02/06/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Το ένα λεπτό του ευρώ είναι άραγε φθηνός ή ακριβός λογαριασμός;

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Ο Ιούνης μας υποδέχτηκε με όχι και τόσο καλοκαιρινή διάθεση και έτσι ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα ότι ήρθε το καλοκαίρι, αφού οι ξαφνικές μπόρες κάνουν συχνά πυκνά αισθητή την παρουσία τους. Βέβαια, τα φανελάκια έχουν βγει από τις αποθήκες ή από τα πατάρια, τα χαλιά έχουν ήδη μαζευτεί, οι γενικές καθαριότητες και οι απολυμάνσεις των μπαλκονιών έχουν μπει στις οικογενειακές ατζέντες οργάνωσης, αλλά το κυριότερο είναι ότι οι μπύρες παίρνουν τη θέση του κρασιού, οπότε όλα δείχνουν ότι είμαστε στην τελική ευθεία για το καλοκαίρι και μας μένει μόνο ο καιρός να έρθει στα ίσια του και να φορέσει συνεχώς τα καλοκαιρινά του…

Βέβαια, για εμάς σαν κλάδο υπολείπονται και άλλα πολλά ζητήματα για να πούμε ότι έχουμε μπει σε τροχιά ξεκούρασης, αφού βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, αφού ακόμα δεν έχουμε φτάσει ούτε στα μισά της διαδρομής σε σχέση με πέρσι.

Το γιατί συμβαίνει αυτό το έχουμε εξαντλήσει στα προηγούμενα άρθρα μας οπότε δεν χρειάζεται να το αναλύουμε ξανά. Σε κάθε περίπτωση η ημερήσια ροή υποβολής έχει μπει σε έναν σχετικά καλό ρυθμό, αφού ήδη παρατηρούνται ημέρες που οι υποβολές ξεπερνούν τις 80.000 δηλώσεις, όμως ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε επίπεδα εξαψήφιου αριθμού ημερήσιας υποβολής.

Όσοι είναι του χώρου και ασχολούνται με το σπορ, ξέρουν πολύ καλά ότι όλα κινούνται σε φυσιολογικούς ρυθμούς, αν υπολογίσουμε τα αρχικά εμπόδια αλλά και τους υπόλοιπους γνωστούς παράγοντες που επηρεάζουν τη ροή υποβολής. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι εκλογές, που είναι ελαφρά αποτρεπτικός παράγοντας για τη ροή της υποβολής, όχι τόσο γιατί εμποδίζουν στην ίδια τη διαδικασία υποβολής, αλλά ίσως γιατί λειτουργούν σαν ένα «όριο» αφού αρκετοί είναι αυτοί που απαντούν: «Κάτσε να τελειώνουμε με τις εκλογές και θα την κάνω μετά». Κοντός ψαλμός… Οι εκλογές κοντεύουν αφού έμειναν 23 ημέρες μέχρι αυτές, τα τριήμερα επίσης τελειώνουν αφού μας περιμένει μόνο αυτό του Αγίου Πνεύματος, άρα όλα θα πρέπει να βαίνουν καλώς αν μαζί τους βέβαια ακολουθεί και η «Αθηνά» κατά το συν Αθηνά και χείρα κίνει, με ελαφρά αντιστροφή της παροιμίας αφού ξέρουμε τη «χείρα» και αναρωτιόμαστε για την Αθηνά.

Στα υπόλοιπα των δηλώσεων είδηση αποτέλεσε την εβδομάδα που μας πέρασε το γεγονός ότι «άνοιξε η πλατφόρμα των τροποποιητικών δηλώσεων». Δηλαδή, αν κάνεις κάποιο λάθος, κάποια παράληψη, ξεχάσεις κάναν φιλοξενούμενο ή κάνα παιδί ή γενικά συντρέχει ο οποιοσδήποτε λόγος για να χρειάζεσαι να κάνεις τροποποίηση στη δήλωση σου, πλέον μπορείς να το κάνεις αφού οι τροποποιητικές άνοιξαν την περασμένη Τρίτη. Βέβαια, για εμάς δεν αποτελεί είδηση αυτό, αντιθέτως εξακολουθεί να υφίσταται η μόνιμη απορία που έχουμε κάθε χρόνο, γιατί μαζί με τις δηλώσεις δεν ανοίγει ταυτόχρονα και η δυνατότητα υποβολής τροποποίησης αυτής; Ειδικά με το ζήτημα των φιλοξενούμενων, ζήτημα που προφανώς και δεν είναι μείζον θέμα της εκκαθάρισης φόρου αλλά άλλων δεδομένων που σχετίζονται με τη φιλοξενία και το εισόδημα του νοικοκυριού, δημιουργούνται άπειρα προβλήματα μέχρι να ανοίξουν οι τροποποιητικές δηλώσεις.

