Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.
Ο Ιανουάριος πλησιάζει στα τέλη του, ενώ παράλληλα άλλη μια επώνυμη κακοκαιρία θα κάνει την παρουσία της με την επιθυμία όλων να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερη γίνεται. Κάτι το οποίο θεωρούμε ότι εύχονται και οι «νονοί» του ονόματος, αφού της έδωσαν το όνομα «Ελπίς».
Ελπίδα λοιπόν, η οποία εκτός από το όνομα ενός καιρικού φαινομένου θα θέλαμε πάρα πολύ όλοι μας να συνοδεύει κι άλλες καταστάσεις! Όλοι μας, θεωρούμε, πρέπει να έχουμε την ελπίδα ότι το 2022 θα είναι το έτος που θα αφήσουμε πίσω όλες αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε από τον Μάρτιο του 2020.
Μπορεί η κατάσταση να έχει ξεφύγει από την κατηγορία «έκτακτη», όμως συνεχώς διαπιστώνουμε στην καθημερινότητά μας ότι συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί με πολλούς και διάφορους τρόπους. Όσο παραμένουν οι περιορισμοί κάθε είδους, ενώ παράλληλα τα νούμερα εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα υψηλά, σημαίνει ότι απέχουμε πολύ από το να φτάσουμε σε αυτό που χαρακτηρίζουμε ως «κανονικότητα». Η ελπίδα λοιπόν όλων μας είναι να φτάσουμε επιτέλους σε αυτήν, γιατί θεωρούμε ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μας έχει λείψει πολύ!
Τώρα, για τα του οίκου μας, η λέξη «κανονικότητα» ίσως είναι άγνωστη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, απλά η τελευταία διετία ήρθε και επισφράγισε την όλη κατάσταση. Με λίγα λόγια, εδώ ισχύει ξεκάθαρα η έκφραση «ήτανε στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος», αφού μέσα σε όλα, τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά και διάφορα τραγελαφικά. Προφανώς και δεν χρειάζεται να τα απαριθμήσουμε, αφού όλοι μας τα έχουμε βιώσει στο πετσί μας για τα καλά, αλλά αξίζει να αναφέρουμε μερικά στατιστικά στοιχεία γύρω από τα νομοθετικά νούμερα: Το 2021 λοιπόν δημοσιεύτηκαν περίπου 100 νομοσχέδια που παρουσίαζαν φορολογικό ενδιαφέρον, ενώ συνοδεύτηκαν και από περίπου 2.500 εγκυκλίους και αποφάσεις κάθε είδους. Μπορεί το 2020 να ήταν λιγάκι περισσότερα σε σχέση με το 2021, όμως εξακολουθούμε να απέχουμε πολύ από το να θεωρούμε το φορολογικό και ασφαλιστικό μας σύστημα ως απλό και κατανοητό…
Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, πολλές φορές οι οδηγίες είναι απαραίτητες για να ρυθμίζουν την κατάσταση, όμως εμείς μπορούμε να αποδείξουμε πολύ εύκολα ότι κάτι τέτοιο απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα, εάν υπολογίσουμε την καθημερινότητά μας και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε σε πολλές περιπτώσεις, όπου τα προβλήματα είναι ποικίλα και άπειρα.
Τα τελευταία χρόνια θεωρούμε ότι τα προβλήματα είναι πολυεπίπεδα, από το γεγονός ότι υπάρχει η προσπάθεια ψηφιοποίησης του χάους. Σίγουρα από το 2020 έχουν γίνει άλματα και πολλά πράγματα μπορείς να τα κάνεις με ένα κλικ ή έστω κάπως έτσι. Αυτό λέει η θεωρία, αλλά όταν όμως ξεφεύγεις από αυτήν, περνάς δηλαδή στην πράξη, εάν τα μαζέψεις όλα μαζί τα ζητήματα που προκύπτουν, μπορείς να φτιάξεις βιβλίο και όχι μόνο… Εάν έχει μαζί και άλλους 5- 6 συναδέλφους, το βιβλίο μπορεί να γίνει τόμος!
Στο παλαιότερο άρθρο μας «Ας μηνφτάσουμε να αναπολούμε το χειρόγραφο παρελθόν μας…» είχαμε αναφέρει μερικά παραδείγματα από τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Σαφώς και δεν είναι τόσο λίγες, είπαμε ότι εύκολα φτιάχνουμε βιβλίο, αλλά θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να στεκόμαστε μόνο σε αυτές. Το συγκεκριμένο όμως που αντιμετωπίσαμε με τον ΕΦΚΑ αξίζει να το αναφέρουμε ως άλλο ένα παράδειγμα τρέλας:
Δικηγόρος με ατομική επιχείρηση κληρονόμησε δύο χωράφια ενεργά και έπρεπε να κάνει επέκταση ΚΑΔ για τις αγροτικές της δραστηριότητες. Για την ακρίβεια, της ζήτησαν να υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς αγροτών, αλλά προφανώς λόγω της ατομικής επιχείρησης αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει.
