28/04/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

ΕΝΦΙΑ 2023, καλώς να ορίσει...

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Απρίλης μας αφήνει σιγά σιγά δίνοντας την θέση του σε μία μικρή ανάπαυλα του τριημέρου που μας έρχεται αφού η Πρωτομαγιά φέτος πέφτει Δευτέρα. Ο καιρός κάνει τα δικά του κολπάκια ακόμα, αλλά δεν νομίζουμε να μας κολλήσει στο να πάρουμε, όσο γίνεται, μία μικρή ανάσα πριν την συνέχιση του αγώνα δρόμου, στις γνωστές ταχύτητες σπριντ, που μας περιμένει την επόμενη περίοδο.

Οι φορολογικές δηλώσεις πάνε ακόμα πολύ αργά και όχι σταθερά, κάτι απολύτως λογικό, δεδομένου ότι σήμερα λήγει ο ΦΠΑ του 1ου τριμήνου ενώ ο Απρίλης είχε λίγες ημέρες εξαιτίας των εορτών του Πάσχα, αλλά και γιατί 29 και 30 Απριλίου είναι εκτός λόγω Σαββατοκύριακου. Έτσι ο Απρίλης μετατράπηκε σε Φλεβάρη με γιορτή του Πάσχα μέσα. Πλάκα στην πλάκα, μήπως θα ήταν μία καλή ιδέα να αλλάξει το καθεστώς του ΦΠΑ ώστε αν η τελευταία ημέρα του μήνα πέφτει σε αργία η προθεσμία να μεταφέρεται στην πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα και όχι στην τελευταία εργάσιμη του τρέχοντος; Είναι που είναι πιεστικές οι προθεσμίες, δεν είναι κρίμα να χάνονται ημέρες τσάμπα και βερεσέ;

Βέβαια για την αργή πορεία των δηλώσεων δεν φταίει μόνο το ΦΠΑ, αλλά και το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν ανοίξει οι δηλώσεις των νομικών προσώπων και έτσι όλα τα μέλη αυτών, αλλά φυσικά και τα ίδια τα νομικά πρόσωπα, είναι εκτός υποβολής μέχρι στιγμής. Πότε θα ανοίξουν; Άγνωστο το πότε, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμα εκδοθεί οι σχετικές οδηγίες. Αν υπολογίσουμε ότι λογικά θα αλλάξουν και για αυτά οι γραμμογραφήσεις των εντύπων, τότε ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι που λέει και ο σοφός λαός… Πάντως ήδη απομένουν 63 ημέρες για εμπρόθεσμη υποβολή Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος έτους 2023, όπως λέει και η σελίδα της ΑΑΔΕ στην κεντρική της σελίδα… Τα συμπεράσματα δικά σας…

Στα υπόλοιπα των ημερών μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να έχουμε την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με την ακίνητη περιουσία που είχαμε στην κατοχή μας την 1.1.2023. Το ποσό της εκκαθάρισης και φέτος θα πληρωθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται τον Μάϊο του 2023 και την τελευταία να πληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ ως γνωστών δεν προβλέπεται κίνητρο εφάπαξ αποπληρωμής αφού δεν χορηγείται κάποια έκπτωση σε αυτή την περίπτωση. Για τους συμψηφισμούς με επιστροφές φόρου εισοδήματος και ποσά υπέρ είσπραξης, είναι γνωστά τα θέματα που θα έχουμε, αφού πρώτα συμψηφίζεται με κάθε τι βεβαιωμένο ληξιπρόθεσμο ή μη, ρυθμισμένο ή αρρύθμιστο, άρα και τον ΕΝΦΙΑ, και στην συνέχεια αν περισσέψει κάτι επιστρέφεται στον φορολογούμενο η διαφορά.

Η εκκαθάριση θα γίνει με τα περσινά δεδομένα στις αντικειμενικές αξίες, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν τα άρθρα 1- 13 του Ν. 4223/2013, με τον κύριο φόρο να υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρου 4 και ο συμπληρωματικός σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρου 5. Τα υπόλοιπα άρθρα διαμορφώνουν διατάξεις από τις από τις οποίες εξαρτάται η τελική εκκαθάριση του φόρου, αφού υπολογιστούν οι σχετικές απαλλαγές για συγκεκριμένα ακίνητα που αναφέρονται στο άρθρο 3 ή οι εκπτώσεις που ορίζονται στο άρθρο 7. Όσον αφορά την έκπτωση λόγω χαμηλού εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021, δηλαδή βάσει των περσινών φορολογικών δηλώσεων, εφόσον τηρούνται φυσικά και όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που ορίζονται από το άρθρο 7 του Ν. 4223/2013. Από την περσινή εκκαθάριση πηγαίνουμε ένα φορολογικό έτος πίσω, γιατί έτσι βρέθηκε ο τρόπος να μπορεί να εκδίδεται νωρίτερα ο ΕΝΦΙΑ από τον φόρο εισοδήματος.

