05/04/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Μια ουτοπία ακόμη λοιπόν...

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Απρίλης μπήκε στην ζωή μας, μαζί με τη θερινή ώρα, ενώ οι καλοκαιρινές διαθέσεις του καιρού εξακολουθούν να μας συντροφεύουν καθημερινά. Πολλοί ήδη έχουν αρχίσει και αναρωτιούνται αν θα πρέπει να βάλουν στις ντουλάπες τα καλοκαιρινά τους και αν θα πρέπει να σηκώσουν τα χαλιά, ώστε να μπει και το σπίτι σε καλοκαιρινή βερσιόν. Όσο ο καιρός παραμένει σταθερά ζεστός, πιστεύουμε ότι τα επόμενα Σαββατοκύριακα κάπως έτσι θα γεμίσουν για όλους μας μέχρι το Πάσχα, δηλαδή με δουλειές του σπιτιού.

Στα δικά μας γήπεδα τώρα, τα τμήματα απλογραφικών βιβλίων ετοιμάζονται να κάνουν πρεμιέρα στις προ συμπληρωμένες δηλώσεις Φ.Π.Α., αφού θα πρέπει έως τις 30/4 να υποβληθούν οι περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. του Α’ τριμήνου του 2024. Η κρυάδα έχει ήδη περάσει στους περισσότερους από εμάς με τις δηλώσεις Φ.Π.Α. μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, αλλά θεωρούμε ότι σε αυτή την περίοδο που θα πρέπει να υποβληθεί το Φ.Π.Α. από το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, που είναι υπόχρεες σε ΦΠΑ, το ενδιαφέρον θα εκτιναχθεί στα ουράνια. Φυσικά, τα προβλήματα είναι άπειρα και η δημιουργική λογιστική καλά κρατεί, ακόμα και σε θεωρητικά απλές περιπτώσεις υποβολής, αλλά η προ συμπλήρωση παραμένει σταθερή στη θέση της. Τουλάχιστον, η επιτρεπτή απόκλιση 30% παραμένει και αυτή σταθερή και κάπως εξομαλύνει ελαφρώς την κατάσταση, αλλά ήδη γνωρίζουμε ότι θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει και αυτή προς τα κάτω, οπότε όσο αυτή χαμηλώνει, τόσο το «ενδιαφέρον» θα εκτινάσσεται προς τα πάνω.

Από την άλλη, ευτυχώς για φέτος δεν θα είναι «κλειδωμένο» το έντυπο Ε3 και θα κάνει δεκτές διαφορές στην συμπλήρωση σε σχέση με τα myDATA, κάτι που, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί του χρόνου, αφού ήδη γνωρίζουμε ότι ο νομοθέτης περιμένει ότι η χρήση 2024 θα υποβληθεί με προ συμπληρωμένο έντυπο Ε3. Αφενός, το έχει ήδη προβλέψει στον νόμο, αλλά και αφετέρου το θεωρεί στο μυαλό του ότι θα είναι σαν συνέχεια των κλειδωμένων εντύπων Φ.Π.Α. Σκέφτεται, δηλαδή, «αφού θα έχουν υποβάλλει σεταρισμένες κλειδωμένες δηλώσεις Φ.Π.Α. για όλη την περίοδο του 2024, δεν θα τους είναι δύσκολο να κάνουν το ίδιο και για τα έντυπα Ε3, σιγά το πράγμα όλα τα δεδομένα έτοιμα θα τα έχουν». Μαζί φυσικά θα σκέφτεται και όλα αυτά περί ψηφιακής ανάπτυξης, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που μας έχουν φέρει στη γνωστή κατάσταση. Φυσικά, δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς ότι η αλήθεια απέχει κατά πολύ από αυτό που έχει στο μυαλό του ο νομοθέτης, το γνωρίζετε όλοι σας πολύ καλά. Το ζήτημα είναι ότι δεν το γνωρίζει ή κάνει ότι δεν το γνωρίζει ο νομοθέτης, που θεωρεί ότι όλα είναι «δύο κλικ» και «μετρημένα κουκιά», ξεχνώντας φυσικά, ή ακόμα χειρότερα αγνοώντας, την πολυπλοκότητα του πολυδαίδαλου φορολογικού συστήματος της χώρας, τις άπειρες ειδικές περιπτώσεις, τα ειδικά καθεστώτα, αλλά ακόμα και την αδυναμία εναρμόνισης και προσαρμογής των επιχειρηματιών σε όλη αυτή την κατάσταση. Αλήθεια, τι γίνεται με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις; Γιατί ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει;

