08/07/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Λογαριάζουμε χωρίς τους ξενοδόχους

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Την προ περασμένη Παρασκευή στο εβδομαδιαίο ραντεβού μας μέσω του άρθρου, είχαμε αναρωτηθεί για τις φορολογικές δηλώσεις αν η νέα προθεσμία άραγε αρκεί; Στο συγκεκριμένο άρθρο μας είχαμε αναφέρει κάποιους προβληματισμούς και κάποια δεδομένα που έχουν να κάνουν με το ζήτημα της 29ήμερης παράτασης και κάτι ψηλά , τα ψηλά είναι η 29η Ιουλίου έως τις 15.00 το μεσημέρι. Κυρίως μας είχε προβληματίσει η παράλληλη υποβολή του ΦΠΑ 2ου τριμήνου των επιχειρήσεων με απλογραφικά βιβλία , αλλά και των υπολοίπων παράλληλων εφαρμογών που έτρεχαν εκείνη την περίοδο. Λογαριάζαμε όμως χωρίς τους ξενοδόχους… Ποιοι είναι οι ξενοδόχοι; Θα το δούμε ευθύς αμέσως…

Ο πρώτος ξενοδόχος δεν είναι άλλος από αυτόν που έχει κατοικοεδρεύσει στο πλανήτη εδώ και δύο χρόνια και οδεύει ολοταχώς για τρίτο, ο «αγαπημένος» μας covid-19 , ο οποίος έχει αποδιοργανώσει κράτη και διοργανώσεις ουκ ολίγες φορές. Ο συγκεκριμένος φίλος μας , έχει γίνει τόσο μόνιμος που πλέον μπορούμε να πούμε ότι τον έχουμε συνηθίσει , αλλά όταν τον ξεχνάμε φροντίζει δυστυχώς να κάνει αισθητή την παρουσία του , αποδιοργανώνοντας όπως πολύ καλά γνωρίζει τους πάντες. Ξέρει να το κάνει πολύ καλά άλλωστε , έστω και αν πλέον έχει γίνει κοινότυπη η έκφραση «επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα» . Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε για επαφές , αλλά για τα ίδια τα κρούσματα , τα οποία σαφέστατα πρέπει να περιορίζονται για το κοινό καλό. Βέβαια το τελευταίο διάστημα η ανάγκη του περιορισμού προκύπτει και από την ίδια την νόσο της οποίας τα συμπτώματα φαίνονται να είναι βαρύτερα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Εκμεταλλευόμενοι την πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΦΕΕ που αναφέρει στον τίτλο της ότι είναι ατέρμονα προβλήματα στα Λογιστικά γραφεία – αίτημα Παράτασης Φορολογικών Δηλώσεων, θα σας μιλήσουμε για την εμπειρία του δικού μας γραφείου. Στο γραφείο μας από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα επτά κρούσματα, συμπεριλαμβανομένου του συγγράφοντος Παντελή Παναγιώτη, τα οποία εμφανίζονταν το ένα πίσω από το άλλο. Μοιραία καταλαβαίνετε ότι το γραφείο κλήθηκε να εργαστεί σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες , υπολογίζοντας ότι από την αρχή της πανδημίας πρώτη φορά, μας συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού μέχρι τώρα το μέγιστο νούμερο των ταυτόχρονων κρουσμάτων είχε φτάσει μόνο τα τρία.

Παρά τα επτά κρούσματα, έπρεπε να οργανωθούμε και να αντιμετωπίσουμε όλες τις τρέχουσες εργασίες και να ανταπεξέλθουμε στο στοίχημα της κανονικής ροής των εργασιών, αφού στις 29 Ιουλίου μας περιμένουν δηλώσεις και ΦΠΑ , χώρια όλα τα άλλα. Παράλληλα έτρεχαν οι πλατφόρμες που όσο και να μην είναι δουλειά μας , ήταν μια παράλληλη απασχόληση πάνω από τα κεφάλια μας για τους γνωστούς λόγους.

