29/03/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Οι πρώτες σκέψεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Τα δύο κολλητά τριήμερα αποτελούν παρελθόν και ο Μάρτιος ετοιμάζεται να μας αφήσει στα χέρια του Απριλίου, έχοντας μία εντελώς καλοκαιρινή διάθεση πριν καν γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά τα ξημερώματα της Κυριακής. Τα 25άρια και τα 30άρια έκαναν πολύ νωρίς την εμφάνιση τους φέτος, κάτι που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους δεν είναι φυσιολογικό για την εποχή, όπως επίσης και το ότι ο χειμώνας τη φετινή σεζόν έλαμψε δια της απουσίας του.

Προφανώς και δεν είμαστε ο μόνος κλάδος που αντιμετωπίζει αλλαγές στα δεδομένα του. Βέβαια, εμείς δεν πλήττουμε καθόλου, αφού οι αλλαγές είναι μόνιμες και τις περισσότερες φορές κρύβουν πολύ «δημιουργία» μέσα τους, οπότε εμπεριέχουν και ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά νομίζουμε δεν χρειάζεται να σας τα αναφέρουμε αναλυτικά, καθώς τα ζούμε όλοι μαζί καθημερινά στα γραφεία μας. Σε κάθε περίπτωση, ο χαρακτήρας της «βαρετής δουλειάς» που μας είχαν κολλήσει στο παρελθόν όσοι δεν την έκαναν έχει φύγει ανεπιστρεπτί, αφού μόνο από πλήξη δεν μπορούμε να πούμε ότι χαρακτηρίζεται η καθημερινότητα μας.

Στα καυτά νέα της ημέρας είναι η οριστικοποίηση της αύξησης του κατώτατου μισθού, που τελικώς κλείδωσε στα 830 ευρώ μικτό κατώτατο μισθό, με τις ανάλογες αυξήσεις κατά 10% για κάθε τριετία εργασίας, μέχρι το ανώτατο όριο των τριών τριετιών. Φυσικά, όταν μιλάμε για μικτό μισθό καταλαβαίνουμε ότι θα γίνουν οι αντίστοιχες κρατήσεις Ε.Φ.Κ.Α. και φόρου από τον εργαζόμενο και το αποτέλεσμα της πράξης «μικτός μισθός- εισφορές Ε.Φ.Κ.Α. εργαζόμενου – παρακράτηση φόρου» θα καταλήξει στην τσέπη του εργαζόμενου και έτσι η τελική αύξηση που θα λάβει δεν θα είναι 50 ευρώ, αλλά μειωμένη κατά τις αντίστοιχες κρατήσεις που θα πρέπει να γίνουν.

Ενδεικτικά, για παράδειγμα, αναφέρουμε ότι η μηνιαία τελική αύξηση καθαρού μισθού για έναν εργαζόμενο χωρίς τριετίες και χωρίς παιδιά θα είναι 39,11 ευρώ, ενώ η παρακράτηση φόρου θα αυξηθεί μηνιαίως κατά 3,95 ευρώ. Αντίστοιχα, για έναν εργαζόμενο με 2 τριετίες και 2 τέκνα η μηναία αύξηση καθαρού μισθού θα είναι 40,30 ευρώ, ενώ παράλληλα η παρακράτηση φόρου θα αυξηθεί μηνιαία κατά 11,38 ευρώ.

Φυσικά, σε όλα αυτά η επιχείρηση δεν θα μείνει αμέτοχη, αφού αφενός θα καλύψει την αύξηση του κατώτατου μικτού μισθού και των παρακρατήσεων του, ενώ παράλληλα θα καλύψει και την αύξηση των εισφορών Ε.Φ.Κ.Α. ύψους 22,29% επί του μικτού μισθού που της αναλογούν για τον κάθε εργαζόμενο, οπότε αντίστοιχα αυξάνεται και το συνολικό κόστος της επιχείρησης για τον κάθε εργαζόμενο της που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Χρησιμοποιώντας τα δύο προηγούμενα παραδείγματα θα αναφέρουμε ότι μηνιαία το κόστος για την επιχείρηση θα αυξηθεί κατά 61,15 ευρώ για τον εργαζόμενο χωρίς τριετίες και χωρίς τέκνα, ενώ ο εργαζόμενος θα πάρει στον λογαριασμό του τα 39,11 ευρώ. Αντίστοιχα, ο εργαζόμενος με 2 τριετίες και 2 τέκνα θα «κοστίσει» στην επιχείρηση παραπάνω κατά 73,37 ευρώ, ενώ ο εργαζόμενος θα λάβει στον λογαριασμό του τα 40,30 ευρώ.

