10/03/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Όχι ξανά τα ίδια...

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Εδώ και πολλά χρόνια κάθε Παρασκευή μας έχει γίνει ευχάριστη συνήθεια το εβδομαδιαίο μας ραντεβού μέσα από τη φιλόξενη σελίδα του e-forologia , όπου αναλύουμε τα δικά μας θέματα και ζητήματα. Το συγκεκριμένο ραντεβού ελάχιστες φορές δεν έχει πραγματοποιηθεί και όταν αυτό δεν είχε γίνει, ήταν για λόγους αργιών και καλοκαιριού.

Την προηγούμενη Παρασκευή ήταν για πρώτη φορά στα χρονικά που νιώσαμε την ανάγκη να αναβάλουμε το εβδομαδιαίο μας άρθρο, για κάτι τόσο πολύ σοβαρό που είχε συμβεί. Γνωρίζουμε ότι αυτή η λέξη είναι πολύ μικρή για να περιγράψει κάποιος αυτό το οποίο συνέβη, αλλά πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος τις κατάλληλες λέξεις να το περιγράψει. Η απουσία μας δεν ήταν για λόγους συμμετοχής στο εθνικό πένθος, απλά ήταν αδύνατον να μπορέσουμε να αναλύσουμε οποιοδήποτε άλλο θέμα. Ήμασταν απλά παγωμένοι… Νιώθαμε ότι θα ήταν άκυρο και άκαιρο να γράψουμε για οτιδήποτε άλλο.

Η επιστροφή στη μεταξύ μας επικοινωνία, μας βρίσκει ακόμα μουδιασμένους και φυσικά συγκλονισμένους, όπως είναι ακόμα κάθε άνθρωπος με ενσυναίσθηση πάνω σε αυτόν τον κόσμο. Φυσικά δεν θα αναλύσουμε κάτι για το ίδιο το συμβάν, δεν είναι η δουλειά μας άλλωστε, αλλά πραγματικά θα ευχηθούμε να είναι η τελευταία φορά που θα πρέπει να αναβάλουμε το εβδομαδιαίο μας ραντεβού για σοβαρό θέμα. Είναι το λιγότερο κρίμα και άδικο να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές μέσα σε μία στιγμή με έναν τόσο άσχημο και ξαφνικό τρόπο. Είναι τόσο κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές ενώ πολύ απλά αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί... Τι να πει κανείς στις οικογένειες των θυμάτων; Ό,τι και να πει κανείς φυσικά είναι λίγο… Οι ίδιοι ξέρουν πραγματικά πόσο δύσκολο και αξεπέραστο είναι αυτό που περνούν. Τα συλλυπητήρια είναι το ελάχιστο που μπορεί να πει κάποιος. Να ευχηθούμε επίσης δύναμη και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες που παραμένουν στα νοσοκομεία.

Όσο δύσκολο ψυχολογικά και αν μας είναι θα πρέπει να γυρίσουμε στα δικά μας θέματα, τα οποία εξακολουθούν και τρέχουν στο χρονοδιάγραμμά τους ό,τι και αν γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι ουκ ολίγες φορές που έχουμε εκφραστεί με παράπονο για το γεγονός ότι η δουλειά μας έχει να κάνει συνεχώς με ημερομηνίες και προθεσμίες τις οποίες κυνηγάμε σε όποια κατάσταση είμαστε εμείς ή το περιβάλλον μας. Είναι αυτό που λέμε πολλές φορές ότι και η πολιτεία πρέπει να μας βοηθήσει προκειμένου και εμείς να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε ό,τι μας ζητείται από αυτήν. Δεν θα ανοίξουμε αυτή την κουβέντα τώρα, την έχουμε κάνει άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν μέσα από την εβδομαδιαία μας επικοινωνία, αναφέροντας ότι θα πρέπει να υπάρχει οργάνωση, κατανόηση και ενδοεπικοινωνία με τους συναρμόδιους φορείς των ζητημάτων μας.

Πάμε τώρα και στα στενότερα δικά μας. Την πρώτη ημέρα του Μαρτίου είχαμε την δημοσίευση της εγκυκλίου Α.1023/2023 η οποία νομοθέτησε τις νέες προθεσμίες διαβίβασης για τα myDATA. Η εν λόγω εγκύκλιος μας είχε γίνει ήδη γνωστή από την προηγούμενη ημέρα μέσω του δελτίου τύπου του Υπουργείου Οικονομικών που το βράδυ της τελευταίας ημέρας διαβίβασης των εσόδων της χρήσης 2022, μας ανακοίνωσε ότι η εν λόγω προθεσμία δεν ισχύει, όπως και άλλες πολλές γύρω από το θέμα.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο διαβιβάζονται:

