17/05/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Ρωτήσαμε 100 λογιστές την εξής ερώτηση...

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Μάιος έχει φτάσει ήδη στα μέσα του και χωρίς να το καταλάβουμε ο καιρός σιγά-σιγά δείχνει να οδεύει προς την μόνιμη καλοκαιρινή του διάθεση, αναγκάζοντας τον κόσμο να προγραμματίζει την αλλαγή της γκαρνταρόμπας στις ντουλάπες και το μάζεμα των χαλιών. Άλλοι το έχουν κάνει ήδη, άλλοι το προγραμματίζουν για το Σαββατοκύριακο, αλλά το σίγουρο είναι ότι η εν λόγω εργασία δεν «σηκώνει» και πολλές αναβολές και παρατάσεις.

Όμως στο δικό μας το «συνάφι» τι μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε την λέξη παράταση; Αν ρωτήσουμε 100 λογιστές, όπως λένε και στο συμπαθές τηλεπαιχνίδι, να σου απαντήσουν στην ερώτηση «τι έρχεται στο μυαλό σου όταν ακούς την λέξη παράταση;», παραπάνω από τους μισούς, για να μην πούμε όλοι, θα σου απαντήσουν την λέξη «φορολογικές δηλώσεις», ενώ οι υπόλοιποι θα σου απαντήσουν την λέξη «δηλωτικές υποχρεώσεις» ή γενικά λέξεις που κινούνται γύρω από τον ζήτημα των προθεσμιών υποβολής και των εξαιρετικά πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων που κανένα δεν υπολογίζει την ύπαρξη του άλλου.

Τα θέματα με τις προθεσμίες τα έχουμε αναφέρει τόσες φορές, που πλέον καταντάει κουραστικό να το αναφέρουμε ξανά, όμως, δυστυχώς, κάθε φορά είναι τόσο επίκαιρο όσο και τις προηγούμενες φορές. Όσο αυξάνονται οι όποιες υποχρεώσεις, τόσο αυξάνεται το πιεστικό του ζητήματος να υποβληθούν εμπρόθεσμα διάφορες και ποικίλες δηλώσεις και λίστες, άλλες φορές απαραίτητες και άλλες φορές τελείως μα τελείως περιττές, που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα και που μοναδικό στόχο έχουν να υποβληθούν για την αποφυγή του προστίμου και τίποτε άλλο.

Αν συνεχίσουμε στην ρότα του τηλεπαιχνιδιού, λοιπόν, αν ρωτήσουμε 100 συναδέλφους την ερώτηση «πείτε μας μία περιττή υποχρέωση που καλούνται να υποβάλλουν οι λογιστές της χώρας», τότε οι απαντήσεις θα φτάσουν να γεμίσουν το ταμπλό του πίνακα του παιχνιδιού, όμως δύο εξ αυτών, κατά την γνώμη μας, θα καλύψουν την πλειοψηφία των απαντήσεων, ειδικά αν οι ερωτήσεις τεθούν σήμερα που μιλάμε.

Η δημοφιλέστερη απάντηση θα είναι η υποβολή του εντύπου Ε11 στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που ως γνωστών αφορά την υποβολή του ετήσιου πίνακα αδειών, μία υποχρέωση που έρχεται από το μακρύ παρελθόν του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Πλέον, με το ψηφιακό πρόγραμμα εργασίας οι άδειες δηλώνονται κάθε μήνα, κάτι που καθιστά τελείως περιττό να πρέπει να υποβληθεί ο εν λόγω πίνακας, όμως οι αρμόδιες αρχές δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία εξέτασης της κατάργησης του. Το γιατί δεν μπαίνουν στην διαδικασία ειλικρινά δεν το έχουμε καταλάβει, όπως δεν καταλαβαίνουμε και πολλά άλλα ζητήματα παρόμοιου τύπου. Σε κάθε περίπτωση, για να μιλήσουμε και λίγο στα πρακτικά επί του θέματος, η εν λόγω υποχρέωση λήγει στις 31 Μαΐου, μετά από σχετική παράταση που δόθηκε για έναν μήνα, όμως εδώ και δύο εβδομάδες το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ψυχορραγεί συνεχώς. Πολλές φορές πέφτει, πολλές φορές βγάζει error, πολλές φορές κάνει τα δικά του, οπότε καθιστά αδύνατον να μπορεί να υποστηριχθεί αυτή η περιττή υποχρέωση. Στην απόφαση της αρχικής παράτασης είχε αναγραφεί, όπως συνηθίζεται σε κάθε σχετική απόφαση, η έκφραση «επισημαίνεται ότι η ανωτέρω ημερομηνία είναι καταληκτική άνευ άλλων παρατάσεων». Σωστά κύριοι, είναι σε κάτι το οποίο μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Κάτι τόσο άχρηστο δεν χρειάζεται παράταση, αλλά χρειάζεται κατάργηση. Επειδή, όμως, υποθέτουμε «ότι τα θέλετε όλα μαζεμένα», για φέτος επειδή δεν υπάρχει διάθεση από εσάς για επιπλέον παράταση, απλά αποφασίστε το εξής απλό, ότι δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο για εκπρόθεσμη κατάθεση, οπότε πάλι σας κάνουμε την χάρη και δεν ζητάμε παράταση. Η μη επιβολή προστίμου θα έλυνε πολλά προβλήματα σε παρόμοιες περιττές διαδικασίες.

