07/07/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Πάμε μόνο για παράταση ή και για πέναλτι;

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου κλείνει σιγά σιγά και ας πούμε ότι όλο και περισσότερο μπαίνουμε σε καλοκαιρινή διάθεση. Βέβαια, μέχρι να μπούμε σε απόλυτα καλοκαιρινή διάθεση, μεσολαβεί ένα γεμάτο ΦΠΑ 2ου τριμήνου για τα απλογραφικά και ένα ΦΠΑ Ιουνίου για τα διπλογραφικά, αλλά μεσολαβούν και περίπου 2 εκατομμύρια και κάτι φορολογικές δηλώσεις που θα πρέπει να υποβληθούν.

Τα στατιστικά της ΑΑΔΕ λένε ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4.172.180 φορολογικές δηλώσεις, ενώ αντίστοιχα πέρσι την ίδια ημέρα είχαν υποβληθεί 4.353.636. Τα στοιχεία λοιπόν αναφέρουν ότι πέρσι, που και πάλι ήταν ιδιαίτερη χρονιά, τέτοια ημέρα είχαν υποβληθεί 181.456 περισσότερες φορολογικές δηλώσεις από φέτος.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα περσινά στοιχεία, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό υποβολής φορολογικών δηλώσεων, υπολογίζουμε ότι για να είναι όλοι στην ώρα τους θα πρέπει να υποβάλλονται ημερησίως περίπου 115.000 - 120.000 φορολογικές δηλώσεις, χωρίς να βάζουμε μέσα τα Σαββατοκύριακα - νούμερο που μέχρι στιγμής απέχει κατά πολύ από το ρεκόρ ημερήσιας υποβολής που έσπασε την περασμένη Τρίτη 4 Ιουλίου, όπου υποβλήθηκαν 87.232 φορολογικές δηλώσεις και έσπασε κατά λίγο το προηγούμενο ρεκόρ ημερησίων υποβολών που κρατούσε από τις 16 Μαΐου με τις 85.944 υποβολές. Σε αυτά το νούμερα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα νομικά πρόσωπα που δεν συμπεριλαμβάνονται στα δημοσιευμένα ημερήσια στατιστικά, αλλά σίγουρα λειτουργούν προσθετικά στα νούμερα των φυσικών προσώπων.

Μπορεί λοιπόν να επιτευχθεί το 120.000 ημερησίως; Η απάντηση είναι σαφέστατα όχι, για λόγους γνωστούς που δεν χρειάζεται να αναλύουμε πάλι και έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τις παράλληλες εργασίες που τρέχουν και θα συνεχίσουν να τρέχουν. Και να επιτευχθεί, που ενδεχομένως θα γίνει για μία- δύο ημέρες, θα πρόκειται για τυχαίο γεγονός και προφανώς είναι αδύνατον να γίνει για όλες τις επόμενες εργάσιμες ημέρες. Για να προλάβουμε τους παλιούς του αντικειμένου που ενδεχομένως θα επιχειρηματολογήσουν το αντίθετο, στο παρελθόν μπορεί να είχαμε υψηλότερα ημερήσια ρεκόρ σε σχέση με το νούμερο που «χρειάζεται», όμως τότε είχαμε και την πολυτέλεια να μπορούμε να παρατήσουμε τα πάντα και να ασχολούμαστε μόνο με τις δηλώσεις και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που πλέον ξεκάθαρα δεν υπάρχει.

Που οδηγούμαστε λοιπόν συμπερασματικά; Στο ότι είναι απαραίτητη η παράταση της προθεσμίας υποβολής, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλαχτεί και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, αλλά και η προθεσμία εφαρμογής της έκπτωσης 3% σε περιπτώσεις που κάποιο φυσικό πρόσωπο επιλέξει να πληρώσει εφάπαξ τον φόρο για το φορολογικό έτος 2022. Βέβαια πάγια θέση μας είναι ότι ο Αύγουστος δεν πρέπει να εμπεριέχει καταληκτικές ημερομηνίες μεγάλων φορολογικών υποχρεώσεων, άρα από τώρα η πρόταση μας είναι για μέσα Σεπτέμβριου για όλους τους φορολογούμενους, με ταυτόχρονη μεταφορά της πληρωμής της 1ης και 2ης δόσης σε εκείνη την ημερομηνία. Μπορεί να ακούγεται πολύ μακριά, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι και τόσο μεγάλο αν υπολογίσει κάποιος ότι οι δηλώσεις επί της ουσίας ξεκίνησαν στα μέσα Μαΐου, αφού από τότε μπορούσε να είναι κάποιος απόλυτα βέβαιος ότι μπορεί να κάνει την δήλωση του.

