23/12/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Χρόνια πολλά, χρόνια καλά χωρίς 'ανάγκη' για παράπονα....

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και όλα τα παιδάκια ετοιμάζονται για τον αυριανό αγώνα των καλάντων. Θα είναι και Σάββατο οπότε θεωρούμε ότι όλο και περισσότεροι από εμάς θα ακούσουμε τις γλυκές μελωδίες από τις παιδικές φωνές και θα γυρίσουμε κάποια χρόνια πίσω στις εποχές που βγάζαμε τα ευκολότερα λεφτά αλλά και αφορολόγητα!!! Οι λίστες των «υποψηφίων πελατών» από βραδύς έπεφταν βροχή και η οργάνωση του δρομολογίου έδινε και έπαιρνε προκειμένου να πετύχουμε την καλύτερη οργάνωση του πρώτου logistic της ζωής μας, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το κέρδος κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες διαδρομές, περνώντας από όσα περισσότερα σπίτια ή μαγαζιά γίνονταν.

Τα δρομολόγια έμοιαζαν με αυτά του μετρό ή ακόμα καλύτερα των με διανομέων των εταιρειών courier, αφού έπρεπε να μην σε τρώνε οι δρόμοι με τα πόδια. Βέβαια, έπρεπε παράλληλα να φροντίζεις να περνάς από τους πρώτους για να μην έχει στερέψει το πορτοφόλι με τα ψιλά, αλλά όχι και εντελώς πρώτος για να μην τους πιάσεις στον ύπνο και μπερδευτούν και σου δώσουν μόνο κουραμπιέ!!! Ωραία χρόνια, ανέμελα… Βέβαια όταν τα περνάγαμε δεν το καταλαβαίναμε αφού είχαμε τα δικά μας άγχη, λιγάκι διαφορετικά βέβαια από τα τωρινά.

Στα υπόλοιπα των ημερών, πλην των κλασικών δικών μας, την περασμένη Κυριακή έναν τελικό ποίημα με έξι γκολ, ανατροπές, χαμένα τετ α τετ στο 120΄, πέναλτι και γενικά δύο και κάτι ώρες πολύ ωραίας μπάλας με δύο πολύ δυνατές και ισάξιες ομάδες. Ήταν ένας διαφορετικός τελικός, ενός τελείως διαφορετικού μουντιάλ, που έγινε μέσα στην ποδοσφαιρική σεζόν, που βρήκε τους παίχτες σε φουλ φόρμα και όχι «σκασμένους» στο τέλος της σεζόν. Ο νικητής δεν θα προσδιορίσουμε αν έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά είχε ξεκάθαρα την καλύτερα εξέδρα με το καλύτερο παλμό, μαζί με την αντίστοιχη των Μαροκινών, ομάδας έκπληξης του μουντιάλ. Παιχνίδι Αργεντινής– Μαρόκο δεν ξέρουμε αν θα ήταν ντέρμπι στις 4 γραμμές του γηπέδου, αλλά θα ήταν σίγουρα μεγάλο ντέρμπι στο αν θα επικρατήσει η κόκκινη ή η μπλε εξέδρα.

Μετά τον ομολογουμένως μεγάλο πρόλογο πάμε στα δικά μας που εξακολουθούν να είναι ουκ ολίγα… Ξεκινάμε από τα εύκολα, αφού χθες με την εγκύκλιο Α.1181/2022 ανακοινώθηκε και επίσημα η παράταση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για τις 28 Φεβρουαρίου 2023, ενώ αυτονόητο είναι ότι η ίδια παράταση αφορά και το δικαίωμα θέσης του αυτοκινήτου σε ακινησία. Το δίμηνο αυτό είναι ομολογουμένως μία ανάσα ρευστότητας στους φορολογούμενους, ενώ παράλληλα για τα δημόσια ταμεία δεν αλλάζει κάτι σημαντικό, αφού αυτά που είναι να εισπραχθούν, θα εισπραχθούν είτε τώρα είτε τον Φεβρουάριο. Ίσως θα ήταν μία καλή σκέψη πριν τον Φλεβάρη να μπει παράλληλα σε εφαρμογή η κλασική εγκύκλιος πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα, κάτι που κάθε χρόνο γίνεται πατροπαράδοτα κοντά στο Πάσχα. Φέτος όμως το Πάσχα πέφτει αρκετά νωρίς, στις 17 Απριλίου, οπότε θα ήταν μία καλή ευκαιρία θεωρούμε η εν λόγω εγκύκλιος να αποτελέσει συνέχεια της προθεσμίας ετήσιας πληρωμής.

Εκτός των τελών κυκλοφορίας όμως αρκετοί φορολογούμενοι έλαβαν και κάποια «ραβασάκια» για κάποια ξεχασμένα αναδρομικά παλαιοτέρων ετών. Το email έλεγε το εξής:

Αγαπητή Κυρία, Αγαπητέ Κύριε, Σας ενημερώνουμε ότι με την ολοκλήρωση σχετικών διασταυρώσεων, διαπιστώθηκε ότι δεν έχετε περιλάβει σε Δήλωση/εις Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, αναδρομικές αποδοχές/συντάξεις που εισπράξατε το έτος 2017 και αφορούν σε παρελθόντα έτη 2016 ή/και προηγούμενα.

