07/10/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Τελικά οι παραλογισμοί είναι και σε άλλα επίπεδα….


Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιούργησε η Πανδημία στην λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που για την διετία 2020-2021 παρουσίασαν μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό κύκλο εργασιών και που περίμεναν την βοήθεια της Πολιτείας για να διατηρηθούν ζωντανές και να μην βάλουν λουκέτο και η Πολιτεία που βοήθησε είτε με τις επιστρεπτέες προκαταβολές είτε με τις διάφορες επιδοτήσεις.

Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες τις καλοδέχτηκαν μιας και είδαν το στήριγμα που η Πολιτεία τους έδινε. Μια από τις βοήθειες που δόθηκε ήταν «η επιδότηση κεφαλαίου Κίνησης Πληττόμενων από την Πανδημία Τουριστικών Επιχειρήσεων Φιλοξενίας – ΕΠΑΝΝΕΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ». Η συγκεκριμένη δράση στόχευε στην στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους και ενόψει της επίσημης έναρξης της τουριστικής δραστηριότητας για το 2021 υπό το καθεστώς της Πανδημίας.

Τι σκοπό είχε η συγκεκριμένη δράση; Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το πρόγραμμα είχε στόχο να παράσχει επαρκή ρευστότητα για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας τους, με μια ενίσχυση μη επιστρεπτέα ως κεφάλαιο κίνησης. Άλλωστε είναι γνωστή η έλλειψη ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέτρο θετικό – θετικότατο. Αξίζει να θυμίσω ότι ο προϋπολογισμός ήταν 350 εκατ. για όλη την χώρα από τα οποία τα 300 εκατ. προορίζονταν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δικαιούχοι του προγράμματος ήταν τουριστικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την νομική τους μορφή και ειδικά τουριστικά πρακτορεία, τουριστικά λεωφορεία και ειδικότερα επιχειρήσεις φιλοξενίας κάθε μορφής (ξενοδοχεία κ.τ.λ)

Ήταν μια βοήθεια και μια ένεση ρευστότητας στην βαριά βιομηχανία της χώρας και όπως όλοι παραδέχονται, η βαριά βιομηχανία λειτούργησε και έφερε καλύτερα αποτελέσματα το 2022 από αυτά του 2019. Ποιες ήταν οι επιλέξιμες δαπάνες; Αυτές που αναφέρονται στους κωδικούς της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ ήτοι

361 Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας

363 Λοιπές εισαγωγές εκτός επενδυτικών αγαθών

364 Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών

365 Ενδοκοινοτικές λοιπών υπηρεσιών

Η χρηματοδότηση θα κάλυπτε μέχρι το 70% της αξίας των αγορασθέντων αγαθών. Δηλαδή το ποσό του κεφαλαίου κίνησης που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη Δράση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ως άνω κωδικών. Για ποια περίοδο μιλάμε; Αυτή που ξεκινά 01/04/2021 ως και 31/12/2021. Και μέχρι εδώ, όλα καλά και καλοδεχούμενα…

Τι λέει «η Δράση» ουσιαστικά ; Θα σας δώσουμε χρήματα για να έχετε την απαιτούμενη ρευστότητα ώστε να επανεκκινηθεί ο τουριστικός κλάδος… και τα χρήματα αυτά πρέπει να τα ξοδέψετε ως και 31/12/2021. Δυστυχώς για τις επιχειρήσεις δεν έγινε ακριβώς έτσι. Ένας μεγάλος αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων έλαβε την ενίσχυση το 2022!!! Δηλαδή ερχόμαστε σχεδόν έναν χρόνο μετά και λέμε στις επιχειρήσεις: ‘’σας δώσαμε τα χρήματα για την αναγκαία ρευστότητα το 2022 αλλά αυτά που δεν είχατε, θα έπρεπε να τα ξοδέψετε το 2021 και μάλιστα με κατ’ ελάχιστο ποσό εξόδων’’.

Προφανώς η κάθε επιχείρηση του κλάδου αδυνατούσε να έχει την ρευστότητα που της ζητούσαν με δυο χρόνια πανδημίας στην πλάτη και έτσι δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες από το πρόγραμμα δαπάνες και έτσι μοιραία της ζητήθηκε να επιστρέψει άμεσα πίσω ένα πολύ μεγάλο μέρος του ποσού και μάλιστα εντόκως. Στο υποθετικό ερώτημα που θα θέσετε όλοι «αν είχε την ρευστότητα, θα υπέβαλλε αίτημα λήψης της επιδότησης;» αρμόδιο για να απαντήσει είναι το συγκεκριμένο υπουργείο που έτρεξε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ήταν λογικό λοιπόν, σειρά επιχειρήσεων να προβεί σε υποβολή αντιρρήσεων παρουσιάζοντας το αυτονόητο: Πώς να ξοδέψω το 2021 τα χρήματα που μου εκταμιεύσατε το 2022; Η απάντηση που έλαβαν στην συγκεκριμένη αντίρρηση; Η αναμενόμενη , αφού στα αιτήματα των αντιρρήσεων αναφέρεται απαντητικό κείμενο που αναφέρει ότι οι αντιρρήσεις δεν γίνονται αποδεκτές. Επισημαίνεται μάλιστα ότι σύμφωνα με το κεφάλαιο 13.2 ‘’ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ’’ της Πρόσκλησης της Δράσης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: η δημόσια χρηματοδότηση χρησιμοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου για την κάλυψη του κεφαλαίου κίνησης, απαραίτητου για την λειτουργία της επιχείρησης. Ειδικότερα, επιβεβαιώνεται ότι η καταβληθείσα επιχορήγηση είναι μικρότερη ή ίση του 70% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στους Κωδικούς 361, 363, 364 και 365 των υποβαλλόμενων Περιοδικών Δηλώσεων ΦΠΑ για την περίοδο 01/04/2021 – 31/12/2021. Το αίτημα συνοδεύεται από τα φορολογικά έντυπα υποβολής ΦΠΑ της περιόδου λειτουργίας μέχρι 31/12/2021 που επιβεβαιώνουν την ανάλωση της χορηγηθείσας επιχορήγησης.

Το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων ελέγχων οδηγεί την επιχείρηση στην υποχρέωση / αναγκαιότητα επιστροφής της ενίσχυσης ως αχρεωστικής καταβληθείσας και μάλιστα όχι μόνο του ποσού που έλαβε αλλά και με την προσαύξηση των τόκων. Το ως άνω συνολικό ποσό επιστρέφεται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού εντός της αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών. Το αποδεικτικό είσπραξης θα πρέπει να σκαναριστεί και να το σταλθεί στον αρμόδιο φορέα. Ακόμη αναφέρεται ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του ανωτέρου συνολικού ποσού, το ποσό παραγόμενου τόκου θα υπολογίζεται μέχρι πλήρους εξοφλήσεως του οφειλόμενου κεφαλαίου.

Αντί λοιπόν να δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ξοδέψουν τα χρήματα αυτά το 2022 μιας και τότε τα έλαβαν, τους τα ζητάνε πίσω έντοκα και μάλιστα με εξόφληση εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών…

Κάποια πράγματα όντως με ξεπερνάνε, όπως η συγκεκριμένη «βοήθεια» στην βαριά βιομηχανία της Χώρας, αλλά τελικά οι παραλογισμοί όπως φαίνεται είναι και σε άλλα επίπεδα…

Καλή δύναμη σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο!



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Τουριστικές Επιχειρήσεις