14/07/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Ένα πολύ ζεστό μεσημέρι του Ιουλίου...

Ο Ιούλης έφτασε στα μέσα του και μαζί του μας έφερε τον πρώτο ουσιαστικό καύσωνα της χρονιάς, αφού από προχθές τα 40άρια έκαναν την εμφάνιση τους στα θερμόμετρα μας. Γεγονός είναι ότι μέχρι τώρα μας είχε πάει καλά, αλλά καλοκαίρι χωρίς καύσωνα γίνεται; Δεν γίνεται φυσικά. Βέβαια, ακόμα η κατάσταση δεν έχει φτάσει την προπέρσινή εμπειρία και ελπίζουμε να μην τη φτάσει, ούτε στο ύψος του καύσωνα, αλλά φυσικά ούτε και στις καταστροφικές φωτιές που τότε είχαν έρθει πακέτο μαζί με τις ακραίες συνθήκες.

Στα δικά μας «γήπεδα» που είναι εξίσου καυτά αυτή την περίοδο, στο κομμάτι της υποβολής των δηλώσεων έχουμε φτάσει, με τα χθεσινά στοιχεία, στις 4.634.693 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, ενώ αντίστοιχα τέτοια ημέρα πέρσι βρισκόμασταν στις 4.741.197 δηλώσεις, άρα πέρσι τέτοια ημέρα είχαν υποβληθεί 106.504 περισσότερες φορολογικές δηλώσεις σε σχέση με φέτος. Μπορεί το κενό να μειώθηκε, αφού την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόμασταν στις 181.456 λιγότερες, όμως ακόμα εξακολουθεί να είναι μεγάλο σε σχέση με τον συνολικό αριθμό που θα πρέπει να υποβληθούν, αφού εκεί βρισκόμαστε περίπου στο 71% των συνολικών υποβολών. Οι 17 ημέρες για τη λήξη, με εξαίρεση όσους έχουν λίγη επιπλέον προθεσμία, προφανώς και δεν επαρκούν, έστω και αν έσπασε το ημερήσιο ρεκόρ υποβολών που στις 11/7 ξεπέρασε τις 90 χιλιάδες και έφτασε στις 92.471 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί. Αν στο παιχνίδι των στατιστικών βάλουμε και τα νομικά πρόσωπα, που δεν έχουμε άμεση στατιστική εικόνα για αυτά τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο χαοτική, άρα όλα οδηγούν στην παράταση της προθεσμίας με αρκετούς αστερίσκους όμως που βάζει το ίδιο το Υπουργείο.

Ποιοι είναι οι αστερίσκοι; Ο βασικότερος είναι το market pass 2 το οποίο ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι θα λάβει υπόψιν του τα φορολογικά δεδομένα της χρήσης 2022, δηλαδή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και θα αρχίσει να δίδεται από τον Αύγουστο με αιτήσεις που θα ξεκινήσουν στις αρχές του μηνός. Βάσει αυτού του γεγονότος λοιπόν, ήδη υπάρχει η επιχειρηματολογία ότι η παράταση θα αφορά μόνο τα νομικά πρόσωπα και όχι τα φυσικά πρόσωπα για να μην καθυστερήσει το market pass.

Βέβαια υπάρχει ήδη έτοιμη πρόταση για αυτό το ζήτημα την οποία θέτουμε από αυτό το άρθρο. Μπορεί να γίνει ό,τι γίνεται και στο Α21. Αν δεν έχει γίνει η φορολογική δήλωση το σύστημα να μην εκκαθαρίζει την αίτηση για το market pass και όταν την εκκαθαρίσει, να δώσει αναδρομικά και τα χρήματα για τον μήνα που δεν εκκαθάρισε, δηλαδή κάποιος που δεν πρόλαβε να κάνει την δήλωση του έως τις 31/7, να λάβει τα χρήματα του Αυγούστου μαζί με αυτά του Σεπτεμβρίου. Δεν νομίζουμε να είναι και τόσο καταστροφικό να τα λάβει λίγο αργότερα. Αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, ξεμπλοκάρουμε αυτόματα από τον «εκβιασμό» του ότι η δήλωση θα πρέπει να γίνει έως τις 31/7, ακόμα και αν ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να την υποβάλλει αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, προχθές στη συνάντηση που είχε η διοικητική επιτροπή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον νέο Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη, έθεσα προσωπικά το θέμα της παράτασης, αλλά με λίγο διαφορετική μορφή από αυτή που ζητείται συνήθως. Θα πρέπει κάθε χρόνο και όχι μόνο φέτος, να δίδεται επιπλέον χρόνος στα πιστοποιημένα λογιστικά γραφεία και τους πιστοποιημένους λογιστές, ώστε να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων που τους έχουν εξουσιοδοτήσει για αυτό. Το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με απόλυτη επιτυχία. Για τις φετινές δηλώσεις στη συνάντηση ειπώθηκε, όπως προαναφέρθηκε, ότι θα αφορά μόνο τα νομικά πρόσωπα και όχι τα φυσικά. Δεν ξεκαθάρισε αν θα αφορά και τα μέλη εταιρειών με απλογραφικά βιβλία, αλλά αυτό εκ του νόμου και όχι μόνο, θεωρείται αυτονόητο.

