01/09/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Καλό μήνα και καλή επάνοδο σε όλους!

Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους, με μεγάλη υπομονή και πολλή δύναμη σε όλους τους συναδέλφους.

Το φετινό καλοκαίρι, για άλλη μία χρονιά, σημαδεύτηκε από την ταλαιπωρία των συναδέλφων να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και των λοιπών υποχρεώσεων προς το Υπουργείο Οικονομικών και τον ΕΦΚΑ.

Βέβαια το φετινό καλοκαίρι είναι, πρώτα από όλα, ένα από τα πλέον καταστροφικά για την πατρίδα μας όσον αφορά τις πυρκαγιές. Στην Αττική τα τελευταία χρόνια, έχει καεί το 1/3 της επιφάνειας των δασών ενώ στον Έβρο η πυρκαγιά καίει για 14η συνεχόμενη ημέρα. Είναι μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, της οποίας τα αποτελέσματα θα τα δούμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Και δεν είναι μόνο ο αέρας που αναπνέουμε, τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που κάηκαν, οι κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά μη ξεχνάμε ότι τους επόμενους μήνες θα μιλάμε για τις καταστροφικές πλημμύρες. Θα πρέπει, κάποια στιγμή, να επενδύσουμε στην πρόληψη και όχι στον εκ των υστέρων αγώνα δρόμου της κατάσβεσης.

Τώρα στα δικά μας. Είχε ειπωθεί από την πρώτη στιγμή και με κάθε τρόπο, ότι ο χρόνος για τις δηλώσεις δεν επαρκούσε και μέχρι τις τελευταίες ώρες είχαμε ένα υπόλοιπο περίπου 300.000 δηλώσεων που δεν είχαν υποβληθεί.

Δεν έκαναν οι λογιστές καλά τη δουλειά τους!

Θα σας μιλήσω όμως για μια προσωπική εμπειρία επί του θέματος. Έτυχε την περίοδο του 15Αύγουστου να βρίσκομαι στην Καλαμάτα και να έχω κλείσει δωμάτιο όπου απέναντι στο ισόγειο ήταν ένα λογιστικό γραφείο. Σάββατο 12/08 ήταν ανοιχτό, Κυριακή 13/08 και Δευτέρα 14/08 το ίδιο. Τρίτη 15/08, ο συνάδελφος ήρθε νωρίς το απόγευμα και μέχρι αργά το βράδυ ήταν εκεί. Τετάρτη πρωί στις 9:00, το γραφείο ήταν ανοιχτό και δούλευε κανονικά.

Ήταν η προσπάθεια ενός από τους συναδέλφους να καλυφθούν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις.

Πότε;

Την περίοδο του 15αύγουστου αλλά και τον ίδιο τον 15αύγουστο ανήμερα. Είναι οι «περίφημες» διακοπές των λογιστών!!! Είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας των υπηρεσιών να είναι στην ώρα τους στις υποχρεώσεις τους.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να πάψουν οι ανακοινώσεις ότι οι δηλώσεις άνοιξαν αλλά να μη λειτουργεί σχεδόν τίποτα. Και βέβαια, το σημαντικότερο από όλα είναι ότι θα πρέπει και οι λογιστές να θεωρούνται άνθρωποι, εργαζόμενοι και όχι ρομπότ και να σταματήσουν να έχουν υποχρεώσεις και προθεσμίες τον Αύγουστο. Δικαιούνται και αυτοί να ξεκουραστούν κάποιες μέρες το χρόνο, όπως όλοι οι κοινοί θνητοί.

Και βέβαια, χθες αργά το βράδυ, το Υπουργείο Οικονομικών, μετά τα γνωστά τεχνικά προβλήματα, αναγκάστηκε να ανακοινώσει παράταση μέχρι και τις 04/09 προκειμένου να διευκολυνθούν τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που ενδεχομένως να αντιμετώπισαν πρόβλημα στην υποβολή δηλώσεων τις τελευταίες ώρες τις υποβολής λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Μάλλον θα φταίει ο συνάδελφος που την ημέρα του 15αύγουστου, αντί να ανοίξει το γραφείο νωρίς το πρωί, ήρθε το απόγευμα για δουλειά!

