18/03/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Σχολιάζοντας τα μέτρα στήριξης

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Μάρτιος μπορεί να έχει φτάσει στα μέσα του, αλλά ο καιρός επιμένει να μας κρατάει παγωμένους, με χαμηλές θερμοκρασίες και επερχόμενους παγετούς, σύμφωνα με τα λεγόμενα των μετεωρολόγων. Ευτυχώς, εμείς στο γραφείο σήμερα το πρωί βλέπουμε και ακούμε τις πρόβες των πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων – πάλι ευτυχώς μόνο πρόβες - και θυμόμαστε ότι πλησιάζει η εθνική εορτή, άρα και το τέλος του Μαρτίου που θα μας μεταφέρει στην καλοκαιρινή ώρα. Εάν περιμέναμε από τον καιρό, σίγουρα θα είχαμε μπερδευτεί και θα νομίζαμε ότι περιμένουμε τα Χριστούγεννα!!! Το μόνο που σίγουρα δεν θα θυμόμασταν θα ήταν να πάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά την άλλη Κυριακή τα ξημερώματα.

Από την άλλη, στα δικά μας θέματα, την εβδομάδα που φεύγει μόνο παγωμένη δεν θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε, αφού μας επεφύλασσε πολλές «καυτές» ειδήσεις. Στο σημερινό μας άρθρο κρίνουμε χρήσιμο να κάνουμε μια αναφορά στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προχθές από τον Πρωθυπουργό και εξειδικεύτηκαν εχθές από τους αρμόδιους Υπουργούς όσον αφορά το πακέτο στήριξης ύψους 1,1 δις ευρώ, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά, ξεκινώντας από τα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν περισσότερο:

1. Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Προφανώς και δεν υπήρξε εξαγγελία νέου πακέτου, όμως θα αυξηθούν οι δόσεις επιστροφής του ποσού που θα πρέπει να επιστραφεί από τις επιχειρήσεις. Από 60 άτοκες δόσεις πάμε στις 96, με την πρώτη δόση να παραμένει στα τέλη Ιουνίου. Τα ποσά επιστροφής θα προκύψουν από τα δεδομένα που ήδη γνωρίζουμε, δεν υπήρξε δηλαδή κάποια θετική εξέλιξη σε αυτό. Από την άλλη, αναφέρθηκε ότι θα παραμείνει το κίνητρο εφάπαξ αποπληρωμής, όπου προβλέπεται έκπτωση 15%, όμως, εάν θυμηθούμε τι λέει ο νόμος, η εν λόγω έκπτωση δίνεται σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής όλου του ποσού έως τα τέλη Μαρτίου. Για αυτό έχουμε να κάνουμε δύο παρατηρήσεις: πρώτον σήμερα, 13 ημέρες πριν το τέλος Μαρτίου, το ποσό ακόμα δεν έχει βεβαιωθεί στο taxis και δεύτερον - και κυριότερο - ακόμα και να βεβαιωθεί θεωρούμε ότι οι επιχειρήσεις, με την κατάσταση που πάλι επικρατεί, δεν πρόκειται να έχουν τη ρευστότητα να εκμεταλλευτούν το μέτρο ή και να την έχουν, δύσκολα θα ρισκάρουν. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η ημερομηνία εφάπαξ αποπληρωμής θα πρέπει να μεταφερθεί και να συμπίπτει με την πρώτη δόση, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη δυνατότητα εφάπαξ αποπληρωμής του υπολοίπου που απομένει, οποτεδήποτε μέσα στο διάστημα των 96 δόσεων, με αντίστοιχη χορήγηση ανάλογης έκπτωσης στα υπολειπόμενα ποσά.

2. Έκτακτο επίδομα σε συγκεκριμένη κατηγορία συμπολιτών. Το μέτρο αυτό αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ, τους λήπτες ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τους δικαιούχους επιδόματος τέκνου. Για τους συνταξιούχους θα ληφθεί υπόψιν η δήλωση του φορολογικού έτους 2020. Όσοι συνταξιούχοι έχουν φορολογητέο εισόδημα κάτω των 7.200 ευρώ και παράλληλα οικογενειακό εισόδημα κάτω των 14.400 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, θα λάβουν 200 ευρώ έκτακτο επίδομα. Αντίστοιχα το ίδιο θα λάβουν οι δικαιούχοι επιδομάτων ΑΜΕΑ, για τους οποίους δεν υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Όσον αφορά τους δικαιούχους του ΚΕΑ, θα λάβουν διπλή δόση τον μήνα Μάρτιο.

Όσον αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος τέκνου, αναφέρθηκε ότι θα χορηγηθεί τον Απρίλιο μισή δόση παραπάνω, δηλαδή 1,5 δόση επιδόματος, στους δικαιούχους του μηνός Μαρτίου. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να υπενθυμίσουμε κάτι πολύ σημαντικό στους αρμοδίους… Δικαιούχοι για τον μήνα Μάρτιο θα είναι και όσοι θα κάνουν την αίτηση αργότερα, και έως τις 15/1/2023, όπως προβλέπει ο νόμος, απλά θα λάβουν χρήματα για τους προηγούμενους μήνες αναδρομικά, σύμφωνα με ό,τι συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια. Δείτε αναλυτικά τι αναφέρουμε και στο άρθρο μας «Λίγα λόγια για το επίδομα παιδιού». Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα λάβουν ενάμισι επίδομα για τον μήνα Απρίλιο κι αυτοί που θα κάνουν την αίτηση Α21 αργότερα. Εάν οι δικαιούχοι περιοριστούν μόνο σε όσους έκαναν αίτηση τώρα τον Μάρτιο, τότε θα μιλάμε για ντρίμπλα που είναι σε επίπεδα Μέσι και Ρονάλντο μαζί. Το αναφέρουμε για να προλάβουμε τυχόν λάθη και παραλείψεις στην υλοποίηση των εξαγγελιών.

