβίβαση των τίτλων προκύπτει ζημία, η υπόψη ζημία αναγνωρίζεται φορολογικά.

- Για την απόδοση του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα από μεταβίβαση τίτλων, εταιρικών μεριδίων, κ.λπ. δεν υποβάλλεται ξεχωριστή δήλωση, αλλά το εν λόγω εισόδημα περιλαμβάνεται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας του άρθρου 68 του Ν. 4172/2013.

Προσοχή όμως

Στο άρθρο 48Α του Κ.Φ.Ε. (το οποίο προστέθηκε με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 20 του Ν. 4646/2019), ορίζονται οι προϋποθέσεις, με τις οποίες τα νομικά πρόσωπα φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος επί της υπεραξίας που προκύπτει από την μεταβίβαση συμμετοχών νομικού πρόσωπου, του οποίου οι τίτλοι συμμετοχής μεταβιβάζονται.

Οι διατάξεις του άρθρου 48Α του Ν. 4172/2013 έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 01/01/2020 και μετά.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτ. β’ της παρ. 18 του άρθρου 66 του Ν. 4646/2019, όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με τις διατάξεις του άρθρου 89 του Ν. 4941/2022 (ΦΕΚ Α’ 113), ορίζεται ότι, οι ζημίες των νομικών προσώπων του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013, που προέρχονται από τη μεταβίβαση τίτλων συμμετοχής της παραγράφου 1 του άρθρου 48Α του Ν. 4172/2013, μπορούν να αναγνωριστούν προς έκπτωση μετά την 1/1/2020, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποτιμηθεί μέχρι την 31/12/2019 και έχουν εγγραφεί στα βιβλία της εταιρείας ή αποτυπώνονται σε οικονομικές καταστάσεις ελεγμένες από ορκωτούς ελεγκτές. Η έκπτωση των ζημιών αυτών αναγνωρίζεται μόνο όταν οι ζημίες αυτές καταστούν οριστικές έως την 31/12/2024.

Εάν οι ζημίες κατά τον χρόνο οριστικοποίησης είναι μικρότερες από τις ζημίες που αποτιμήθηκαν, αναγνωρίζεται το μικρότερο ποσό.

Εάν οι οριστικές ζημίες είναι μεγαλύτερες, αναγνωρίζεται μόνο το ποσό που αποτιμήθηκε

Διευκρινίζεται ότι:

1. το νομικό πρόσωπο του οποίου οι τίτλοι μεταβιβάζονται μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο είτε της ημεδαπής, είτε της αλλοδαπής (εντός E.E.) και

2. για νομικά πρόσωπα της ημεδαπής, αυτά μπορεί να είναι, πέρα από τα ρητά κατονομαζόμενα στο Παράρτημα της Οδηγίας 2011/96/ΕΕ (A.E. και Ε.Π.Ε.), οι I.K.E., καθώς και οι προσωπικές εταιρίες, οι οποίες πλέον υπόκεινται σε φορολογία εταιρειών στην Ελλάδα (Ε. 2057/2021).

Επίσης, οι διατάξεις του άρθρου 48Α έχουν εφαρμογή και για την υπεραξία που προκύπτει από τη μεταβίβαση συμμετοχών μόνιμης εγκατάστασής στην Ελλάδα αλλοδαπού νομικού προσώπου, το οποίο είναι φορολογικός κάτοικος κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.2047/2022, ΑΔΑ: 90ΦΠ46ΜΠ3Ζ-3 εγκύκλιος).


Συμψηφισμός ζημιών με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου

Σε περίπτωση επιχείρησης με λογιστικές ζημίες στα βιβλία της, η οποία επιθυμεί να μειώσει το μετοχικό/εταιρικό της κεφάλαιο με συμψηφισμό των ζημιών αυτών, οι υπόψη ζημίες κατά το μέρος που αναγνωρίζονται φορολογικά εξακολουθούν για φορολογικούς σκοπούς να μεταφέρονται προς συμψηφισμό με τα κέρδη των επόμενων φορολογικών ετών.

