Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.
Η τελική ευθεία για τον μήνα Ιούνιο έχει ήδη μπει, αφού βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα του και πλέον μπορούμε να πούμε ότι βάσει καιρού έχουμε μπει απόλυτα σε καλοκαιρινή περίοδο, αφού τα 30άρια και βάλε έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους. Βέβαια, οι ξαφνικές μπόρες που κάνουν την εμφάνιση τους μας κάνουν να αμφιβάλλουμε καμιά φορά για το αν όντως είναι καλοκαίρι, αλλά πιστεύουμε ότι όσο πλησιάζουμε προς τον Ιούλιο αυτή η αμφισβήτηση όλο και μειώνεται και θα μας περιμένουν οι γνωστοί καύσωνες.
Στα δικά μας λημέρια μαζί με τον καιρό μπαίνουμε και εμείς σιγά σιγά στον καύσωνα των φορολογικών δηλώσεων, αφού οι ημερήσιες υποβολές έχουν παγιωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε πάνω από 70.000 υποβολές τις καθημερινές, ενώ παράλληλα είμαστε περίπου στα μισά της διαδρομής σε σχέση με πέρσι, αφού έχει υποβληθεί κάτι παραπάνω από 50% των δηλώσεων συγκριτικά με αυτές του 2022. Αξίζει βέβαια κάποιος να σταθεί στα στοιχεία των εντύπων Ε3 που έχουν υποβληθεί, όπου εκεί παρουσιάζεται αυξητική τάση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αφού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου 1 στις 5 φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται εμπεριέχουν έντυπο Ε3. Το στοιχείο αυτό μαρτυρά ότι πλέον έχουμε μπει για τα καλά σε «περιβάλλον υποβολής φορολογικών δηλώσεων», παρότι δεν έχουμε πιάσει τα εξαψήφια νούμερα και το ρεκόρ ημερήσιων υποβολών παραμένει στις 85.944 δηλώσεις που είχαν υποβληθεί στις 16 Μαΐου.
Σίγουρα θα έρθει και το εξαψήφιο νούμερο, αν βρούμε την ησυχία μας από όλα τα υπόλοιπα, πράγμα αρκετά δύσκολο τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον εμείς από την πλευρά μας σαν γραφείο μπορούμε να πούμε ότι το «μάτι» έχει συνηθίσει τα νέα έντυπα και η έκπληξη μένει μόνο στους φορολογούμενους που θέλουν οπωσδήποτε τυπωμένη την δήλωση τους και από εκεί που έπαιρναν μία σελίδα για εκκαθαριστικό, παίρνουν τέσσερις και αντί για τέσσερις σελίδες του Ε1 παίρνουν οκτώ. Τι να πεις; Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να μειωθεί το κίνημα του «τύπωσε τα μου μία δύο φορές να υπάρχει στο αρχείο μου», αφού τα ηλεκτρονικά αρχεία κανονικά πρέπει να φτάνουν και να περισσεύουν για σκοπούς αρχείου.
Στα υπόλοιπα θέματα, στις 30 Ιουνίου έχουμε την λήξη της προθεσμίας για την εμπρόθεσμη κατάθεση λήξης μισθωτηρίων που έληξαν πριν την 31/12/2022. Ήδη έχει ζητηθεί παράταση για τη συγκεκριμένη διαδικασία και να παραλληλιστεί με την προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή στις 31 Ιουλίου. Εμείς για το θέμα είχαμε τοποθετηθεί εκτενώς στο άρθρο της προπερασμένης Παρασκευής «Ας μιλήσουμε λίγο για ενοίκια, ανείσπρακτα και εισπραγμένα», όπου στο τέλος είχαμε πάρει θέση για το ζήτημα και ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει επιβολή προστίμου για την κατάθεση λύσης μίσθωσης, καθώς και ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει υποχρέωση κατάθεσης λήξης όταν το μισθωτήριο τελειώνει παράλληλα με την ημερομηνία λήξης του. Επειδή προς το παρόν δεν υπάρχει η ευελιξία νομοθέτησης μέχρι να τελειώνουμε με τις εκλογικές διαδικασίες και να έχουμε κανονική κυβέρνηση, ας δοθεί μία παράταση για έναν μήνα, για να μην χάνουμε χρόνο να εξηγούμε τα ανεξήγητα στους φορολογούμενους και στη συνέχεια ας εξεταστεί το θέμα από την αρχή. Αν η στόχευση είναι να φτιαχτεί η βάση δεδομένων των ενοικίων, τότε σίγουρα αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί με πρόστιμα και «μπαμπούλες» άτοπης φορολόγησης. Τώρα αν η στόχευση υποκρύπτει στόχευση προστίμων και φόρων, τότε απαντάμε με τρεις τελείες…
Εκτός από την προαναφερόμενη προθεσμία για τις λήξεις μισθωτηρίων, στις 30 Ιουνίου λήγει θεωρητικά και άλλη μία προθεσμία σε σχέση με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα pos. Σύμφωνα με την εγκύκλιο Α.1021/2023 η ημερομηνία ολοκλήρωσης των αναβαθμίσεων ορίζεται στις 30.6.2023 για τις οντότητες, που το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων τους για το φορολογικό έτος 2021, δεν υπερβαίνει τις 100.000,00 €. Φυσικά και οι επιχειρήσεις που είχαν το φορολογικό έτος 2021 ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ δεν έχουν εξίσου πάρα πολύ χρόνο, αφού και για αυτές προβλέπεται από την ίδια εγκύκλιο ότι η προθεσμία λήγει στις 31.7.2023.
Το θέμα άρχιζε να παίρνει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα και μάλιστα η προσέγγιση από αυτούς που δεν είναι του χώρου ή είναι «παράλληλα» του χώρου, ήταν ότι οι επαγγελματίες ζητούν παράταση του μέτρου γιατί δεν τους «συμφέρει» αυτή η διασύνδεση. Όσοι είναι του χώρου γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακόμα το εγχείρημα έχει πολλά κενά σε νομοθετικό και ρυθμιστικό επίπεδο, ο χρόνος ήταν πολύ λίγος και γενικά υπάρχουν ακόμα θέματα και ζητήματα που καθιστούν απαραίτητη την παράταση του μέτρου και για τις δύο περιπτώσεις. Τα έχουμε πει και με τα My data το λέμε και τώρα. Τέτοια εγχειρήματα είναι πολύ καλά και θα βοηθήσουν πραγματικά στο αγώνα κατά της πάταξης της φοροδιαφυγής, όμως θα πρέπει να ξεκινούν από τα θεμέλια και όχι από το ρετιρέ. Πρώτα βάζεις τις βάσεις, δηλαδή οδηγίες για το κάθε επάγγελμα και την κάθε περίπτωση χωριστά και μετά κάνεις αναγκαστικό το μέτρο. Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να αναλύσουμε περαιτέρω επί του θέματος και ότι η παράταση του μέτρου πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και καλή μεθαυριανή ψήφο…