Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.
Για άλλη μία χρονιά το «Χριστουγεννόμετρο» φτάνει στο τέλος του, αφού μένουν ακόμα δύο ημέρες και η σημερινή για να φτάσουμε στην αγαπημένη γιορτή όλων μας. Φυσικά πιο αγαπημένη είναι για τα παιδάκια τα οποία κάθε χρόνο τέτοιες μέρες κάνουν τα γνωστά επιχειρησιακά σχέδια προκειμένου να φτιάξουν το ετήσιο δρομολόγιο των καλάντων. Στα επιχειρησιακά σχέδια πάντα γίνονται οι υπολογισμοί για το αν θα βρουν τον «πελάτη» στο σπίτι και αν υπήρχε η πιθανότητα να μην τον προλάβουν, να κάνουν τις ανάλογες αναπροσαρμογές στο δρομολόγιο ώστε να μην χάσουν την επίσκεψη. Όσο «καλύτερος» ήταν ο πελάτης, τόσο πιο απαραίτητες ήταν οι εν λόγω αναπροσαρμογές. Μάλιστα φέτος τους εξυπηρετεί το γεγονός ότι οι παραμονές πέφτουν Κυριακή και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουν τη «μεταφορική βοήθεια» των γονιών τους, ειδικά αν οι γονείς δεν εργάζονται σε εμπορικό κατάστημα.
Ωραία χρόνια… Ωραίες σκέψεις που κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες τις κάνουμε και δανειζόμαστε λίγη παιδική χαρά από το παρελθόν μας. Αν το σκεφτείτε λιγάκι σφαιρικά, όλοι μας είχαμε «τρέξει» την πρώτη μας άτυπη επιχείρηση σε αυτές τις αγαπημένες περιόδους. Μάλιστα επιχείρηση χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις πέραν των προαναφερόμενων επιχειρησιακών σχεδίων και ελάχιστων παγίων περιουσιακών στοιχείων, σήμαντρο και τρίγωνο για τους πολλούς ή κάποιο μουσικό όργανο για τους περισσότερο μερακλήδες, αλλά και αφορολόγητη, χωρίς λογιστικά βιβλία και όλα τα «περίεργα» που μας απασχολούν. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον αυτές οι «συναλλαγές» έχουν μείνει στις συνήθειες του παρελθόντος και γίνονται ακόμα με μετρητά. Βέβαια, τώρα που το καλοσκεφτόμαστε, η «επιχείρηση» δεν ήταν και τόσο αφορολόγητη για τους περισσότερους, αφού πολλές φορές η μάνα μας έπαιζε τον ρόλο του άτυπου υπουργείου οικονομικών και αποφάσιζε για το τι κατάληξη θα έχουν οι εισπράξεις της επιχείρησης ή μέρος αυτών. Πόσοι από εσάς δεν θυμάστε την χαρακτηριστική φωνή να λέει την κλασική φράση αυτά τα κρατάμε για να πάρουμε μπουφάν, αυτά για φόρμα, αυτά για παπούτσια και ούτω καθεξής; Πολλοί από εμάς κατσουφιάζαμε από τις αποφάσεις του «υπουργείου οικονομικών», αλλά σύντομα το ξεπερνούσαμε γιατί καταλαβαίναμε ότι ήταν για το καλό της «επιχείρησης» και σίγουρα λειτουργούσαν επενδυτικά για το μέλλον.
Για άλλη μία χρονιά ο πρόλογος μας ήταν λίγο μεγαλύτερος από τον συνηθισμένο, αλλά νομίζουμε αξίζουν τον κόπο τέτοιες ιστορικές αναδρομές για να ξεφεύγουμε λίγο από τα «πεζά» της καθημερινότητας που μας κυνηγάει όλους μας. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για ζητήματα που μας απασχολούν και μας προβληματίζουν, άλλωστε το 2024 αναμένεται να έχει πολλά από δαύτα, αλλά τέτοιες ημέρες επιλέγουμε να ασχολούμαστε με πιο ανάλαφρα ζητήματα και όχι βαριούς προβληματισμούς. Υπάρχει άπλετος χρόνος για τα «βαριά» ζητήματα που μπορούμε να αφιερωθούμε σε κάποια άλλη Παρασκευή του έτους, οπότε σήμερα θα μιλήσουμε για απλά ζητήματα.
Πάμε στα δικά μας λοιπόν… Πατροπαράδοτα ίδια μέρα με πέρσι θα σχολιάσουμε την παράταση των τελών κυκλοφορίας, η οποία ανακοινώθηκε με την εγκύκλιο Α.1207/21.12.2023 που δημοσιεύθηκε σήμερα πρωί. Με την εν λόγω εγκύκλιο δίδεται και φέτος δίμηνη παράταση στην πληρωμή τους, δηλαδή έως τις 29 Φεβρουαρίου, ενώ η ίδια προθεσμία ισχύει και για το αν κάποιος θέλει να δηλώσει το όχημα σε ακινησία και να το επαναφέρει μετά σε κίνηση χωρίς την επιβολή προστίμου.
