30/09/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Τράβα στον λογιστή σου, αυτός ξέρει...

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Σεπτέμβριος έφτασε στο τέλος του και ετοιμάζεται να μας αποχαιρετίσει και να δώσει την θέση του στον Οκτώβριο. Παρόλα αυτά το «αποκαλόκαιρο» ακόμα μας συντροφεύει και αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη στην καθημερινότητα μας, ενώ εκτός αυτού, αναμένουμε και το επικείμενο τριήμερο που θα έρθει στα τέλη του μηνός, αφού η εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου πέφτει Παρασκευή και θα είναι μία καλή ευκαιρία για μία απόδραση από τον στίβο μάχης μας.

Πόσο όμως θα κρατήσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες; Δεν γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια όμως όπως και να έχει οι χαμηλές θερμοκρασίες θα κάνουν την εμφάνιση τους σε όλη την χώρα. Για την βόρεια Ελλάδα δεν το συζητούμε, ήδη έχει αρχίσει το θερμόμετρο να δείχνει μονοψήφιες θερμοκρασίες ή χαμηλά διψήφιες. Γιατί λέμε για τον καιρό; Κατ αρχάς γιατί πολλές φορές μας αρέσει να ξεκινάμε έτσι το εβδομαδιαίο άρθρο, ίσως λόγω κρυφής αγάπης προς την μετεωρολογία, αλλά και κατά δεύτερον για να θυμίσουμε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε τις προϋποθέσεις και το ύψος επιδότησης θέρμανσης και έτσι πολλές οικογένειες ακόμα δεν μπορούν να προγραμματίσουν τον τρόπο που θα ζεσταθούν τον χειμώνα που έρχεται.

Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι το κονδύλι της επιδότησης περίπου θα διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και ότι τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι διευρυμένα αφού υπάρχει μία αύξηση 2.000 ευρώ για τον άγαμο και 4.000 ευρώ για τον έγγαμο σε σχέση με τα περσινά κριτήρια. Για την ακρίβεια τα νέα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνονται ως εξής:

· 16.000 ευρώ για τον άγαμο (από 14.000 ευρώ)

· 24.000 ευρώ για τον παντρεμένο (από 20.000 ευρώ)

· Προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Τα περιουσιακά κριτήρια δεν τα ξέρουμε ακόμα, ούτε έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση για αναπροσαρμογή τους. Ωστόσο θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια αναπροσαρμογή προς τα κάτω, δεδομένου ότι υπήρξε αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά βάσει ή προς τα πάνω, και έτσι μπορεί κάποιοι να μείνουν εκτός λόγω της αξίας της περιουσίας που αυξήθηκε εικονικά.

Το θέμα θα το αναλύσουμε με λεπτομέρειες όταν δημοσιευθεί η σχετική εγκύκλιος με τους όρους και τις προϋποθέσεις, όμως σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι πρέπει να εκδοθεί άμεσα, αφού στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της τιμής του ρεύματος, του φυσικού αερίου, αλλά και των καυσόξυλων, όλο και περισσότεροι θα επιστρέψουν στο κλασικό καλοριφέρ και στην σόμπα πετρελαίου.

Φεύγοντας από την θέρμανση λέμε να το ρίξουμε στα «φάρμακα» . Όχι τα γενικά και αόριστα,αλλά αυτά του ΓΕΜΗ που τα μοιραστήκαμε μαζί με τους φαρμακοποιούς και όχι μόνο. Τι εννοούμε με αυτά που λέμε θα σας εξηγήσουμε ευθύς αμέσως…

Την περασμένη Δευτέρα αρκετοί φαρμακοποιοί πελάτες του γραφείου μας κάλεσαν έντρομοι λέγοντας μας για μια ανακοίνωση που έλαβαν η οποία τους υπενθύμιζε την υποχρέωση τους να εγγραφούν στο ΓΕΜΗ οι ατομικές επιχειρήσεις φαρμακεία. Μάλιστα η ανακοίνωση, τους ενημέρωνε ότι η προθεσμία έληγε πέντε μέρες μετά δηλαδή σήμερα 30 Σεπτεμβρίου. Επίσης η ανακοίνωση συνέχιζε αναφέροντας ότι από 1 Οκτωβρίου θα επιβάλλονται πρόστιμα για την παράληψη εγγραφής.

Όλα καλά μέχρι εδώ… Το αν η ανακοίνωση ήταν σωστή ή όχι δεν το εξετάζουμε, ούτε αν την έστειλε καλώς ή όχι αυτός που την έστειλε. Καλά έκανε και την έστειλε, όμως με μία μικρή λεπτομέρεια που λιγάκι μας προβλημάτισε. Αυτό που μας έκανε εντύπωση λοιπόν, είναι ότι η εν λόγω ανακοίνωση όριζε ποιος κλάδος είναι υπεύθυνος ΓΕΜΗ. Θα το μεταφέρουμε ακριβώς όπως το έλεγε η εν λόγω ανακοίνωση για να γίνει κατανοητό σε εσάς. Κατόπιν των ανωτέρω, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στους λογιστές σας για περισσότερες λεπτομέρειες και παροχή σχετικών οδηγιών, όπως και για την εγγραφή του φαρμακείου σας στο Γ.Ε.ΜΗ., στην περίπτωση που δεν έχει λάβει χώρα μέχρι σήμερα, παρά τα ανωτέρω προβλεπόμενα, έλεγε η ανακοίνωση και ήταν λογικό μετά από αυτή τα τηλέφωνα να πέφτουν βροχή, ενώ παράλληλα πολλά από αυτά είχαν και την επιθετική προσέγγιση «Μα είναι δυνατόν να μην με έχεις ενημερώσει; Τι θα κάνουμε τώρα τελευταία στιγμή; Εγώ από ποιον θα μάθαινα κάτι τέτοιο; » και άλλα τέτοια παρόμοια. Βέβαια δεν είναι πρώτη φορά, έχει τύχει και με άλλους κλάδους που μας ορίζουν υπεύθυνους για κάτι που δεν μας αναλογεί. Η απάντηση μας ήταν ή ίδια όπως και κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις και περιορίζονταν σε μία λέξη χωρίς πολλές προεκτάσεις… Ψυχραιμία παιδιά… Αυτή και μόνο την λέξη χρησιμοποιήσαμε, γιατί μόνο αυτή χρειάζεται… Αποφύγαμε να επεκταθούμε παρακάτω…