Από την άλλη, οι επιχειρηματίες, μιας και τους αναφέραμε, προσπαθούν και αυτοί να εναρμονιστούν και συμμορφωθούν με ότι τους ζητάνε - ζητάμε να κάνουν, όμως καλώς ή κακώς δεν έχουν όλοι High Tech ικανότητες και δεξιότητες και θέλουν και αυτοί τον χρόνο τους. Πάντως, ακόμα και οι high tech friendly σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Είναι άπειρες οι πληροφορίες που καλούνται να επεξεργαστούν και ακόμα περισσότερα τα νέα δεδομένα που πρέπει να επεξεργαστούν και να εναρμονιστούν και όλο αυτό καλούνται να το κάνουν σχεδόν μόνοι τους. Λέμε σχεδόν μόνοι τους, γιατί και εμείς στην ίδια κατάσταση είμαστε πάνω κάτω, μόνο που εμείς έχουμε το μειονέκτημα να έχουμε την άμεση αντίληψη του προβλήματος, αφού το βιώνουμε στην καθημερινότητα του ή καλύτερα νομίζουμε ότι το βιώνουμε, αφού κάθε μέρα όλο και κάτι νέο βγαίνει στην επιφάνεια και διώχνει την «πλήξη» από την καθημερινότητα μας.

Και φυσικά, σε όλα τα νέα δεδομένα πρέπει να προλάβουμε να ενημερωθούμε, να προσαρμοστούμε, να εκπαιδευτούμε, να εναρμονιστούμε και όλο αυτό μετά να το μεταλαμπαδεύσουμε στους πελάτες μας, αφού από εμάς περιμένουν να «εισπράξουν» και τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη, οι επιχειρήσεις και το κράτος. Οι επιχειρήσεις περιμένουν να εισπράξουν ενημέρωση, πληροφορία, οργάνωση, καθησυχασμό και γενικότερα σιγουριά, ενώ από την άλλη το κράτος περιμένει να εισπράξει την συμμόρφωση, τη μετάβαση, την οργάνωση των επιχειρήσεων και γενικά όλα αυτά τα παρόμοια, που στη συνέχεια θα οδηγήσουν στον τελικό σκοπό(;), που είναι η ευκολότερη και δικαιότερη είσπραξη φόρων. Τι λέτε; Επιτυγχάνεται αυτό;

Βέβαια, όλα αυτά κινούνται μέσα σε μία κατάσταση προστιμοφοβίας, που αντίστοιχη της δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν, ούτε καν στην βαθιά τυπικολατρική εφαρμογή του Κ.Β.Σ., αλλά ούτε καν και στην ιδιαίτερη περίοδο του lockdown και των υγειονομικών μέτρων. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Όλοι τρέμουν για κάποιο πρόστιμο, οι επιχειρήσεις λόγω ανασφάλειας για το νέο και άγνωστο και εμείς από την άλλη μη τυχόν μας ξέφυγε κάτι, ακόμα και αν δεν είναι άμεσης αρμοδιότητας μας ή ακόμα χειρότερα ακόμα και αν δεν είναι καθόλου της αρμοδιότητας μας. Πρόστιμο για τα POS, πρόστιμο για την διασύνδεση των POS, πρόστιμο για τον επαγγελματικό λογαριασμό, πρόστιμο για το IRIS, πρόστιμο για το μητρώο πραγματικών δικαιούχων, πρόστιμο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, πρόστιμο για εκείνο, πρόστιμο για το άλλο και ούτω καθεξής. Φυσικά, σε όλα αυτά παραμένουν σταθερά και αμετάκλητα τα πρόστιμα του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ., αφού στο νομοσχέδιο του νέου Κ.Φ.Δ., που είναι προς διαβούλευση έως τις 8 Απριλίου, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια διάθεση για την κατάργηση τους ή για αλλαγή στον προσανατολισμό τους, παρά μόνο υπάρχει διάθεση για αλλαγή του ονόματος του άρθρου σε άρθρο 53.

