11/02/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Οδεύοντας προς την έναρξη των δηλώσεων

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Φεβρουάριος, αν και με λιγότερες ημέρες, κρύβει και φέτος μέσα του δύο πολύ ιδιαίτερες ημέρες που είναι σε μια όμορφη κόντρα μεταξύ τους: Αγίου Βαλεντίνου ή Τσικνοπέμπτη; Δηλαδή λουλούδια και σοκολατάκια ή προβατίνα με τζατζίκια; Το ερώτημα ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια τη χώρα μας, με κάθε μία ημέρα να έχει τους δικούς της φανατικούς οπαδούς. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, είμαστε κάπου ενδιάμεσα, αφού σαν γραφείο δηλώνουμε ερωτευμένοι με τα ψητά, αλλά και τα γλυκά, άρα είμαστε μέσα και στα δύο! Γενικότερα είμαστε μέσα σε ό,τι μας κάνει να θυμόμαστε την ανθρώπινη υπόσταση μας! Καλά τα νούμερα και οι υπολογισμοί, αλλά αυτά μας βοηθούν για να ζήσουμε, δεν ζούμε εμείς για αυτά!

Μετά τον λίγο διαφορετικό πρόλογο πάμε στα δικά μας ζητήματα, ξεκινώντας από αυτό που αναδείξαμε την προηγούμενη εβδομάδα, όπου μιλήσαμε για το σοβαρό ζήτημα που υπάρχει με τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία για τις επιχειρήσεις που μπορούν να μπουν στις 72 δόσεις. Από την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχαμε καμία ουσιαστική εξέλιξη και ακόμα οι επιχειρήσεις είναι στο κυνήγι της εύρεσης των οφειλών που μπορούν να μπουν μέσα σε αυτήν τη ρύθμιση. Αναμένουν με αγωνία τη βεβαίωση των ποσών στο ΚΕΑΟ, αλλά και όταν γίνεται αυτό, πάντα υπάρχει η ανασφάλεια για το εάν μπήκαν όλα μέσα στη ρύθμιση ή όχι! Το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που ζητούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι η παράταση της προθεσμίας αίτησης, αφού το διάστημα ως τις 28 Φεβρουαρίου είναι εξόφθαλμα εμφανές ότι δεν επαρκεί!

Στο άλλο μέτωπο, αυτό των φορολογικών δηλώσεων, θεωρητικά ο στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι οι δηλώσεις να ανοίξουν πολύ νωρίτερα σε σχέση με τα τελευταία 2 χρόνια, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος να υποβληθούν έως τα τέλη Ιουνίου, χωρίς να χρειαστεί να φτάσουμε Αύγουστο ή Σεπτέμβριο. Αυτός λοιπόν είναι ο στόχος, αλλά για το εάν αυτός θα επιτευχθεί ή κυρίως για το εάν θα επιτευχθεί με τον σωστό τρόπο, εμείς είμαστε αναρμόδιοι να πάρουμε θέση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οφείλουμε να τονίσουμε ότι, όπως φαίνεται, τις φετινές δηλώσεις θα τις υποβάλλουμε χωρίς να έχουμε ίχνος διασταυρωμένων ποσών μεταξύ των επιχειρήσεων! Αυτό γιατί οι ΜΥΦ δεν υποβάλλονται (???) για τη χρήση του 2021, όπως επίσης δεν υποβάλλονται, αλλά και δεν υπάρχει υποχρέωση να χαρακτηρίζονται τα έξοδα των ηλεκτρονικών βιβλίων των επιχειρήσεων για την ίδια χρήση.

Παράλληλα, υπάρχει ένα ασαφές πλαίσιο γύρω από το ζήτημα των εσόδων στα myDATA, με πρωτοπόρο σε όλη αυτήν την ασάφεια το ίδιο το Υπουργείο, αλλά και την Α.Α.Δ.Ε., όπου δεν βγάζουν καμιά ξεκάθαρη απόφαση για το πώς θα κινηθεί η όλη διαδικασία για το 2021, αλλά και για το 2022. Ακόμα και να σκεφτεί κάποιος ότι θα κάνει μια «ελαφρά» διασταύρωση για το 2021, από τα έξοδα που φαίνονται από τα διαβιβασμένα έσοδα του προμηθευτή του, το πιθανότερο είναι να πέσει σε τοίχο, αφού το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν διαβιβάσει τα έσοδα του 2021 είναι πολύ μικρό, άρα διασταύρωση δεν μπορεί να γίνει.

Από την άλλη βέβαια υπάρχει η άποψη αρκετών ότι η διασταύρωση είναι περιττό να γίνεται. Ως άποψη ακούγεται αρκετά λογική, όμως από την άλλη πλευρά η εμπειρία μας από τις ΜΥΦ άλλα δείχνει, αφού οι διορθώσεις που γίνονταν από αυτές, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, ήταν πάρα πολλές. Προφανώς και δεν ήταν πανάκεια, αλλά υπήρχε μια σχετική ασφάλεια ότι κάτι θα προλάβεις. Πολλά χαμένα τιμολόγια, αλλά και πολλά ανθρώπινα λάθη βρίσκονταν πριν υποβληθεί η φορολογική δήλωση.