Βέβαια όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλοι σας δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε εμμέσως πλην σαφώς την έκφραση «τράβα στον λογιστή σου, αυτός ξέρει και θα στο λύσει» που σε ευγενική βερσιόν μπορεί να μετατραπεί σε «απευθύνσου στον λογιστή σου» ή στο απλούστερο και κοφτό «μίλα με τον λογιστή σου» . Το έχουμε ακούσει και από άλλους επαγγελματικούς κλάδους, αλλά και πολύ συχνά από πολλές δημόσιες υπηρεσίες όπου μας έχουν αναγάγει σε ένα παράλληλο ιδιωτικό ΚΕΠ που είναι αρμόδιο για πάσα αίτηση και πάσα διαδικασία, για την οποία θα πρέπει να είμαστε γνώστες και ενημερωμένοι. Μάλιστα πολλές φορές είναι αναρτημένο και σε αυτές τις συμπαθητικές ανακοινώσεις τυπωμένες σε χαρτί Α4!

Το τι ερωτούμαστε όλο αυτό το διάστημα δεν λέγεται, το ζείτε άλλωστε όλοι σας καθημερινά. Από το πώς κάνεις αίτηση για προσωπικό γιατρό, μέχρι πότε είναι η αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο. Σε αυτό φυσικά έρχεται σαν κερασάκι να προστεθεί το σετάρισμα των κωδικών και του κινητού ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στο gov.gr που όλοι τόσο πολύ αγαπήσαμε. Όλα αυτά σχεδόν άπαντες θεωρούν ότι είναι δουλειά του λογιστή. Τα περίεργα που ακούμε συνεχώς αυξάνονται με εκθετική ακρίβεια, όσοι από εσάς έχετε όρεξη συμπληρώστε από κάτω και τα δικά σας, αφού πολλοί μας συνδέουν με τους κωδικούς Taxis εδώ και πολλά χρόνια.

Σίγουρα δεν φταίει ο κόσμος που ρωτά, αφού πάνω στην αγωνία του ψάχνει χείρα βοηθείας από εμάς, όμως από την άλλη δεν είναι αυτή η δουλειά μας και είναι πολύ κουραστικό να πρέπει να είμαστε σε μία συνεχόμενη άμυνα για αυτό. Το έχουμε πει πολλές φορές και θα το πούμε άλλη μια. Ότι γίνεται με κωδικούς taxis δεν είναι δουλειά του λογιστή, πάνε πολλά χρόνια που οι εν λόγω κωδικοί ήταν «περιουσιακό στοιχείο» του λογιστή. Πλέον ο πολίτης πρέπει πρώτα να μαθαίνει τους κωδικούς και μετά πως τον λένε!!! Επίσης ο πολίτης είναι αρμόδιος να κρίνει που πρέπει να δίδονται οι εν λόγω κωδικοί και όχι να κάνει συνεδρίαση με τον λογιστή για να συναποφασίσουν αν θα πρέπει να τους δώσει ή όχι. Δεν έχει καμία δουλειά ο λογιστής στο να κρίνει αν αυτός που ζητάει τους κωδικούς είναι έμπιστος. Μάλιστα αν κρίνει ότι δεν είναι έμπιστος μαντέψτε, που πάει το μπαλάκι; Ας αρχίσουν λοιπόν και οι άλλες υπηρεσίες να ορίζουν ηλεκτρονικές εξουσιοδοτήσεις όπως κάνουμε στο taxis για εμάς. Για παράδειγμα αν μπορούσε να εξουσιοδοτηθεί ο μηχανικός από τον ενδιαφερόμενο, για να μπει μετά με τους δικούς του κωδικούς, θα λυνόταν το πρόβλημα με την εφαρμογή για τις αιτήσεις των φωτοβολταικών ή αντίστοιχα το ίδιο με τις αιτήσεις για την ψηφιακή επικοινωνία και τους οικονομικούς συμβούλους και άλλα τέτοια παρόμοια.

Κλείνοντας, ας γυρίσουμε και λίγο στα της ανακοίνωσης για την οποία ανοίξαμε την κουβέντα. Δύο μέρες μετά την πρώτη ανακοίνωση, εκδόθηκε μια άλλη η οποία ανέφερε ότι μετά από ενέργειες που έγιναν από τους ίδιους τελικά διευκρινίστηκε ότι δεν απαιτείται καμία ενέργεια εγγραφής των ατομικών επιχειρήσεων φαρμακείων στο ΓΕΜΗ Θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η ανακοίνωση έλεγε και άλλα πράγματα, αλλά συγνώμη στους λογιστές για την αναστάτωση δεν είδαμε να λέει πουθενά…

Καλό Σαββατοκύριακο και καλό μήνα σε όλους…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Επίδομα θέρμανσης, Επαγγέλματα > Λογιστής