08/09/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Με τη φύση δύσκολα τα βάζεις... Είναι πολύ δυνατή!

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Συνηθίζουμε πολλές φορές στο εβδομαδιαίο μας άρθρο στο e-forologia να ξεκινάμε με πρόλογο που δεν έχει άμεση σχέση με το επάγγελμα μας, αλλά έχει άμεση σχέση με όλη την κοινωνία. Δυστυχώς και αυτή την εβδομάδα η επικαιρότητα μας επιτάσσει να μην αλλάξουμε την προαναφερόμενη συνήθεια μας, αφού δεν μπορούμε να μην κάνουμε αναφορά στα συγκλονιστικά γεγονότα που έφερε η κακοκαιρία με όνομα Daniel, αλλάζοντας το τοπίο της χώρας από καμένο λόγω των πυρκαγιών, σε πλημμυρισμένο και κατεστραμμένο λόγω των φοβερών πλημμυρικών φαινομένων που πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ελλάδας.

Πρωτοφανείς καταστροφές που ξεκίνησαν από τα βουνά της Μαγνησίας και μοιραία μεταφέρθηκαν και στα παράλια του ίδιου νομού, αλλά όσο το καιρικό φαινόμενο αναπτυσσόταν, όλο και περισσότεροι νομοί προστέθηκαν στο «κάδρο» των τρομερών καταστροφών, αφού «παρέα» στην Μαγνησία κάνουν και ο νομός Καρδίτσας, Τρικάλων, Λαρίσης, αλλά και Φθιώτιδας. Ας μας συγχωρέσει κάποια περιοχή αν μας διαφεύγει και δεν την αναφέραμε, αφού πραγματικά έχει χαθεί η μπάλα στο θέμα αυτό.

Η μανία της φύσης ήταν τόσο μεγάλη που έφτασε να πνίξει κυριολεκτικά ολόκληρα χωριά αφού οι κάτοικοι τους εξαναγκάστηκαν να ανέβουν στις στέγες των σπιτιών τους για να γλυτώσουν από τα νερά. Οι καταστροφές; Ανυπολόγιστες, αφού το νερό συμπαρέσυρε τα πάντα στο διάβα του και στην συνέχεια έπνιξε τα υπόλοιπα. Θα περάσει μεγάλο διάστημα προκειμένου οι εν λόγω περιοχές να μπορέσουν να μετρήσουν τις πληγές τους, ενώ σε πολλές περιοχές για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα το νερό να υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Διαβάζουμε σε ειδησεογραφικά site ότι υπολογίζεται ότι η έκταση που έχει θαφτεί κάτω από το νερό αγγίζει τις 720.000 στρέμματα, ενώ η έκταση της λίμνης Κάρλα άγγιξε την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962!!!

Δυστυχώς, μαζί με τις καταστροφές, μετράμε μαζί και ανθρώπινες απώλειες, αφού ήδη έχουν καταγραφεί 6 άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους, ενώ υπάρχουν και αρκετοί αγνοούμενοι αλλά και εγκλωβισμένοι. Ας ελπίσουμε αυτό το τραγικό νούμερο να μην ανέβει και να βρεθούν άμεσα όλοι οι αγνοούμενοι καλά στην υγεία τους, αλλά και να τελειώσει άμεσα η τρομερή ταλαιπωρία των εγκλωβισμένων ανθρώπων που ακούμε από χθες να απευθύνουν κραυγές αγωνίας. Όσο περνάνε οι ώρες η κατάσταση θα γίνεται όλο και δυσκολότερη, αφού υπάρχουν άνθρωποι που κλείνουν πάνω από 24 ώρες χωρίς φαγητό και νερό, με βρεγμένα ρούχα πάνω σε μία στέγη, σε μία ταράτσα ή πάνω σε τραπέζια και έπιπλα.

Από εκεί και πέρα, την «επόμενη ημέρα», όποτε έρθει αυτή, αρχίζουν τα δύσκολα θέματα της αποκατάστασης των ζημιών, ιδιωτικών και κοινόχρηστων. Θα είναι πολύ δύσκολο το έργο αφού έχουν, όπως προαναφέραμε, ισοπεδωθεί τα πάντα. Επίσης πολλές ζημιές μπορεί να μην φαίνονται άμεσα και να λειτουργούν ύπουλα, όπως για παράδειγμα αυτό που λένε πολλοί ειδικοί από το πρωί , ότι κάτι θα πρέπει να γίνει με τα λιμνάζοντα νερά, αφού όσο αυτά θα στέκονται θα δημιουργούν τεράστιες μολύνσεις για ευνόητους λόγους, αφού μέσα τους κρύβουν από νεκρά ζώα μέχρι ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας.