Αλήθεια, στο υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αυτά που αναφέρονται για πενθήμερη ή εξαήμερη εργασία για συγκεκριμένες ώρες ανάπαυσης δε θα ισχύουν για τους λογιστές; Μάλλον όχι… Αυτοί μάλλον, επιτρέπεται να δουλεύουν 24/7/365! Αργία; Μάλλον μόνο η 29η Φεβρουαρίου.

Ένα ακόμα θέμα που μας έχει απασχολήσει αυτές τις ημέρες και θα συνεχίσει να μας απασχολεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι το εργασιακό και οι ανατροπές που έρχονται στην αγορά εργασίας.

Είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα προσχέδιο, αυτό που τέθηκε σε διαβούλευση, που βλέπει τις ανάγκες στην αγορά εργασίας και είναι ευνοϊκό τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις. Είναι ευκαιρία να περιοριστεί η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις αλλά και να παταχθεί η μαύρη εργασία. Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει νομίζω η ψηφιακή κάρτα εργασίας, εάν εφαρμοστεί σωστά, αλλά και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σήμερα όμως θα πρέπει να σταθούμε σε δύο προτάσεις που δεν τις είδαμε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Η πρώτη αφορά την ενημέρωση των επιχειρήσεων κατά κύριο λόγο από το ΣΕΠΕ. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου το Σώμα Επιθεωρητών ενημερώνει την επιχείρηση με e-mail. Το e-mail αυτό ίσως έχει πάει στα ανεπιθύμητα. Η επιθεώρηση, από τη στιγμή που έχει στείλει το μήνυμα, είναι καλυμμένη, με αποτέλεσμα να προχωρά σε μέτρα και πρόστιμα χωρίς να παίρνει υπόψιν της αυτόν τον παράγοντα της μη ενημέρωσης.

Θα μπορούσε κάλλιστα, η στιγμή για την επιβολή προστίμων να μην είναι η στιγμή αποστολής της ειδοποίησης αλλά η στιγμή ανάγνωσης του μηνύματος. Είναι προς τιμήν κάποιων ελεγκτών που είχαν καλέσει επιχειρήσεις λέγοντάς τους «έχουμε στείλει μήνυμα, διαβάστε το και ανταποκριθείτε ώστε να μην επιβάλουμε κάποιο πρόστιμο». Άλλοι δεν το κάνουν. Αυτό όμως, θα μπορούσε να είναι υποχρεωτικό για την υπηρεσία. Γιατί η μόνη διέξοδος που έχει η επιχείρηση μετά την επιβολή προστίμου, είναι η προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια. Βεβαιώνεται το πρόστιμο με ότι αυτό συνεπάγεται και η επιχείρηση περιμένει πότε θα γίνει το δικαστήριο για να «δικαιωθεί».

Τι πιο απλό;

Εδώ έρχεται η δεύτερη πρόταση που συνδέεται άμεσα και με την πρώτη. Να υπάρχει μια «δευτεροβάθμια ανεξάρτητη επιτροπή» στην οποία κάποιος θα μπορεί να προσφύγει και να εξεταστεί το αίτημα του εφόσον αισθάνεται αδικημένος για οποιοδήποτε πρόστιμο του επιβλήθηκε από τον ΣΕΠΕ.

Νομίζω ότι, χειροπιαστό παράδειγμα αποτελεί η «Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών» που λειτουργεί στα πλαίσια της ΑΑΔΕ. Ο φορολογούμενος μπορεί να έχει μια δεύτερη απόφαση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, που να εξηγεί και να καθορίζει το σωστό ή μη της απόφασης και του προστίμου που έχει επιβληθεί, χωρίς να περιμένει κάποια χρόνια για την απόφαση ενός Διοικητικού Δικαστηρίου.

Με τον τρόπο αυτόν, ο επιχειρηματίας θα έχει άμεση τεκμηριωμένη απάντηση και όχι να περιμένει χρόνια για να γνωρίζει τι θα γίνει και να παραμένει δέσμιος του προβλήματος αυτού. Ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής αυτής είναι γνωστός και μπορεί να βασιστεί στην σύσταση και λειτουργία της ΔΕΔ και βέβαια να βοηθάει και στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, όπως έγινε με τις φορολογικές υποθέσεις που παλαιότερα λίμναζαν κατά χιλιάδες…

Συνάδελφοι, καλό μήνα, καλή επάνοδο σε όλους με υγεία, δύναμη και μεγάλη υπομονή!!!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Λογιστές-φοροτεχνικοί, Εργασιακό νομοσχέδιο, φορολογικές δηλώσεις 2023