Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.
Ο Δεκέμβρης έχει καλύψει το 1/3 των ημερών του, αλλά ο καιρός παραμένει ακόμα σε νορμάλ, σχεδόν φθινοπωρινά, επίπεδα και το μουντιάλ έφτασε αισίως στα προημιτελικά, τα οποία θα γίνουν σήμερα και αύριο. Σε όλα αυτά μπορούμε να προσθέσουμε τους Χριστουγεννιάτικους στολισμούς που δίνουν λιγάκι φως στα βράδια μας, αλλάζοντας μας κατά το δυνατόν τη διάθεση, οδεύοντας ολοταχώς προς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά…
Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η καταληκτική ημέρα κατάθεσης των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, αφού η προθεσμία των αιτήσεων για όλους τους ενδιαφερόμενους λήγει σήμερα, εκτός αν πάρει κάποια παράταση. Για να είμαστε ειλικρινείς ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί πρέπει να λήγει τόσο νωρίς η προθεσμία των αιτήσεων, ενώ η διανομή και ο υπολογισμός των δικαιούχων κρατάει για αρκετούς μήνες ακόμα. Θεωρούμε δεν είναι δα και τόσο μεγάλο πρόβλημα η περίοδος των αιτήσεων να λήγει αργότερα και να κινείται ελαφρώς παράλληλα με τη χειμερινή περίοδο.
Σε κάθε περίπτωση και παρά τις καμπάνιες του Υπουργείου Οικονομικών, ακόμα υπάρχουν δικαιούχοι που μπερδεύονται και πιστεύουν ότι πρώτα θα πρέπει να αγοραστεί πετρέλαιο και στη συνέχεια να γίνει η αίτηση για το επίδομα, για αυτό λέμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας παραλληλισμός στην προθεσμία των αιτήσεων, γιατί θα μείνουν από λάθος τους πολλοί δικαιούχοι εκτός επιδόματος και θα είναι κρίμα…
Στα υπόλοιπα θέματα των ημερών, από το νέο έτος θα μας απασχολήσει ως φαίνεται η νέα κλίμακα εισφορών των μη μισθωτών ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, αφού σύμφωνα μην παράγραφο 6 του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016, από την 1η.1.2023 έως την 31.12.2024 τα ως άνω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών (κλίμακα παραγράφου 1, του ίδιου άρθρου) προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού το ποσόν της εισφοράς παραμένει στα επίπεδα του προηγουμένου έτους.
Όπως φαίνεται η εν λόγω αύξηση θα κλειδώσει στο 9% και έτσι αν εφαρμοστεί αυτό το δεδομένο η νέα κλίμακα των ασφαλιστικών εισφορών που θα εφαρμοστεί για τις εισφορές του Ιανουαρίου 2023 και μετά, θα είναι η εξής:
· 1η ασφαλιστική κατηγορία από 210 ευρώ θα ανέβει στα 228,90 ευρώ.
· 2η ασφαλιστική κατηγορία από 252 ευρώ θα ανέβει στα 274,68 ευρώ.
· 3η ασφαλιστική κατηγορία από 302 ευρώ θα ανέβει στα 329,18 ευρώ.
· 4η ασφαλιστική κατηγορία από 363 ευρώ θα ανέβει στα 395,67 ευρώ.
· 5η ασφαλιστική κατηγορία από 435 ευρώ θα ανέβει στα 474,15 ευρώ.
· 6η ασφαλιστική κατηγορία από 566 ευρώ θα ανέβει στα 616,94 ευρώ.
· Ειδική κατηγορία νέων ασφαλισμένων από 136 ευρώ θα ανέβει στα 148,24 ευρώ.
· Στο τελικό ποσό της εισφοράς θα εξακολουθεί να προστίθεται και το ποσό των 10 ευρώ για το ταμείο ανεργίας και έτσι διαμορφώνεται το τελικό πληρωτέο ποσό των ασφαλιστικών εισφορών.
Για τα ανωτέρω βέβαια περιμένουμε τη σχετική διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας που προβλέπει ο νόμος, η οποία θα αναφέρει το ποσοστό της εν λόγω αύξησης σε σχέση με τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο συγκεκριμένος δείκτης το 2022 έχει πάρει την ανιούσα, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε από την καθημερινότητα μας, εξ ου και οι σχετικές προβλέψεις για αύξηση ύψους 9%.