Με λίγα λόγια… Οι άνθρωποι χρειάζονται άμεσα, αλλά και θα χρειαστούν για πολύ καιρό ακόμα, στήριξη σε πολλά επίπεδα για να μπορέσουν να ισορροπήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Εύκολα κατανοητό είναι ότι η στήριξη δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία βέβαια τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι τα άκρως απαραίτητα.

Προφανώς και η όλη κατάσταση ήταν αυτή που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να αναβάλλει την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα να προγραμματίζονται τα μέτρα στήριξης, αρχίζοντας από τα εύκολα και απλά. Αναστολή πληρωμών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για πολύ μεγάλο διάστημα με πρόβλεψη πολλών δόσεων μετά τη λήξη της αναστολής, μηδενισμός του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα στις πληγείσες περιοχές, αρχίζοντας από το φετινό και για τουλάχιστον 2-3 χρόνια, αναστολή εργασίας για τις επιχειρήσεις στα πλαίσια των μέτρων του κορονοϊού, άμεση χρηματική κάλυψη των πρώτων αναγκών πολιτών και επιχειρήσεων, ενώ φυσικά δεν πρέπει να ξεχαστεί να υπάρξει ρύθμιση και για τα τραπεζικά δάνεια αφού για καιρό θα είναι αδύνατον να μπορούν να πληρωθούν εμπρόθεσμα οι δόσεις αυτών. Σε αυτό μήπως με ψυχραιμία θα έπρεπε να ανοίξει μια κουβέντα για τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένα ακίνητα (;), κάτι που είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν όταν η εν λόγω έμπαινε προς ψήφιση.

Στη συνέχεια, αλλά άμεσα όμως και αυτά, θα πρέπει να έρθουν τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης. Μετά την τελευταία τριετία που έχουμε περάσει, θεωρούμε ότι υπάρχουν ουκ ολίγα δοκιμασμένα εργαλεία μέτρων στήριξης διαφόρων ειδών και για διάφορες έκτακτες καταστάσεις. Μάλιστα σε αρκετά από αυτά έχουν γίνει οι πρώτες «δοκιμές» των αδυναμιών τους και έτσι υπάρχει εμπειρία ώστε να αποφευχθούν και έτσι, αυτή τη φορά να λειτουργήσουν σωστότερα. Πολλά από αυτά τα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν και στις συγκεκριμένες περιοχές , με την προϋπόθεση βέβαια να υπάρξουν και τα ανάλογα κονδύλια, άρα είναι πολύ σημαντικό να ενεργοποιηθεί άμεσα ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης έκτακτων αναγκών.

Σε όλα αυτά βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι θα πρέπει να γίνει ειδική πρόβλεψη για τα λογιστικά γραφεία που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές. Δεν είναι απαραίτητο ότι οι πελάτες τους θα εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές, άρα η όποια αναστολή αποφασιστεί μπορεί να μην τους πιάνει, όμως αν το γραφείο δεν μπορεί να λειτουργήσει πως θα καλύψει τις άπειρες προθεσμίες που θα έχει να καλύψει; Το ίδιο «μπούμερανγκ» φυσικά μπορεί να υπάρχει και σε άλλα επαγγέλματα σαν το δικό μας.

Για πρόλογο ξεκινήσαμε, αλλά τελικά ολόκληρο άρθρο το κάναμε... Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και αλλιώς μπροστά σε όλα αυτά τα πρωτόγνωρα που συμβαίνουν στην χώρα μας. Είχαμε ετοιμάσει να σας μιλήσουμε για τα άπειρα προβλήματα της «ψηφιακής διακυβέρνησης» που εξακολουθούν και ταλαιπωρούν στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και στις εφορίες, τους πολίτες , τις επιχειρήσεις, εμάς τους λογιστές, αλλά και τους ίδιους τους υπαλλήλους. Μάλιστα είχαμε και πρόσφατο παράδειγμα με την ταλαιπωρία που υπέστη πελάτης μας που δεν μπορούσε να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ δεν χρωστούσε τίποτα. Κρίναμε όμως ότι θα μπορούσε να περιμένει για μία εβδομάδα το εν λόγω θέμα, αφού δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί το μαγικό ραβδάκι να το κάνει ανεπίκαιρο…

Καλή δύναμη σε όλους και προπαντός στους συμπολίτες μας στις πληγείσες περιοχές.



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ακραία καιρικά φαινόμενα, ΕΦΚΑ, ψηφιακή διακυβέρνηση, πληγείσες περιοχές, Λογιστές-φοροτεχνικοί