05/01/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Καλή χρονιά με ΦΠΑ και ελάχιστο εισόδημα ατομικών επιχειρήσεων

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Καλή χρονιά με υγεία, δύναμη, πολλές επιτυχίες σε όλους τους τομείς και να έχετε ότι άλλο επιθυμείτε εσείς και οι οικογένειες σας. Το 2024 θα είναι άλλη μία χρονιά με πολλά στοιχήματα, άλλα νέα και πρωτότυπα, άλλα γνωστά και κλασικά. Βέβαια, νομίζουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια έχουμε συνηθίσει από δαύτα, οπότε τίποτα δεν μας κάνει εντύπωση, ή σχεδόν τίποτα για να μην υπερβάλουμε.

Πρώτο άρθρο για φέτος και είπαμε να ξεκινήσουμε με τις επιβεβλημένες ευχές για το νέο έτος, το οποίο εκτός όλων των άλλων είναι πρώτη φορά που η κατάληξη του είναι ίδια με τον βασικό συντελεστή Φ.Π.Α.. Φυσικά και ελπίζουμε να είναι και η τελευταία χρονιά που συμβαίνει αυτό και να μην ακολουθήσει το Φ.Π.Α. το έτος, δηλαδή το 2025 να έχουμε 25%, ας παραμείνει το 2024 σαν μοναδικό σε αυτό το είδος του στην πορεία των χρόνων. Για να μην σκεφτεί κάποιος κάτι αρνητικό, δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις από τους αρμοδίους, απλά το αναφέρουμε και μόνο σαν την γνωστή «αρρωστημένη λογιστική προσέγγιση των αριθμών», απλά σαν παρατήρηση αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, μία από τις πρώτες εγκυκλίους του έτους έχει να κάνει με τον Φ.Π.Α., αφού η εγκύκλιος Ε.2002/2023 αναφέρεται στις αλλαγές που επήλθαν με τα άρθρα 45 και 53 του Ν. 5073/2023 και το άρθρο 102 του Ν. 5079/2023. Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει κάποιες απορίες που είχαν προκύψει, ειδικά στο θέμα της εστίασης και της εφαρμογής του Φ.Π.Α. στα μη αλκοολούχα ποτά.

Βέβαια, δημοσιεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου για να ξεκαθαρίσει ζητήματα που ισχύουν από 1/1/2024, ασχέτως αν προκύπτει ότι είχε γραφτεί στις 28 Δεκεμβρίου 2023, αλλά υπάρχει και το ελαφρυντικό των εορτών, το οποίο βέβαια ελπίζουμε να θυμούνται και οι ελεγκτικές αρχές μετά από κάποια χρόνια που θα ελέγξουν την χρήση 2024 και ενδεχομένως θα σταθούν σε λάθος επιλογή συντελεστή Φ.Π.Α. σε αυτές τις περιπτώσεις στις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νόμο, αλλά και τις επεξηγήσεις της εγκυκλίου, από 1/1/2024 διαχωρίζεται ο Φ.Π.Α. στην εστίαση, σε σχέση με τα μη αλκοολούχα ποτά και ροφήματα, ως εξής:

  • Διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων: Φ.Π.Α. 13% έως τις 30/6/2024, ανεξαρτήτως εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο». Από 1/7/2024 πάνε στο 24%, αλλά βλέπουμε αν θα υπάρξουν αλλαγές μέσα στο έτος.
  • Διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε πακέτο: Φ.Π.Α. 13% έως τις 30/6/2024. Από 1/7/2024 πάνε στο 24%, αλλά βλέπουμε αν θα υπάρξουν αλλαγές μέσα στο έτος.
  • Διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων με επιτόπια κατανάλωση: Φ.Π.Α. 24% από 1/1/2024, με εξαίρεση τα ροφήματα που εντάσσονται στο 13% ανεξαρτήτως τρόπου κατανάλωσης.
  • Διάθεση αλκοολούχων ποτών: Φ.Π.Α. 24% ανεξαρτήτως τρόπου διάθεσης, κάτι που εφαρμόζονταν έτσι και αλλιώς εδώ και πολλά χρόνια για αυτή την κατηγορία προϊόντων.
  • Διάθεση νερών (ΔΚ 2201) και μη αλκοολούχων ποτών που εντάσσονται στην ΔΚ 2202: Φ.Π.Α. 13%, ανεξαρτήτως τρόπου διάθεσης και χωρίς ημερομηνία λήξης. Περεταίρω οδηγίες για αυτές τις δασμολογικές κλάσεις είχαν δοθεί με την εγκύκλιο Ε. 2080/05-06-2020, η οποία εξακολουθεί και ισχύει.