Το κερασάκι σε όλα αυτά ήρθε με την δημοσίευση της κλαδικής σύμβασης τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας που κρίθηκε άμεσα εφαρμοστέα για όλα τα καταστήματα τέτοιου είδους , σύμβαση η οποία φέρνει τα πάνω κάτω σε ότι έχει να κάνει με την εργατική νομοθεσία αυτών των κλάδων. Δεν αναφέρουμε το «κερασάκι» προκειμένου να το σχολιάσουμε, αλλά συμφωνώντας με αυτό ή όχι, το δεδομένο ήταν ότι οι εργοδότες έπρεπε να ενημερωθούν για κάτι που δεν υπήρχε χρόνος , αλλά και να λάβουν οδηγίες για το πώς θα εφαρμοστεί . Βέβαια το αγαπημένο μας υπουργείο φρόντισε πάλι να τα κάνει με διαφορετική σειρά μέσα στην μέση της τουριστικής σεζόν. Ο αιφνιδιασμός; Αγαπημένος τρόπος παιχνιδιού του εδώ και πολύ καιρό… Βέβαια ο επαγγελματίας που καλείται να στήσει πρόγραμμα και να οργανώσει την δουλειά του , δεν καταλαβαίνει από τέτοια . Θέλει απαντήσεις, αλλά πως θα έρθουν αυτές , όταν τα πράγματα δεν γίνονται με την σωστή σειρά; Ακόμα και οι υπολογιστές θέλουν τον χρόνο τους να κάνουν update και format . Οι άνθρωποι είναι δυνατόν να τους ξεπεράσουν; Και όλα αυτά με επτά συνεργάτες μείον….

Πάμε τώρα και στο δεύτερο ξενοδόχο που είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή… Ακούμε για την βεβαίωση της εδώ και πάρα πολύ καιρό. Παρατάσεις επί παρατάσεων , οι οποίες συνεχώς συνοδεύονταν με δημοσιεύματα του τύπου « τώρα κληρώνει» , «βγαίνει ο λογαριασμός» , «έρχονται τα μπιλιετάκια» και άλλα τέτοια παρόμοια. Η καθυστέρηση ήταν τέτοια που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι η επιστρεπτέα είναι η μετεμψύχωση του παππού στην ταινία πολίτικη κουζίνα , που όλο έρχονταν από την Πόλη, αλλά τελικά δεν ήρθε ποτέ!

Και όμως… Ο «παππούς» έκανε την εμφάνιση του, την πλέον ακατάλληλη στιγμή , στις 7 Ιουλίου το απόγευμα και μάλιστα με αρκετά δυναμική παρουσία, αφού είχε μαζί του το εκκαθαριστικό και τις ταυτότητες οφειλής. Ταυτότητες οφειλής ; Ναι !!! Είναι πολλές , δεν είναι μόνο μία , αφού η κάθε επιστρεπτέα αντιμετωπίζεται διαφορετικά και αυτοτελώς, άρα μπορεί ο επαγγελματίας να επιλέξει να αποπληρώσει την καθεμία χωριστά με δόσεις ή εφάπαξ. Επίσης αν στο μέλλον αδυνατεί να πληρώνει κάποιες από αυτές , θα μπορεί να είναι ευέλικτος στον τρόπο αποπληρωμής.

Όλα καλά, αλλά το ερώτημα μας προς τους αρμόδιους είναι ξεκάθαρο… Γιατί τώρα; Τώρα που θα πρέπει να πιάνουμε ημερησίως 100.000 δηλώσεις συν τα υπόλοιπα τρέχοντα που προαναφέραμε για να τα προλάβουμε, ήταν η στιγμή για την διαχείριση του συγκεκριμένου έργου; Ενδεχομένως ο αρμόδιος διαβάζοντας το άρθρο μας να αναρωτηθεί , «σιγά, πως κάνετε έτσι για ένα εκκαθαριστικό και μερικές ταυτότητες οφειλής; Δύο λεπτά υπόθεση είναι» μπορεί να πει…

Σε αυτή την πιθανή σκέψη πολύ απλά τον προσκαλούμε να έρθει από εδώ να απαντά στα τηλέφωνα που έχουν σπάσει από το πρωί, να απαντήσει στα εκατοντάδες mail, να κατεβάσει τα εκκαθαριστικά και τις ταυτότητες οφειλής, να εξηγήσει στον κόσμο τι είναι αυτό και τι πρέπει να κάνει και να συζητήσει μαζί τους τι τον συμβουλεύει να επιλέξει να κάνει σε σχέση με την εφάπαξ πληρωμή. Αν δεν τα κάνει όλα αυτά να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ανοργάνωτος και όχι καλός επαγγελματίας. Και για να μην ξεχνιόμαστε, να ρίχνει παράλληλα και καμιά δήλωση , κάνα ΦΠΑ , να ενημερώνει για τις μισθοδοσίες και όλα αυτά με δύο κλικ… Βέβαια εμείς σαν κλάδος θα το κάνουμε γιατί μπορούμε… Αυτός μπορεί; Και όλα αυτά με επτά συνεργάτες μείον… Και δυστυχώς μιλώντας με συναδέλφους δεν είμαστε οι μόνοι…

Περαστικά μας…. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΣΣΕ, κλαδική σύμβαση, ΣΣΕ Επισιτιστικών, Επαγγέλματα > Λογιστής, Κορωνοϊός, Επιστρεπτέα προκαταβολή, Φορολογικές δηλώσεις 2022