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε κάτι περεταίρω επί του θέματος. Περιμένουμε με ενδιαφέρον και όχι μόνο, να δούμε την στάση που θα κρατήσουν οι αρμόδιοι επί του θέματος, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι η τελευταία χρονιά που θα χρειαστεί να κουβεντιάζουμε για το θέμα του Αυγούστου. Αν τα πάντα ήταν έτοιμα στις 31 Μαρτίου, που άνοιξε το σύστημα (με άπειρα κενά που λύθηκαν πολύ αργότερα), ή ακόμα καλύτερα αρχές Φεβρουαρίου που προβλέπεται από τον νόμο, θεωρούμε δεν θα χρειάζονταν να γραφτούν καθόλου οι προηγούμενοι παράγραφοι, αφού θα υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για την υποβολή.

Στα υπόλοιπα των ημερών, θεωρούμε σαν μία μικρή νίκη, αλλά με μεγάλη απόσταση από την τελική, το δελτίο τύπου που δημοσίευσε προχθές η ΑΑΔΕ με τίτλο «Ψηφιακή η έκδοση βεβαιώσεων μητρώου», όπου σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να γίνονται δεκτές από κάθε υπηρεσία δημοσίου και μη, οι εκτυπώσεις από το taxis σε σχέση με την κατάσταση μητρώου ατομικής επιχείρησης ή νομικού προσώπου. Το εν λόγω δελτίου τύπου παραπέμπει στην εγκύκλιο Α.1096/2023 η οποία αναλύει ποια είναι τα επίσημα στοιχεία που θα πρέπει να γίνονται δεκτά από την εκτύπωση και μόνο και να μην αναζητούνται οι σφραγισμένες επίσημες βεβαιώσεις μεταβολών. Είναι μία από τις προτάσεις που είχαμε θέσει στα προηγούμενα μας άρθρα που αφιερωθήκαμε στα προβλήματα στα τμήματα μητρώου, όμως δυστυχώς ακόμα έχουμε δρόμο μέχρι την απόλυτη απαλλαγή της εν λόγω διαδικασίας. Γιατί έχουμε δρόμο; Γιατί στην Α.1096/2023 δεν αναφέρεται η επιλογή «σχέσεις νομικού προσώπου», άρα προς το παρόν φαίνεται να μην είναι σε αυτή την κατηγορία. Ίσως λογικό, αφού η εκτύπωση δεν είναι ίδια με αυτή της επιλογής «Στοιχεία Μητρώου – Επιχείρησης», δηλαδή δεν έχει όλες τις επισημότητες με QR CODE κλπ. αλλά και η πρόσβαση από αυτή γίνεται με ελιγμούς από το παλιό taxis. Όμως μήπως θα πρέπει να είναι στο επόμενο στάδιο να διορθωθεί και μάλιστα άμεσα, γιατί δημιουργείται ένα κενό σε σχέση με το τι θα γίνεται όταν υπάρχουν αλλαγές εταίρων ή διαχειριστών που συμμετέχουν στα νομικά πρόσωπα; Μην μπλέξουμε σε κυκεώνες διεκδίκησης των βεβαιώσεων που εμπεριέχουν τέτοιες μεταβολές, γιατί όλοι έχουν μείνει με την γενική εντύπωση ότι βεβαιώσεις μητρώου τέλος, κάτι που δεν ισχύει όσο παραμένει κενό το κομμάτι «σχέσεις φυσικού προσώπου». Αντί όλων αυτών όμως, ίσως η λύση θα ήταν η απευθείας πρόσβαση.

Για τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού εχθές δεν θα σχολιάσουμε κάτι το ιδιαίτερο, αφού ειπώθηκαν πάνω κάτω τα γνωστά και ήδη αναλυμένα. Το μόνο που θα μεταφέρουμε είναι την αγωνία που υπάρχει σε σχέση με την σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και την σταδιακή μείωση των τεκμηρίων. Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε την τεχνική αγωνία για το πως θα λειτουργήσει στους εργαζόμενους συνταξιούχους η αντικατάσταση της μείωσης της σύνταξης κατά 30%, από μία παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από την δεύτερη δηλωμένη και νόμιμη αμοιβή τους. Ο τεχνικός προβληματισμός μεγαλώνει σκεπτόμενοι ότι ο εργαζόμενος συνταξιούχος δεν είναι απαραίτητα μισθωτός, αλλά μπορεί να είναι και επαγγελματίας… Μην προτρέχουμε όμως, περιμένουμε τους νόμους με την ελπίδα ότι θα προβλεφθούν εξ αρχής…

Καλό ΣΚ σε όλους…



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φορολογικές δηλώσεις, ΑΑΔΕ, φορολογικές δηλώσεις 2023