  • Έως τις 2.5.2023 οι παραλείψεις- αποκλείσεις διαβίβασης δεδομένων για τη χρήση 2021.
  • Έως τις 31.3.2023 τα έσοδα χονδρικής και οι τίτλοι κτήσης της χρήσης 2022.
  • Έως τις 31.10.2023 τα έσοδα λιανικής της χρήσης 2022, τα έξοδα τιμολόγησης, έσοδα αυτοτιμολόγησης.
  • Έως τις 30.11.2023 οι παραλείψεις- αποκλείσεις διαβίβασης δεδομένων για την χρήση 2022.
  • Έως τις 31.12.2023 οι Εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων.
  • Έως τις 28.2.2024 τα έσοδα και οι τίτλοι κτήσης για τη χρήση 2023.
  • Έως τις 31.3.2024 τα έξοδα τιμολόγησης και τα έσοδα αυτοτιμολόγησης της χρήσης 2023.
  • Έως τις 30.4.2024 οι παραλείψεις- αποκλείσεις διαβίβασης δεδομένων για την χρήση 2023.
  • Έως την ημέρα υποβολής της δήλωσης οι εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων χρήσης 2023.

Το σίριαλ φυσικά έχει παιχτεί αρκετές φορές και η επανάληψη του τείνει να ξεπεράσει αρκετά αγαπημένα ελληνικά σίριαλ που παίζονται σε μεσημεριανές ή πολύ βραδινές τηλεοπτικές ζώνες. Οι ανωτέρω προθεσμίες θα είναι οι τελευταίες; Εμείς θεωρούμε πως όχι, γιατί απλούστατα όλο αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ακολουθηθεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα που τρέχουν. Μήπως θα πρέπει τελικά οι αρμόδιοι να στραφούν στα άκρως σημαντικά που είναι τα έσοδα των επιχειρήσεων και να αφήσουμε όλα τα υπόλοιπα; Είναι κάτι που το είχαμε προτείνει από την πρώτη στιγμή…

Όλο αυτό θα λειτουργήσει όπως το σχεδιάζουν οι αρμόδιοι; Δεν θα απαντήσουμε εμείς, αλλά πιστεύουμε ότι η απάντηση μπορεί να δοθεί από πολλούς συναδέλφους που στην επικοινωνία μαζί τους μας αναφέρουν ότι όλο αυτό είναι αδύνατον να λειτουργήσει με τρόπο που το έχουν σκεφτεί οι αρμόδιοι. Μήπως θα πρέπει να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός του όλου εγχειρήματος ξεκινώντας από τη νομοθέτηση; Δεν είναι δυνατόν να δίδονται οδηγίες μέσα από «ερωτήσεις και απαντήσεις» και από «θέματα». Νομίζουμε ότι θα πρέπει να γίνει μία πραγματική και ουσιαστική κουβέντα μαζί τους το συντομότερο δυνατόν, γιατί πάλι οι προθεσμίες δεν θα επαρκούν για τους γνωστούς λόγους.

Στα υπόλοιπα θέματα έχουμε έως τις 31 Μαρτίου την προθεσμία υποβολής των μεταβολών στο έντυπο Ε9 για την χρήση 2022. Μετά τις 31 Μαρτίου, αν δεν έχουμε κάποια αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα και στις προθεσμίες, το σύστημα όπως γίνεται κάθε χρόνο θα «κλειδώσει» προκειμένου να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με την ακίνητη περιουσία που είχαμε στην κατοχή μας την 1/1/2023 , δηλαδή για όσες μεταβολές είχαν γίνει έως και τις 31/12/2022. Μετά την εκκαθάριση το σύστημα για το 2022 θα ανοίξει ξανά προκειμένου να μπορούν να γίνουν οι όποιες διορθώσεις για τα λάθη που ενδεχομένως θα εντοπιστούν. Ως γνωστόν τα έντυπα Ε9 δεν κλείνουν ποτέ, παρά μόνο αν έχουν «κλειδώσει» για να γίνουν εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ. Αν κλείνουν αφορά ένα και μόνο έτος, αυτό της επερχόμενης εκκαθάρισης. Το ξεκαθαρίζουμε γιατί πολλοί που δεν είναι του χώρου μας, μπερδεύονται σχετικά με το έντυπο Ε9 και ανησυχούν ότι θα κλείσει και θα μείνουν οι μεταβολές απραγματοποίητες. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε δεν υπάρχει τέτοιος λόγος ανησυχίας.

Για τις φορολογικές δηλώσεις δεν θα πούμε κάτι αφού ακόμα δεν υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο. Έχουμε καιρό να τα πούμε για αυτές. Προς το παρόν είμαστε σε φάση «αναμένουμε την έναρξη των δηλώσεων» όπως ακούγεται από εδώ και από εκεί . Αυτό που θα σχολιάσουμε εμείς για το ζήτημα είναι καλώς να ανοίξουν όποτε ανοίξουν, όμως να είναι έτοιμες απόλυτα… Μην έχουμε πάλι τα γνωστά που έχουμε κάθε χρόνο να ανοίγουν Μάρτιο ή Απρίλιο, αλλά πραγματικά να λειτουργούν μετά από δύο- τρεις μήνες.…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Υποβολή Ε9, Χρόνος υποβολής Ε9, myDATA, φορολογικές δηλώσεις 2023