Εκτός της παράτασης στη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα σε σχέση με το ζήτημα των ρυθμίσεων οφειλών, όπου οι 72 δόσεις και η επαναφορά των 100 ή 120 δόσεων, αφορά λίγους όπως φαίνεται. Σε αυτό μας απαντήθηκε ότι υπάρχει σκέψη για αλλαγή της μορφής της πάγιας ρύθμισης, αλλά όχι για επαναφορά ρύθμισης τύπου 120 δόσεων.

Για το ζήτημα της διόρθωσης της κατάστασης στα τμήματα μητρώου των εφοριών, έθεσα επίσης προσωπικά το ζήτημα κάνοντας τις προτάσεις που έχουμε ήδη θέσει μέσα από τα άρθρα του e-forologia και μας απαντήθηκε ότι θα εξεταστεί διεξοδικά το συγκεκριμένο ζήτημα. Το ίδιο ακριβώς τέθηκε και σε σχέση με τη θέσπιση ενιαίας πλατφόρμας που θα αντλεί στοιχεία που την ενδιαφέρουν για τον φορολογούμενο και την επιχείρηση κάθε ενδιαφερόμενη δημόσια υπηρεσία. Δεν είναι δυνατόν κάθε δημόσια αρχή να ζητάει συμπληρωμένα σε άλλη πλατφόρμα, στοιχεία τα οποία ήδη υπάρχουν και έχουν αναρτηθεί είτε μέσω ΓΕΜΗ, είτε μέσω φορολογικών δεδομένων. Ακραίο παράδειγμα των ημερών; Η ΕΥΔΑΠ που ζητάει συμπλήρωση πλατφόρμας επαγγελματικών ρολογιών για τα My Data!!!

Τα σοβαρότερα θέματα που επίσης τέθηκαν έχουν να κάνουν με τον Ν. 4557/2018, ο οποίος θα πρέπει να αλλάξει σε σχέση με τη δέουσα επιμέλεια των λογιστών σε σχέση με τα δεδομένα των πελατών του που είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει, στα οποία άλλωστε δεν είναι δυνατόν να έχει και άμεση πρόσβαση, ούτε φυσικά έχει καμία δουλειά να αποκτήσει. Η δουλειά του λογιστή-φοροτεχνικού είναι συγκεκριμένη και σίγουρα δεν είναι να κάνει τον «ντετέκτιβ» του χρήματος.

Στα ίδια πλαίσια τέθηκε και το πολύ σοβαρό ζήτημα με τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών λογιστών και λογιστικών γραφείων με την αιτιολογία ότι έχουν κάποιους πελάτες που ελέγχονται για φοροδιαφυγή.Προφανώς και είναι αδιανόητο να λαμβάνονται προληπτικά ελεγκτικά μέτρα για εξωτερικούς λογιστές επιχειρήσεων, για ένα τέτοιο θέμα. Οι λογιστές λαμβάνουν μέτρα και προστατεύουν τους νόμους σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δουλειά τους και τους ίδιους τους φορολογικούς νόμους. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, δεν είναι δυνατόν να κάνουν τον ντετέκτιβ.

Στα υπόλοιπα και εξίσου σοβαρά θέματα τέθηκε για άλλη μία φορά το ζήτημα της άδειας του Αυγούστου που θα πρέπει να θεωρείται λογιστικά «νεκρός» σε σχέση με τις προθεσμίες, όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους, αλλά και το θέμα της ασθένειας λογιστή και την άδεια λοχείας, σε σχέση με την επιβολή προστίμων στις περιπτώσεις που υπήρχε αδυναμία λόγω αυτών των έκτακτων καταστάσεων.

Προφανώς και δεν περιμέναμε από την συνάντηση άμεσα αποτελέσματα, αλλά υπήρξαν οι σχετικές δεσμεύσεις για καλή επικοινωνία.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους με όσο το δυνατόν λιγότερη ζέστη σε όλα τα επίπεδα…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΕΑ, Αδεια λοχείας, παράταση φορολογικών δηλώσεων, Άδεια ασθενείας, Λογιστές-φοροτεχνικοί, φορολογικές δηλώσεις 2023