Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.
Ο Ιανουάριος έχει φτάσει στα μέσα του και ο καιρός εξακολουθεί να παραμένει σε σχεδόν φθινοπωρινά επίπεδα, με πολύ ελαφριές «τάσεις» χειμώνα, ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη εβδομάδα δεν δείχνουν κάποια τρομερή μεταβολή. Πολλοί πλέον έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν ο χειμώνας μας έχει ξεχάσει φέτος, αφού έχουμε φτάσει 13 Ιανουαρίου και ακόμα παραπονιόμαστε για κουνούπια που βρίσκουμε στους χώρους μας! Γεγονός είναι ότι η κατάσταση δεν θυμίζει και πολύ φυσιολογική, αλλά θα φανεί στις επόμενες μέρες για το αν φέτος θα χειμωνιάσει. Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρα μας, αυτά είναι σημεία των καιρών που απασχολούν τους ειδικούς. Εμάς, όπως έχετε καταλάβει, μας αρέσει πολλές φορές να τα αναφέρουμε σαν μία χαλαρή αρχή του άρθρου.
Στα δικά μας τώρα, καλό νέο μπορεί να θεωρηθεί η απεμπλοκή της έναρξης της ατομικής επιχείρησης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ, αφού από σήμερα θα γίνεται και αυτή ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής εφαρμογής της Α.Α.Δ.Ε. που υπάρχει στην ιστοσελίδα gov.gr και για την ακρίβεια εδώ: https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/enarxe-kai-luse-epikheireses/enarxe-atomikes-epikheireses.
Η διαδικασία γίνεται σύμφωνα με τα όσα ορίζει η κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 282 ΕΞ 2023. Το σημαντικό στο οποίο θα σταθούμε είναι ότι τα στοιχεία της έδρας θα αντλούνται αυτοματοποιημένα, είτε πρόκειται για ιδιόκτητη έδρα, είτε πρόκειται για μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να συμπληρώνεται το ΑΤΑΚ του ακινήτου, ενώ στη δεύτερη θα πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός της καταχώρησης του μισθωτηρίου στο taxis, κάτι το οποίο ισχύει και στη δωρεάν παραχώρηση ακινήτου. Στη συνέχεια και αφού συμπληρωθούν τα απαραίτητα πεδία που χρειάζονται για μία έναρξη, θα χορηγείται η βεβαίωση έναρξης στον αιτούμενο και σε δεύτερη φάση γίνεται η εγγραφή στο αρμόδιο επιμελητήριο και στο ΓΕΜH, αλλά και η εγγραφή στον ΕΦΚΑ που ήδη γνωρίζουμε ότι γίνεται μετά την έναρξη της επιχείρησης και δεν είναι προαπαιτούμενο για αυτή.
Τη συγκεκριμένη εφαρμογή ακόμα δεν την έχουμε δοκιμάσει, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα, όμως το θεωρούμε σαν μία πολύ θετική εξέλιξη, αφού μας φαίνονταν αδιανόητο να θέλεις μόλις μία-δύο ώρες, μέσω της υπηρεσίας μίας στάσης, για να συστήσεις μία Α.Ε ή μία Ι.Κ.Ε σε αντίθεση με την ατομική επιχείρηση που είχαμε ακούσει περιπτώσεις που ξεπερνούσαν τον μήνα για μία έναρξη. Όπως και να έχει μπορείς να το πεις και εξέλιξη και σαν μία ευχάριστη έκπληξη για αρχή του έτους. Επιβάλλεται αυτή η ευχάριστη έκπληξη να συνεχίσει και για τις μεταβολές στις ατομικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα και να απεμπλακούν και αυτές από τις Δ.Ο.Υ. Είναι απαραίτητο να μπουν και οι μεταβολές σε καθεστώς πραγματικής ψηφιοποίησης για να μπορούν να γίνονται αυθημερόν και ξεκούραστα και όχι μετά από πολλές μέρες, για να μην πούμε μήνες...
