14/10/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Πότε θα πετάξουμε επιτέλους τις δισκέτες;;;

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Οκτώβριος έφτασε στα μέσα του και η πρώτη σχετικά φθινοπωρινή ημέρα έκανε την εμφάνιση της στην Αττική, αφού από το πρωί τα σύννεφα έχουν πάρει τη θέση του ήλιου που κατά κύριο λόγο ήταν μαζί μας τις περισσότερες ημέρες του μήνα. Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, τέρμα το αποκαλόκαιρο το οποίο δίνει τη σειρά του στη φθινοπωρινή κατάσταση.

Οι συζητήσεις που ακούμε στα «καφενεία» και στο δρόμο γενικότερα, κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την αγωνία των πολιτών σε σχέση με τον τρόπο θέρμανσης, αλλά και για την ακρίβεια με την απίστευτα ανοδική τάση των τιμών που υπάρχει στα περισσότερα αγαθά, αφού ο πληθωρισμός έφτασε αισίως στο 12%. Γενικότερα οι κουβέντες κινούνται γύρω από το ερώτημα «πώς θα βγει ο χειμώνας», αφού πάλι στο περιβάλλον γεννάται ένα άγνωστο ερωτηματικό σε σχέση με το πώς θα κυλήσει η επόμενη ημέρα για όλους.

Ερωτηματικό, που όλοι όσοι ασχολούνται με την οικονομία γνωρίζουν πολύ καλά, πόσο αχρείαστο και πόσο δύσκολα διαχειρίσιμο είναι για αυτήν, όμως μοιραία καλούμαστε όλοι να το αντιμετωπίσουμε και να συνυπάρξουμε με αυτό. Άλλωστε, έχουμε συνηθίσει την τελευταία 15ετία να αντιμετωπίζουμε πολλά από αυτά τα ερωτηματικά τέτοιου τύπου, τα οποία αρκετές φορές όταν απαντούνταν έφερναν μαζί τους και τον σχετικό αιφνιδιασμό προς όλους τους πολίτες. Τη συνέχεια επίσης τη γνωρίζουμε σε αυτό. Άγχος, πανικός, κακή ψυχολογία, αλλά και γένεση των γνωστών παντογνωστών που συνηθίζουν να έχουν άποψη για κάθε θέμα, από οικονομικό μέχρι αθλητικό και καλλιτεχνικό, στοιχεία που σε μία οικονομία σίγουρα δεν βοηθούν.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα για να τα παραλληλίσουμε με το δικό μας μετερίζι, το λογιστικό- φοροτεχνικό, το οποίο από ερωτηματικά, εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς έχει χορτάσει κατά πολύ εδώ και χρόνια. Έχει συνηθίσει τόσο πολύ σε αυτό, που θεωρούμε πλέον τίποτα δεν του κάνει εντύπωση, για να μην πούμε ότι αν δεν το έχει του λείπει κιόλας γιατί χάνει τον αυτοματισμό του στο να τον αντιμετωπίζει.

Βέβαια οι άπειρες εγκύκλιες οδηγίες και η ατέρμονη νομοθεσία που υπάρχει δεν μας αφήνουν παραπονεμένους, αφού φροντίζουν να μας κρατούν το ενδιαφέρον ζωντανό σε σχέση με τα άπειρα ερωτηματικά που υπάρχουν, άρα και τον αντίστοιχο αιφνιδιασμό που δημιουργείται γύρω από αυτόν.

Για να πάμε και στο χειροπιαστό του πράγματος, διαβάσαμε προχθές την εγκύκλιο 33/2022 η οποία είχε να κάνει με την ασφάλιση στον e – Ε.Φ.Κ.Α. αμειβόμενων με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Τίτλοι Κτήσης – πρώην Αποδείξεις Επαγγελματικής Δαπάνης) και την απεικόνιση της ασφάλισης στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) e – Ε.Φ.Κ.Α. Κοινών Επιχειρήσεων, ήτοι οι διατάξεις του άρθρου 75, του N. 4826/2021 που αντικαθιστούν αυτές του άρθρου 55, του N. 4509/2017, με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα ασφάλισης των αμειβόμενων με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλοι κτήσης - πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης) και ειδικότερα η υπαγωγή στην ασφάλιση, η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης.

