10/09/21 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Για την παράταση των δηλώσεων, τον ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση 72 δόσεων

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Σεπτέμβρης έχει μπει για τα καλά και μαζί με αυτόν ήρθαν και οι πρώτες ελαφριές πτώσεις της θερμοκρασίας. Λογικό και αναμενόμενο βέβαια, αφού ο Σεπτέμβρης είναι μήνας των εκπλήξεων σε αρκετά επίπεδα, ειδικά στον καιρό.

Βέβαια, εκτός αυτού, ο Σεπτέμβριος έχει και μια μεγάλη επιστροφή που δεν είναι άλλη από το Ράλι Ακρόπολις που τόσο πολύ είχε λείψει στους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού κι όχι μόνο. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν ήδη βάλει στο πρόγραμμα να «πάρουν τα βουνά» προκειμένου να παρακολουθήσουν κάποια από τις 15 ειδικές διαδρομές του αγώνα.

Με αφορμή τον αγώνα λοιπόν, θα υπάρξουν κι άλλοι, εκτός του κλάδου μας, που θα πάρουν τα βουνά. Εμείς βέβαια δεν θα το κάνουμε για ένα ευχάριστό γεγονός και από χόμπι, αλλά λόγω αυτών που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά γύρω από τη δουλειά μας και τον κόπο μας. Τελευταίο κρούσμα είναι η προθεσμία των δηλώσεων. Σε όποιον πιστεύει ότι εμείς σαν κλάδος δεν εργαστήκαμε και «λουφάραμε», άρα είναι παράλογο να ζητάμε χρόνο, μπορούμε εύκολα να τον προσκαλέσουμε μέσα στα γραφεία μας να το ζήσει καθημερινά «σαν μέρος» της διαδικασίας. Όσο είναι έξω από τον χορό όμως, ας αφήσει στην άκρη την παροιμία «όποιος είναι απ' έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει». Αυτό που έχουμε πάντως να πούμε στους συναδέλφους που πήγαν διακοπές το καλοκαίρι, είναι ότι πολύ καλά έκαναν και πήγαν. Όπως έχουμε ήδη πει και οι μηχανές πρέπει να σβήνουν για να ξεκουράζονται…

Η πενθήμερη παράταση της προθεσμίας ήταν εύκολο να προβλεφθεί, αφού έτσι και αλλιώς τα μέλη των Ο.Ε. και των Ε.Ε. που τηρούν βιβλία απλογραφικά είχαν προθεσμία μέχρι τις 15/9 να υποβάλουν τη δήλωσή τους. Ήταν πολύ λογικό λοιπόν να υπάρξει μια πολύ μικρή παράταση και για τους υπόλοιπους. Το εάν θα προλάβουμε να σταλούν όλες οι δηλώσεις με αυτό το πενθήμερο, αυτό θα το δείξει η ιστορία, όμως επιπλέον η ιστορία θα πρέπει να αναφέρει και τον αγώνα δρόμου που κάναμε σε ταχύτητες σπριντ για να το πετύχουμε αυτό. Και να ήταν ο μοναδικός… Προφανώς και δεν είναι! Από τέτοιους αγώνες έχουμε χορτάσει τα τελευταία 2 χρόνια, τα έχουμε πει άλλωστε πολλές φορές μέσα από τα άρθρα μας στη σελίδα του e-forologia.

Τα προβλήματα πάντως τα είχαμε τονίσει από τις 28 Μαΐου στο άρθρο μας «ανοίξαμε και φέτος και σας περιμένουμε!». Δεν φταίμε εμείς που τα περισσότερα από αυτά λύθηκαν τον Ιούλιο, ενώ ακόμη υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν λυθεί, βλέπε clawback μικροβιολόγων που ακόμα εκκρεμούν και οι δηλώσεις θα γίνουν χωρίς αυτά όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ (!!!)