Σε αυτά φυσικά θα υπάρχει και αντίστοιχη αναπροσαρμογή στην κλίμακα ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών όπου σήμερα η κατώτατη ασφαλιστική κλάση είναι στα 125 ευρώ και η αντίστοιχη ανώτερη είναι στα 339 ευρώ. Αν η αύξηση κλειδώσει στο 9%, η κατώτατη κλίμακα θα ανέβει στα 136,25 ευρώ και η αντίστοιχη ανώτερη θα ανέβει στα 369,51 ευρώ.
Στη γενική ερώτηση που ακούμε αρκετά συχνά, του αν είναι η κατάλληλη περίοδος για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εμείς δεν θα απαντήσουμε, αλλά υπάρχουν δύο αμφιλεγόμενες απόψεις. Η μία που λέει ότι είναι ανεπίκαιρο τώρα που τα πάντα έχουν αυξητική τάση να πας και να προσθέσεις ένα επιπλέον κόστος στους επαγγελματίες και η αντίθετη άποψη που λέει ότι αν δεν υπάρξουν αναπροσαρμογές στις εισφορές τότε θα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί η διαδικασία σε πολύ χαμηλές συντάξεις και επίσης να τεθεί σε κίνδυνο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Ποιος από τους δύο έχει δίκιο θα φανεί στην πορεία, αλλά σε κάθε περίπτωση αν πάρουμε τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για το ασφαλιστικό έτος 2022 θα διαπιστώσουμε ότι το 80,11 % των ασφαλισμένων επιλέγει τη χαμηλότερη κλίμακα και το 9,19% την ειδική υπέρ μειωμένη, δηλαδή πάνω από 9 στους 10 επιλέγουν την χαμηλότερη δυνατή κλίμακα. Από την άλλη μόλις το 5,91% των ασφαλισμένων επιλέγει οικειοθελώς την 3η ασφαλιστική κλίμακα και πάνω. Η 2η κλίμακα που επιλέγεται από το 4,78% των ασφαλισμένων δεν είναι τόσο «αξιόπιστο» δεδομένο, γιατί μέσα σε αυτή εμπεριέχονται και οι παράλληλα ασφαλισμένοι που εκ του νόμου κατατάσσονται στη συγκεκριμένη κλάση.
Η επιλογή της ασφαλιστικής κλάσης για την επόμενη ασφαλιστική χρήση γίνεται μέχρι τις 31/01/2023 και ισχύει για ένα έτος από την στιγμή επιλογής, χωρίς να έχει δικαίωμα ο ασφαλισμένος να ζητήσει αλλαγή της συγκεκριμένης κλίμακας. Το ποσοστό 9 στους 10 ασφαλισμένους που επιλέγουν τη χαμηλότερη κλίμακα σίγουρα δημιουργεί έναν προβληματισμό για τον λόγο επιλογής, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε απόλυτα γιατί επιλέγεται κάτι τέτοιο από τους επαγγελματίες. Ίσως είναι μια καλή αφορμή για αντικείμενο μελέτης στους επαγγελματίες της χώρας. Μπορεί να είναι λόγω αδυναμίας κάλυψης των επιπλέον εισφορών των ανωτέρω ασφαλιστικών κλάσεων, μπορεί να είναι λόγω της ανασφάλειας απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ή απλά λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος επί του θέματος, ίσως να είναι συνδυασμός και των τριών, αλλά σε κάθε περίπτωση αν η αναλογία αυτή αυξηθεί, δηλαδή ακόμα περισσότεροι να επιλέγουν τη χαμηλότερη κλίμακα, τότε θα μεγαλώσει η πιθανότητα η αύξηση των εισφορών να μην πετύχει τον σκοπό της και έτσι οι εισπράξεις των ταμείων να μείνουν στα ίδια ή ενδεχομένως και σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2022.
Λαμβάνοντας υπόψιν αυτή την πιθανότητα, μήπως θα ήταν μία καλή σκέψη η αλλαγή της ασφαλιστικής κλίμακας να μπορεί να γίνει οποτεδήποτε μέσα στη χρήση του ασφαλιστικού έτους; Για ποιο λόγο να πρέπει να προεξοφλείς από την αρχή του έτους τι ρευστότητα θα έχεις για το επόμενο διάστημα των 12 μηνών; Μήπως είναι ένας επιπλέον λόγος να «κάθεσαι στα αυγά σου» και να επιλέγεις χωρίς δεύτερη σκέψη τη χαμηλότερη κλίμακα; Ας ρίξουν μία ματιά στους προβληματισμούς μας οι αρμόδιοι νομοθέτες και ας προβληματιστούν και αυτοί μαζί μας…
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…