Το θέμα της ασφάλισης των αμειβόμενων με τίτλους κτήσης ή αποδείξεις δαπανών ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, μας απασχολεί από το 2017, που μπήκε σε εφαρμογή ο νόμος 4387/2016 και ειδικότερα από την 1/2/2019 που μπήκε σε εφαρμογή η αναγκαστική ασφάλιση τους. Διαβάζοντας τον τίτλο της νέας εγκυκλίου πιστέψαμε ότι κάπως θα απλοποιούσε τα πράγματα γύρω από το θέμα της ασφάλισης των τίτλων κτήσης. Μόλις πήγαμε στην ανάγνωση του κειμένου διαπιστώσαμε ότι ήταν μάταιο όλο αυτό που πιστέψαμε διαβάζοντας τον τίτλο της εγκυκλίου…

Θα ξεκινήσουμε από το τεχνικό σημείο του θέματος. Όποιος αμείβεται ή θα αμειφθεί με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να έχει απογραφεί και να έχει λάβει ειδικό αριθμό ΕΦΚΑ με την ιδιότητα του «Αμειβόμενου με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών», ανεξάρτητα εάν έχει ήδη απογραφεί ή όχι για άλλη δραστηριότητα - απασχόληση. Αυτό ειλικρινά ποτέ δεν το καταλάβαμε… Για ποιον λόγο θα πρέπει να λαμβάνει ειδικό αριθμό ΕΦΚΑ κάποιος που αμείβεται με αυτόν τον τρόπο;

Άντε να το καταλάβουμε για το 2019 που τα ταμεία ήταν διαφορετικά και ο ενδιαφερόμενος πήγαινε στον πρώην ΟΑΕΕ να απογραφεί ώστε να τον «μάθει» ο πρώην ΟΑΕΕ που θα τον ασφάλιζε. Τώρα που τα ταμεία συνενώθηκαν στους ίδιους χώρους και λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο σαν ενιαία, γιατί να πρέπει να γίνεται αυτό; Αφού στην ΑΠΔ υπάρχει διακριτός ΚΑΔ ασφάλισης και διακριτό πακέτο, γιατί να μην αρκεί ο αριθμός ΕΦΚΑ που έχει ο μισθωτός ή ο ήδη ενεργός επαγγελματίας;

Δεν αρκεί αυτό στα ταμεία και θέλει διακριτική καταχώρηση; Ας άνοιγε μία εφαρμογή κάτι σαν τις συμβάσεις του άρθρου 39 που υπάρχει για τα «μπλοκάκια» ή έστω να υπάρχει μία ένδειξη στην ΑΠΔ αμειβόμενου με τίτλο κτήσης. Αντί αυτού θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να πάει στο ταμείο, αφού κλείσει το σχετικό ραντεβού, και να παρουσιάσει τη σχετική σύμβαση ή να κάνει τη σχετική Υ/Δ προφορικής συμφωνίας, προκειμένου να λάβει τον ειδικό αριθμό.

Γιατί πρέπει να δείχνει την σύμβαση μην μας ρωτάτε, δεν φανταζόμαστε τον λόγο για τον οποίο πρέπει να γίνεται αυτό, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι είναι για λόγους προστασίας της εργασίας γιατί απλούστατα ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει τον εν λόγω αριθμό «άπαξ», άρα κάθε επόμενη σύμβαση δεν θα την δείξει ποτέ και πουθενά, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων…

Επίσης, από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του νόμου δεν καταλάβαμε τον λόγο για τον οποίο η ασφαλιστέα αξία λαμβάνεται υπόψιν μετά την αφαίρεση του παρακρατούμενου φόρου και των κρατήσεων για το χαρτόσημο, ερώτημα που φυσικά παραμένει αναπάντητο για εμάς αλλά και πολλούς συναδέλφους που μας έχουν εκφράσει την ίδια απορία.