Όταν λέμε λοιπόν για χορό, αυτά εννοούμε. Και για να μην κατηγορηθούμε ότι κι εμείς με τη σειρά μας είμαστε έξω από τον χορό του ΕΝΦΙΑ, που οι αρμόδιοι προέβαλαν ότι ήταν το βασικότερο πρόβλημα για μεγαλύτερη παράταση, είχαμε προτείνει εξ’ αρχής να γίνει αυτό που γίνεται με το επίδομα τέκνων. Να γίνει κανονικά η εκκαθάριση και με το τελευταίο εκκαθαριστικό που υπήρχε κι εάν κάποιος δεν είχε κάνει του φορολογικού 2020, νέα εκκαθάριση όταν είχε ολοκληρώσει τη δήλωση. Τόσο δύσκολο είναι;

Εάν γινόταν έτσι ήδη, θα είχαμε τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ στα χέρια μας και ταυτόχρονα η δήλωση θα είχε απεμπλακεί εν μέρει από τον ΕΝΦΙΑ και δεν θα τρέχαμε όλοι μαζί το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου να τυπώσουμε και να στείλουμε τον ΕΝΦΙΑ. Ήδη ακούμε ότι του χρόνου η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινά τον Μάρτιου του 2022. Του χρόνου πως θα γίνει δηλαδή; Θα βρεθεί λύση ή θα πρέπει να γίνουν οι φορολογικές δηλώσεις τον Φεβρουάριο; Επειδή προφανώς και δεν μπορεί να γίνει αυτό, είναι αυτονόητο ότι θα πάνε στη λύση της προσωρινής εκκαθάρισης και μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης νέα εκκαθάριση, άρα ο μηχανισμός υπάρχει ή κάποιοι τέλος πάντων υπολογίζουν ότι θα υπάρξει ή μήπως να φοβόμαστε ότι θα ψάχνονται και για αυτό τελευταία στιγμή;

Στα υπόλοιπα τώρα, έχουμε και κάποιες αναμονές εξελίξεων. Κατ’ αρχάς περιμένουμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία επιστρέφει μετά από ένα μικρό διάλειμμά ενός έτους. Επειδή η δουλειά μας σαφώς και δεν είναι δημοσιογραφική, δεν θα σχολιάσουμε κάτι επί του θέματος, αλλά θα περιμένουμε να τις ακούσουμε και να σχολιάσουμε μετά.

Στο άλλο «μέτωπο» αναμονής έχουμε την εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των 72 δόσεων για τα χρέη της περιόδου 3ος 2020- 7ος 2021. Για το ζήτημα είχαμε σχολιάσει στο δεύτερο μέρος του άρθρου «SILVERALERT: Εξαφάνιση παρακρατούμενου… Μπορείτε να βοηθήσετε;», στο οποίο είχαμε θέσει έναν προβληματισμό για τις οφειλές που είναι ήδη τακτοποιημένες σε καθεστώς ρύθμισης με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Σύμφωνα με το τότε σχέδιο νόμου, οι ρυθμισμένες οφειλές ήταν εκτός υπαγωγής στις 72 δόσεις. Ο νόμος ψηφίστηκε, η εγκύκλιος εκδόθηκε και κάποια αλλαγή δεν υπήρξε. Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο Α. 1179/2021, στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

Ξεκάθαρα λοιπόν, όποιος είχε την ευθιξία ή τη σκέψη ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, να κάνει ρύθμιση 24 δόσεων, είναι εκτός των 72 δόσεων. Θα σκεφτεί κάποιος να πει «ας την χάσεις την 24άρα και μόλις φανούν οι οφειλές ως αρρύθμιστες μπαίνεις στις 72 δόσεις», όμως κάτι τέτοιο μπορείς να το πεις με σιγουριά ή θα έχουμε τίποτα ευτράπελα υπαγωγής μόνο στη 2η ευκαιρία των 24 δόσεων; Η απάντηση μπορεί να δοθεί στην πράξη με το ανάλογο ρίσκο ή από κανένα δυνατό μαντείο!!! Σε κάθε περίπτωση πάντως, επειδή σε αυτήν τη χώρα πρέπει να επιβραβεύονται ή να φαίνεται ότι επιβραβεύονται και οι νοικοκυραίοι, θεωρούμε αυτονόητο ότι πριν ξεκινήσει η εφαρμογή της ρύθμισης, ο νόμος θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να μπαίνουν μέσα κατ’ επιλογή του φορολογούμενου και οφειλές που έχουν ενταχθεί σε δυσμενέστερη ρύθμιση.

Καλό ΣΚ σε όλους και καλή δύναμη!!!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΝΦΙΑ, παράταση φορολογικών δηλώσεων, Ρύθμιση οφειλών, Φορολογικές δηλώσεις 2021