Εκτός των μεταβολών εάν θέλει η ΑΑΔΕ και οι συναρμόδιοι υπουργοί να συνεχίσουν τις ευχάριστες εκπλήξεις, έχουμε και μια άλλη πρόταση. Ας διορθώσουν άμεσα το θέμα της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Ζήτημα που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και παραμένει ως ένα από τα μεγαλύτερα σημεία προστριβής μεταξύ των φορολογούμενων και των φορολογικών αρχών, με εμάς ενδιάμεσους ή και πολλές φορές άμεσα εμπλεκόμενους στη διαδικασία της έκδοσης. Για το συγκεκριμένο θέμα είχαμε αφιερώσει ένα ολόκληρο άρθρο στις 12 Νοεμβρίου του 2021, που είχε τον τίτλο «Μήπως ήρθε ηώρα για δημόσιες διαβουλεύσεις για διορθώσεις των διαδικασιών;;». Στο εν λόγω άρθρο είχαμε κάνει ουκ ολίγες προτάσεις για διορθώσεις επί της διαδικασίας, με αφορμή την τότε διαβούλευση που είχε ξεκινήσει ο διοικητής επί του θέματος. Αξίζει να θυμίσουμε επιγραμματικά ποιες ήταν οι συγκεκριμένες προτάσεις:
1. Όταν η ενημερότητα δε βγαίνει, να ενημερώνεσαι και για τον λόγο αδυναμίας έκδοσης.
2. Όταν ο φορολογούμενος θέλει ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων, να του δίνεται η δυνατότητα να πάρει ηλεκτρονικά ενημερότητα με παρακράτηση του ανάλογου τιμήματος.
3. Το ίδιο με το προηγούμενο να γίνει και για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Στη μεταβίβαση η παρακράτηση είναι πάντα 100%.
4. Να μειωθούν οι λόγοι για τους οποίους οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες ζητούν ενημερότητα.
5. Να αυξηθούν τα χρονικά όρια χρήσης των ενημεροτήτων, γιατί πολλές φορές οι δημόσιοι οργανισμοί που τις ζητούν δεν προλαβαίνουν να τις αξιοποιήσουν, λήγουν και ζητούν νέες.
6. Όταν η ενημερότητα δεν βγαίνει γιατί το σύστημα δεν «βλέπει» δηλώσεις πενταετίας, να σου δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλεις ηλεκτρονικά τις εν λόγω Υ/Δ ή έστω να χρειαστεί να τις κάνεις μία φορά και όχι κάθε φορά που χρειάζεσαι ενημερότητα.
Μέχρι σήμερα καμία από αυτές τις προτάσεις που είχαμε θέσει τότε δεν έχει υλοποιηθεί, καθώς και καμία άλλη πρόταση από αυτές που είχαν τεθεί από άλλους φορείς στην προαναφερόμενη διαβούλευση. Η κατάσταση είναι ακριβώς όπως την είχαμε αφήσει πριν από έναν χρόνο και δύο μήνες που συντάσσαμε το εν λόγω άρθρο. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο επί του θέματος, πέραν ότι είναι κοινής αποδοχής από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από εμάς τους λογιστές, από τους φορολογούμενους, από τους συμβούλους επενδυτικών προγραμμάτων, από τους υπαλλήλους των εφοριών, από υπαλλήλους σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ότι η διαδικασία πρέπει να διορθωθεί και να μειωθεί ακόμα περισσότερο η ανάγκη επίσκεψης στην Δ.Ο.Υ. για να λάβεις φορολογική ενημερότητα με ή χωρίς παρακράτηση.