Προσθήκη ΚΑΔ λοιπόν…
Η επικοινωνία μαζί της έγινε προς τα τέλη του 2021, άρα δεν υπήρχε ακόμα η απαλλαγή από τη βεβαίωση προσθήκης ΚΑΔ από τον ΕΦΚΑ. Η πελάτισσά μας στις καταβολές της είναι άψογη, οπότε δεν ανησυχήσαμε, αφού σκεφτήκαμε ότι με ένα «κλικ» θα την έχουμε στα χέρια μας.
Εδώ όμως έρχεται η πράξη να καταρρίψει τη θεωρία, όπως λέγαμε και πριν…
Η απάντηση που λάβαμε από το ένα κλικ ήταν αρνητική, αφού το σύστημα μας ενημέρωνε ότι «υπάρχει πρόβλημα με την ασφαλιστική σας ενημερότητα και θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία που υπάγεστε».
Το δύσκολο στην αρχή ήταν να εντοπίσουμε ποια είναι αυτή η αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία, γιατί με τις συγχωνεύσεις των ταμείων πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να βρεις άκρη με το που θα πρέπει να απευθυνθείς. Πολλές φορές, ακόμα και οι ίδιες οι υπηρεσίες δεν είναι σίγουρες για να σε κατευθύνουν. Ακόμα και η εικόνα της στην κεντρική σελίδα του e-efka, στο σημείο «αρμόδιο σημείο παρουσίας ΕΦΚΑ», ήταν κενή!
Αφού με τα πολλά βρήκαμε που ανήκει, κλείσαμε ραντεβού ηλεκτρονικά και προσήλθαμε στην αρμόδια υπηρεσία. Ο αρμόδιος υπάλληλος μας ενημέρωσε ότι φαίνονται όντως καλώς όλες οι πληρωμές, αλλά η ενημερότητα δεν βγαίνει γιατί το σύστημα διαβάζει ότι δεν έχει γίνει η εκκαθάριση του 2019!!! Για κάποιο λόγο το σύστημα την έβλεπε σαν μισθωτή, όμως εκκαθάριση δεν είχε γίνει, γιατί πολύ απλά δεν είχε κάτι να εκκαθαριστεί! Ο αρμόδιος υπάλληλος όμως, παρόλο που έβλεπε ότι έχουμε δίκιο, δεν μας έδινε ενημερότητα γιατί πολύ απλά δεν τον άφηνε το σύστημα!!!
Με τα πολλά η εκκαθάριση έγινε, αφού φάγαμε ήδη 20 ημέρες με τα προαναφερόμενα, η οποία προφανώς και ήταν μηδενική… Σκεφτόμαστε «ωραία ήρθε η ώρα για να βγει η περιβόητη βεβαίωση προσθήκης ΚΑΔ» . Αμ, δε… Ο e-ΕΦΚΑ είχε άλλη άποψη!!! Η ενημερότητα αρνείται να βγει πεισματικά, αφού τώρα ενημερωνόμαστε ότι «υπάρχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ μη μισθωτού»…
Ποιες είναι αυτές οι οφειλές; Αναρωτιόμαστε…
Τηλεφωνούμε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ 1555, όπου πολύ ευγενικά μας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν άλλες οφειλές πέραν των εισφορών του 11ου 2021, των οποίων την πληρωμή την βλέπουν, αλλά είναι θέμα ισοσκελισμού των πληρωμών και το σύστημα πολλές φορές δεν βλέπει ακόμα τον Νοέμβριο!
Και πως μπορεί να λυθεί αυτό; Ρωτήσαμε με μεγάλη έκπληξη…
Και φυσικά η απάντηση που λάβαμε ήταν θα πρέπει να κάνετε υπομονή, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο την καταγραφή του προβλήματος.
Αποτέλεσμα; Πάλι μηδέν…
Ενημερότητα και βεβαίωση προσθήκης ΚΑΔ πουθενά! Η ενδιαφερόμενη που θέλει να κάνει την προσθήκη ΚΑΔ, όχι γιατί δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει, αλλά γιατί το χρειάζεται για να πάρει την επιδότηση του ελαιόλαδου, καθώς και για να εκδώσει τα απαραίτητα παραστατικά, περιμένει καρτερικά για αυτή τη μεταβολή που γίνεται «με ένα κλικ», αλλά είπαμε…
Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγαν και τα κλικ, αφού αυτά παίρνουν σήμερα τον ρόλο του συμπαθέστατου τετράποδου στη γνωστή παροιμία.
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!