Παρακαλούμε να ανατρέξετε στη Βεβαίωση Αποδοχών/Συντάξεων έτους έκδοσης 2018 και ακολούθως να υποβάλετε Τροποποιητική/ές Δήλωση/εις Φορολογίας Εισοδήματος για κάθε έτος που αφορούν οι αναδρομικές αποδοχές/συντάξεις (έτος αναφοράς), ώστε να εκπληρωθούν οι φορολογικές σας υποχρεώσεις.

Και συνέχιζε με οδηγίες για τον τρόπο υποβολής. Το βασικότερο κομμάτι όμως το έλεγε στο τέλος αφού ανέφερε ότι σε περίπτωση που έως την 19/01/2023 δεν υποβάλετε τις απαιτούμενες τροποποιητικές Δηλώσεις, η Φορολογική Διοίκηση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τον προσδιορισμό της φορολογικής σας υποχρέωσης, την έκδοση των σχετικών πράξεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Πρακτικά λοιπόν έως τις 19/1/2023 εάν δηλωθούν οικειοθελώς τα συγκεκριμένα αναδρομικά, αποφεύγονται πρόστιμα και προσαυξήσεις για τις περιπτώσεις που ξεχάστηκε να υποβληθεί η εν λόγω δήλωση. Έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν… Τέτοιες δηλώσεις είναι πολύ εύκολο να ξεχαστούν, ειδικά τότε που η εφαρμογή δήλωσης των αναδρομικών άνοιγε πολύ αργότερα από το σύστημα υποβολής των δηλώσεων.

Μίας και λέμε για «ξεχασμένες» δηλώσεις, αξίζει να θυμίσουμε ότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων με τα αναδρομικά των συνταξιούχων που έλαβαν μέσα στο 2021, οι δηλώσεις των θανούντων για το φορολογικό έτος 2021 που υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους τους, καθώς και οι δηλώσεις όσο αιτήθηκαν μέσα στο 2022 αλλαγή φορολογικής κατοικίας τηρώντας τα δεδομένα της εγκυκλίου ΠΟΛ 1201/2017, ανεξαρτήτως αν εγκρίθηκε ή όχι η μεταβολή φορολογικής κατοικίας.

Για τις δύο τελευταίες κατηγορίες θεωρούμε θα πρέπει όπως και πέρσι, να δοθεί παράταση γιατί υπάρχουν θέματα. Στην περίπτωση των θανούντων υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα πρωτοδικεία δεν έχουν εκδώσει τα απαραίτητα έγγραφα περί μη δημοσίευσης διαθήκης και έτσι δεν έχει γίνει η απαραίτητη καταχώρηση στο τμήμα μητρώου της Δ.Ο.Υ με συνέπεια να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση, αφού δεν προκύπτει ποιος είναι ο νόμιμος κληρονόμος που είναι υποχρεωμένος να την υποβάλλει.

Στην δε περίπτωση της αλλαγής φορολογικής κατοικίας υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που δεν έχουν εξεταστεί και έτσι δεν έχει εκδοθεί η απόφαση έγκρισης ή όχι της μεταβολής φορολογικής κατοικίας και έτσι μοιραία η δήλωση δεν δύναται να υποβληθεί. Το θέμα «μεταβολή φορολογικής κατοικίας» σηκώνει μεγάλη κουβέντα, αλλά δεν θα την ανοίξουμε χρονιάρες ημέρες, αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει πάλι ένας επαναπροσδιορισμός κάποιων θεμάτων με μία εγκύκλιο- οδηγία, γιατί έχουν παρατηρηθεί διάφορά προβλήματα στην διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων τα οποία θα αναλύσουμε εν καιρώ.

Για το τέλος αφήσαμε το επίδομα θέρμανσης που άνοιξε ξανά η εφαρμογή για όσους δεν είχαν κάνει αίτηση έως τις 9 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 13 Ιανουαρίου, οπότε δίδεται επιπλέον χρόνος σε όσους μπερδεύτηκαν νομίζοντας ότι πρώτα θα πρέπει να αγοράσουν πετρέλαιο και στην συνέχεια να κάνουν αίτηση για το επίδομα.

Είπαμε για το τέλος; Ναι φυσικά… Είπαμε χρονιάρες μέρες δεν θα κάνουμε παράπονα για αυτό δεν θα αναφέρουμε τίποτα για την προθεσμία που λήγει για τις 31 Δεκεμβρίου… Ξέρετε ποια λέμε, δεν χρειάζονται ονοματοδοσίες και χαρακτηρισμοί, ειδικά παραμονές Χριστουγέννων !!!

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους τους συναδέλφους και στις οικογένειες τους Χρόνια πολλά, Χρόνια καλά, με υγεία πάνω απ’ όλα, δύναμη, υπομονή και επιμονή και ό,τι άλλη αρετή επιθυμούν… Την επόμενη Παρασκευή θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα οπότε ραντεβού με νέες περιπέτειες το 2023… Καλή χρονιά σε όλους μας!!!!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Επίδομα θέρμανσης, Φορολογική Κατοικία, Αναδρομικά, Τέλη κυκλοφορίας, Λογιστές-φοροτεχνικοί, Αναδρομικά συνταξιούχων