11/10/23 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Αποχαιρετισμός στον Θεόδωρο Γρηγοράκο

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023 έφυγε από την ζωή, πλήρης ημερών ο Θεόδωρος Γρηγοράκος.

Ο Θεόδωρος Γρηγοράκος προσελήφθη το έτος 1956, ύστερα από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις, στον βαθμό του Δοκίμου Ορκωτού Λογιστή, στο ιστορικό Σώμα Ορκωτών Λογιστών, στο οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες του μέχρι την συνταξιοδότησή του. Ήταν πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα από την πρόσληψή του, με κατ’ εκλογή προαγωγές λόγω ευδόκιμης υπηρεσίας και επιτυχών προαγωγικών εξετάσεων, εξάντλησε την βαθμίδα της ιεραρχίας και κατέκτησε το αξίωμα του Ορκωτού Λογιστή.

Η συμβολή του στην εκπαίδευση των νεότερων μελών του Σώματος Ορκωτών Λογιστών υπήρξε ανεκτίμητη. Ο Θεόδωρος Γρηγοράκος δεν περιορίστηκε απλά να μεταδώσει γνώσεις στους σπουδαστές, αλλά να τους εμφυσήσει την αγάπη για το λειτούργημα του Ορκωτού Λογιστή και στις αρχές δεοντολογίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ανεπίληπτο ήθος. Ο Θεόδωρος Γρηγοράκος, για όλους εμάς που υπήρξαμε νεότερα μέλη του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, υπήρξε «Μέντορας», όπως εύστοχα τον χαρακτήρισε ο αείμνηστος Ορκωτός Λογιστής και Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Εμμανουήλ Σακέλλης.

Η συμβολή του στην τεχνική καθοδήγηση των ελεγκτών από την θέση του Προέδρου του Τεχνικού Γραφείου του Σώματος Ορκωτών Λογιστών υπήρξε επίσης ανεκτίμητη. Το έργο της τεχνικής καθοδηγήσεως συνέχισε και μετά την αλλαγή του νομικού πλαισίου για την άσκηση του ελεγκτικού επαγγέλματος από την θέση του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και από την θέση του Προέδρου του Τεχνικού Γραφείου της Ανώνυμης Εταιρείας Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών «Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές – Σ.Ο.Λ. Α.Ε.».

Ο Θεόδωρος Γρηγοράκος υπήρξε πρωτεργάτης στην εμπέδωση στην Χώρα μας του θεσμού της λογιστικής τυποποιήσεως, με την καθοριστική συμβολή του στην κατάρτιση του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και των Κλαδικών Λογιστικών Σχεδίων Τραπεζών και Ασφαλιστικών επιχειρήσεων, καθώς και των Κλαδικών Λογιστικών Σχεδίων φορέων του Δημόσιου Τομέα. Σε αναγνώριση των υπηρεσιών του, του προτάθηκε η θέση του Προέδρου του τότε νεοσύστατου φορέα «Εθνικό Συμβούλιο Λογιστικής – Ε.ΣΥ.Λ.», την οποία από σεμνότητα αποποιήθηκε και δέχθηκε τελικά την θέση του Αντιπροέδρου. Από την θέση αυτή εξέδωσε πληθώρα γνωμοδοτήσεων οι οποίες έδωσαν λύσεις σε προβλήματα εταιρειών. Για τις υπηρεσίες αυτές δεν έλαβε ποτέ αμοιβή. Ο Θεόδωρος Γρηγοράκος ήταν θιασώτης της οικοδομήσεως και αποστρεφόταν την κατεδάφιση, την οποία επιλέγουν όσοι έχουν αδυναμία να οικοδομούν.

Ο Θεόδωρος Γρηγοράκος πρωταγωνίστησε, επίσης χωρίς λήψη αμοιβής, στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής εταιρικής νομοθεσίας στο εσωτερικό δίκαιο, με την εναρμόνιση του κ.ν. 2190/1920 «περί ανωνύμων εταιρειών» και του ν. 3190/1955 «περί εταιρειών περιορισμένης ευθύνης» προς τις Ευρωπαϊκές λογιστικές οδηγίες.

Ο Θεόδωρος Γρηγοράκος υπήρξε συγγραφέας σημαντικών πονημάτων, κορυφαίο των οποίων υπήρξε το έργο του με τίτλο «Ανάλυση – Ερμηνεία του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου», το οποίο πραγματοποίησε πολλαπλές εκδόσεις και κοσμεί τις βιβλιοθήκες μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, αλλά και των ευρύτερα μαχόμενων με την λογιστική.

Ο Θεόδωρος Γρηγοράκος υπήρξε άριστος οικογενειάρχης. Λάτρευε κυριολεκτικά την σύζυγό του Καίτη και τον γιο του Γιώργο. Στην μνήμη μου παραμένει ανεξίτηλη η εικόνα του να κοιτάζει τον γιο του και το πρόσωπό του να φωτίζεται από ένα πλατύ χαμόγελο.

Ο Θεόδωρος Γρηγοράκος δεν πέθανε, αλλά αποδήμησε στην φωτεινή γειτονιά των Αγγέλων και ζει στην μνήμη και στις καρδιές όσων τον αγαπούσαν και αυτοί είναι πάρα πολλοί.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της ιστορικής Μάνης που τον σκεπάζει. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς τους οικείους του.

Χαράλαμπος Ξένος

Τ. Ορκωτός Λογιστήςcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ορκωτός ελεγκτής, Αποχαιρετισμός, Θεόδωρος Γρηγοράκος