Με τα προαναφερόμενα, προσπαθήσαμε να αποκωδικοποιήσουμε ομαδοποιημένα την σχετική εγκύκλιο κατά το δυνατόν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον προαναφερόμενο διαχωρισμό εφαρμογής Φ.Π.Α. σε σχέση με την επιτόπια ή μη κατανάλωση και σε σχέση με το είδος κατανάλωσης, είναι ότι στην πορεία του εξαμήνου θα επανέλθουν τα «ανέκδοτα» του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει διχογνωμία σε σχέση με τον Φ.Π.Α. που θα πρέπει να εφαρμοστεί, η φορολογική διοίκηση συμβουλεύει να εφαρμόζεται ο ανώτερος συντελεστής, αλλά καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό από κάποιον που θα κληθεί να πληρώσει ή να χρεώσει παραπάνω 11% σε σχέση με τον μειωμένο συντελεστή, οπότε η υπόθεση απαιτεί μελέτη.

Εκτός του Φ.Π.Α., μελέτη απαιτεί και η εφαρμογή του ελάχιστου προσδιορισμού κερδών των ατομικών επιχειρήσεων, όπως αυτά ψηφίστηκαν στα άρθρα 15 έως 20 του Ν. 5073/2023. Διαβάζοντας τον νόμο, οι προβληματισμοί είναι πολλοί και τα ερωτήματα είναι ακόμα περισσότερα. Φυσικά, χωρίς διευκρινήσεις, οι οποίες ακόμα δεν υπάρχουν, δεν μπορεί να απαντηθεί κανένα από αυτά, αλλά έχουν τεθεί σε πολλές περιπτώσεις από εμάς τους φοροτεχνικούς που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την υπάρχουσα κατάσταση μέσα από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Πολλά από τα εν λόγω ερωτήματα- προβληματισμοί είχαν τεθεί πριν την ψήφιση του νόμου από την επιστημονική υπηρεσία της βουλής, η οποία είχε δημοσιεύσει και την σχετική έκθεση της στις 6 Δεκεμβρίου, η οποία είχε εκφράσει και αρκετές ανησυχίες περί συνταγματικότητας κάποιων άρθρων του νόμου.

Με την φοροτεχνική προσέγγιση, πολλά από τα ερωτήματα και πολλοί προβληματισμοί μεταφέρονται αναλυτικά από τους συναδέλφους Κωνσταντίνο Κουλογιάννη και Κωνσταντίνο Γραβιά στο σημερινό τους άρθρο, προβληματισμοί που μας βρίσκουν καθόλα σύμφωνους και δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε και εμείς.

Εξάλλου, βρισκόμαστε σχεδόν ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου και πολλούς μήνες μετά την λήξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2022 και ακόμα δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση που να αναφέρει τους Μ.Ο. των Κ.Α.Δ. που θα διαμορφώνουν το στάδιο της προσαύξησης του υψηλότερου τζίρου σε σχέση με τον Μ.Ο. του τζίρου του Κ.Α.Δ. της επιχείρησης. Προφανώς και δεν περιμέναμε να εκδοθεί κάτι άμεσα, αφού γνωρίζουμε πως λειτουργεί η όλη διαδικασία. Ήμασταν και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα εφαρμοστεί το χρονικό πλαίσιο που αναφέρεται στο άρθρο 15, που αναφέρει ότι θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεύτερου βαθμού του προηγούμενου φορολογικού έτους, που αφορά στους υπόχρεους της παρ. 1, όπως αυτός αναρτάται στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), εντός ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του άρθρου 67 εκάστου έτους. Για φέτος, ας δώσουμε ένα ελαφρυντικό της πρώτης εφαρμογής, αλλά αυτός που ψήφιζε το συγκεκριμένο άρθρο δεν θα έπρεπε να αναρωτηθεί αν όντως είναι άμεσα διαθέσιμα τα συγκεκριμένα στοιχεία;

Όπως προαναφέραμε, τα ερωτήματα είναι πολλά και μάλιστα πολλές φορές δημιουργούν ερωτήματα περί συνταγματικότητας. Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτών των ανησυχιών και ερωτημάτων, την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα, η Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών-Επιστημόνων- Επαγγελματοβιοτεχνών- Εμπόρων, με την συμμετοχή και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και άλλων επιμελητηρίων, διοργανώνει την εκδήλωση με τίτλο Aντισυνταγματικότητες του Νέου Φορολογικού Νόμου και εισηγητές τους:

  • Κο Προκόπιο Παυλόπουλο, τέως Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκό, Επίτιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ,
  • Κο Ευάγγελο Βενιζέλο, πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ,
  • Κο Θεόδωρο Φορτσάκη, Ομότιμο Καθηγητή Φορολογικού Δικαίου ΕΚΠΑ, πρώην Βουλευτή Επικρατείας.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εισόδημα, Ατομικές Επιχειρήσεις, ΦΠΑ