Στα τέλη κυκλοφορίας δεν είχαμε αλλαγές, αλλά η διαφορά σε ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα θα είναι σε σχέση με τα πρόστιμα εκπρόθεσμης πληρωμής, όπου δεν θα εφαρμόζεται πλέον το 100% από την επόμενη ημέρα πληρωμής, αλλά θα επιλεχθεί κάποιο πιο διαλλακτικό σύστημα και το ύψους του προστίμου θα εξαρτάται από το πόσες ημέρες έγινε εκπρόθεσμα η πληρωμή. Ακόμα τις διαβαθμήσεις δεν τις γνωρίζουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν κάτι που έπρεπε να αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια. Είναι άδικο να πληρώνεις ένα τόσο ψηλό πρόστιμο για μία μόλις ημέρα καθυστέρηση. Επιπλέον, από την άλλη μεριά θα πρέπει να δίνεται και ένα κίνητρο για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη πληρωμή, αφού μέχρι τώρα κάποιος ενδεχομένως θα επέλεγε να μην τα πληρώσει καθόλου, αφού έτσι και αλλιώς το πρόστιμο θα ήταν το ίδιο. Ίσως μετά την αλλαγή στα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής, θα πρέπει να υπάρξει και μία γενικότερη αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού τους ή έστω στον τρόπο αποπληρωμής τους και να φύγουμε από την γνωστή πεπατημένη που έχουμε συνηθίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μία καλή σκέψη θα ήταν η μόνιμη πληρωμή με τον μήνα, αλλά και για φέτος θα αρκεστούμε στην γνωστή εγκύκλιο ενεργοποίησης του μέτρου κάπου προς τον Μάρτιο ή Απρίλιο. Μέχρι του χρόνου έχουμε χρόνο να δούμε αν θα υπάρξουν αλλαγές επί του θέματος.
Στα υπόλοιπα της επικαιρότητας των ημερών, θετικής και αυτής, χθες το βράδυ δημοσιεύθηκε η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης στον ηλεκτρισμό και ταυτόχρονα άνοιξε και το σχετικό πεδίο στην εφαρμογή myθέρμανση. Η προθεσμία για τις εν λόγω αιτήσεις είναι μέχρι τις 19 Ιανουαρίου και η εξέταση των δικαιούχων θα γίνει με τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που υπάρχουν και για το επίδομα θέρμανσης.
Εξαιρούνται του επιδόματος όσοι εξαιρούνται και από το επίδομα θέρμανσης. Δηλαδή εξαιρούνται τα εξαρτώμενα μέλη και οι φιλοξενούμενοι, όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, όσοι έχουν πάνω από 2 οχήματα, τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη, τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες, οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, και όσοι δικαιούχοι με ατομικές επιχειρήσεις είχαν το 2022 τζίρο στην ατομική επιχείρηση πάνω από 80.000 ευρώ. Επιπλέον του συγκεκριμένου επιδόματος εξαιρούνται όσοι εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος, καθώς και όσοι έχουν κάνει αίτηση επιδότησης θέρμανσης σύμφωνα με την ΓΔΟΥ 125/2023.
Οι τελικοί δικαιούχοι θα επιδοτηθούν για τους μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο 2024 και το ποσό επιδότησης ανά μήνα θα προκύπτει από την πράξη 60 * συντελεστής θέρμανσης περιοχής συν 20% για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Εάν ο δικαιούχος κατοικεί σε περιοχή που ο συντελεστής θέρμανσης είναι από 1 και πάνω, στο τελικό νούμερο προστίθεται και ένα επιπλέον 25% . Η τελική επιδότηση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 45 ευρώ ανά μήνα και υψηλότερη των 390 ευρώ ανά μήνα, με εξαίρεση όσους κατοικούν σε περιοχές που υπολογίζεται και η προσαύξηση του 25%, δηλαδή σε περιοχές που ο συντελεστής θέρμανσης είναι 1 και πάνω, όπου εκεί το μηνιαίο «ταβάνι» της επιδότησης είναι τα 480 ευρώ. Ο δικαιούχος δεν θα λάβει χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά θα δει το συγκεκριμένο επίδομα με μορφή έκπτωσης μέσα στον λογαριασμό ρεύματος, έναντι ή εκκαθαριστικό.
Για τα υπόλοιπα, αρνητικά και προβληματικά, είπαμε δεν θα πούμε τίποτα, αλλά επειδή είναι το τελευταίο άρθρο που γράφουμε για φέτος, αφού την επόμενη Παρασκευή θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα για μια εβδομάδα, απλά θα υπενθυμίσουμε ότι από 1/1/2024 δεν θα καταστραφεί ο κόσμος, ούτε θα αρχίσουν να πέφτουν τα πρόστιμα βροχή, οπότε για όλα τα ψηφιακά δεδομένα υπάρχει χρόνος αφού δεν προβλέπονται πρόστιμα. Δεν το λέμε για κάποιον άλλο λόγο, αλλά για να μην σας αγχώσει κανένας περίεργος και αγχωμένος!!! Δεν θα καταστραφεί κανένας επειδή δεν έχει συνδέσει το POS με την ταμειακή, ούτε γιατί δεν έχει συμφωνήσει τα έξοδα στο myData για το 2022 ή το 2023, ούτε γιατί δεν βγάζει QR code το τιμολόγιο του, ούτε γιατί δεν έχει σύστημα Iris να λάβει τα χρήματα, ούτε γιατί διαβίβασε ένα έσοδο με μία μέρα καθυστέρηση. Όλα θα γίνουν, αλλά με χρόνο και οργάνωση, αλλά και με οδηγίες.
Καλά Χριστούγεννα και καλή πρωτοχρονιά σε όλους… Υγεία και δύναμη να φέρει το νέο έτος… Ραντεβού με πολλά περισσότερα του χρόνου!!!!