Στην παρ. 2 του άρθρου 31 του Ν. 4548/2018 επιτρέπεται η μείωση κεφαλαίου με σκοπό το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού. Οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 30 δεν εφαρμόζονται, εφόσον το ύψος του ειδικού αυτού αποθεματικού δεν υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) του κεφαλαίου, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την μείωση. Το ανωτέρω ειδικό αποθεματικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο προς το σκοπό εκ νέου κεφαλαιοποίησής του ή του συμψηφισμού του προς απόσβεση ζημιών της εταιρείας


Λοιπές περιπτώσεις για ζημιογόνα αποτελέσματα επιχειρήσεων

1. Τα μερίσματα, ημεδαπής ή αλλοδαπής (Ε.Ε.) προέλευσης, που εισπράττει ένα νομικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις διατάξεις του Ν.4172/2013 (άρθρο 48) απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος. Η απαλλαγή αυτή ισχύει και για τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ζημιογόνα αποτελέσματα.

2. Η ζημία που προκύπτει από την αποτίμηση τίτλων από 1/1/2014 και μετά δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

3. Σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης ή διανομής κερδών που δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος, τότε το ποσό που διανέμεται ή κεφαλαιοποιείται φορολογείται σε κάθε περίπτωση ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη φορολογικών ζημιών.

Εάν τα ζημιογόνα αποτελέσματα αφορούν το τρέχον φορολογικό έτος (είτε λόγω ύπαρξης φορολογικών ζημιών παρελθόντων χρήσεων, είτε για άλλο λόγο) και ταυτόχρονα, μέσα στην ίδια χρήση, πραγματοποιείται και διανομή κερδών θα πρέπει τα προς διανομή ποσά να φορολογούνται ξεχωριστά (αυτοτελώς).

Σε περίπτωση που το διανεμηθέν ή κεφαλαιοποιηθέν ποσό προέρχεται από κέρδη του τρέχοντος φορολογικού έτους, προστίθεται στις μεταφερόμενες φορολογικές ζημίες, ενώ εάν αφορά σε κέρδη παρελθουσών χρήσεων (αποθεματικών), τα ποσά αυτά δεν προστίθενται στις φορολογικά αναγνωρίσιμες ζημίες (αριθ. ΠΟΛ. 1014/2018).

4. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 35 του Ν. 4548/2018, «η διαφορά που προκύπτει από την έκδοση μετοχών σε τιμή ανώτερη του αρτίου δεν μπορεί να διατεθεί για πληρωμή μερισμάτων ή ποσοστών, μπορεί όμως: (α) να κεφαλαιοποιηθεί ή (β) να συμφηφισθεί προς απόσβεση ζημιών της εταιρίας, εκτός αν υπάρχουν αποθεματικά ή άλλα κονδύλια, τα οποία κατά τον νόμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον συμψηφισμό των ζημιών αυτών.».

5. Ζημίες που προκύπτουν στην αλλοδαπή από την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω μόνιμης εγκατάστασης δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των κερδών του ίδιου φορολογικού έτους, ούτε να συμψηφιστούν με μελλοντικά κέρδη, με εξαίρεση τις ζημίες από επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω μόνιμης εγκατάστασης που προκύπτουν σε άλλη χώρα Ε.Ε./Ε.Ο.Χ., με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, βάσει της οποίας τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν απαλλάσσονται (παρ. 4 άρθρου 27 και εγκύκλιος Ε. 2100/2021).

Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε ότι στον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού κερδών υπήχθησαν περίπου 400.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και από αυτούς μόνο 265 αμφισβήτησαν τον τεκμαρτό υπολογισμό.


Ο Γ.Δαλιάνης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Artion Α.Ε. & ιδρυτής του Ομίλου Artion, Οικονομολόγος Φοροτεχνικός.

Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ARTION Α.Ε. (Πουρνάρα 9 Μαρούσι|+30 210 6009062| www.artion.gr).



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Μεταφορά Ζημίας, Ζημίες, Αποτελέσματα χρήσης