Σε προσθήκη όλων των προαναφερόμενων αξίζει να αναφέρουμε ότι άνοιξε χθες η εφαρμογή για τη γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης των έγγαμων ζευγαριών που επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστή δήλωση για το φορολογικό έτος 2022. Η εν λόγω γνωστοποίηση μπορεί να γίνει από έναν εκ των δύο συζύγων στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ έως τις 28 Φεβρουαρίου. Μετά τις 28 Φεβρουαρίου η όποια επιλογή «κλειδώνει» και δεν μπορεί να γίνει ανάκληση της αίτησης, αλλά ούτε επίσης μπορεί να συμπληρωθεί νέα αίτηση, με μοναδική εξαίρεση τα έγγαμα ζευγάρια που παντρεύτηκαν το 2023. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα έγγαμα ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν χωριστά τη δήλωση τους, θα πρέπει να συμπληρώνουν την εν λόγω αίτηση κάθε χρόνο, δηλαδή όσοι χρησιμοποίησαν πέρσι την εν λόγω επιλογή φέτος έχουν επιστρέψει ξανά στο καθεστώς της κοινής δήλωσης, εκτός αν μέχρι 28 Φεβρουαρίου συμπληρώσουν την σχετική αίτηση για επιλογή υποβολής ξεχωριστής δήλωσης.
Όσοι επιλέξουν την εν λόγω διαδικασία θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τις παγίδες που υπάρχουν στην υποβολή χωριστών δηλώσεων. Όταν οι δηλώσεις γίνονται χωριστά τα τεκμήρια καλύπτονται από τον καθένα ξεχωριστά και όχι από το οικογενειακό εισόδημα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την ανάλωση κεφαλαίου. Θέλει μεγάλη προσοχή σε αυτό γιατί μπορεί μία χωριστή δήλωση να δημιουργήσει τεράστια φορολογική διαστρέβλωση και μάλιστα όταν ανακαλυφθεί δεν θα υπάρχει τρόπος διόρθωσης αφού δεν γίνεται ανάκληση της αίτησης μετά τις 28/2. Το ίδιο ακριβώς, με ενδεχομένως λίγο «φθηνότερα» προβλήματα, γίνεται και με την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με αποδείξεις που πληρώθηκαν τραπεζικά. Σε χωριστή δήλωση ο ένας δεν μεταφέρει στον άλλο το πλεονάζον ποσό που έχει συλλέξει στην περίπτωση που ο άλλος δεν έχει καλύψει το απαιτούμενο ποσό.
Σκεπτόμενοι όλα τα παραπάνω πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε ποιος ο λόγος να μπει κάποιος σε αυτή την διαδικασία και να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη επιλογή χωριστής δήλωσης; Κατά την άποψη μας δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γίνει αυτό με ένα μεγάλο «ίσως» να πλανάται στον αέρα. Η συγκεκριμένη εφαρμογή ίσως να είχε πραγματική αξία αν δεν υπήρχε ο περιορισμός της αιτήσεως μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Για παράδειγμα, αν προκύπτουν ενδεχόμενα τεχνικά προβλήματα υποβολής της δήλωσης, τα οποία είθισται να ανακαλύπτεις στην υποβολή της, χωρίς φυσικά να μπορείς να τα προβλέψεις, ίσως αυτή η εφαρμογή να βοηθά την κατάσταση απεμπλοκής από αυτά.
Λαμπρό παράδειγμα; Αυτό που είχαμε αναφέρει ουκ ολίγες φορές πέρσι… Τα έγγαμα ζευγάρια που η σύζυγος είναι «ξεχασμένη» φορολογούμενος κάτοικος εξωτερικού χωρίς να έχει κωδικούς taxis στην Ελλάδα γιατί δεν είχε λόγο να τους έχει, ενώ παράλληλα ο υπόχρεος έχει κανονικά εισόδημα και πρέπει να κάνει δήλωση στην Ελλάδα. Στις 28 Φεβρουαρίου του 2022 δεν γνώριζαν περί «επικαιροποίησης στοιχείων», το έμαθαν μετά, όμως η εφαρμογή ήταν κλειστή…
Καλό ΣΚ σε όλους…