Για να προλάβουμε εσφαλμένες απόψεις, δεν το αναφέρουμε αυτό για να υποστηρίξουμε τις ΜΥΦ, κάθε άλλο… Για το 2021 δεν θα πρέπει να υποβληθούν, αφού έτσι έχουν αποφασίσει οι αρμόδιοι. Όμως, μην καταλάβουν τελευταία στιγμή το κενό και αποφασίσουν ότι θα πρέπει να υποβληθούν εν μία νυκτί, γιατί προφανώς και είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο…

Όσο για τα myDATA, την άποψή μας την έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές. Είναι κάτι πολύ πρωτοπόρο και χρήσιμο για όλους. Είναι μια ευκαιρία για αλλαγή του τρόπου σκέψης και οργάνωσης των επιχειρήσεων. Όταν ολοκληρωθεί θεωρούμε ότι θα βοηθά αρκετούς. Όμως για να γίνουν όλα αυτά θέλει χρόνο, τρόπο, εκπαίδευση, αλλά και οργάνωση ειδικά από τους ανωτέρω εμπλεκόμενους.

Όμως, για να αγκαλιαστεί πραγματικά από όλους και κυρίως από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτός από τα προαναφερόμενα, θέλει και κάτι άλλο πολύ βασικό… Θέλει απλότητα, την οποία δυστυχώς δεν την έχει το φορολογικό μας σύστημα. Από εκεί ξεκινά το πρόβλημα. Μέχρι να γίνει απλό το φορολογικό μας σύστημα, ας περιοριστούμε στο να ολοκληρώσουμε το πρώτο μέρος, δηλαδή τη διαβίβαση εσόδων επιχειρήσεων, με τον σωστό τρόπο κι ας αφήσουμε σε δεύτερη μακρινή φάση το ζήτημα ηλεκτρονικά βιβλία και προσυμπληρωμένα έντυπα ΦΠΑ και Ε3. Ας το παραδεχτούν οι εμπλεκόμενοι έστω και τώρα, δεν κάνει κακό! Έτσι κι αλλιώς οι κοινά ευρωπαϊκοί στόχοι αφορούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση και όχι τα ψηφιακά βιβλία.

Δεν γίνεται να γίνουν όλα μαζί και φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Όσο υπάρχει η εμμονή σε αυτό το κάτι ενδιάμεσο, κινδυνεύει αυτό το μεγάλο έργο να χάσει τον προσανατολισμό του και φυσικά να μην πετύχει τον σκοπό του, ο οποίος επί τη ευκαιρία θυμίστε μας ποιος είναι; Η ερώτηση δεν απευθύνεται στους συναδέλφους, αλλά στους ανωτέρω αρμοδίους. Εάν απαντηθεί αυτή η ερώτηση από αυτούς, αλλά να απαντηθεί ορθά και όχι με θεωρητικές προσεγγίσεις, ίσως το έργο βρει πραγματικά τον δρόμο του. Είναι κρίμα να λοξοδρομήσει από την αρχή του… Είναι πολύ καλή ευκαιρία, αλλά δεν είναι δύσκολο αυτή να χαθεί. Η μη επιβολή των προστίμων για το 2022 είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να συνεχιστεί, το ίδιο και για το 2023, αλλά δεν αρκεί από μόνη της να φέρει την ηρεμία!

Κλείνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε στο Υπουργείο Οικονομικών ότι θα πρέπει να βγάλει μια ξεκάθαρη και μαζική οδηγία για το πώς αντιμετωπίζονται φορολογικά όλες οι βοήθειες που είχαν λάβει οι επιχειρήσεις το διάστημα 2020-2021. Σε αυτές τις οδηγίες θα πρέπει να περιλαμβάνεται ξεκάθαρα το πώς αντιμετωπίζεται φορολογικά η επιστρεπτέα προκαταβολή, η επιδότηση πάγιων δαπανών, οι επιδοτήσεις τόκων, τα προγράμματα γέφυρα, τα κλαδικά προγράμματα ΕΣΠΑ (π.χ. πρόγραμμα εστίασης), οι περιφερειακές επιχορηγήσεις, το κούρεμα δανείων και όλα αυτά τα προγράμματα τέτοιου τύπου γύρω από τα οποία υπάρχουν πάρα πολλές απορίες. Απορίες που δεν έχουμε μόνο εμείς, αλλά θεωρούμε ότι θα έχουν και οι φορολογικοί ελεγκτές όταν κληθούν να ελέγξουν φορολογικά τις χρήσεις 2020-2021 και 2022.

Καλό ΣΚ σε όλους!



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
διαστάυρωση ΜΥΦ, Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, myDATA, Φορολογικές δηλώσεις 2022