Αλλά πάμε τώρα στο «καλό» και στο στοιχείο του απόλυτου αιφνιδιασμού… Ό,τι γράφει η εγκύκλιος 33/2022, ισχύει από 1/1/2020, δηλαδή σχεδόν τρία χρόνια πίσω!!!! Η εν λόγω εγκύκλιος λοιπόν τρία χρόνια μετά θέτει ανώτατο όριο ασφαλιζόμενου ποσού, θέτει τρόπους απεικόνισης της ασφάλισης και ό,τι άλλο θέτει στο κείμενο της… Καλά κάνει και το κάνει, αν πρέπει να το κάνει, αλλά γιατί έπρεπε να αργήσει τρία ολόκληρα χρόνια; Ποιος θα μπει στη διαδικασία τροποποιητικών ΑΠΔ; Και άντε και μπήκε… Για τις διορθώσεις θα ανοίξει ηλεκτρονική εφαρμογή κατάθεσης τροποποιητικών ΑΠΔ ή θα πρέπει πάλι να ψάχνουμε τις περιβόητες και ρομαντικές δισκέτες;

Η απάντηση δυστυχώς δίδεται από την ίδια την εγκύκλιο αφού προβλέπει ότι η τροποποίηση των εγγραφών των ήδη υποβληθεισών Α.Π.Δ. πραγματοποιείται μέσω της υποβολής Δελτίων Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης (Δ.Μ.Σ.Α.) στις κατά τόπο αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις του e - Ε.Φ.Κ.Α. (της έδρας του εκδότη των Π.Π.Υ.) κατά τα γνωστά. Μάλιστα θα πρέπει να υποβληθούν και δικαιολογητικά που αναφέρει η εγκύκλιος ενδεικτικά και είναι η βεβαίωση απογραφής του αμειβόμενου με Π.Π.Υ., Υ.Δ. στην περίπτωση προφορικής σύμβασης, σχετικά Π.Π.Υ., κ.λπ. προκειμένου να προηγηθεί των μεταβολών έλεγχος ορθότητας υπαγωγής και παραστατικών. Ποιος θα τα ελέγξει όλα αυτά επίσης μην μας ρωτάτε… Ξέρουμε ότι πολλοί υπάλληλοι των ταμείων προσπαθούν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, αλλά είναι δυστυχώς λίγοι και εξακολουθούν και τους φορτώνουν πολλά. Δεν φταίμε ούτε εμείς, ούτε αυτοί. Η κατάσταση είναι όπως είναι , αλλά δεν την κατονομάζουμε γιατί μας διαβάζουν και γυναίκες και μικρά παιδιά.

Το ερώτημα με τις τροποποιητικές ΑΠΔ προφανώς και δεν περιορίζεται μόνο στο ζήτημα της εν λόγω εγκυκλίου, αλλά ταλανίζει τον κλάδο γενικότερα και μεταφράζεται στο απλούστατο ερώτημα «πότε επιτέλους θα ανοίξει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικά συμπληρωματικών- τροποποιητικών ΑΠΔ;» και συμπληρώνεται από το «πότε θα πετάξουμε επιτέλους τις δισκέτες;» Και για το τέλος ένα τελευταίο ερώτημα άσχετο, αλλά και συνάμα πάντα σχετικό… Τι θα γίνει με τις περιβόητες εκκαθαρίσεις; Μέσα σε όλα τα ποσά πλέον διαβιβάζονται και στο ΚΕΑΟ!!! Η συνέχεια γνωστή…

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και καλή δύναμη…



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών, Τίτλος κτήσης