Η δεύτερη δημοφιλέστερη απάντηση στην ίδια ερώτηση αυτή την περίοδο θα ακούει στην έκφραση «Ε4 - Τροποποιητικός πίνακας αποδοχών», ο οποίος και αυτός λήγει στις 31 Μαΐου, για την αύξηση των κατώτατων μισθών που δόθηκαν με κρατική απόφαση από 1η Απριλίου και φυσικά οι εργοδότες ήδη συμμορφώθηκαν με αυτούς. Η προθεσμία, μετά την πρώτη παράταση, ήταν και για αυτόν ήταν έως τις 30 Απριλίου, αλλά και αυτός φυσικά παρατάθηκε ξανά έως τις 31 Μαΐου με την επισήμανσή ότι «η ανωτέρω ημερομηνία είναι καταληκτική άνευ άλλων παρατάσεων», άλλωστε παρατάθηκε στην ίδια απόφαση με τον πίνακα Ε11, οπότε ο επίλογος της εγκυκλίου ήταν κοινός. Φυσικά το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για το έντυπο Ε4 δεν κάνει εκπτώσεις και παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα, όπως τα παρουσιάζει για κάθε εργασία που πρέπει να γίνει σε αυτό το ταλαίπωρο σύστημα. Τα κοινά με τον πίνακα Ε11 είναι πάρα πολλά, αφού και σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει κατά την άποψη μας να δοθεί παράταση, αλλά απόφαση για κατάργηση της εν λόγω υποχρέωσης, για τους ίδιους κοινούς λόγους που το αναφέρουμε και για το έντυπο Ε11.

Τον πίνακα των απαντήσεων σε αυτή την ερώτηση δεν θα τον αναλύσουμε παραπάνω, απλά πιστεύουμε ότι για την 3η θέση του πίνακα θα κονταροχτυπηθούνε αρκετές υποχρεώσεις, αλλά θα την κατακτήσει με μικρή διαφορά ο ετήσιος πίνακας προσωπικού, που είναι και αυτός ένα όνομα, μία ιστορία… Νομίζουμε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι τρεις δημοφιλέστερες απαντήσεις θα κινηθούν γύρω από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όχι ότι σε άλλες εφαρμογές δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα, αλλά εδώ μιλάμε για τον πρωταθλητή του είδους εδώ και πολλά χρόνια.

Από την άλλη, αν οι «απορίες» του παιχνιδιού κινηθούν στην ερώτηση «πείτε μας τι είναι που ταλαιπωρεί την επαγγελματική σας καθημερινότητα», τότε η μάχη για την πρωτιά θα πιάσει κόκκινο και θα ξεπεράσει ακόμα και τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ή μπασκετικά ντέρμπι. Οι απαντήσεις θα είναι φυσικά πάρα πολλές και η αριθμητική απόσταση στον πίνακα των απαντήσεων της πρώτης με την τελευταία απάντηση σίγουρα δεν θα είναι διψήφιος αριθμός. Η ποικιλία των απαντήσεων, επίσης, θα είναι πολύ μεγάλη, αφού θα κινείται γύρω από τις λέξεις myDATA, διασύνδεση, ψηφιοποίηση, Ε.Φ.Κ.Α., εφορία, ΕΡΓΑΝΗ, φορολογικές δηλώσεις και άλλες πολλές, όμως η πρωταθλήτρια, έστω και με μικρή διαφορά, θα είναι η διπλή λέξη προθεσμίες - πρόστιμα…

Τι λέτε; Δεν θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να «φτιάξουμε» ένα τέτοιο παιχνίδι; Είδατε ε; Παρά την επικαιρότητα που υπάρχει, σήμερα δεν μιλήσαμε για δηλώσεις και τα προβλήματα τους. Βέβαια, δεν χανόμαστε… Μέχρι τις 26 Ιουλίου θα έχουν περάσει πολλές Παρασκευές και όχι μόνο…

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Έντυπο > Ε4, Φορολογικές δηλώσεις, Έντυπο > Ε11, ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, Λογιστές-φοροτεχνικοί, Παράταση, Φορολογικές Δηλώσεις 2024