16/06/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Τα πρόστιμα βλάπτουν σοβαρά την τσέπη μας

Καλησπέρα σε όλους.

Είμαστε όλοι συντετριμμένοι με την μεγάλη τραγωδία στην Πύλο και τους μέχρι τώρα 79 νεκρούς, στα διεθνή ύδατα. Η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα αυτής της τραγωδίας, όπου αδίστακτοι διακινητές εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία.

Κανένας νομίζω μέχρι σήμερα δε μπορεί να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού. Άλλωστε οι φωτογραφίες πριν τη βύθιση του δείχνουν το μέγεθος της τραγωδίας.

Αλλά ας έρθουμε στα δικά μας, σε κάτι που έρχεται από παλιά και που βγήκε ξαφνικά στην επιφάνεια την εβδομάδα που διανύουμε.

Όλοι μας συμφωνούμε ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία μας και την υγεία των γύρω μας. Και όλοι, παρά τις κάποιες λίγες διαφοροποιήσεις, έχουν συμμορφωθεί με την συγκεκριμένη υγειονομική διάταξη.

Το συναντάς αυτό στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ιδίως μεταξύ των άλλων, όπως αναφέρει και η ΚΥΑ 80727/2019 «στα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητού, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης, εξαιρουμένων των εξωτερικών χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοιχτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον».

Και το βλέπεις ότι η εστίαση έχει εφαρμόσει το μέτρο και το τηρεί, χωρίς καμία εξαίρεση.

Το ότι την εβδομάδα που διανύουμε θα ξεκινούσε ένα σαφάρι από πλευράς της αστυνομίας να γίνει ο έλεγχος για την τήρηση των διατάξεων της απαγόρευσης του καπνίσματος, δεν το περιμέναμε και κανένας βέβαια δε διαφωνεί στην τήρηση της νομοθεσίας.

Το ότι όμως θα έπαιρνε η μπάλα και τα ψιλικά ή τα μίνι μάρκετ, δε το περίμενα. Τα καταστήματα αυτά δεν έχουν τραπεζοκαθίσματα, άρα δε μπορείς να βρεις κάποιον να κάθεται και να καπνίζει. Οπότε ο έλεγχος που γίνεται είναι στο αν υπάρχει «βιβλίο καπνιζόντων».

Άλλωστε όλοι μας μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι κανένας δεν μπαίνει στο ψιλικατζίδικο ή το μίνι μάρκετ να αγοράσει καραμέλες ή τσίχλες και ανάβει τσιγάρο περιμένοντας μπροστά στο ταμείο να ολοκληρώσει το κάπνισμα και μετά να πληρώσει και να αποχωρήσει. Οπότε ο έλεγχος σε αυτά τα καταστήματα γίνεται, μιας και δεν υπάρχει κάτι άλλο, στο περίφημο «βιβλίο καπνιζόντων».

Το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 500 ευρώ για την 1η φορά.

Τα πρόστιμα όπως προσδιορίζονται στην ΚΥΑ 80727/2019 έχουν ως εξής:

Υποτροπή

Πρόστιμα

έως 100τμ

έως 300τμ

>300τμ

1η φορά

500 ευρώ

2.000 ευρώ

6.000 ευρώ

2η φορά

1.000 ευρώ

4.000 ευρώ

7.000 ευρώ

3η φορά

2.000 ευρώ

6.000 ευρώ

8.000 ευρώ

4η φορά

4.000 ευρώ

8.000 ευρώ

9.000 ευρώ

5η φορά

8.000 ευρώ

10.000 ευρώ

10.000 ευρώ

Στην 4η φορά, εκτός του προστίμου, έχουμε και προσωρινή σφράγιση / αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα 10 ημερών.

Στην 5η φορά, εκτός του προστίμου, υπάρχει οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργείας του καταστήματος.

Τα ανωτέρω πρόστιμα αφορούν τις επιχειρήσεις. Ο καπνιστής που θα βρεθεί να καπνίζει, έχει αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ.

Το «βιβλίο καπνιζόντων» είναι ένα 100φυλλο βιβλίο αναφορών με χοντρό εξώφυλλο και με αριθμημένες σελίδες, ριγέ, μεγέθους Α4, που θεωρείται από την αδειοδοτούσα αρχή.

Όλα αυτά αναφέρονται αναλυτικά στη Δ2Β/Γ.Π. οικ 80727/2019 όπου «καθορίζονται τα όργανα της διαδικασίας ελέγχου πιστοποίησης των παραβάσεων και της επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και των κριτηρίων προσδιορισμού του ύψους του προστίμου, της διαδικασίας είσπραξης των προστίμων καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του 3868/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

Σε περίπτωση λοιπόν διαπίστωσης παράβασης από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, ο ελεγχόμενος δύναται να διατυπώσει εγγράφως τις αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας που πραγματοποίησε τον έλεγχο. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη αυτή η προθεσμία, το πρόστιμο οριστικοποιείται.

Σε περίπτωση που ο παραβάτης προβάλλει επαρκείς αντιρρήσεις με έγγραφη αιτιολογημένη κρίση του Προϊστάμενου της Υπηρεσίας, το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί ή να απαλειφθεί.

Το ανέφερα και στην αρχή, στην αιτιολογική έκθεση αλλά και στο νόμο αναφέρεται σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και προσδιορίζει και ιδίως «στα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητού, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης, εξαιρουμένων των εξωτερικών χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοιχτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον».

Είναι σαφές ότι ο νόμος είναι λάθος και ότι θα έπρεπε να εξαιρεί τα καταστήματα που ναι μεν είναι υπόχρεα σε άδεια λειτουργείας αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα κάποιος πελάτης να κάθεται και να καπνίζει.

Δε νομίζω ότι ήταν αυτή η πρόθεση του νομοθέτη, να επιβάλλει πρόστιμα σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Άλλωστε οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πληγεί οικονομικά – όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και από την πανδημία. Κανένας δεν είχε σκοπό να αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα αν δεν είχε ξεκινήσει ξαφνικά ένα σαφάρι επιβολής προστίμων σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Θα πρέπει άμεσα να γίνει τροποποίηση του νόμου και να εξαιρέσει όλα αυτά τα καταστήματα, που μπορεί να είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά δε μπορούν πραγματικά να βρίσκονται καπνίζοντες εντός του καταστήματος.

Τελικά το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία μας αλλά όπως φαίνεται επιβαρύνει περισσότερο την τσέπη μας (και όχι μόνο με το κόστος αγοράς των τσιγάρων).

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους….comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΚΥΑ, απαγόρευση καπνίσματος, Πρόστιμο