Όλα αυτά τα αναφέρουμε όχι για να δηλώσουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην αύξηση του κατώτατου μισθού, το κάθε άλλο. Η αύξηση ήταν και είναι επιβεβλημένη και σε σωστή κατεύθυνση, όμως μήπως θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για μείωση του μη μισθολογικού κόστους του μισθού του εργαζόμενου; Δηλαδή, μήπως θα πρέπει να ανοίξει η κουβέντα ότι θα πρέπει να αλλάξει το αφορολόγητο για τους μισθωτούς, το οποίο είχε ήδη ξεπεράσει το αφορολόγητο από την προηγούμενη αύξηση κατώτατου, αλλά και να μειωθεί το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους και πληρώνουν και οι επιχειρήσεις επί του μικτού μισθού;

Στα παραδείγματα μας επιβαρυμένοι από την αλλαγή είναι μόνο δύο, ο εργαζόμενος που πληρώνει περισσότερο φόρο και εισφορές, άρα λαμβάνει χαμηλότερη αύξηση και η επιχείρηση στην οποία αυξάνεται το κόστος μισθοδοσίας. Το κράτος σε όλο αυτό δεν συμμετέχει, αλλά εισπράττει περισσότερα από φόρους και εισφορές. Μήπως για να είναι δικαιότερη η κατάσταση θα έπρεπε να συμμετέχει και το κράτος, με τις ενδεχόμενες μειώσεις που προαναφέραμε; Γιατί το αμέσως επόμενο στοίχημα και ερώτημα που γεννάται είναι αυτά τα 40 περίπου επιπλέον ευρώ που θα λαμβάνει ο εργαζόμενος παραπάνω αν θα γυρίσουν πίσω στην αγορά και έτσι θα επωφεληθούν έμμεσα οι επιχειρήσεις από αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να ανέβει έστω και λίγο η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, γιατί αν δεν γίνει αυτό πάλι θα υπάρχει ο φόβος των ανατιμήσεων, άρα η αύξηση θα πάει χαμένη κάπου ανάμεσα στις αυξήσεις των τιμών των αγαθών.

Εκτός αυτού, για τις ατομικές επιχειρήσεις υπάρχει και ένα επιπλέον παράπλευρο φορολογικό κόστος σε σχέση με τα τεκμαρτά προσδιοριζόμενα ελάχιστα εισοδήματα. Πρώτον, γιατί το ελάχιστο τεκμαρτό υπολογίζεται επί του βασικού, άρα θα είναι 11.620 ευρώ από 10.920 ευρώ για μία επιχείρηση έως 6 έτη λειτουργίας, που θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη λειτουργίας και μπορεί να φτάσει τα 15.106 ευρώ από 14.196 ευρώ για μία επιχείρηση με 13 έτη λειτουργίας και πάνω. Επιπλέον, στην 2η φάση υπολογισμού, τα τεκμαρτά κέρδη προσαυξάνονται κατά 10% επί του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας, άρα η αύξηση του μισθολογικού κόστους θα επιφέρει και αντίστοιχη αύξηση στα ελάχιστα τεκμαρτά κέρδη των ατομικών επιχειρήσεων. Για το θέμα «ελάχιστα τεκμαρτά κέρδη» έχουμε θέσει ξανά τους προβληματισμούς μας ότι είναι τελείως παράλογη η εφαρμογή τους, δεν περιμέναμε την αύξηση του κατώτατου για να το σχολιάσουμε, απλά είναι το λεγόμενο «κερασάκι στην τούρτα», του οποίου την σημασία την είχαμε τονίσει εξαρχής. Μήπως, λοιπόν, θα πρέπει να επανεξεταστεί και αυτό το δεδομένο;

Κλείνοντας, θα μιλήσουμε για τα λογιστήρια και τους εκκαθαριστές μισθοδοσίας, που για άλλη μία φορά θα δώσουν έναν αγώνα δρόμου για να περάσουν όλα τα νέα δεδομένα στα προγράμματα μισθοδοσίας, να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις για να νέα δεδομένα και στην συνέχεια να τα στείλουν στο σύστημα Εργάνη. Αρχικά, θα πρέπει να γίνουν τα ανάλογα σεταρίσματα και στην συνέχεια, εντός 15 ημερών από την 1η Απριλίου, να καταχωρηθούν στην ΕΡΓΑΝΗ οι τροποποιητικοί πίνακες αποδοχών των εργαζομένων, που θα έχουν αύξηση στις αποδοχές τους. Το εν λόγω 15ήμερο στις προηγούμενες αυξήσεις είχε παραταθεί, κάτι που θεωρούμε δεδομένο ότι θα γίνει και τώρα, αλλά μήπως θα έπρεπε να ήταν περιττό όταν η αύξηση δίνεται με απόφαση του κράτους, άρα είναι αυτονόητη;

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και προσοχή την Δευτέρα… Αν σας πουν ότι καταργούνται τα myDATA, θα είναι ψέματα. Θα είναι για σας ευχηθούν καλό μήνα!!!



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Τριετίες, Μισθοδοσία, Κατώτατος μισθός, Ατομικές Επιχειρήσεις