Τα δεδομένα για την εκκαθάριση φυσικά λαμβάνονται από το έντυπο Ε9 χρήσης 2022 ( αναγραφή 2023 στο σύστημα), όπως αυτό είχε διαμορφωθεί έως τις 12 Απριλίου όπου κλείδωσε προκειμένου να γίνουν οι αρχικές εκκαθαρίσεις του φόρου σύμφωνα με τα προαναφερόμενα. Για την κρισιμότητα της σωστής καταχώρησης και απεικόνισης του ακινήτου στο Ε9 δεν χρειάζεται να σας αναλύσουμε, αφού δεν χρειάζεται παρά μόνο ελάχιστη εμπειρία για να καταλάβει κάποιος πως διαμορφώνεται η εκκαθάριση και πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει, από λίγα έως χιλιάδες ευρώ, με μία λάθος καταχώρηση.

Όποιος φορολογούμενος προσπάθησε να το φτιάξει μόνος του χωρίς την βοήθεια ειδικού, ενδεχομένως το κατάλαβε στην πρώτη εκκαθάριση ή το κατάλαβε στην πρώτη μεταβίβαση ακινήτου που έκανε τρέχοντας να φτιάξει τις καταχωρήσεις 5ετίας προκειμένου να βγει το σωστό πιστοποιητικό. Μπορεί η πιθανότητα να μην χρειαστεί διόρθωση κάτι να είναι λιγότερη του ποσοστού εισαγωγής κόμματος στην βουλή ( 3%), όμως αν τα Ε9 έχουν περάσει από σχετικά με το «άθλημα» φοροτεχνικά γραφεία οι διορθώσεις των εκκαθαρίσεων 5ετιας σχεδόν πάντα δεν ξεπερνούν διψήφιο νούμερο, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Αν όμως δεν έχει περάσει από σχετικό γραφείο το Ε9, πολλές φορές οι διαφορές είναι υπέρογκες και πλησιάζουν ή και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ξεπερνούν τα τριψήφια νούμερα, πάλι είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Καθένας στο είδος του… Δεν λέμε ότι έχουμε το αλάνθαστο, άλλωστε η καταγραφή ακίνητης περιουσίας σε ένα έντυπο με άπειρες παραμέτρους και μία εκκαθάριση με αμέτρητες υποπεριπτώσεις μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες του αλάθητου, όμως άλλο να έχεις κάνει ένα μικρό λάθος στο έτος κατασκευής ή κάποια τετραγωνικά τακτοποίησης και άλλο να έχεις απεικονίσει το οικόπεδο σε όλη την πολυκατοικία ή να έχεις ξεχάσει να «κλικάρεις» ότι το ακίνητο έχει πρόσοψη στην παραλιακή οδό του Αλίμου ή της Θεσσαλονίκης. Να ευλογήσουμε και λιγάκι τα γένια μας …

Τώρα αν ο φορολογούμενος δεν δίνει σωστά στοιχεία, άρα το Ε9 είναι άλλα αντ’ άλλων, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα για το οποίο δεν ευθύνεται αυτός που το καταχωρεί, αλλά αυτός που χορηγεί τα στοιχεία. Μας έρχεται στο μυαλό αυτό που είχαμε πει παλαιότερα σε πελάτη θέτοντας του ένα ακραίο παράδειγμα «εγώ που λέει ο λόγος περνάω μέσα στα ακίνητα σου και την Βουλή, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δική σου». Φανταζόμαστε ότι όλοι σας καταλαβαίνετε τι εννοούμε με αυτό το ακραίο και μη εφαρμόσιμο παράδειγμα, ειδικά όταν υπάρχουν κληρονομικές διαφορές ή πλησιάζει η προθεσμία ολοκλήρωσης του κτηματολογίου σε μία περιοχή. Είναι η κλασική περίπτωση που η χώρα βγαίνει βάσει των εντύπων Ε9 διπλάσια σε έκταση από την πραγματικότητα, όπως συνέβη το 2005 έτος που περάστηκαν όλα ξανά στο χειρόγραφο τότε Ε9 και στην συνέχεια όταν άρχισαν οι εκκαθαρίσεις των φόρων άρχιζε να μαζεύει προς τα κάτω…

Σε κάθε περίπτωση αυτό που συμβουλεύουμε στον κόσμο είναι να βρίσκει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και να μην περιορίζεται στο να βρίσκει μόνο την ταυτότητα οφειλής και να αρχίζει να πληρώνει τον φόρο. Το εκκαθαριστικό να το διαβάζει και να το ελέγχει προσεκτικά, προκειμένου να διαπιστώνει τυχόν εξόφθαλμα λάθη ή παραλείψεις. Οι διορθώσεις που θα γίνουν έως τις 30 Ιουνίου είναι εμπρόθεσμες και έτσι αν το ποσό της τροποποίησης είναι χρεωστικό δεν θα επιβαρυνθεί με προσαύξηση 0,73% μηνιαίως. Επίσης θα μπορεί να πληρωθεί και αυτό σε δόσεις παράλληλα με την αρχική εκκαθάριση. Τουλάχιστον το κατοστάρικο εκπρόθεσμης υποβολής μας έχει αφήσει μέχρι να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο σε όλη την χώρα, δηλαδή για πολύ καιρό. Επομένως, δεν μας αφορά για εκπρόθεσμες μεταβολές που η τροποποίηση θα δημιουργήσει μηδενική ή πιστωτική εκκαθάριση καθώς επίσης και στην περίπτωση της χρεωστικής που απλά περιορίζεται στην προαναφερόμενη προσαύξηση.

Καλό τριήμερο σε όλους….comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΝΦΙΑ, φορολογικές δηλώσεις 2023