Από την άλλη, το κράτος τι κάνει σε όλο αυτό; Νιώθουμε ότι το μόνο που κάνει είναι να κουνάει το δάχτυλο, να πιέζει και να δημιουργεί μία εικονική κατάσταση που απέχει κατά πολύ από την πραγματική κατάσταση της καθημερινότητας, δηλαδή μία ψευδαίσθηση. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που όταν έχουμε μία εύλογη απορία επί της διαδικασίας είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε άκρη ακόμα και στο ποια υπηρεσία πρέπει να απευθυνθούμε. Προσοχή τι λέμε!!! Όχι, δεν παίρνουμε μία απάντηση στην ερώτηση μας, αλλά δεν μαθαίνουμε καν που θα πρέπει να ρωτήσουμε για να πάρουμε την απάντηση. Είναι ένα κράτος μπερδεμένο και αυτό σε όλες τις πολυδαίδαλες καταστάσεις που δημιουργούνται από τις μόνιμες αλλαγές. Δεν λέμε ότι δεν προσπαθεί, υπάρχουν υπάλληλοι που κάνουν τα αδύνατα δυνατά, αλλά είναι και αυτοί χαμένοι στην όλη κατάσταση και πολλές φορές αδυνατούν να δώσουν μία ξεκάθαρη απάντηση. Φυσικά και υπάρχουν εκλάμψεις θετικών καταστάσεων, αλίμονο να μην υπήρχαν, όμως προς το παρόν το ισοζύγιο γέρνει προς την δυσκολία της κατάστασης, αφού τα αρνητικά είναι περισσότερα από τα θετικά.

Οι υπεύθυνοι, όταν δεν μας κουνάνε το δάχτυλο, μας λένε και αυτοί «προς το παρόν» και να «κάνουμε υπομονή». Ας το πιστέψουμε, όμως, δεν μας έχουν πει ξεκάθαρα ποιος είναι ο τελικός στόχος όλης αυτής της κατάστασης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του. Χρονοδιάγραμμα βέβαια πραγματικό και υλοποιήσιμο, που να κινείται πάνω σε ανθρώπινα δεδομένα, γιατί μέχρι στιγμής νομίζουμε ότι είμαστε σε μία συνεχόμενη πολυεπίπεδη ουτοπία.

Την ουτοπία του e- send, το οποίο μαντέψτε, θα εξακολουθεί να μην «μιλάει» με το myDATA, αφού μετατίθεται για την 1η/11/2024 η υποχρέωση διαβίβασης χαρακτηρισμού των εσόδων λιανικής που εκδίδονται από Φ.Η.Μ., διαμέσου του πληροφοριακού συστήματος e-send και έτσι μέχρι 31/10/2024 τα σχετικά δεδομένα θα εξακολουθούν να διαβιβάζονται μέσω των προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (λογιστικό ERP) ή της ειδικής φόρμας καταχώρισης της Α.Α.Δ.Ε. και όχι μέσω e-send κατευθείαν στην Α.Α.Δ.Ε., δηλαδή από εμάς. Την ουτοπία του ψηφιακού κράτους, που κάνεις αίτημα για μία μεταβολή στο μητρώο και μπορεί να φτάσεις να περιμένεις και πάνω από δύο χρόνια για την υλοποίηση της αίτησης ή μάλλον καλύτερα αν δεν πας ο ίδιος στην Δ.Ο.Υ. μπορεί και να μην γίνει ποτέ. Το ίδιο και στους συμψηφισμούς, αλλά και σε πάρα πολλές άλλες «ψηφιακές διαδικασίες». Την ουτοπία των κλειδωμένων δηλώσεων, που δεν σηκώνει περαιτέρω ανάλυση, την ουτοπία του e-Ε.Φ.Κ.Α., που επίσης δεν σηκώνει καμία περαιτέρω ανάλυση, την ουτοπία της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, που οι τεχνικοί των ταμειακών μηχανών γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τι σημαίνει αυτό και άλλες πολλές, πάρα πολλές παρόμοιες ουτοπίες που ζούμε καθημερινά όλοι μας, που μας φτάνουν στο σημείο να σκεφτόμαστε με συμπάθεια το παλαιό «χειρόγραφο παρελθόν μας».

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φορολογικές δηλώσεις, POS, ΑΑΔΕ, Διασύνδεση ταμειακών μηχανών, Δήλωση ΦΠΑ, myDATA, Λογιστές-φοροτεχνικοί, ESEND