Μόνο αν κάποιος έχει κάνει δηλώσεις μπορεί να καταλάβει τι εννοούμε με το ζήτημα που αναφέραμε. Μέχρι να έχεις την ασφάλεια των τροποποιητικών δηλώσεων δαπανάς πολύ χρόνο μέχρι να καταλήξεις στο αν υπάρχει ή όχι φιλοξενούμενος στο σπίτι. Γιατί αυτό; Γιατί είναι ακόμα πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητή στους φορολογούμενους που δεν έχουν τη «λογιστική λόξα» η διαφορά του φιλοξενούμενου από αυτού που μένει σε σπίτι που του παραχωρείται δωρεάν. Μπορεί να ακούγεται αστείο να το συζητάμε, αλλά αυτά τα ψιλά γράμματα κάνουν την αρνητική διαφορά στην καθημερινότητα μας, ειδικά αν μαζεύονται πολλά από δαύτα. Προφανώς και είσαστε σε θέση να γνωρίζετε ότι η επαγγελματική μας καθημερινότητα είναι γεμάτη από τέτοια «ψιλά γράμματα» τα οποία συσσωρεύονται και γίνονται πολύ μεγάλα. Ίσως αυτό θα πρέπει να είναι ένα από τα στοιχήματα της επόμενης Κυβέρνησης ή και γενικότερα των αρμοδίων που ασχολούνται με αυτά τα θέματα οργάνωσης. Να λύσουν και να εξαλείψουν πολλά από αυτά τα ψιλά γράμματα σε σχέση με τέτοια παρόμοια ζητήματα. Να λύσουν παρόμοια θέματα σε σχέση με τον ΕΦΚΑ, τις Δ.Ο.Υ, τις δηλώσεις, τις εφαρμογές και άλλα τέτοια παρόμοια ζητήματα που έχουμε κατονομάσει ουκ ολίγες φορές μέσα από το εβδομαδιαίο μας ραντεβού.

Το παράδειγμα με τους φιλοξενούμενους και τις τροποποιητικές δηλώσεις είναι ένα από αυτά, αλλά για να γίνει κατανοητό πώς λειτουργεί στην καθημερινότητα μας, παίρνουμε το θάρρος να χρησιμοποιήσουμε ένα ακραίο και ελαφρά άτοπο με τη κουβέντα μας παράδειγμα. Πάμε λοιπόν… Υποθέστε ότι υπάρχει ένας κλέφτης που βρίσκει τρόπο να κλέβει 0,01 ευρώ από τον λογαριασμό κάποιου. Προφανώς και αυτός που έχασε το 0,01 ευρώ δεν θα ασχοληθεί με αυτό, αλλά ούτε και ο κλέφτης θα γίνει πλουσιότερος. Για φανταστείτε όμως ο κλέφτης να βρει τον τρόπο να κλέψει 0,01 ευρώ από το 10% των τραπεζικών λογαριασμών που υπάρχουν στον κόσμο… Για υπολογίστε τι νούμερο μαζεύεται!!! Αυτοί που έχασαν το 0,01 ευρώ, αν το δουν μεμονωμένα μπορεί και να μην ασχοληθούν ποτέ για ένα τόσο ευτελές ποσό, αλλά για σκεφτείτε το άθροισμα… Δεν θα γίνει κάποιος πολύ πλούσιος από αυτό; Προφανώς και θα γίνει αυτός που σκέφτηκε αυτό το σατανικό σχέδιο, ώστε να λειτουργήσει τόσο αθόρυβα και υποχθόνια.

Στη δική μας την περίπτωση λοιπόν, βάλτε στη θέση του 0,01 ευρώ τα «ψιλά γράμματα» που αναλύσαμε παραπάνω με τους φιλοξενούμενους και τις τροποποιητικές και στη θέση του κλέφτη τον χρόνο που δαπανάμε καθημερινά για να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας. Για βάλτε κάτω λοιπόν και υπολογίστε πόσα αντίστοιχα 0,01 ευρώ υπάρχουν και αθροίζονται συνεχώς. Δεν είναι κρίμα να μαζεύονται αυτά τα μονόλεπτα συνεχώς και να δημιουργούν έναν τεράστιο λογαριασμό κάθε μέρα και κάθε μήνα; Δεν θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί μία άκρη με όλους αυτούς τους «μικρούς λογαριασμούς», ώστε ο χρόνος να αποκτήσει τη σωστή του αξία;

Δεν κατονομάζουμε άλλα «μονόλεπτα», αφήνουμε τη χαρά σε εσάς να το κάνετε… Όπως είπαμε και πριν, είμαστε σίγουροι για τον «κουμπαρά» που θα δημιουργηθεί….

Καλό Σαββατοκύριακο και καλό Άγιο Πνεύμα σε όλους…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φιλοξενία, τροποιητικές δηλώσεις, Επαγγέλματα > Λογιστής, φορολογικές δηλώσεις 2023