3. Έκτακτη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τα Ταξί για τον μήνα Απρίλιο. Στις εξαγγελίες αναφέρθηκε ότι θα χορηγηθούν 200 ευρώ σε όσες επιχειρήσεις έχουν ΚΑΔ 49.32 ή προφανώς έχουν κάποιον από τους κατώτερους αυτού υποκωδικούς ή αντίστοιχα έχουν τον ΚΑΔ 52.21.29.01. Εάν κρίνουμε από το παρελθόν, θα εξετάζεται ο κύριος ΚΑΔ ή ο ΚΑΔ με τα υψηλότερα ακαθάριστα έσοδα που φαίνεται στο Ε3 του 2019 ή του 2020. Για να δοθούν τα ποσά, λογικά θα πρέπει να γίνει σχετική αίτηση σε όποια πλατφόρμα δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό. Αυτονόητο είναι ότι αφού μιλάμε για ειδική αποζημίωση το ποσό θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο, όπως συνέβαινε και με τις παλιότερες ειδικές αποζημιώσεις.

4. Επιδότηση καυσίμων κίνησης και μείωση τιμής πετρελαίου κίνησης. Για το τέλος αφήσαμε αυτό που μας απασχολεί όλους μας το τελευταίο διάστημα. Στο προηγούμενό μας άρθρο είχαμε κάνει μια πρόταση όσον αφορά το ΦΠΑ των καυσίμων και αναρωτηθήκαμε: Μήπως ήρθε ηώρα το καύσιμο να θεωρηθεί είδος πρώτης ανάγκης; Από τις εξαγγελίες προφανώς και δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης θα έχουμε μια οριζόντια παρέμβαση στην τιμή, με αποτέλεσμα αυτή να μειωθεί κατά 0,15 ευρώ το λίτρο στην τιμή πώλησης στα βενζινάδικα.

Όσον αφορά τη βενζίνη, εδώ η παρέμβαση μόνο οριζόντια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Θα αφορά όσους δηλώνουν στο φορολογικό έτος 2020 οικογενειακό εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ και φυσικά έχουν στο όνομά τους κάποιο Ι.Χ. αυτοκίνητο. Η επιδότηση για αυτούς θα είναι 0,22 ευρώ το λίτρο και με ανώτατο όριο τα 60 λίτρα μηνιαίως για 3 μήνες. Για τους νησιώτες η εν λόγω επιδότηση θα είναι 0,28 ευρώ τον μήνα, για 3 μήνες με το ίδιο όριο κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κου Σκυλακάκη, η επιδότηση θα αφορά βενζινοκίνητα οχήματα, αλλά και πετρελαιοκίνητα. Με έναν απλό υπολογισμό καταλαβαίνουμε ότι η επιδότηση θα είναι 13,20 ευρώ τον μήνα, η οποία ανεβαίνει στα 16,80 ευρώ τον μήνα για τους νησιώτες. Δηλαδή θα είναι 39,60 ευρώ συνολικά και θα αυξάνεται στα 50,40 ευρώ για τους νησιώτες. Προφανώς και το ποσό μόνο μεγάλο δεν μπορεί να θεωρηθεί, αλλά όλοι μας μπορούμε να φανταστούμε πως θα γίνεται η αίτηση για να ληφθεί η σχετική κάρτα που ανέφερε ο Υπουργός στα λεγόμενα του! Αυτό που θα συμβουλεύαμε τους συναδέλφους είναι το εξής: Οδηγίες και κωδικούς πρόσβασης στους πελάτες. Έχουμε πει εδώ και καιρό ότι ήρθε η ώρα να μάθουν όλοι τι είναι οι κωδικοί taxis. Σε λεπτομέρειες για τυχόν παγίδες σε αυτοκίνητα leasing ή εταιρικά αυτοκίνητα που παρέχονται στους εργαζόμενους, δεν κρίνουμε σκόπιμο να μπούμε.

Εκτός των εξαγγελιών, την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε και νέα όσον αφορά τον φετινό ΕΝΦΙΑ, αφού είχαμε την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου. Οι αλλαγές σε σχέση με πέρυσι είναι αρκετές, αφού αλλάζουν οι βασικές κλίμακες και ο συμπληρωματικός φόρος. Θεωρούμε χρήσιμο να μην μπούμε ακόμα σε λεπτομέρειες και παραδείγματα, κάτι που θα κάνουμε σε επόμενα άρθρα μας, όταν έχει ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο. Το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί θετικό, είναι το γεγονός ότι οι μεταβολές θα είναι εμπρόθεσμες στο Ε9 έως τις 29 Ιουλίου 2022, παρά του ότι το dead line τραβήχτηκε στις 31 Μαρτίου. Από την άλλη όμως, εάν προκύπτει από την τροποποίηση μετά την πρώτη εκκαθάριση ποσό πιστωτικό άνω των 300 ευρώ, τότε θα εκκαθαρίζεται μετά από σχετικό έλεγχο… Τα υπόλοιπα εν καιρώ…

Καλό ΣΚ σε όλους μας!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Βενζινοπώλης > Καύσιμα, Μέτρα στήριξης, Επίδομα παιδιού